גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גדעון תדמור מכניס את נאוויטס לשותפות עם שפיר בשדה מגד

זאת, לאחר שחברת RDL, שהייתה אמורה להיות מפעילת הקידוח בשדה, הודיעה לאחרונה לשפיר כי החליטה שלא להמשיך את ההתקשרות עקב החשיפות הסביבתיות הכרוכות בפיתוח החזקה

גדעון תדמור / צילום: נאוויטס
גדעון תדמור / צילום: נאוויטס

רגע לפני שאסיפת בעלי היחידות של השותפות המוגבלת גבעות עולם מתכנסת כדי להחליט בנוגע למתווה להמשך פעילותה - לאחר שזו הופסקה אשתקד בשל היעדר מקורות מימון - דיווחה היום (ב') ענקית התשתיות שפיר הנדסה, כי חתמה על מזכר הבנות עם שותפות החיפושים נאוויטס פטרוליום, שלפיו ישתפו השתיים פעולה בפיתוח חזקת הנפט של גבעות ממזרח לראש העין ("שדה מגד"). זאת, זמן קצר לאחר שחברת RDL, שהייתה אמורה להיות מפעילת הקידוח בשדה, הודיעה לשפיר כי החליטה שלא להמשיך את ההתקשרות, עקב "החשיפות הסביבתיות הכרוכות בפיתוח החזקה". 

פעילותה של שותפות נאוויטס, שאותה מוביל גדעון תדמור, התמקדה עד היום בחיפוש ובאיתור של פרויקטים בצפון אמריקה וכן בפיתוח רישיונות קיימים במפרץ מקסיקו, ובביצוע עבודות ראשוניות לעיבוד המידע לגבי הרישיונות הללו. תדמור, מוותיקי תחום חיפושי הנפט והגז בישראל, עמד במשך שנים ארוכות בראשות שותפויות החיפושים שבשליטת קבוצת דלק של יצחק תשובה.

שפיר הנדסה, הפועלת בתחום התשתיות והבנייה, נכנסה לפעילות חיפושי הנפט לפני קרוב לשנה, אז רכשה 10% ממניות השותף הכללי (היזם) של השותפות גבעות עולם בכ-1.3 מיליון דולר, ולאחר מכן הזרימה לשותף הכללי עוד 2 מיליון דולר, לפי שווי של 15 מיליון דולר, והגיעה להחזקה של כ-22% ממניות השותף הכללי. בסך הכול השקיעה שפיר עד היום בשותף הכללי של גבעות כ-3.9 מיליון דולר (3.3 מיליון דולר ברכישת המניות ועוד 600 אלף דולר כהלוואה), ויש לה אופציה להשקיע סכום נוסף באמצעות הקצאה בשותף הכללי, לפי שווי חברה של 25 מיליון דולר, שתעניק לשפיר החזקה של 50% ממניות השותף הכללי.

לפני ביצוע ההשקעה של שפיר התחלקה ההחזקה במניות השותף הכללי בין קבוצת משקיעים הכוללת את שמואל בקר ונגה בן דוד (76%) לבין טוביה לוסקין (24%), שהוביל בעבר את ניהול השותפות. בשנים האחרונות נקלעו בעלי המניות בשותפות לסכסוך, שהוביל אף להגשת תביעות הדדיות לבית המשפט, שנדחו לבסוף.

אסיפת בעלי יחידות ההשתתפות של גבעות אמורה להתכנס בעוד יומיים (יום רביעי הקרוב, 20 ביוני) ובשפיר מציינים, כי בעקבות מזכר ההבנות ושיתוף הפעולה המסתמן עם נאוויטס היא תפעל כעת לדחיית האסיפה עד סוף יולי לפחות. ברקע לאסיפה עומדת החלטתו של הממונה על ענייני הנפט במשרד האנרגיה לבטל את חזקת ראש העין, עקב חוסר יכולתה של גבעות לקדם את הקידוחים ואת הפיתוח של שדה מגד. 

מניית מלאנוקס

באפריל השנה החליט הממונה (לאחר מספר דחיות) לבטל את החזקה של גבעות במגד, אולם הסכים לתת לשותפות ארכה, לצורך השגת מקורות מימון לקידוחים ולפיתוח השדה. בשפיר מעוניינים כעת להשיג דחייה נוספת, בין היתר, כדי לאפשר לנאוויטס לבצע בדיקת נאותות, וכן "לאפשר לכל הצדדים הרלוונטיים לגבש בהסכמה את מערכת ההסכמים החדשה כמו גם את ההצעות שתוגשנה על דעת נאוויטס לאסיפת בעלי היחידות הקיימים".

עד לאסיפה מתכוונים בשפיר ובנאוויטס לרכוש "בחלקים שווים את הזכויות בחזקת הנפט, להשקיע בפיתוח ובתפעול חזקת הנפט בהתאם לחלק היחסי בזכויות", ולנהל "על בסיס שוויוני את הפעולות בחזקת הנפט (לרבות מפל תשלומים)".

עוד אמורות שפיר ונאוויטס להגיע להסכמות עד לסוף החודש הבא בנוגע לדמי הייזום שתשלם נאוויטס לשפיר, והשתתפותה של נאוויטס "בעלויות שהשקיעה או שתשקיע שפיר בשותף הכללי הקיים".

פוטנציאל הנפט באזור שדה מגד מוערך במאות מיליוני חביות, אך גבעות עולם, שקדחה בו בשנים האחרונות (עד אפריל 2017), הצליחה להפיק ממנו כמויות קטנות יחסית. במהלך 2011 התחילה גבעות עולם להפיק נפט משדה "מגד 5", ועד סוף 2016 הופקו מהשדה קצת יותר ממיליון חביות נפט, שרובן ככולן נמכרו תמורת כ-84 מיליון דולר. עם זאת, לאורך מרבית שנים אלה צברה השותפות הפסדים, בין השאר בשל תקלות בהפקה והשקעה בפיתוח "מגד 6", ולבסוף אזל הכסף מקופתה והיא הפסיקה את הפעילות.

לדברי עמית בירמן, סמנכ"ל הכספים של שפיר הנדסה, "אנחנו מתכוונים ברצינות להעלות את גבעות עולם על פסים חדשים ומקצועיים. יצרנו יחד עם נאוויטס חבירה של אנשי המקצוע המנוסים ביותר בתעשייה, כדי לנהל את הפעילות הזו לטובת כל הצדדים. אנחנו לא באים כאן לשחק אלא להרוויח כסף ביחד עם המשקיעים הקיימים. הצלחתנו היא הצלחת הצדדים כולם. ברגע שיושג מתווה מוסכם, לכל הצדדים יהיה אותו אינטרס וכולם ייהנו מניהול מקצועי והוגן כמו ששפיר יודעת לתת. אנחנו יודעים לשמור על השותפים שלנו, וככל שנגיע להסכמות, אנחנו רואים בציבור הקיים בגבעות עולם שותף לכל דבר". 

שדה מגד

רווח של כ-70% למשתתפים בהנפקה

שותפות נאוויטס פטרוליום של גדעון תדמור הצטרפה לבורסה בקיץ 2017, לאחר שתדמור הצליח, לאחר לא מעט קשיים, להשלים שני מהלכי הנפקה של חוב והון בבורסה המקומית, ולגייס כ-530 מיליון שקל עבור פעילותה של השותפות. בשבוע שעבר גייסה השותפות עוד 75 מיליון שקל בהנפקת אג"ח ואופציות.

עיקר הסכום גויס באמצעות הנפקת אג"ח לטובת השקעה בפיתוח תגלית הענק "בקסקין" (Buckskin) במפרץ מקסיקו, שבה מחזיקה נאוויטס 7.5%. עתודות הנפט בחלק הצפוני של הפרויקט ("בקסקין צפון") מוערכות כיום בכ-237 מיליון חביות, מתוך היקף כולל במאגר בקסקין (צפון ודרום) של כ-515 מיליון חביות.

ההתקדמות ב"בקסקין", ביחד עם רוח גבית מהתייקרות הנפט בחודשים האחרונים והשקעות קטנות יותר שביצעה נאוויטס בקידוחים נוספים באזור מפרץ מקסיקו, הקפיצו את היחידות של נאוויטס והיא השלימה התקדמות של 70% מאז החלה להיסחר בבורסה בתחילת אוקטובר. שוויה של השותפות קפץ לכ-370 מיליון שקל.

נכון להיום, השותפות היא בעלת זכויות ב-14 פרויקטים, הכוללים 24 זיכיונות לקידוח ולחיפוש נפט וגז טבעי בארה"ב, במימיו של מפרץ מקסיקו, דרומית לחופי מדינות טקסס ולואיזיאנה וכן בתוך היבשה במדינת לואיזיאנה. כמו כן, לשותפות רישיון אקספלורציה בים, באזור ניופאונדלנד הנמצא במזרח קנדה.

בסוף אפריל השנה דיווחה השותפות כי קידוח הפיתוח הראשון בפרויקט הסתיים בהצלחה, ובתחילת החודש הודיעה כי גם קידוח הפיתוח השני הגיע בהצלחה לעומקו הסופי. תחילת הפקת הנפט בפרויקט צפויה להתחיל ביולי 2019.

בנאוויטס פטרוליום שולט תדמור יחד עם חנן רייכמן (המשמש כמנכ"ל החברה), קובי כץ וחנן וולף. עם המשקיעים בשותפות נמנים אודי רקנאטי, גיל אגמון, אבינעם פינקלמן, ישראל גורן, צבי ברק, דניאל חוסידמן וקרנות ההשתלמות למורים. לאחרונה, אגב, הפכה מנורה מבטחים לבעלת עניין בשותפות עם החזקה של 5.3% מהיחידות. 

עוד כתבות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי