גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינה לא מפצה רוכשי קרקע ש'נדדה' מעבר לקו הירוק

הרוכשים היו בטוחים שהקרקע בסמוך לכוכב יאיר-צור יגאל נמצאת בתחומי ישראל, אך לאחר שרשמו אותה בטאבו כחוק, הודיעה המדינה כי בעצם הקרקע מצויה מעבר לקו הירוק - והותירה אותם ללא קרקע וללא כסף ● כעת הם מגישים תביעה לפיצוי בהיקף 27.5 מיליון שקל

צור יגאל / צילום: איל יצהר
צור יגאל / צילום: איל יצהר

רוכשי קרקע פרטית הסמוכה לצור יגאל-כוכב יאיר הגישו לאחרונה תביעה יוצאת דופן לפיצוי כספי בסך 27.5 מיליון שקל, נגד מדינת ישראל ונגד לשכת רישום המקרקעין (טאבו) בפתח-תקווה. לפני עשור רכשה קבוצת הרוכשים את הקרקע כדין בתמורה לכ-10 מיליון שקל, והרוכשים נרשמו כבעלים בטאבו, אך מאוחר יותר טענה המדינה כי הקרקע כלל לא מצויה בתחומי מדינת ישראל אלא ממוקמת מזרחית לקו הירוק, מה שהותיר את הרוכשים ללא קרקע וללא כסף. את הסיפור מלווה "גלובס" מאז 2013.

בתביעה, שהוגשה באמצעות עורכי הדין אמיר כספרי וברק ליפשיץ ממשרד ש. הורוביץ, מגוללים התובעים - קבוצת סהר ובעלים פרטיים - את הפרשה שתחילתה בשנת 2009, אז רכשה קבוצת סהר מחברת רנדיג קרקע פרטית ששטחה 32 דונם, הממוקמת מזרחית לצור יגאל-כוכב יאיר. הקרקע רשומה זה שנים רבות בלשכת רישום המקרקעין בפתח-תקווה, בתחום השיפוט של המועצה האזורית דרום השרון. במשך שנים שולמה על הקרקע ארנונה למועצה האזורית, שאף הנפיקה לה אישורים לצורך רישום עסקאות למכירת הקרקע. לאחר ביצוע העסקה נרשמה סהר כבעלת הקרקע בטאבו בפתח-תקווה.

סהר החלה לשווק את הקרקע לרוכשים שונים, שקנו יחידות בקרקע לצורך השקעה ונרשמו גם הם כבעלים בטאבו. בסך-הכול השקיעו התובעים סך של 10.5 מיליון שקל ברכישת הקרקע ובהוצאות הנלוות לה. במקביל החלה קבוצת סהר לקדם תוכנית לשינוי ייעוד הקרקע, ובפברואר 2010 הגישה תוכנית לוועדה המחוזית לתכנון בנייה מרכז. אלא שלהפתעתם, החלו רשויות התכנון לטעון כי הקרקע אינה מצויה בתחום מדינת ישראל. סהר פנתה גם למינהל האזרחי שאחראי על מרחב התכנון באיו"ש, שטען כי הקרקע אינה מצויה בתחום סמכותו.

שמונה שנים בערכאות משפטיות

סהר עתרה במאי 2011 לבית המשפט המחוזי מרכז נגד רשויות התכנון וביקשה מבית המשפט לקבוע לאיזו רשות מוניציפלית שייכת הקרקע. בינואר 2013 הודיעה המדינה באמצעות הפרקליטות כי הקרקע נמצאת מזרחית לקו הירוק, והיא משויכת תכנונית למינהל האזרחי ביהודה ושומרון. משמעות ההודעה כי פרטי הקרקע כפי שהופיעו בטאבו שגויים, מאחר שהטאבו הישראלי עוסק רק ברישום בעלות בקרקעות בתחום מדינת ישראל, דהיינו הממוקמות בתוך תחומי הקו הירוק.

במאי 2014 פסק בית המשפט כי עד אפריל 2006 הייתה הקרקע מצויה במרחב התכנון של המועצה האזורית דרום השרון, אולם אז נגרעה ממנה ושר הפנים החליט שלא לצרפה למרחב תכנון אחר. על כן הגישה קבוצת סהר להגיש עתירה לבג"ץ נגד שר הפנים ומשרד המשפטים, בדרישה שיורה לשר הפנים לקבוע לאיזה מרחב תכנון שייכת הקרקע.

באפריל 2014 טענה המדינה בתגובה לעתירה כי בוצע רישום כפול בקרקע, הן בטאבו הישראלי והן באיו"ש וכי הרישום היה זהה עד שנת 1966, אז נוסף במרשם באיו"ש בעלים נוסף שלא נרשם בטאבו הישראלי. לאור העובדה כי הקרקע מממוקמת מזרחית לקו הירוק, הרי שהרישום התקף הוא באיו"ש, ולמעשה התובעים לא באמת רכשו את הקרקע. המדינה אף כינתה את האירועים שהתרחשו "תאונת שרשרת משפטית".

בג"ץ הורה למדינה להכריע בסוגית שייכות הקרקע במסמך שעליו יהיה חתום שר החוץ בנימין נתניהו. השופט אליקים רובינשטיין אמר אז כי המצב שבו מעמד הקרקע הוא "לא לבלוע ולא להקיא" אינו מתקבל על הדעת, וככל ששר החוץ ימצא כי הקרקע אינה שייכת למדינת ישראל, על המדינה לפצות את הבעלים בגין נזקיהם. 

במאי 2017 המציאה המדינה את "תעודת שר החוץ" החתומה על-ידי נתניהו, המאשרת כי הקרקע מצויה מחוץ לשטחה הריבוני של מדינת ישראל. "כך, רוכשי קרקע מוסדרת בהסתמך על המרשם נותרו חסרי כל", נטען בתביעה שהוגשה עתה.

לטענת התובעים, כל פניותיהם למשרד המשפטים להגיע להבנות ולפצותם בגין "תאונת השרשרת המשפטית" ובגין התנהלותה הרשלנית של המדינה, לא נענו. לפיכך הם נאלצו להגיש את התביעה.

"נגרם נזק של 25 מיליון שקל"

בתביעה טוענים התובעים לנזק כספי, שכן מדובר בקרקע הממוקמת מזרחית לשכונת מגורים של בתים צמודי קרקע בישוב צור יגאל-כוכב יאיר, ומחירי הקרקע בישראל עלו מאז נרכשה הקרקע ב-2009. בעוד העסקות הראשונות שיקפו סך של 120 אלף שקל לדונם, מחירי הקרקע עלו ועומדים על 640 אלף שקל לדונם.

עוד נטען כי התוכנית שקודמה נבדקה גם על-ידי שמאי המקרקיין עדי צביקל, שציין כי הצפיפות המתוכננת במסגרת התוכנת תואמת את אופי הבינוי בסביבה, וכי בהתאם לתוכניות המתאר השונות החלות על הקרקע ובסביבתה טבעי היה כי אם היישוב כוכב יאיר-צור יגאל יתרחב, הוא יתרחב מזרחה אל תחום הקרקע.

בהקשר זה ציינו התובעים כי מאז נרכשה הקרקע ב-2009 והגשת התוכניות ב-2010, עברו למעלה מ-7 שנים, פרק זמן שבו הייתה מתאשרת התוכנית שיזמו. במקרה כזה שווי הקרקע כיום, להערכת צביקל, היה עומד על 800 אלף שקל לדונם. על כן מעריכים התובעים את הנזקים שנגרמו להם ב-25 מיליון שקל.

התובעים טוענים לנזק נוסף, שנובע משלילת זכויותיהם ביום אחד וחוסר יכולתם לבצע עסקה בקרקע או להחליט היכן להשקיע את כספם, זאת בנוסף לעוגמת-הנפש שנגרמה להם. בגין נזק זה דורשים התובעים פיצוי כספי של 100 אלף שקל לכל קבוצת רוכשים שהתאגדה לרכישת חטיבת קרקע, ובסך-הכול 2.6 מיליון שקל. בסך-הכול דורשים התובעים פיצוי כספי בסך 27.5 מיליון שקל.

לטענת התובעים, המדינה התרשלה כלפיהם התרשלות חמורה במיוחד, מאחר שתשתית המסחר בנדל"ן בישראל מבוססת על אמינותו של הטאבו, אליו מתייחס הציבור כ"תורה מסיני", והטאבו מהווה "תעודת ביטוח" לציבור המבצע עסקאות בישראל, והוא התשתית לעסקאות אמת.

מפרקליטות מחוז מרכז (אזרחי) נמסר בתגובה: "התביעה הוגשה בימים האחרונים ותיענה בבית המשפט כמקובל". 

עוד כתבות

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד