גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עליית המחירים: ככה נראה הנחש שבלע פיל מבפנים

מה מקשר בין הנסיך הקטן, טרגדיה באינדונזיה ואפקט המחאה החברתית שהגיע השבוע אל סיומו אחרי 7 שנים?

ניפגש ברוטשילד? / איור: תמיר שפר
ניפגש ברוטשילד? / איור: תמיר שפר

א.

השבוע התבשרנו על בואו של גל עליות מחירים גדול; סוכר, אורז, טואלטיקה, בשר, חלב ועוד לא מעט מוצרים יתייקרו בעשרות אחוזים - וזה כנראה רק השלב הראשון. מה אתם רוצים, אומרים לנו, כבר שנים - מאז 2011 - ש(כמעט ו)לא העלינו מחירים, הגיע הזמן.

למה? בהתחלה הם ניסו לחרטט אותנו בזה שמחירי הסחורות בעולם עלו, אבל עיתונאים זריזים בדקו ומצאו וציירו תמונה אחרת לגמרי: מתחילת השנה נרשמה אומנם התייקרות מסוימת, אבל על ציר זמן של אותן שבע שנים דווקא רשמו הסחורות וחומרי הגלם ירידה של עשרות אחוזים. מיותר לומר שהמחירים לצרכן לא ירדו בהתאמה בתקופת הזמן הזאת, נכון? אומרים שהמגמה משתנה ואנחנו עומדים לפני עליות מחירים בעולם. אולי, מי יודע. אבל מי שלא מיהר להוריד, שלא תאוץ לו הדרך להעלות.

לא נשכח שבמקביל התחזק השקל, מה שהוזיל עוד את העלויות ליבואנים והגדיל את הרווח שלהם, לבריאות. אפילו מחיר הנפט עדיין נמוך היום בכ-30% ממה שהיה ב-2011. אי-אפשר להאשים את העולם. אולי מצב רשתות השיווק ויצרניות המזון כה קשה עד שעלינו, הציבור, להטות כתף ולפתוח את הארנק ואת הלב כמו שאנחנו יודעים? גם לא. הן יושבות יפה מאוד. הירידה במס החברות בטח לא הזיקה להן.

אז למה הן מעלות מחירים? מאותה הסיבה שנחש פיתון מרושת ענקי בלע בתחילת השבוע את ווה טיבה בת ה-54 מאינדונזיה בשלמותה. כי הן יכולות.

ב.

פיתון מרושת הוא נחש תוקפני מאוד. מכונת מלחמה והרג שיכולה להגיע לאורך של עשרה מטרים ולמשקל של מאות קילוגרמים. הוא לא צריך ארס, יש לו שיניים שיכולות לרסק גולגולת וכוח לפיתה שמועך עצמות. הפיתון שולט בסביבתו, יערות הגשם, בזחילת גחון רמה; יכולות השחייה שלו לא נופלות מכישורי הטיפוס שלו, מה שאומר שהתפריט שלו מגוון לאללה; מעופות ומכרסמים עד לקופים ואפילו חזירים. הפיתון תוקף בני אדם כל הזמן, אבל מעדיף לטרוף ילדים. עצמות הכתפיים של אדם בוגר לא מחליקות לו טוב בגרון, אם כי השבוע, כמו מדי פעם, הוא חרג ממנהגו הרצחני.

ווה טיבה יצאה לבדוק את גן הירק שלה. משפחתה ושכניה חיפשו אותה כל הלילה ובבוקר שלמחרת. בהתחלה הם מצאו את המצ'טה שלה ובהמשך השביל גם סנדלים ופנס, אבל שום זכר לווה טיבה. עד שלא רחוק משם הבחינו לפתע בנחש פיתון מרושת ענק ששוכב בלי תנועה וגופו נפוח ומתוח במה שנראה כמו גופת אישה. לכדו את הנחש, הרגוהו, חתכוהו לשניים ובתוכו נמצאה וו טיבה בשלמותה, אם כי דחוסה למדי. היא מתה לפני שהנחש בלע אותה. אם לא אכילת הראש הרגה אותה, אז החנק. ראיתי את כל הסרטונים והכול נראה כמו גרסה מעוותת לציור של הנחש שאוכל פיל מתוך הנסיך הקטן.

בכלל, זה היה שבוע משונה למדי באינדונזיה, לפחות מבחינת התמותה הביזארית; גבר בן ארבעים נהרג בלוויית אמו כשארון הקבורה נפל עליו. השניים נטמנו זה לצד זה.

ג.

בעיניי, כל העלאות המחירים האלה נראות כמו נקמה. כן, נקמה של הרשתות והחברות במדינה ובאזרחיה על העלאת שכר המינימום, שאין ספק שפגעה בתחום הזה יותר מאשר בהייטק. אלא שמה שמאפשר לנקמה הזו להיות מוגשת לנו כשהיא עדיין לא מספיק קרה זו אמת אחת, והיא דווקא קרה ואכזרית ומוגשת על מצע של מספרים יפים כמו עלייה בשכר ושפל באבטלה שמשדרים את התחושה שלאנשים יש כסף.

בכל הראיונות והפרשנויות שנתנו המובילים והמבינים בתחום, בניסיון להסביר את הצעד, עברה כחוט השני תובנה אחת שנחתה אצל מובילי התעשייה שעדיין מצויים תחת הטראומה של המחאה החברתית, שאותה אפשר לנסח בפרפרזה על השורה האלמותית מהקוסם בארץ עוץ: "אנחנו כבר לא ברוטשילד, טוטו". עד עכשיו פחדנו להעלות מחירים בגלל תגובת הציבור, אומרים החברים, שבע שנים ישבנו בשקט, אבל זהו. זה נגמר. אין מחאה חברתית, אפשר לחזור לחגיגה, מי בא למקפצה? ההערכה שלהם היא כי הציבור יסלח על עליית המחירים, ואם לא יסלח, אז לפחות יבלע בשקט.

והם צודקים, זה מה שהכי מעצבן. גם אם בטווח הבינוני-ארוך מחאה חברתית היא דבר בטוח כמו עוד הסלמה מול עזה או עוד מאבק על גיוס חרדים - הסבב הישראלי הקבוע - הרי שנכון לעכשיו, אין מי שרואה את זה מגיע משום אופק שמוכר לנו, כולל כל הטלסקופים שמכוונים לחלל. יש לחברות המזון ולרשתות השיווק כמה שנים טובות לחגוג עד שנתעורר, והן לא מתכוונות לפספס את זה.

מה רוצים מהן, זה בסך הכול ניצול ציני של נסיבות. מאז המחאה החברתית הפכה הממשלה כל ביקורת באשר היא למרד, ניסיון הפלה של ראש ממשלה, או לכל הפחות התכחשות לציונות ולהגדרתה של ישראל כמדינה יהודית. חברות המזון הבינו את זה מצוין.

אם כבר, אפשר לטעון שהן היו דביליות לגמרי לא לראות את זה עד עכשיו.

ד.

הילד בן ה-6 שבעתיד יתרסק במטוסו וייתקל בנסיך הקטן מצייר נחש שבולע פיל, אבל מבחוץ, אבל הציור לא מפחיד אף מבוגר. כולם חושבים שזה כובע. אז הוא מצייר להם את קרבו של הנחש. אולי כך ראוי לצייר גם את מצע המספרים היפים שעליו מונחת העלאת המחירים, הירידה באבטלה והעלייה בשכר. מספרים יפים, אבל את הסיפור המלא הם לא מספרים.

השכר הממוצע, אומרים לנו, עלה מ-2011 ב-18% והוא עומד היום מעל עשרת אלפים שקלים, לעומת מחירי המזון שעלו באותו זמן רק ב-4% (לפי סעיף המזון במדד המחירים לצרכן). אבל זה בזכות עליות משמעותיות במגזר ההייטק הקטן. רוב העובדים מרוויחים הרבה פחות, רבים לא מגיעים אפילו לשכר החציוני, כ-7,000 שקלים. ירידה באבטלה זה דבר נהדר, אבל מרבית המועסקים החדשים מרוויחים שכר נמוך. השכר של רובנו לא עלה ב-18%, שלא יבלבלו את המוח. וגם אם נקבל שהשכר הממוצע בשנים האלה עלה ב-18%, הרי שמחירי הדירות עלו ב-40%, יותר מכפול. גם שכר הדירה, לאלה שלא שפר עליהם מזלם, ממשיך לזנק. ואף שעלו רק ב-4%, מחירי המזון בישראל עדיין גבוהים מאוד ביחס לעולם.

ככה נראה הנחש שבלע פיל מבפנים.

ה.

אל תמהרו לקטלג אותי בתור מה שנקרא חמוץ, אחד שרואה רק את הדברים הרעים. אני מסתובב מספיק בארץ כדי לראות טוב מאוד גם את כל הדברים הטובים שקורים. רמת החיים עלתה, העוני בירידה, המנופים מדגדגים את השמיים הכחולים, הדחפורים מנקרים את האדמה, כבישים נמתחים, הפערים גדולים, אבל טיפה פחות. יותר אנשים עובדים. נכון. אבל זה בדיוק העניין. הדברים במגמת שיפור - למה לעצור את זה? רמת החיים עלתה לא מעט בשל הבלימה של רמת המחירים. אם המחירים יתחילו להשתולל, הכול יחזור אחורה. המחאה החברתית לפחות שמרה עלינו כמה שנים, ייצרה מאזן אימה.

ועיני גם לא צרה ברשתות השיווק ובחברות המזון. רוצות להרוויח? תרוויחו, אבל יש משהו דוחה בזה שמעלים קודם כול את המחירים של מוצרי הבסיס. אורז? סוכר? טונה? אלה בדיוק הדברים שפוגעים יותר בבעלי ההכנסה הנמוכה, שחלק גדול יותר ממנה הולך על אוכל.

הייתי מציע להעלות קודם את מחירי מוצרי היוקרה, אבל זה לא יקרה; ליוקרה יש לובי חזק שיודע לעבוד, אבל אין מי שייצא לרחוב בשביל מוצרי הבסיס.

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה