גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עליית המחירים: ככה נראה הנחש שבלע פיל מבפנים

מה מקשר בין הנסיך הקטן, טרגדיה באינדונזיה ואפקט המחאה החברתית שהגיע השבוע אל סיומו אחרי 7 שנים?

ניפגש ברוטשילד? / איור: תמיר שפר
ניפגש ברוטשילד? / איור: תמיר שפר

א.

השבוע התבשרנו על בואו של גל עליות מחירים גדול; סוכר, אורז, טואלטיקה, בשר, חלב ועוד לא מעט מוצרים יתייקרו בעשרות אחוזים - וזה כנראה רק השלב הראשון. מה אתם רוצים, אומרים לנו, כבר שנים - מאז 2011 - ש(כמעט ו)לא העלינו מחירים, הגיע הזמן.

למה? בהתחלה הם ניסו לחרטט אותנו בזה שמחירי הסחורות בעולם עלו, אבל עיתונאים זריזים בדקו ומצאו וציירו תמונה אחרת לגמרי: מתחילת השנה נרשמה אומנם התייקרות מסוימת, אבל על ציר זמן של אותן שבע שנים דווקא רשמו הסחורות וחומרי הגלם ירידה של עשרות אחוזים. מיותר לומר שהמחירים לצרכן לא ירדו בהתאמה בתקופת הזמן הזאת, נכון? אומרים שהמגמה משתנה ואנחנו עומדים לפני עליות מחירים בעולם. אולי, מי יודע. אבל מי שלא מיהר להוריד, שלא תאוץ לו הדרך להעלות.

לא נשכח שבמקביל התחזק השקל, מה שהוזיל עוד את העלויות ליבואנים והגדיל את הרווח שלהם, לבריאות. אפילו מחיר הנפט עדיין נמוך היום בכ-30% ממה שהיה ב-2011. אי-אפשר להאשים את העולם. אולי מצב רשתות השיווק ויצרניות המזון כה קשה עד שעלינו, הציבור, להטות כתף ולפתוח את הארנק ואת הלב כמו שאנחנו יודעים? גם לא. הן יושבות יפה מאוד. הירידה במס החברות בטח לא הזיקה להן.

אז למה הן מעלות מחירים? מאותה הסיבה שנחש פיתון מרושת ענקי בלע בתחילת השבוע את ווה טיבה בת ה-54 מאינדונזיה בשלמותה. כי הן יכולות.

ב.

פיתון מרושת הוא נחש תוקפני מאוד. מכונת מלחמה והרג שיכולה להגיע לאורך של עשרה מטרים ולמשקל של מאות קילוגרמים. הוא לא צריך ארס, יש לו שיניים שיכולות לרסק גולגולת וכוח לפיתה שמועך עצמות. הפיתון שולט בסביבתו, יערות הגשם, בזחילת גחון רמה; יכולות השחייה שלו לא נופלות מכישורי הטיפוס שלו, מה שאומר שהתפריט שלו מגוון לאללה; מעופות ומכרסמים עד לקופים ואפילו חזירים. הפיתון תוקף בני אדם כל הזמן, אבל מעדיף לטרוף ילדים. עצמות הכתפיים של אדם בוגר לא מחליקות לו טוב בגרון, אם כי השבוע, כמו מדי פעם, הוא חרג ממנהגו הרצחני.

ווה טיבה יצאה לבדוק את גן הירק שלה. משפחתה ושכניה חיפשו אותה כל הלילה ובבוקר שלמחרת. בהתחלה הם מצאו את המצ'טה שלה ובהמשך השביל גם סנדלים ופנס, אבל שום זכר לווה טיבה. עד שלא רחוק משם הבחינו לפתע בנחש פיתון מרושת ענק ששוכב בלי תנועה וגופו נפוח ומתוח במה שנראה כמו גופת אישה. לכדו את הנחש, הרגוהו, חתכוהו לשניים ובתוכו נמצאה וו טיבה בשלמותה, אם כי דחוסה למדי. היא מתה לפני שהנחש בלע אותה. אם לא אכילת הראש הרגה אותה, אז החנק. ראיתי את כל הסרטונים והכול נראה כמו גרסה מעוותת לציור של הנחש שאוכל פיל מתוך הנסיך הקטן.

בכלל, זה היה שבוע משונה למדי באינדונזיה, לפחות מבחינת התמותה הביזארית; גבר בן ארבעים נהרג בלוויית אמו כשארון הקבורה נפל עליו. השניים נטמנו זה לצד זה.

ג.

בעיניי, כל העלאות המחירים האלה נראות כמו נקמה. כן, נקמה של הרשתות והחברות במדינה ובאזרחיה על העלאת שכר המינימום, שאין ספק שפגעה בתחום הזה יותר מאשר בהייטק. אלא שמה שמאפשר לנקמה הזו להיות מוגשת לנו כשהיא עדיין לא מספיק קרה זו אמת אחת, והיא דווקא קרה ואכזרית ומוגשת על מצע של מספרים יפים כמו עלייה בשכר ושפל באבטלה שמשדרים את התחושה שלאנשים יש כסף.

בכל הראיונות והפרשנויות שנתנו המובילים והמבינים בתחום, בניסיון להסביר את הצעד, עברה כחוט השני תובנה אחת שנחתה אצל מובילי התעשייה שעדיין מצויים תחת הטראומה של המחאה החברתית, שאותה אפשר לנסח בפרפרזה על השורה האלמותית מהקוסם בארץ עוץ: "אנחנו כבר לא ברוטשילד, טוטו". עד עכשיו פחדנו להעלות מחירים בגלל תגובת הציבור, אומרים החברים, שבע שנים ישבנו בשקט, אבל זהו. זה נגמר. אין מחאה חברתית, אפשר לחזור לחגיגה, מי בא למקפצה? ההערכה שלהם היא כי הציבור יסלח על עליית המחירים, ואם לא יסלח, אז לפחות יבלע בשקט.

והם צודקים, זה מה שהכי מעצבן. גם אם בטווח הבינוני-ארוך מחאה חברתית היא דבר בטוח כמו עוד הסלמה מול עזה או עוד מאבק על גיוס חרדים - הסבב הישראלי הקבוע - הרי שנכון לעכשיו, אין מי שרואה את זה מגיע משום אופק שמוכר לנו, כולל כל הטלסקופים שמכוונים לחלל. יש לחברות המזון ולרשתות השיווק כמה שנים טובות לחגוג עד שנתעורר, והן לא מתכוונות לפספס את זה.

מה רוצים מהן, זה בסך הכול ניצול ציני של נסיבות. מאז המחאה החברתית הפכה הממשלה כל ביקורת באשר היא למרד, ניסיון הפלה של ראש ממשלה, או לכל הפחות התכחשות לציונות ולהגדרתה של ישראל כמדינה יהודית. חברות המזון הבינו את זה מצוין.

אם כבר, אפשר לטעון שהן היו דביליות לגמרי לא לראות את זה עד עכשיו.

ד.

הילד בן ה-6 שבעתיד יתרסק במטוסו וייתקל בנסיך הקטן מצייר נחש שבולע פיל, אבל מבחוץ, אבל הציור לא מפחיד אף מבוגר. כולם חושבים שזה כובע. אז הוא מצייר להם את קרבו של הנחש. אולי כך ראוי לצייר גם את מצע המספרים היפים שעליו מונחת העלאת המחירים, הירידה באבטלה והעלייה בשכר. מספרים יפים, אבל את הסיפור המלא הם לא מספרים.

השכר הממוצע, אומרים לנו, עלה מ-2011 ב-18% והוא עומד היום מעל עשרת אלפים שקלים, לעומת מחירי המזון שעלו באותו זמן רק ב-4% (לפי סעיף המזון במדד המחירים לצרכן). אבל זה בזכות עליות משמעותיות במגזר ההייטק הקטן. רוב העובדים מרוויחים הרבה פחות, רבים לא מגיעים אפילו לשכר החציוני, כ-7,000 שקלים. ירידה באבטלה זה דבר נהדר, אבל מרבית המועסקים החדשים מרוויחים שכר נמוך. השכר של רובנו לא עלה ב-18%, שלא יבלבלו את המוח. וגם אם נקבל שהשכר הממוצע בשנים האלה עלה ב-18%, הרי שמחירי הדירות עלו ב-40%, יותר מכפול. גם שכר הדירה, לאלה שלא שפר עליהם מזלם, ממשיך לזנק. ואף שעלו רק ב-4%, מחירי המזון בישראל עדיין גבוהים מאוד ביחס לעולם.

ככה נראה הנחש שבלע פיל מבפנים.

ה.

אל תמהרו לקטלג אותי בתור מה שנקרא חמוץ, אחד שרואה רק את הדברים הרעים. אני מסתובב מספיק בארץ כדי לראות טוב מאוד גם את כל הדברים הטובים שקורים. רמת החיים עלתה, העוני בירידה, המנופים מדגדגים את השמיים הכחולים, הדחפורים מנקרים את האדמה, כבישים נמתחים, הפערים גדולים, אבל טיפה פחות. יותר אנשים עובדים. נכון. אבל זה בדיוק העניין. הדברים במגמת שיפור - למה לעצור את זה? רמת החיים עלתה לא מעט בשל הבלימה של רמת המחירים. אם המחירים יתחילו להשתולל, הכול יחזור אחורה. המחאה החברתית לפחות שמרה עלינו כמה שנים, ייצרה מאזן אימה.

ועיני גם לא צרה ברשתות השיווק ובחברות המזון. רוצות להרוויח? תרוויחו, אבל יש משהו דוחה בזה שמעלים קודם כול את המחירים של מוצרי הבסיס. אורז? סוכר? טונה? אלה בדיוק הדברים שפוגעים יותר בבעלי ההכנסה הנמוכה, שחלק גדול יותר ממנה הולך על אוכל.

הייתי מציע להעלות קודם את מחירי מוצרי היוקרה, אבל זה לא יקרה; ליוקרה יש לובי חזק שיודע לעבוד, אבל אין מי שייצא לרחוב בשביל מוצרי הבסיס.

עוד כתבות

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס