גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גדעון תדמור מכניס את נאוויטס לשותפות עם שפיר בשדה מגד

זאת, לאחר שחברת RDL, שהייתה אמורה להיות מפעילת הקידוח בשדה, הודיעה לאחרונה לשפיר כי החליטה שלא להמשיך את ההתקשרות עקב החשיפות הסביבתיות הכרוכות בפיתוח החזקה

גדעון תדמור / צילום: נאוויטס
גדעון תדמור / צילום: נאוויטס

רגע לפני שאסיפת בעלי היחידות של השותפות המוגבלת גבעות עולם מתכנסת כדי להחליט בנוגע למתווה להמשך פעילותה - לאחר שזו הופסקה אשתקד בשל היעדר מקורות מימון - דיווחה היום (ב') ענקית התשתיות שפיר הנדסה, כי חתמה על מזכר הבנות עם שותפות החיפושים נאוויטס פטרוליום, שלפיו ישתפו השתיים פעולה בפיתוח חזקת הנפט של גבעות ממזרח לראש העין ("שדה מגד"). זאת, זמן קצר לאחר שחברת RDL, שהייתה אמורה להיות מפעילת הקידוח בשדה, הודיעה לשפיר כי החליטה שלא להמשיך את ההתקשרות, עקב "החשיפות הסביבתיות הכרוכות בפיתוח החזקה". 

פעילותה של שותפות נאוויטס, שאותה מוביל גדעון תדמור, התמקדה עד היום בחיפוש ובאיתור של פרויקטים בצפון אמריקה וכן בפיתוח רישיונות קיימים במפרץ מקסיקו, ובביצוע עבודות ראשוניות לעיבוד המידע לגבי הרישיונות הללו. תדמור, מוותיקי תחום חיפושי הנפט והגז בישראל, עמד במשך שנים ארוכות בראשות שותפויות החיפושים שבשליטת קבוצת דלק של יצחק תשובה.

שפיר הנדסה, הפועלת בתחום התשתיות והבנייה, נכנסה לפעילות חיפושי הנפט לפני קרוב לשנה, אז רכשה 10% ממניות השותף הכללי (היזם) של השותפות גבעות עולם בכ-1.3 מיליון דולר, ולאחר מכן הזרימה לשותף הכללי עוד 2 מיליון דולר, לפי שווי של 15 מיליון דולר, והגיעה להחזקה של כ-22% ממניות השותף הכללי. בסך הכול השקיעה שפיר עד היום בשותף הכללי של גבעות כ-3.9 מיליון דולר (3.3 מיליון דולר ברכישת המניות ועוד 600 אלף דולר כהלוואה), ויש לה אופציה להשקיע סכום נוסף באמצעות הקצאה בשותף הכללי, לפי שווי חברה של 25 מיליון דולר, שתעניק לשפיר החזקה של 50% ממניות השותף הכללי.

לפני ביצוע ההשקעה של שפיר התחלקה ההחזקה במניות השותף הכללי בין קבוצת משקיעים הכוללת את שמואל בקר ונגה בן דוד (76%) לבין טוביה לוסקין (24%), שהוביל בעבר את ניהול השותפות. בשנים האחרונות נקלעו בעלי המניות בשותפות לסכסוך, שהוביל אף להגשת תביעות הדדיות לבית המשפט, שנדחו לבסוף.

אסיפת בעלי יחידות ההשתתפות של גבעות אמורה להתכנס בעוד יומיים (יום רביעי הקרוב, 20 ביוני) ובשפיר מציינים, כי בעקבות מזכר ההבנות ושיתוף הפעולה המסתמן עם נאוויטס היא תפעל כעת לדחיית האסיפה עד סוף יולי לפחות. ברקע לאסיפה עומדת החלטתו של הממונה על ענייני הנפט במשרד האנרגיה לבטל את חזקת ראש העין, עקב חוסר יכולתה של גבעות לקדם את הקידוחים ואת הפיתוח של שדה מגד. 

מניית מלאנוקס

באפריל השנה החליט הממונה (לאחר מספר דחיות) לבטל את החזקה של גבעות במגד, אולם הסכים לתת לשותפות ארכה, לצורך השגת מקורות מימון לקידוחים ולפיתוח השדה. בשפיר מעוניינים כעת להשיג דחייה נוספת, בין היתר, כדי לאפשר לנאוויטס לבצע בדיקת נאותות, וכן "לאפשר לכל הצדדים הרלוונטיים לגבש בהסכמה את מערכת ההסכמים החדשה כמו גם את ההצעות שתוגשנה על דעת נאוויטס לאסיפת בעלי היחידות הקיימים".

עד לאסיפה מתכוונים בשפיר ובנאוויטס לרכוש "בחלקים שווים את הזכויות בחזקת הנפט, להשקיע בפיתוח ובתפעול חזקת הנפט בהתאם לחלק היחסי בזכויות", ולנהל "על בסיס שוויוני את הפעולות בחזקת הנפט (לרבות מפל תשלומים)".

עוד אמורות שפיר ונאוויטס להגיע להסכמות עד לסוף החודש הבא בנוגע לדמי הייזום שתשלם נאוויטס לשפיר, והשתתפותה של נאוויטס "בעלויות שהשקיעה או שתשקיע שפיר בשותף הכללי הקיים".

פוטנציאל הנפט באזור שדה מגד מוערך במאות מיליוני חביות, אך גבעות עולם, שקדחה בו בשנים האחרונות (עד אפריל 2017), הצליחה להפיק ממנו כמויות קטנות יחסית. במהלך 2011 התחילה גבעות עולם להפיק נפט משדה "מגד 5", ועד סוף 2016 הופקו מהשדה קצת יותר ממיליון חביות נפט, שרובן ככולן נמכרו תמורת כ-84 מיליון דולר. עם זאת, לאורך מרבית שנים אלה צברה השותפות הפסדים, בין השאר בשל תקלות בהפקה והשקעה בפיתוח "מגד 6", ולבסוף אזל הכסף מקופתה והיא הפסיקה את הפעילות.

לדברי עמית בירמן, סמנכ"ל הכספים של שפיר הנדסה, "אנחנו מתכוונים ברצינות להעלות את גבעות עולם על פסים חדשים ומקצועיים. יצרנו יחד עם נאוויטס חבירה של אנשי המקצוע המנוסים ביותר בתעשייה, כדי לנהל את הפעילות הזו לטובת כל הצדדים. אנחנו לא באים כאן לשחק אלא להרוויח כסף ביחד עם המשקיעים הקיימים. הצלחתנו היא הצלחת הצדדים כולם. ברגע שיושג מתווה מוסכם, לכל הצדדים יהיה אותו אינטרס וכולם ייהנו מניהול מקצועי והוגן כמו ששפיר יודעת לתת. אנחנו יודעים לשמור על השותפים שלנו, וככל שנגיע להסכמות, אנחנו רואים בציבור הקיים בגבעות עולם שותף לכל דבר". 

שדה מגד

רווח של כ-70% למשתתפים בהנפקה

שותפות נאוויטס פטרוליום של גדעון תדמור הצטרפה לבורסה בקיץ 2017, לאחר שתדמור הצליח, לאחר לא מעט קשיים, להשלים שני מהלכי הנפקה של חוב והון בבורסה המקומית, ולגייס כ-530 מיליון שקל עבור פעילותה של השותפות. בשבוע שעבר גייסה השותפות עוד 75 מיליון שקל בהנפקת אג"ח ואופציות.

עיקר הסכום גויס באמצעות הנפקת אג"ח לטובת השקעה בפיתוח תגלית הענק "בקסקין" (Buckskin) במפרץ מקסיקו, שבה מחזיקה נאוויטס 7.5%. עתודות הנפט בחלק הצפוני של הפרויקט ("בקסקין צפון") מוערכות כיום בכ-237 מיליון חביות, מתוך היקף כולל במאגר בקסקין (צפון ודרום) של כ-515 מיליון חביות.

ההתקדמות ב"בקסקין", ביחד עם רוח גבית מהתייקרות הנפט בחודשים האחרונים והשקעות קטנות יותר שביצעה נאוויטס בקידוחים נוספים באזור מפרץ מקסיקו, הקפיצו את היחידות של נאוויטס והיא השלימה התקדמות של 70% מאז החלה להיסחר בבורסה בתחילת אוקטובר. שוויה של השותפות קפץ לכ-370 מיליון שקל.

נכון להיום, השותפות היא בעלת זכויות ב-14 פרויקטים, הכוללים 24 זיכיונות לקידוח ולחיפוש נפט וגז טבעי בארה"ב, במימיו של מפרץ מקסיקו, דרומית לחופי מדינות טקסס ולואיזיאנה וכן בתוך היבשה במדינת לואיזיאנה. כמו כן, לשותפות רישיון אקספלורציה בים, באזור ניופאונדלנד הנמצא במזרח קנדה.

בסוף אפריל השנה דיווחה השותפות כי קידוח הפיתוח הראשון בפרויקט הסתיים בהצלחה, ובתחילת החודש הודיעה כי גם קידוח הפיתוח השני הגיע בהצלחה לעומקו הסופי. תחילת הפקת הנפט בפרויקט צפויה להתחיל ביולי 2019.

בנאוויטס פטרוליום שולט תדמור יחד עם חנן רייכמן (המשמש כמנכ"ל החברה), קובי כץ וחנן וולף. עם המשקיעים בשותפות נמנים אודי רקנאטי, גיל אגמון, אבינעם פינקלמן, ישראל גורן, צבי ברק, דניאל חוסידמן וקרנות ההשתלמות למורים. לאחרונה, אגב, הפכה מנורה מבטחים לבעלת עניין בשותפות עם החזקה של 5.3% מהיחידות. 

עוד כתבות

פעילות מערכות ההגנה האווירית במהלך מבצע עם כלביא / צילום: משרד הביטחון

הטילים האיראניים שמאיימים על ישראל, ומערכות ההגנה נגדם

איראן מאיימת בתגובה חריפה אחרי התקיפות הישראליות והאמריקאיות ● מהן מערכות ההגנה האווירית הישראליות, אילו טילים נמצאים בארסנל האיראני, ומה קורה אם האיומים מגיעים מכיוון הים? ● גלובס עושה סדר

עומאן / צילום: Shutterstock

המדינה היחידה במפרץ שנותרה חסינה יחסית מאיראן

בעוד שערב הסעודית, בחריין ואיחוד האמירויות הותקפו על ידי משטר האייתולות, עומאן – המתווכת המרכזית בשיחות בין טהרן לוושינגטון – נותרה חסינה ● האם המלחמה הנוכחית מסייעת לה?

עלי חמניאי, מנהיג איראן / צילום: ap

40 שנות דיכוי וטרור: חמינאי חוסל

באיראן הודיעו רשמית כי המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, חוסל הבוקר במכת הפתיחה של מבצע "שאגת הארי" ● מדובר במהלך דרמטי שעלול לטלטל את מוקדי הכוח בטהרן ולשנות את מאזן ההרתעה האזורי לאחר יותר משלושה עשורים בהם חלש על השלטון

בית החולים סורוקה / צילום: Shutterstock

בתי החולים עוברים למרחבים המוגנים; הפעילות הלא דחופה נעצרה

לאחר שבועות של היערכות, אגירת ציוד רפואי ותרגיל גדול עם צה"ל, מערכת הבריאות העלתה כוננות לרמה הגבוהה ביותר ● בתי החולים ימשיכו לתת מענה למקרים דחופים, חלק מהטיפולים יבוטלו ● משרד הבריאות מסר כי בנק הדם במוכנות גבוהה, וצוותים תוגברו בדרום ● נכון לעכשיו טיפות החלב נותרות בשלב זה פתוחות

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

מצב חירום עד יום שני: ההנחיות החדשות של פיקוד העורף

הוכרז מצב חירום מיוחד בעורף, והשמים נסגרו לטיסות אזרחיות ● הוטלו מגבלות נרחבות על פעילות המשק, החינוך וההתכנסויות ברחבי הארץ ● מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ואיך נערכים באתרי הבנייה?

מערכת ynet (ארכיון) / צילום: דור מלכה

יואב זיתון הוא איש התקשורת שנעצר בחשד שביצע מעשה סדום בקטין בן 15

זיתון, הכתב הצבאי של ynet, נעצר בשבוע שעבר ● מחקירת המשטרה התברר כי הוא הכיר את הקורבן באפליקציית היכרויות, וזה סיפר לו על גילו הצעיר ● הקטין סיפר למשטרה כי זיתון הפיל אותו על הקרקע ואנס אותו באלימות קשה

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

בני סבטי: "האיראנים הרבה יותר חצופים, נועזים ומאיימים ביחס לשנה שעברה"

הטרמינולוגה האיראנית כנגד ארה"ב החריפה בשבועות האחרונים, וזאת למרות מלחמת 12 הימים בה הופצצו ונפגעו אתרים אסטרטגיים ברחבי המדינה ע"י ממשל טראמפ וישראל ● "ההבדל הגדול בין מבצע עם כלביא לימים אלו, הם הפגנות ההמונים כנגד המשטר בה נטבחו עשרות אלפי מפגינים", מציין בני סבטי, מומחה לענייני איראן

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

חלק ממאגרי הגז ומתקנים בבזן הושבתו, תחנות הכוח עוברות לדלק חירום

בהנחיית שר האנרגיה הופסקה זמנית הפקת גז מחלק מהמאגרים, ומשק החשמל נשען כעת על דלקי חירום ופחם ● בבזן צופים עלייה בפליטות בעקבות הדממת מתקנים ● היחידות הפחמיות בחדרה עשויות לפעול ללא מגבלת שעות במצב חירום

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

השמיים עדיין סגורים, כך תוכלו בכל זאת להיכנס ולצאת מישראל

עקב המצב, ארקיע תחל היום להפעיל טיסות לציבור הרחב חכורות בין טאבה לאתונה, על מנת לאפשר כניסה ויציאה מישראל ● ישראייר נערכת להפעלת טיסות חילוץ המיועדות ללקוחותיה בלבד

בית משפט השלום - חיפה / צילום: פאול אורלייב

מתכונת חירום בבתי המשפט: יקיימו מחר דיונים דחופים בלבד

החל ממחר יפעלו בתי המשפט במתכונת מצומצמת ויתקיימו בהם הליכים דחופים בלבד ● בעליון יתקיימו רק מספר דיונים מול שופט יחיד, ובשאר הארץ יתקיימו הליכים בבתי משפט הכלולים ברשימה שעליה הודיעה הרשות השופטת

עשן בבחריין לאחר התקיפות מאיראן / צילום: Reuters

כטב"מים בבחריין, טילים בקטאר: איראן תוקפת בסיסים אמריקאיים במפרץ

המתקפה האיראנית מתרחבת מעבר לישראל, כשדיווחים מבחריין, קטאר ואיחוד האמירויות מצביעים על תקיפות לעבר בסיסים אמריקאיים, יירוטים והנחיות חירום לתושבים ● לפי הערכות קודמות, עשרות בסיסים של ארה”ב הפרושים במזרח התיכון היו צפויים להפוך ליעד במקרה של הסלמה, והאיומים האיראניים למקד פגיעה ב"נקודות התורפה" האמריקאיות מתממשים כעת בשטח

עשן בטהרן לאחר תקיפה משובלת של ישראל וארה''ב / צילום: ap

200 מטוסי קרב, 500 מטרות ומאות חימושים: כך התבצעה התקיפה הגדולה בתולדות חיל האוויר

מאז פרוץ מבצע "שאגת הארי" בשעות הבוקר, מאות אתרים ומטרות ברחבי איראן הותקפו על ידי מטוסי חיל האוויר ● איך תוכנן המבצע ואילו מערכות נפגעו? ● גלובס עושה סדר

מתקן נפט באיראן / צילום: Reuters, Essam Al-Sudani

לאיראן יש מהלך אחד שיכול לטלטל את שוק הנפט

המתיחות הביטחונית מחזירה את פרמיית הסיכון לשוק האנרגיה: אף שחלקה של איראן באספקה העולמית הצטמצם לכ-3% בלבד, שליטתה הגיאוגרפית בסמוך למיצרי הורמוז - דרכם עוברים כ-30% מהנפט המשונע בים - מעניקה לה מנוף השפעה משמעותי על המחירים ● פגיעה בנתיבי השייט עלול לזעזע בראש ובראשונה את אסיה, ובמיוחד את סין, אך גם להקפיץ את מחיר הברנט מעבר לרמות שנרשמו בימים האחרונים

שדרות / צילום: Shutterstock

העיר בה לא נשמעה אפילו אזעקה אחת במערכה הנוכחית מול איראן

לפי נתוני אזעקות שנאספו מאז פתיחת המערכה, שדרות לא חוותה ולו התרעה אחת, בעוד שבגוש דן ובצפון נרשמו עשרות אזעקות בתוך יום וחצי בלבד ● כך נראית מפת ההתראות במערכה מול איראן

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: Reuters, Anadolu

למה טראמפ העדיף לתקוף דווקא בתזמון הזה?

בחינת התנהלותו של נשיא ארה״ב מצביעה על נטייה ברורה להכריז על צעדים נפיצים כשהבורסה סגורה ● מה עומד מאחורי ״אפקט סוף השבוע״ וכך תהנה ממנו הפעם גם ישראל

תושבים צופים בפטריית העשן כתוצאה מפיצוצים בטהרן, הבוקר / צילום: ap

פיצוצים וענני עשן: התמונות והסרטונים מאיראן

שורה של פיצוצים וענני עשן במספר מוקדים במרכז טהראן מדווחים בשעה האחרונה במדיה האיראנית ● בין היעדים שהותקפו לפי התקשורת במדינה: מגוריו של נשיא איראן, מטה המודיעין הראשי ובעיקר מערכות תקשורת והגנה אווירית ● אלו התיעודים

דפנה לוצקי / צילום: איל יצהר

העיתונאית דפנה לוצקי הלכה לעולמה

לוצקי כיהנה בשורה של תפקידים משמעותיים בעיתונות הכלכלית ● היא שימשה בין היתר כסגנית עורכת גלובס וכעורכת בכירה ב"דה מרקר" ובתאגיד השידור "כאן" ● היא נפטרה ממחלה קשה בגיל 51

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

אכזבה ברבעון האחרון של באפט: הרווח התפעולי של ברקשייר נחתך בכ-30%

הרווח התפעולי של ברקשייר האת'ווי צנח בכמעט 30% ברבעון האחרון של באפט ● קופת המזומנים הדשנה של החברה הצטמצמה מעט ל-373 מיליארד דולר ברבעון האחרון

ד''ר אנג'לה עירוני / צילום: דוברות אסותא / עופר חג'יוב

המיילדת שהפכה למנהלת בית חולים והפרשה שהסעירה את המדינה

"לאחר שאח שלי עבר תאונת פגע וברח, שאילצה אותו לעבור ניתוח ראש מסובך, נולד החלום שלי להיות אחות בטיפול נמרץ נוירוכירורגי. לא היה מקום בתל השומר, אז התחלתי בגינקולוגיה" ● שיחה קצרה עם ד"ר אנג'לה עירוני, מנהלת בית החולים אסותא ראשון לציון והמרכז הרפואי אסותא רעננה

בלי נופים, טיולים ואטרקציות: ברוכים הבאים לחופשות השינה / צילום: Shutterstock

עם 16 שעות שינה ובלי אטרקציות: הכירו את טרנד החופשות החדש

סוכריות גומי עם שמן קנאביס, כריות שזוכרות את מבנה הראש וגם מיטות שמנתחות את איכות השינה ● קבוצה הולכת וגדלה של נופשים חיפשה פתרון לעייפות - ופיתחה טרנד שהיא מכנה sleepcation ● תעשיית האירוח מציעה ועוד ועוד שדרוגים, אבל מומחים מזהירים: "זה אינו פתרון משמעותי לחוסר"