גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תשובה ישלם 33 מיליון שקל ל-18 משפחות אחרונות בגבעת עמל

ביהמ"ש קבע כי 18 המשפחות שנתבעו ע"י אלעד מגורים זכאיות לפיצוי כספי תמורת פינויין, והגדיר אותן כ"בעלי רשות בלתי הדירה" ● הפיצוי נקבע בהתאם לנוסחה כלכלית שנקבעה בפסק הדין ● התושבים: "70 שנה של מגורים רצופים בשליחות שלטונית וציונית של תושבים ממוצא מזרחי שווים בעיני מערכת המשפט כקליפת השום"

יצחק תשובה / צילום ארכיון: גיל יוחנן
יצחק תשובה / צילום ארכיון: גיל יוחנן

בית המשפט קבע כי 18 המשפחות האחרונות שנותרו בשכונת גבעת עמל ב' בתל-אביב יפונו מהקרקע תמורת פיצוי כספי בסך כולל של 33 מיליון שקל שתשלם אלעד מגורים שבשליטת יצחק תשובה.

שופט בית משפט השלום בתל-אביב, מנחם קליין, סקר את ההיסטוריה שהביאה למצב, וציין כי לאחר שבשנת 1948 ברחו התושבים הערבים מהכפר ג'מוסין, עיריית תל-אביב שיכנה בו פליטים יהודים מאזורי הקרבות שבדרום העיר. אלא שבניגוד לשכונות כמו בבלי, שיכון צמרת וגבעת עמל א' - מעמדה של גבעת עמל ב' לא הוסדר עד היום.

בשנת 1961 נקבע כי חברת ב. פ. דיור, אשר קיבלה מן המדינה את השטח, תקים עליו בנייני מגורים, והתושבים המתגוררים במקום יהיו זכאים לדיור אקוויוולנטי לערך הדירות שייבנו. אלא שב.פ דיור לא בנתה על השטח ומכרה בשנת 1987 את הקרקע לחברת דנקנר השקעות, שלימים הפכה לקבוצת אלעד מגורים בשליטת יצחק תשובה.

בשנת 2015 הגישה אלעד מגורים תביעות לפינוי התושבים, רובם בני הדור השני והשלישי למתיישבים המקוריים שהגיעו למקום ב-1948. בשנים האחרונות הגיעו חלק מהמשפחות ואלעד מגורים להסכמות ופונו תמורת פיצוי כספי.

לגבי 18 משפחות שעדיין מתגוררות במקום התנהל הליך בהמשך לתביעות שהגישה אלעד מגורים לפינוין. באוגוסט 2017 הציע השופט מנחם קליין, לאחר שביקר במקום, מתווה לפיצוי התושבים תמורת פינוים מהשטח ובהסכמה. על-פי המתווה כל משפחה הייתה אמורה לקבל סכום של מאות אלפי שקלים עד 2 מיליון שקל, בהתאם לנסיבות המקרה.

הצדדים כאמור לא אחזו במתווה והמשיכו לנהל את ההליך. השופט קליין קבע לאחרונה כי הרשויות השונות הפגינו אוזלת-יד בטיפול בסוגיה, ותושבי השכונה זכאים לפיצוי כתנאי לפינוים בהתאם להתחייבויות שניתנו להם במשך השנים. הא הגדיר את מעמד התושבים כ"בעלי רשות בלתי הדירה", ובשורה התחתונה קבע כי על התושבים להתפנות תמורת פיצוי כספי שתשלם אלעד מגורים, בהתאם לנוסחה כלכלית שתקבע את גובה הפיצוי לכל משפחה ומשפחה. את הכספים תעביר אלעד מגורים לעו"ד דורון אלקיים, שישמש כנאמן למימוש פסק הדין.

פיצוי למרות עבירות הבנייה 

קליין קבע כי אלעד מגורים הוכיחה את בעלותה בקרקע ואת זכותה לדרוש פינוי הקרקע מכל תושבי השכונה. יחד עם זאת דחה קליין את הטענות של אלעד מגורים כי הבנייה הבלתי חוקית במקום מונעת מהתושבים לעתור נגד פינויים, וקבע כי בגלל אוזלת-היד של הרשויות וההזנחה של השכונה אי-אפשר לדרוש מהתושבים להמשיך להתגורר באותם מבנים ישנים של "פלאחי ג'מוסין". על כן, קבע, הרחבת המבנים המקוריים ובנייה ללא היתר אינן מונעות את הזכאות לפיצויים.

"הגעתי למסקנה שאין להעניש את הנתבעים כי 'פגעו בשלטון החוק', כפי שטענה התביעה, אלא להפך - מצאתי כי מתן צו פינוי ללא פיצוי תפגע בשלטון החוק ובאמון הציבור במערכת המשפט", קבע קליין בפסק הדין.

הוא דחה את טענת אלעד מגורים כי התושבים עשו "עושר ולא במשפט", וקבע כי אין לחייב את התושבים בתשלום דמי שימוש ראויים, מבלי להעניק להם פיצוי הולם. עם זאת, קליין קבע כי שיעור דמי שימוש ראויים שבועיים ינוכו מדמי הפינוי במקרה שהתושבים לא יפנו את הקרקע תוך 30 יום מהפקדת כספי הפיצוי בידי הנאמן. "דמי שימוש אלה יהיו תמריץ חיובי לקיים את פסק הדין ללא צורך בשימוש בכלים אכיפתיים דרסטיים", קבע קליין.

הוא מצא כי ההסכם משנת 1961 מבטיח את זכויות התושבים, והערות האזהרה שנרשמו בטאבו באו להבטיח את זכויות התושבים ולמנוע פינוי ללא פיצוי מתאים. בנוסף, קליין דחה את הטענה כי התושבים צריכים קודם להתפנות מהשכונה ורק אחר-כך לתבוע פיצוי בגין הפינוי.

מנגד, קליין דחה את טענת התושבים כי הגדלת זכויות הבנייה בשכונה משפיעה על גובה הפיצוי המגיע להם, וקבע כי שינוי התב"ע אינו קשור ואינו משפיע על גובה הפיצוי. טענה נוספת של התושבים שדחה קליין היא כי מגיע להם פיצוי כמו מפוני גוש קטיף או הפזורה הבדואית בנגב.

בין כ-800 אלף שקל ל-4.1 מיליון 

לצורך קביעת גובה הפיצוי לכל משפחה, ניסח קליין נוסחה כלכלית המשקללת מספר רכיבים כמו מספר המבנים, מספר החודשים, אחוז הריבית להיוון וסכום שכירות חודשית. על-פי הנוסחה, נקבע כי 18 המשפחות יקבלו כל אחת פיצוי כספי שנע בין 829 אלף שקל ל-4.1 מיליון שקל, בהתאם לנסיבות המקרה. למרבית המשפחות נקבע פיצוי כספי שנע בין 1.5-2 מיליון שקל, כאשר בסך-הכול תשלם אלעד מגורים לכל 18 המשפחות המפונות כ-33 מיליון שקל.

קליין אף ציין כי מספר משפחות מסוכסכות ביניהן לגבי חלוקת הפיצוי בין בני הדור השני והשלישי, והוסיף כי במקרה שהמשפחות לא תגענה להסכמות, יש לפתור סכסוכים אלה בבית המשפט לענייני משפחה.

לצורך קיום פסק הדין מינה קליין את עו"ד דורון אלקיים כנאמן, שיקבל אליו את הכספים מאלעד מגורים, יוודא את פינוי התושבים מהמקום וימסור למשפחות שפונו את הכספים. קליין אף ציין כי הצעת חוק להבטחת דיור חלופי לתושבי גבעת עמל, שעברה בקריאה ראשונה בכנסת, לא הייתה משנה את התוצאה שנותן פסק הדין.

את פסק הדין חתם קליין בנימה פסימית במיוחד: "חשבתי לתומי לחזור ולהפציר בצדדים להמשיך בחייהם ולהפסיק להתקוטט בבתי המשפט, כך שהקבלנים יוכלו לממש את זכויותיהם, והתושבים יוכלו לבנות את חייהם במקום אחר, גם אם הקבלן סבור שהוא משלם לפולשים, או שהתושבים סבורים שלא קיבלו את מלוא הפיצוי המגיע להם, ובא לציון גואל. אך מהר מאוד, בהכירי את הנפשות הפועלות, 'ירדתי' מכך והחלטתי לסיים את פסק דין זה, רק באיחולי אריכות ימים לקבלנים לתושבי גבעת עמל ב', ילדיהם ונכדיהם, לעורכי הדין שייצגו את הצדדים וגם לי ולשופטים שיבואו אחריי, בכדי שנוכל כולנו להמשיך ולהתדיין ב-70 שנות המדינה הבאות, בעזרת השם".

ועד הפעולה בגבעת עמל מסר בתגובה לפסק הדין: "מערכת המשפט העבירה היום מסר ש-70 שנה של מגורים רצופים בשליחות שלטונית וציונית של תושבים ממוצא מזרחי שווים בעיניה כקליפת השום. השופט מנחם קליין התבטא בכתובים במהלך המשפט ש'כל ניסיונותיי להבהיר שאני עוסק במשפט ולא בצדק נפלו על אוזניים ערלות' - ואכן נוכחנו היום לאסוננו שאין צדק בבית המשפט".

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים