גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לא בטוח שאם נכניס דירקטורים לכלא, המצב ישתפר"

כך אמרה היום עו"ד נוית נגב בפאנל "בין הציבור לבעל השליטה: את מי משרתים הדירקטורים?" בכנס "עושים שוק" של "גלובס" ● השופטת בדימוס ורדה אלשיך: "לבוא ולומר שדירקטורים הם בטלנים או להגדיר אותם כעציצים ומריונטות - זה לא מתקבל בעיניי"

פאנל דירקטורים בכנס "עושים שוק" / צילום: איל יצהר
פאנל דירקטורים בכנס "עושים שוק" / צילום: איל יצהר

בפאנל "בין הציבור לבעל השליטה: את מי משרתים הדירקטורים?", שנערך היום (ד') בכנס "עושים שוק" של "גלובס", אמר עו"ד פיני רובין כי הוא מבקש להתייחס לאמירה שהדירקטורים הם מריונטות: "אני מבקר בהרבה דירקטוריונים מזה שנים ארוכות. אני מכיר דירקטורים טובים יותר או פחות. אני לא תמיד מתמוגג מהחלטות שלהם, אבל הדיונים הם עניינים ומבינים את מגבלות הידע של הדירקטורים, גם להם יש מגבלה - ברמת הדקויות הם לא תמיד יודעים, לכן צריכים לקיים דיון יותר מלמעלה". 

לצפייה בפאנל המלא (מדקה 11 ועד הסוף):

אפשר לסמוך על זה שהדירקטורים שומרים על האינטרסים?

רובין: "אני יושב בהרבה דירקטוריונים של חברות גדולות, והתווית של מריונטות היא הפוכה למציאות. טבעי בעיניי שדירקטור ישמע גם את דעתו של בעל השליטה. בעל השליטה הוא זה שמרטיב את האצבעות יותר מאחרים בכל החלטה שנעשית. טבעי שישמע, ולא טבעי שיישמע. לכן לא צריך לחשוב שיש משהו פגום בכך שדירקטורים שומעים את בעלי השליטה ולוקחים את שאיפותיהם ואת רצונותיהם בחשבון". 

לדברי השופטת בדימוס ורדה אלשיך, "יש הבדל בין מצב שבו אתה כדירקטור דן בחברה שנמצאת בעת שלום, לבין מצב שבו אתה כדירקטור דן בחברה שנמצאת בעת מלחמה. זו חוכמה לשבת בשקט, גם מבחינתי כשופטת כשהייתי, להיות בשקט ולבחון את הדברים באור היומי על מעשים שנעשו לפני 5 שנים. ולבוא ולומר שהדירקטורים הם בטלנים, ולהגדיר אותם כעציצים ומריונטות, זו הגדרה לא מתקבלת בעיניי. מהניסיון שלי, רוב הדירקטורים הם כאלה שקוראים את החומרים.

"אני מכהנת בחברה לא קטנה כדירטוקטורית. הדירטוריון מתחיל את העבודה בזה שהוא צריך לדעת מה לשאול, ולא להתמצא בענייני החברה כמו אחד העובדים או המשנים שבחברה. החוק נתן אפשרות, ודירקטור צריך להיות מספיק חזק לבקש חוות-דעת חיצונית. אם יש הרגשה שבוחרים כדירקטורים אנשים שלא מבינים - אז צריך לבקש חוות-דעת חיצונית, והדירקטור יבחר את היועץ. ההנהלה אולי תאשר או תתמודד ותציע מישהו אחר. קיבלנו חוות-דעת ממומחה שהייתה בנושא שהוא פספס את הנקודה, ונאלצנו לבקש אחרת, ולא קרה כלום"

האם דין פלילי לאחריות על דרי' זה לא מתקבל על הדעת?

לדברי עו"ד נוית נגב, "כשמגיעים אלינו, פירוש הדבר שיש חקירה פלילית, ויש כותרות, וממהרים מאוד לגמור אנשים שיש נגדם רק חקירה או רק הרימו להם טלפון לבוא לחקירה. אני אומרת ללקוחות שלי שהם לא אנשי עסקים רציניים עד שלא יקבלו טלפון לבוא לחקירה.

"למדנו באוניברסיטה שהדין הפלילי צריך להיות שמור למעשים מובהקים וחמורים בחברה. צריך אשם כדי להעמיד לדין, זה לא קיים בסיטואציות שמישהו חלילה התרשל או לא קרא מספיק את החומר או לא שאל שאלות - זה לא מתאים לאשם פלילי.

"אנחנו מרגישים בישראל את הגישה שאם נעמיד אנשים לדין, ואם הם ישבו בכלא, אז נשפר את הנורמות ואת ההתנהגות - אני מטילה ספק גדול בתזה הזו. למשל כשאנחנו מגדלים ילדים, כבר למדנו שלתת להם פליק בטוסיק זה לא מה שילמד אותם להתנהג נכון. אנחנו חברה מתקדמת, לא ראיתי שום מחקר שמוכיח שאיום ללשבת בכלא או ישיבה זה מה שיגרום לדירקטורים לעשות את העבודה שלהם. דרך תביעות אזרחיות ואפילו בסכומים גדולים זה כן, אבל צריך להיזהר מלייצר כסת"חיסטים ולא רק מריונטות. בסופו של דבר טעיות תמיד תהיינה, ויש שיקול-דעת".

לדברי פרופ' אסף חמדני מהאוניברסיטה העברית, "בכל מוסד יש שאלות על מה הדירקטורים צריכים לעשות. זה מוסד בעייתי, והוא אילוץ, כי לא מצאו מנגנון טוב יותר. יש דברים שבהם לא צריך לנסות להמציא את הגלגל, אלא בשוק גלובלי שיש בו תחרות על יזמים משקיעים, וצריך לזכור שמדברים על דברים שקרו לפני 6 שנים. החשש שבגלל דנקנר ואנשים מהסוג הזה נקבע דברים, שהיזם הבא שצריך לבחור איפה להקים חברה, לא ירצה לבוא למדינה שקבעה כללים שלא כדאי לו לבוא לכאן"

קודם כל יש היום מכשיר חדש יש לנו אקו-סיסטם שצריך לתת לו לעבוד שהוא בית הדין.

חמדני: "הדבר שיש היום בעולם כדי להתמודד עם תפקוד לקוי של דירקטורים הוא אקטיביזם של בעלי מניות ולא רק קרנות גידור שפועלות יותר אגרסיבי לפי המודל העסקי שלהם. גוף פנסיה לאו דווקא ממקד את המשאבים שלו בחברה נתונה בזמן נתון. בזק לימדה אותנו שבישראל יש הרבה חסמים לבעלי מניות שמנסים ליזום מהלכים להחלפת דירקטורים או דברים מהסוג הזה, במיוחד לחברות שכפופות לרגולציה, ולכן בתור מחוקק הייתי חושב איך להסיר חסמים בפני השוק. הייתי רוצה שהתופעה תחול לא רק על חברות שמתנהלות בחו"ל אלא גם על חברות שמתנהלות כאן. לא במובן של לייתר את הדירקטוריון. הייתי בכנס בארה"ב שדיבר שם אחד מגדולי האקטיביסטים, והוא אמר שהוא אוהב להיכנס בכוח לדירקטוריון, ולא כשמזמינים אותו. באופן זה הוא אמר שהוא מאתגר יותר. זה מנגנון שמבוסס על מנגנון שוק, וזה טוב יותר מאחריות פלילית"

אלשיך: "אני ממש לא מסכימה אתך... כשמדברים על ענישה לדירקטור, צריך לבדוק ולאבחן היטב בין רשלנות שהיא רשלנות בגוון פלילי או התעלמות - לבין מצב של של אי-עשייה או אי-הבנה. וזה לא חד. יש רשלנות מכוונות שנובעת מזה שאני לא קוראת חומר ובאה לא מוכנה לישיבות ולא מקשיבה, ויש הבדל בין מישהו שלא היה ער לניואנס מסוים אבל ללא כוונה רעה בעניין הזה ללא מוטיב פלילי. זו כוונה, ולא משנה אם זה דירקטור או מנכ"ל, צריך להוכיח זה עול כבד".

רובין: "המשפט הפלילי בנוי על כוונות פליליות, ולהפוך את הדירקטוריון ליעד למשפט פלילי - זה לא מתקבל על הדעת. מה שכן מתקבל על דעת זה לתת לגופים אגרסיביים מהציבור להשפיע על הצוות של הדירקטוריון. זו אולי דמוקרטיה, אבל הקושי הוא שאותן קבוצות הן אורחים לרגע שלא מסתכלים לטוות ארוך ומכתיבים כדי להפעיל לחץ, ולאחר מכן הם יוצאים ונכנסים. יש קושי בנושא הזה שהאינטרסים שלהם הם שונים.

"ויש עוד דבר שצריך להבין - דירקטור אחד לא מוצלח יכול להרוס דינמיקה של דירקטוריון. מספיק שאחד לא יהיה מספיק מנומס כלפי יתר החברים. אלה דברים שחוויתי אותם. מצב כזה הורס רקמה חיה דינמית טובה וגם בביקורת כלפי עצמה. חשוב מי הדירקטוריון וחבריו, כדי שלא יהיה תוהו ובוהו. גם שופט אחד לא מוצלח בבית המשפט העליון יכול לפגום קשות בהרכב בית המשפט העליון. לכן חשוב ליצור דינמיקה חיובית בדירקטוריון, גם אם היא ביקורתית". 

נגב: הקשיים של התנהלות דירקטוריון הם ברמה הפסיכולוגית יותר, שמזמינים אותך, ולא נעים לך לשמור על הרמוניה וכו', אבל בעיות של עדר קיימות בהרבה גופים. יש עולם גדול ושלם, ואני לא בטוחה שפתרונות חדשים ומיוחדים מתאימים. היו פסקי דין על דירקטוריונים שלא ידעו מימינם ומשמאלם. זה השתנה, וזה כבר לא קיים. זה תהליך, והדברים משתנים. אני לא חושבת שהיום דירקטוריונים מתנהלים באטימות מוחלטת רק להעביר את הזמן ולקבל שכר. דברים לא מתנהלים כך היום, אבל הם עדיין רחוקים משלמות".

דירקטור הוא שומר סף?

אלשיך: "הוא חושב ומרגיש שהוא כזה, אבל אם נמשיך באסקלציה הזו של הלקאה והכאה - נקבל דירקטוריונים גרועים ברמה שאנחנו לא חולמים עליהם. כל מי שיש לו עיניים בראש לא ירצה להיות דירקטור. צריך להיזהר".

חיים לוי: "אין לי ספק שיש הרבה דירקטורים שבאים בכוונה טובה לבוא ולעבוד, אבל נתקלתי במקרים שזה איום ונורא. במצב משתפר? עסקת ישראייר? מוכרים חברה ששווה 150 מיליון במיליארד שקל? מה קרה ב-yes ובטבע? טובי המוחות ישבו שם. קונים חברה ב-2.5 מליארד דולר במקסיקו, והיא ריקה, ויש בה רק ניירות?

"דירקטוריון פעיל ויעיל היה מונע משבר גדול בטבע. למה כל הבנקים נתנו לפישמן הלוואות? גלגלו את החוב בדרך למשמרת הבאה? איפה היה הדירקטוריון?". 

חמדני: "עוד אחריות זה רעיון רע, ויש על זה הסכמה. בהנחה שיש כשלים, האם אחריות היא פתרון טוב? אני חושב שלא. דירקטור שיודע שהוא עושה משהו לרעת החברה, אם יחליט בהליך אזרחי אפילו כמו דסק"ש להוכיח דבר כזה - זו הפרת חובת אמונים, ולכן אני חושב שהמסקנה היא שלא צריך אחריות פלילית על דירקטוריון. צריך מערכת הגיונית יותר".

עוד כתבות

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות