גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כ-34 אלף איש עמדו לדין ב-2016, רובם גברים; 86% הורשעו

מאז 2010 נרשמה ירידה של כ-27% במספר העומדים לדין בישראל, כאשר הירידה נרשמת גם בעבירות הספציפיות המרכזיות, ובראשם עבירות הרישוי עם ירידה של כ-57% ● אולם הלמ"ס מספקת גם נתון "לא מעודד" באשר לחזרה למעגל הפשיעה: יותר ממחצית (50.4%) מהעומדים לדין ב-2016 הם כאלה שכבר הורשעו בעבר

בית משפט / צלם: פוטוס טו גו
בית משפט / צלם: פוטוס טו גו

במהלך שנת 2016 הועמדו לדין בישראל 34,200 בני אדם, כשלושה-רבעים מהם ישראלים. מדובר במגמת ירידה מתמשכת לאורך השנים האחרונות בכמות העומדים לדין. ב-2010 הועמדו לדין כ-47 אלף איש (ירידה של כ-27% עד 2016), וב-2015 מספרם ירד לכ-41,500 - כך עולה מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) בדוח שפורסם לאחרונה, המרכז את נתוני שנת 2016 בנוגע לעומדים לדין פלילי במדינת ישראל.

על אף שמדובר בפרסום שמגיע בתקופה שבה רוב הגופים כבר מפרסמים דוחות לסיכום שנת 2017, הנתונים שמפרסמת הלמ"ס מעניינים במיוחד. זאת, מאחר שלעומת המשטרה ולעומת הפרקליטות, המרכזות כל אחת בנפרד מידע אודות ההליכים המתנהלים אצלן, הרי שהלמ"ס מציעה תמונה מלאה ורחבה יותר על העומדים לדין פלילי על-ידי כל גופי התביעה השונים בישראל (תוצאות כל ההליכים הפליליים מוזנים למערכת הרישום הפלילי של המשטרה).

לפי נתוני הלמ"ס, גם מספר העומדים לדין לפי סוג העבירות נמצא במגמת ירידה בכל הסיווגים העיקריים בנפרד. הירידה הניכרת ביותר הייתה בתחום עבירות הרישוי (שכולל עבירות תעבורה, רישוי נשק, רישוי עסקים ובנייה וכיו"ב), כאשר בשנת 2016 הועמדו כ-2,000 אנשים לדין בגין עבירות אלה, לעומת 4,700  בשנת 2010.

גם בתחום העבירות על הסדר הציבורי נרשמה ירידה ניכרת - מ-13 אלף נאשמים ב-2010 ל-8,500 ב-2016; וכן בעבירות כלפי המוסר (הכוללות עבירות של זנות וסמים), שכמות הנאשמים בהן ירדה מ-4,700 בשנת 2010 ל-3,200 בשנת 2016; בתחום עבירות הרכוש ירדה כמות העומדים לדין מ-6,700 ב-2010 ל-5,000 ב-2016; ובתחום עבירות האלימות ירדה כמות העומדים לדין מ-6,400 בשנת 2010 ל-5,400 בשנת 2016. 

העומדים לדין בשנת 2016

86% הרשעות

ומה באשר לשיעור ההרשעות? לפני נתוני הלמ"ס, אחוז ההרשעות הכללי בהליכים שהסתיימו ב-2016 עומד על 86.2%. בחינת נתוני ההרשעה של בגירים ושל קטינים מעלה כי בקרב האוכלוסייה הבוגרת אחוז ההרשעות גבוה משמעותית מאחוז ההרשעות בקרב הנאשמים הקטינים (89% לעומת 54.7%).

ניתן להניח כי נתון זה מושפע מהנטייה של שופטי נוער שלא להרשיע נאשמים קטינים, אלא לסיים את ההליך בתוצאה, שבמסגרת הנאשם יודה בביצוע המיוחס לו ויישא בעונש כלשהו, אך לא יורשע. זאת, כדי להימנע מרישום פלילי לנאשמים קטינים, על-מנת להקל על תהליך השיקום שלהם.

עוד עולה מהנתונים כי בעוד לכל הנאשמים במדינת ישראל סיכוי נמוך לסיים את ההליך בזיכוי, במקרה של נאשמים שאינם תושבי ישראל - מדובר בסיכוי תיאורטי בלבד, שכן 99.1% מהנאשמים שאינם תושבי ישראל - מורשעים. 

86% מורשעים

גם עולם הפשיעה - גברי

נתון מעניין נוסף נוגע לחלוקה המגדרית של העומדים לדין - וכאן מתברר שהגברים הם שליטיו הבלעדיים של עולם הפשע והעבריינות. לפי נתוני הלמ"ס, 7.5% בלבד מאלה שעמדו לדין ב-2016 הן נשים, כאשר בקרב הקטינים אחוז הנשים קטן אף יותר ועומד על 3.9% בלבד.

מבין תושבי החוץ שהועמדו לדין, שיעור הנשים היה מזערי עוד יותר ועמד על 1.7% בלבד. החלוקה המגדרית באה לידי ביטוי גם בהיבט של הרשעות: 86.8% מהגברים החשודים מורשעים; לעומת 8.3% הרשעות בלבד בקרב הנשים.

באשר לזהותם הלאומית של העומדים לדין - מנתוני הלמ"ס עולה כי מבין כל העומדים לדין בשנת 2016, יותר מ-23% אינם תושבי ישראל. מרבית התושבים הזרים (כמעט 8,000) הם תושבי הרשות הפלסטינית, שעמדו לדין בעיקר בגין עבירות כלפי ביטחון המדינה ועבירות נגד הסדר הציבורי; ואילו רק כ-350 מהעומדים לדין היו תושבי חוץ, תיירים או עובדים זרים, שאינם תושבי הרשות.

קושי לצאת ממעגל הפשיעה

הלמ"ס בחנה גם את עניין הוא ה"מו­ּעדות" של עבריינים - משמע, אחוז האנשים שהורשעו בהליך פלילי בעבר והועמדו לדין בשנית (או יותר). לפי הנתונים, יותר ממחצית (50.4%) מהעומדים לדין ב-2016 היו אנשים שכבר הורשעו בעבר בהליך פלילי. מדובר בנתון מדהים, שמלמד כי אחוז משמעותי מהאנשים שעומדים לדין בכל שנה, הם בעצם אותה קבוצה של אוכלוסייה שחוזרת לפשוע שוב ושוב.

נתון זה מעורר כמובן תהיות לגבי הסיכוי של עבריינים לצאת ממעגל הפשיעה, וכן לגבי יעילות תהליכי השיקום שעוברים עבריינים מורשעים בישראל. ניתן לשאוב מעט עידוד מנתון ה"מוּעדות" של קטינים ונשים, העומד רק על 24.4%, ו-25.2%, בהתאמה.

(נעיר בהקשר זה כי ייתכן שאופן איסוף הנתונים על-ידי הלמ"ס מקטין את אחוז "העומדים לדין המוּעדים". זאת, מאחר שנאשמים שהורשעו מספר פעמים לאורך שנת 2016, נספרו לצורך איסוף המידע בקטגוריה של "הרשעה אחת בלבד" - וזאת בהתאם לפסק הדין האחרון שניתן בעניינים במהלך השנה). 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"