גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתחילים להשקיע בדוחות: 3 רעיונות לשיפור הדיווח הרבעוני

לאחרונה פרסמה רשות ני"ע טיוטה שנועדה להסדיר מחדש את הדיווחים הרבעוניים של חברות ניהול תיקי ההשקעות בישראל • הטיוטה, שנכתבה בעקבות קשיים שאותם הציפו הלקוחות והחברות עצמן במשך השנים, כוללת הצעות ל–‭23‬ שיפורים באופן ההצגה של הדוחות • להלן התייחסות ל-3 נקודות מרכזיות בהצעה

דוחות שנתיים / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
דוחות שנתיים / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

בערך לפני חודש וחצי, לקראת סוף אפריל, פרסמה רשות ניירות ערך טיוטה חדשה להערות הציבור, שמטרתה להסדיר מחדש את נושא הדיווחים הרבעוניים של החברות לניהול תיקי השקעות בישראל.

אני לא רוצה להגזים ולומר שהדוחות הרבעוניים לתיקי ההשקעות הם אירוע המעודד פוסט טראומה, אבל במתכונת הנוכחית שבה הם נשלחים, עשויים הדוחות להיות מעייפים כמו וואטסאפ כיתתי של הורים לפני טקס ט"ו בשבט. כמות המידע הרלוונטי יותר והרלוונטי פחות שנשפכת על פני ‭ 15‬עמודים בממוצע, מעודדת את הלקוחות לסגור כמה שיותר מהר את הדוח שנשלח, בזמן שסרגל ה‭PDF-‬ מימין הופך קטן יותר ככל שכמות הדפים גדלה. הטיוטה של הרשות נגעה ב-‭23‬ רעיונות לשיפורים, אך מתוכם אתייחס רק לשלושה.

.1

ראשית, ההבנה ש"כדי לדעת הכול לא צריך ללמוד את הגוגל בעל-פה". מכאן, מציעה הרשות לרכז את כל המידע החיוני ללקוח בדף אחד בלבד ("החלק הקשיח") באופן אפקטיבי וברור, ובמתכונת שתאפשר השוואה של ביצועי מנהלי התיקים ביחס למנהלי תיקים אחרים.

אם לא בוצעו עסקאות בניגוד עניינים, עסקאות בסיכון מיוחד, או אירועים אחרים בעלי השפעה מהותית על השירות (שעליהם חייב מנהל התיק בדיווח נוסף), ובהנחה שהלקוח חשוף דרך חבר הבורסה/הבנק להרכב ההחזקות - הדף המרכז יכול למעשה להוות את כל הדוח כולו. למנהל התיק רק תינתן אפשרות להוסיף נתונים, הסברים ופירוט נוסף לפי שיקול-דעתו בחלקו השני (הגמיש) של הדוח, וכן בקשות ספציפיות למידע מהלקוחות.

"החלק הקשיח" יחולק בדף אחד לארבעה תתי-חלק: בראשון יינתן גילוי לגבי מדיניות ההשקעות ורמת הסיכון של התיק, כולל שינויים שנעשו במדיניות בשנה הקלנדרית האחרונה. בשני יפורטו תנועות התיק לתקופת הדוח, ויכללו את השווי בתחילת התקופה ובסיומה, ההפקדות לחשבון בניכוי המשיכות, הרווחים/ הפסדים והמס ששולם. בפסקה נוספת יפורט סך ההכנסות של מנהל התיק ושל החברות הקשורות לו - במטבע התיק וכשיעור באחוזים מהשווי הממוצע של התיק.

בחלקו השלישי של הדף יוצגו תשואות התיק ברמה קלנדרית, הן מתחילת שנה הדוח ועד למועד עריכתו (‭,(YTD‬ ולצדם תשואות השנתיים הקלנדריות האחרונות לשנת הדיווח הנוכחית (אם קיימות). שיעור החשיפה לנכסים בתיק ההשקעות יצומצם לתרשים בן ארבע עמודות בתת-החלק הרביעי והאחרון, שיציג את החשיפה למניות, לאיגרות חוב, למט"ח או לאפיק "אחר" שאינו נכלל בין שלושת קודמיו.

טיוטה של העמוד הראשון של הדוח החדש. ככה זה אמור להיראות מקור: רשות ני"ע

‭ .2 ‬

הנושא השני הוא הסדרת חישוב התשואה והצגתה ללקוחות.

קצת רקע: עד ינואר ‭,2013‬ דרך חישוב התשואות והצגתן בדוחות הרבעוניים הייתה ‭ ,TWR‬ או בשמה המעוברת "התשואה להשוואה", והיא למעשה מדדה את תשואת ניה"ע בתיק בלי להתחשב בעיתוי ההפקדות והמשיכות שהיו בו (בגדול, סיכום ותחילת חישוב תשואה מחדש בכל פעם שהייתה משיכה או הפקדה).

מ-‭2013‬ החליטה הרשות לאמץ את ה-‭IRR‬ כדרך חישוב והצגה ("התשואה האישית"), שאכן משקפת טוב יותר את תשואת הרווח ללקוח, שכן היא לוקחת את הרווחים בניכוי ההפקדות והמשיכות ביחס להון שהושקע.

הבעיה פה היא שאם למנהל התיק היה מזל, והלקוח הפקיד כספים בחשבון לפני פיק חיובי בשווקים, או לחלופין, משך לפני פיק שלילי, ההשפעה על התשואה תהיה חיובית בלי שמנהל התיק תרם פה יותר מדי. גם ההיפך נכון - מנהלי תיקים הואשמו בתשואת חסר על לא עוול בכפם, מכיוון שנמשכו כספים מהחשבון בלי שתפסו את גל העליות שהגיע בהמשך.

בתקופת הביניים (שהייתה אמורה להיות כחצי שנה ונמשכת עד עצם היום הזה), אישרה הרשות למנהלי התיקים להציג גם את חישוב התשואה בדרך הישנה (‭TWR‬) לצד התשואה האישית, וכאן קצת התחיל להיבנות הסלט. אם המעבר בין שיטות החישוב היה ללקוח "שח", אז הצגת שתי שיטות החישוב בדוח אחד כבר הייתה ה"מט".

לא מעט לקוחות הסתכלו על התשואה מהצד הלא נכון של הטלסקופ, והתקשו להבין את ההסבר המצורף. התוצאה הייתה לעתים השוואת תשואה אישית בין תיקי השקעות שונים, או לחלופין קושי להבין את הפערים בין התשואות החודשיות שהיו נשלחות אליהם (‭TWR‬) לבין התשואות בדוחות הרבעוניים (בשילוב עם‭ .(IRR ‬

והנה, נראה שכעת הרשות לוקחת צעד אחורה, גונזת את רעיון התשואה האישית לטובת מטרת ההשוואה בין מנהלי התיקים, ומאפשרת למנהל התיק לחזור ולהציג רק את תשואת ההשוואה, כפי שהיה נהוג בעבר, כנהוג גם במכשירים אחרים - כגון קרנות נאמנות, קופ"ג ועוד.

‭ .3 ‬

נושא שלישי הוא הפטורים השונים. בעיקרון, ברוב הפטורים המוצעים אכן יש היגיון אבל הייתי רוצה להתייחס לשניים שמתיישבים אצלי קצת פחות בנוח. הראשון הוא הפטור מחובת הדיווח בהתאם לתקנות הסופיות שיתקבלו, לקוחות כשירים (תאגיד עם הון עצמי הגבוה מ-‭50‬ מיליון שקל; לקוח פרט עם הון גבוה מ-8 מיליון שקל. חברות ניהול התיקים יוכלו לפרסם ללקוחות אלה דוח בהתאם לבקשתם.

טענתי היא, שהיקף הון עצמי לא בהכרח הופך את הלקוח למתוחכם מספיק להבין את הדקויות הניהוליות בתעשייה. נהפוך הוא. הניסיון בעבודה מול תאגידים כשירים לימד אותי שבקצה פירמידת ניהול הנכסים עומד מנהל כספים, שפערי המידע הקיימים בינו לבין השוק אינם בהכרח שונים מלקוח ‭ Retail‬ רגיל, ומכאן גם פשטות הדיווח המוצעת צריכה להיות זהה בהגדרה.

פטור נוסף שמוצע נוגע לדיווח על עסקאות בנכסים שלמנהל התיק יש זיקה אליהם, והטיעון לפטור הוא שגם כך לקוח מודע לאפשרות שמנהל תיקים ירכוש עבורו נכסים של "הבית", ושניתן על כך גילוי נרחב גם בהסכם ההתקשרות. יכול להיות. אך צריך לזכור, ראשית, שהסכם ההתקשרות מזכיר בעוביו את כל כרכי מילון אבן שושן, ולא בהכרח ניתנת הדעת של הלקוח לכל הגילויים, ומכאן שווה לטעמי לחזק גם בדוחות נושא מהותי שכזה. שנית, לגמרי לא בטוח שכלל הלקוחות יודעים שרכישת ני"ע של קסם היא עסקה עם זיקה לבית ההשקעות אקסלנס, או לחלופין את הזיקה של תכלית לבית ההשקעות מיטב. ושלישית, גם אם הלקוחות מודעים לאפשרות שמנהל התיק ירכוש עבורם נכסים עם זיקה - הם לא בהכרח מודעים להיקפים, שלעתים יכולים לצאת מפרופורציות.

מכאן, שאפילו עמודה נוספת בתרשים החשיפה לנכסים בתיק ההשקעות (בעמוד הדיווח הקשיח), המסכמת את שיעור החשיפה לנכסים עם זיקה, תדע לעשות את העבודה, בלי לפגוע בצורך לקצר את הדוח.

לסיכום , בשם השקיפות והרצון להעביר מקסימום מידע ללקוח, ייתכן שהדוחות הרבעוניים שנשלחים כיום ללקוחות התיקים המנוהלים הצליחו לעשות קצת פירה מהמידע. הרעיון לקצר את הדיווח ולהעבירו למתכונת שני חלקים, ראשון קשיח וקצר, ושני גמיש יותר - הוא רעיון נכון ביותר. קשה להאמין שתהיה הסכמה מלאה בין כל נותני השירות, הלקוחות והרגולטור על כל סעיף, ותמיד יהיו הסתייגויות. יחד עם זאת, הטיוטה ועיקרי התיקונים המוצעים מסמנים דרך לדיווח אפקטיבי וברור יותר, שיקל גם על המדווח וגם על מקבל הדוח. 

■ הכותב הוא מנכ"ל נוסטרו החלטות השקעה בע"מ, מלווה ועדות השקעה/כספים ודירקטוריונים בניהול ההשקעות הפיננסיות והריאליות. אין לראות בסקירה ובאמור בה תחליף לייעוץ השקעות כהגדרתו בחוק. 

עוד כתבות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק