גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בפרקליטות הבינו שצריך להבין מה חווים העובדים דרך עיניהם"

הסקר שנערך ובוצע ע"י פרופ' שרון טוקר מאונ' ת"א, בקרב 704 מעובדי הפרקליטות, העלה כי רובם סובלים מלחצים רבים בעבודה המביאים לתחושה חריפה של שחיקה ● טוקר: "פרקליט המדינה עשה מהלך מרשים כשחשף את תוצאות הסקר. היה חשוב לפתוח את תיבת הפנדורה הזו"

פרופ' שרון טוקר / צילום: איל יצהר
פרופ' שרון טוקר / צילום: איל יצהר

"גלובס" חשף בשבוע שעבר את תוצאותיו המדאיגות של סקר רחב-היקף, שנעשה בקרב עובדי הפרקליטות - לבקשת הנהלת הפרקליטות - במטרה לנסות למפות את גורמי הלחץ על הפרקליטים וכן לבחון את המשאבים הארגוניים בפרקליטות.

הסקר נערך ובוצע על-ידי פרופ' שרון טוקר מהפקולטה לניהול באוניברסיטת תל-אביב, בקרב 704 מעובדי הפרקליטות. הסקר העלה כי רובם סובלים מלחצים רבים בעבודה, שמביאים לתחושה חריפה של שחיקה בעבודה. רמת הלחץ שעליה דיווחו עובדי הפרקליטות הייתה גבוהה למדי בכל התפקידים, אך רבה במיוחד בקרב הפרקליטים המייצגים. רמת הלחץ שעליה הם הצביעו הייתה 4.06.

לשם השוואה - לפי הסקר, רמת הלחץ שבה שרויים חוקרי מח"ש בסולם של 1 עד 5 היא 3.43, ואילו רמת הלחץ של המזכירים והאמרכלים נמוכה אף יותר - 3.33 בסולם.

עוד עולה מהסקר כי בשל הלחצים הללו, 20% מעובדי הפרקליטות חושבים לעתים קרובות או קרובות מאוד לעזוב את העבודה ולחפש עבודה אחרת. כמעט 25% מעובדי הפרקליטות שוקלים מדי פעם את האפשרות לעזוב את הארגון לעבודה אחרת. 

עיקרי הסקר

בעקבות פרסום הסקר פנתה אלינו פרופ' טוקר וביקשה להעיר כמה הערות חשובות. לדבריה, תוצאות סקר הפרקליטות שמצביעות על רמת שחיקה גבוהה בקרב עובדי הפרקליטות, לא עושות חיים קלים לפרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן. עם זאת, לדברי טוקר, "ניצן מצא לנכון לשקף בפני כל עובדי הפרקליטות את תוצאות הסקר, וזהו מהלך מרשים וכלל לא מובן מאליו".

לדברי פרופ' טוקר, הסקר מצביע בדיוק על אותם תנאים תעסוקתיים שבהם יש וצריך לטפל, ובכך הוא צפוי לאפשר לפרקליטות למקד את המאמצים בטיפול בגורמים ולא בסימפטומים. "עומס תיקים, לוחות זמנים בלתי אפשריים, טראומה הנובעת מחשיפה לעדויות ולתיקים קשים, חשש לביטחון האישי, ביקורת ציבורית מתמדת ועוד; אלה הן הנקודות שאותן מכנה האיחוד האירופי כ'תנאי עבודה בלתי מספקים', ובהן אפשר וצריך לטפל. הפרקליטות לא הסתפקה רק באיתור הקשיים, והיא מגבשת כעת תוכנית מקיפה להתמודדות עם גורמי הלחץ".

מה הם בעינייך הפתרונות לתחושות השחיקה של עובדי הפרקליטות?

טוקר: "אין כאן פתרון-קסם, ויידרש יותר משבוע כדי למצוא פתרונות לקשיים, אך זה אפשרי. לצד מומחי תוכן שיבנו את התוכנית שמגבשת הפרקליטות, גם העובדים יהיו שותפים למאמץ, והצעותיהם הרבות מובאות לדיון בימים אלה. מעורבות העובדים בתהליך הייתה כה גדולה, עד שגם לאחר פרסום התוצאות, 90 עובדים נוספים ביקשו להמשיך ולמלא את הסקר, ואחרים שלחו עוד הצעות ייעול".

האם יש לך דוגמאות ממקומות עבודה דומים שעברו תהליכים דומים?

"משרד הבריאות עוסק בנושא כבר שנתיים, במסגרת תוכנית לאומית מקיפה להפחתת שחיקה במערכת הבריאות. גם הוא צפוי לפרסם, בסתיו הקרוב, את תוצאות הסקר הלאומי לאיתור גורמי לחץ ושחיקה בקרב כל עובדי מערכת הבריאות. זה צירוף מקרים מעניין, שמספק הצצה לאופן שבו שני ארגונים ציבוריים - הפרקליטות ומשרד הבריאות, מתמודדים עם לחצי עובדיהם". 

האחריות הועברה מכתפי העובד גם למעסיקים

טוקר מציינת כי משרד הבריאות, שהסקר שלו מקיף יותר מ-50 ארגונים שונים ומהווה חלק מתוכנית לאומית מקיפה להתמודדות עם לחצי עובדים, נוקט כבר היום צעדים מקדימים להתמודדות עם ממצאי הסקר.

לדבריה, "לצד ניתוח הנתונים מסיים המשרד בימים אלה לגבש ארגז כלים להתמודדות עם לחץ ושחיקה במערכת הבריאות, ואף פיתח תוכנית הכשרה לצוותים שיישמו את ארגז הכלים, ב-50 ארגוני הבריאות השונים. מדובר במהלך חסר תקדים אשר איחד מערכת שלמה סביב נושא אחד חשוב מאין כמוהו".

טוקר משבחת את הפרקליטות ואת משרד הבריאות על כך ששני הארגונים, ללא שום תיאום ביניהם, נקטו צעדים שהם נדירים במערכת הציבורית, והחליטו לסקור ולמפות את הקשיים שעימם מתמודדים כל העובדים - מזוטר ועד בכיר.

לדבריה, "1,350 עובדי הפרקליטות ו-150,000 עובדי מערכת הבריאות ב-50 ארגוני בריאות שונים, קיבלו, ללא יוצא מן הכלל, הזדמנות להשמיע את קולם. לא עוד סקירה של היבטים חיוביים בלבד - דוגמת שביעות-רצון, תחושת מחוברות, אושר וסיפוק - אלא צלילה אמיצה לתוך קרבי הארגון, ואיתור נקודות קושי לצד נקודות חוסן, בקרב כל בעלי התפקידים".

"בכך", מציינת טוקר, יישרו שני הארגונים קו עם המגמה הנהוגה כיום באיחוד האירופי. בשנים 2014-2015 יצא האיחוד האירופי בקמפיין ציבורי ענק, שכותרתו 'Healthy Workplaces Manage Stress'. מאמצים רבים הושקעו בהעלאת המודעות של מעסיקים למחיר שמשלמים עובדים על חשיפה ללחצי עבודה, ובמסגרת זו הושק אתר מקיף עם הנחיות והמלצות.

"מעניין לראות כי האיחוד האירופי הגדיר 'לחץ' (סטרס), כתוצר של דרישות עבודה העולות על יכולתו של העובד להתמודד עמן, כתוצאה מליקויים ארגוניים ו/או ניהוליים. בכך, הסיט האיחוד האירופי למעשה את האחריות הבלעדית מכתפי העובד, שכביכול 'לא מסוגל להתמודד עם העבודה', והעביר אותה למעסיקים".

לשבור את הטאבו על שחיקת העובדים

לטוקר חשוב לציין כי מדובר במהלך לא קל החושף את כל אחד מן הארגונים הללו לביקורת ציבורית לא פשוטה. "עם זאת, בקרב שני הארגונים הבשילה ההבנה שפלסטר לא יספיק, ושצריך להבין בדיוק מה חווים העובדים דרך עיניהם, ולא דרך עיני המנהלים שלהם.

"נראה כי מנהלי שני הארגונים - מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב; ופרקליט המדינה, שי ניצן - הגיעו למסקנה זהה: אם לא מטפלים במקור הבעיה, ואם לא מאתרים את נקודות הקושי בארגון - שום סדנת אושר/מיינדפולנס/התמודדות עם לחצים לא תצליח להפחית את שחיקת העובדים".

לסיכום אומרת פרופ' טוקר שהיא מייחלת ליום שבו ארגונים ציבוריים נוספים ילכו בעקבות הפרקליטות ומשרד הבריאות ו"ישברו את הטאבו סביב העיסוק בשחיקת עובדים. מסתבר שהיה חשוב לפתוח את תיבת פנדורה הזו".

עוד כתבות

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה