גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ייקור מוצרי החלב בפיקוח: כל הלחצים שמפעילה תנובה

מחר יתקיים דיון בכנסת על יישום החלטת הוועדה המשותפת של משרדי האוצר והחקלאות להעלות את מחיר מוצרי החלב המפוקחים ב-3.4%, בהשתתפות בכירים בשוק החלב ● "גלובס" בדק איך תנובה נערכת למאבק, ועל סמך מה קבע ח"כ מיקי לוי שהשארת המצב הקיים יוביל לפיטורי עשרות עובדים

יו"ר תנובה, חיים גבריאלי / צילום: תמר מצפי
יו"ר תנובה, חיים גבריאלי / צילום: תמר מצפי

מחר (ב') בשעה 11:00 צפוי להיכתב פרק נוסף בסוגיה של מחירי מוצרי החלב המפוקחים. בכירי משק החלב, נציגים ממשרדי האוצר והחקלאות וחברי כנסת אמורים להתכנס לדיון בנושא, שההכרעה בו היא דרמטית מבחינת תנובה, חברת המזון הגדולה בישראל.

תזכורת למי שהחמיץ את הפרקים הקודמים: המדינה מפקחת על מוצרי החלב הבסיסיים מלמעלה ומלמטה. מלמעלה, היא מכתיבה את מחיר המטרה, המחיר שבו מחלבות כמו תנובה, שטראוס, טרה ואחרות רוכשות את החלב הגולמי - מחיר שנקבע לפי נוסחה. מלמעלה, היא מפקחת על מחיר מוצרי החלב הנמכרים לצרכן, בדומה ללחם ולמלח. על מחיר המטרה אחראי משרד החקלאות, ועל המחיר של מוצרי החלב המפוקחים אחראית ועדת המחירים המשותפת למשרדי האוצר והחקלאות.

לפני חודשיים החליטה הוועדה המשותפת לייקר את מוצרי החלב המפוקחים ב-3.4%, אבל כדי שההתייקרות תיכנס לתוקף צריכים לחתום עליה השרים העומדים בראש שני המשרדים, והם טרם עשו זאת. שר החקלאות אורי אריאל מעוניין לחתום, ואילו שר האוצר משה כחלון נמנע מלהתייחס לנושא. בחודש הבא, יולי, צפוי המחיר שבו המחלבות קונות את החלב הגולמי להתייקר. בכמה? ההערכות הן בין 3 אגורות ל-7 אגורות. מדובר בהתייקרות שתעלה את מחיר המטרה מ-1.99 שקלים לליטר כיום ליותר מ-2 שקלים, הנוספים לתשלום של כ-4 אגורות למועצת החלב.

התפתחות מחיר המטרה-חלב

למצב שנוצר יש השפעה משמעותית על המחלבות שקונות חלב גולמי: מצד אחד הן קונות אותו במחיר גבוה יותר ומצד אחר ממשיכות למכור אותו במחיר מפוקח נמוך יותר. הרווחיות של המחלבות, בעיקר של השחקניות הדומיננטיות בקטגוריות הלא מפוקחות, ובראשן תנובה, נפגעת. תנובה טענה שהיקף הפגיעה בה בשנה שעברה נאמד בכ-80 מיליון שקל, וכעת, עם ההתייקרות הנוספת במחיר החלב הגולמי, מדברים בפורומים שונים על היקף פגיעה רחב אף יותר, המתקרב ל-100 מיליון שקל. גם מחלבות טרה, שבבעלות החברה המרכזית למשקאות, נפגעת בהיקף של עשרות מיליונים. שטראוס, שרק 15% ממוצרי המחלבות שלה מפוקחים, חשופה פחות לפגיעה.

בכל אופן, לפי נייר העמדה של התאחדות התעשיינים שהגיע לידי "גלובס", "סה"כ הפגיעה המצטברת במחלבות עומד על סכום דמיוני של כרבע מיליארד שקל מאז ראשית 2017 ועד כה". כמות החלב שיוצר בישראל בשנת 2017 עומדת על כ-1.5 מיליארד ליטר ובמחצית הראשונה של 2018 על כ-800 מיליון ליטר. עליית מחיר המטרה בתקופה זו מגיעה לכדי 12 אגורות בממוצע. נציין שמחיר החלב הגולמי צפוי לעלייה נוספת ביולי 2018 בכ-5-6 אגורות ועליית מחיר המפוקחים הנגזרת מכך מצטברת לכדי 5%.

והנה עוד כמה עובדות שההתאחדות מתכוונת להדגיש מחר בדיון - מחיר המטרה הממוצע בשנת 2016 היה 1.87 שקל לליטר. מחיר המטרה הממוצע לשנת 2017 היה 1.98 שקלים לליטר - עלייה של 5.9% (11 אגורות לליטר). במהלך 2015 ובתחילת 2016, עקב ירידת המחיר החלב הגולמי, המליצה ועדת המחירים על הורדת מחירי המפוקחים. כך, ביולי 2015 ירדו מחיר המפוקחים ב-5.3% ולאחר כחצי שנה ירדו המחירים פעם נוספת בעוד 3.02%. שר האוצר ושר החקלאות (כחלון ואריאל), חתמו פעמיים על צווים להורדת המחירים, בסמיכות להמלצות ועדת המחירים.

ואולם, לאחר מכן, מחיר החלב הגולמי החל לשוב ולטפס וכך על-פי אותה נוסחת עדכון, ועדת המחירים המליצה באפריל 2018 על עליית מחירי המוצרים המפוקחים. מאז ועד היום, נמנעים השרים מלחתום על הצו לעדכון המחירים.

עשרות עובדים יפוטרו?

תנובה חוששת שתצא שוב מופסדת מהדיון בכנסת, כפי שקרה לפני חודשים ספורים, לאחר שנחלה כישלון חרוץ במאבק שלה על הסימון האדום לגבינה הצהובה - מאבק שכלל שימוש בלוביסטים של פוליסי ושליחת נציגים בכירים מהחברה לדיוני ועדת הבריאות. לבסוף הלחץ לא פעל, והגבינה הצהובה, קטגוריה שבה תנובה שולטת ביד רמה, נכללה ברשימת מוצרים שיזכו לסימון מזיק.

לקראת הדיון מחר, "גלובס" בדק כיצד הצדדים נערכים למאבק הנוכחי. בדיון אמנם לא צפויה הכרעה אלא רק הצפה של הנושא, אבל צפויים להגיע אליו כמה אנשי מפתח. בראשם המנכ"ל אייל מליס, שאליו תצטרף דוברת החברה. לדיון צפויים להגיע גם שני סמנכ"לים במשרד החקלאות - צביקה כהן וד"ר אסף לוי; סמנכ"ל מועצת החלב איציק שניידר; מנכ"ל התאחדות מגדלי הבקר אביתר דותן; יו"ר התאחדות התעשיינים שרגא ברוש; מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, אבשלום וילן; ונציגים מטעם התאחדות האיכרים והחקלאים. עוד צפויים להגיע נציגי משרד האוצר, שטרם נרשמו שמית.

בימים האחרונים בתנובה עושים מאמצים אדירים להפעיל לחץ על דמויות מרכזיות שעשויות לשכנע את כחלון לייקר את מחירי מוצרי החלב המפוקחים או להציע פתרונות אחרים שיניחו את דעתה. מי שיזם את הדיון שיתקיים מחר בוועדת הכספים הוא חבר הכנסת מיקי לוי (יש עתיד), לשעבר סגן שר האוצר. בבקשה שנשלחה ליו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, ביום רביעי האחרון נכתב: "הנדון: החשש מפיטורי עשרות עובדים בתעשיית החלב בגלל מחלוקות בין שרי האוצר והחקלאות". וכך טוען לוי: "נוכח הפער בין העלייה בתשלום מחד לבעלי הרפתות, מבלי לתת מענה ליצרניות הישראליות, יש חשש כי הפסדים אפשריים בהכנסותיהם יביאו לפיטורי עובדים מחד, ולצמצום הייצור של מוצרים מפוקחים מאידך".

על מה מתבססות ההערכות שמדובר בפיטורי עשרות עובדים, ולפי איזה תחשיב? "גלובס" פנה לח"כ לוי ולדוברו, אבל לא התקבלו תשובות ברורות. נאמר שמדובר בטענות שהועלו בדיון שבו השתתף שר החקלאות, אך לא ברור על-ידי מי. כמו כן נטען שהמידע מבוסס על הערכות התאחדות התעשיינים, שתייצג את עמדת המחלבות בדיון. ההתאחדות סירבה להתייחס לפניית "גלובס" בנוגע לטענות שהיא צפויה להעלות או להערכותיה על ההשלכות של המצב על הענף. גם תנובה סירבה להתייחס לשאלות "גלובס" בנושא.

גבריאלי ישכנע את כחלון?

תנובה אמנם מעדיפה לא לעמוד בחזית, אבל מאחורי הקלעים היא פועלת במרץ רב. ל"גלובס" נודע כי בשבוע שעבר יו"ר תנובה חיים גבריאלי נפגש בבית קפה עם תום יונאי, מי שהיה בעבר העוזר של כחלון ונחשב אחד האנשים הכי מקורבים אליו גם היום. ניתן להעריך שמחירי החלב המפוקחים והימנעותו של כחלון מטיפול בנושא עמדו במוקד הפגישה. תום יונאי מכחיש כי הפגישה בין השניים עסקה בנושא.

במארס האחרון מונה גבריאלי, לשעבר בכיר בקבוצת איי.די.בי ויד-ימינו של נוחי דנקנר, לתפקיד יו"ר תנובה, ונציג הבעלות הסינית של תנובה - חברת ברייט פוד. זאת לאחר 8 חודשים כסגן יו"ר. היו אז רבים שהעריכו כי סוף סוף יהיה לתנובה מי שיחזיק במושכות וינהל את האתגרים האדירים שהיא חווה מול הרגולטורים, ונראה שגבריאלי עסוק בכך במיוחד בימים האחרונים.

בשבוע שעבר התקיימה פגישה נוספת: חברת הכנסת מירב בן ארי (כולנו) הגיעה לביקור במחלבת תל יוסף של תנובה, וקיימה סיור עם מנכ"ל החברה אייל מליס ומנכ"לית חטיבת החלב ענת גרוס שון. בן ארי אמנם אינה חברה בוועדת הכספים, אך ניתן לשער כי תנובה מנסה לקדם באמצעותה את הנושא.

מח״כ מירב בן ארי, מפלגת כולנו נמסר: ״כיו״ר שדולת כחול לבן בכנסת, אני פועלת רבות למען התעשייה הישראלית ונוהגת כמדי שבוע לסייר במפעלים כחול לבן, גדולים וקטנים כאחד, גם הסיור המדובר נעשה במסגרת זו. ביקרתי פעם אחת בלבד במחלבות תל יוסף, שם שמעתי את מצבם בנוגע לפיקוח על מוצרי החלב. לאחר הביקור פניתי אל אגף תקציבים באוצר כדי להבין את המשמעויות והובהר לי כי הנושא ידון מחר בוועדת הכספים״.

ביום חמישי האחרון פרסמה מועצת החלב נייר עמדה שהופץ היום לחברי הכנסת בנושא עדכון מחירי החלב המפוקחים. לפיו, "הימשכות המצב החד-צדדי הזה תביא להרס הענף שלא יוכל להמשיך להתקיים ולשגשג כאשר צד אחד נושא בכל נטל עליית המחיר. המהלך יוביל בשלב הראשון לפגיעה בתעשייה, ובהמשך יוביל לפגיעה בחקלאים ובצרכנים. אנו מצפים כי יעודכנו המחירים לפי הקביעה של הוועדה המקצועית ללא שיקולים חיצוניים וכאשר נדרשת עליית מחירים, לאפשר למחירים לעלות, כפי שקורה וקרה כאשר נדרשה ירידת מחירים."

בחברת תנובה סרבו להתייחס לנושא באופן כללי, ובסביבתו של יו"ר תנובה, חיים גבריאלי, סירבו להתייחס לטענות בנוגע לפגישות.

בהתאחדות התעשיינים סירבו להתייחס לפניות "גלובס" בנושא.

עוד כתבות

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג