גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שעת המבחן של טורקיה

בפעם הראשונה מאז עלה לשלטון, ארדואן נתקל ביריב מסוכן: מוהארם אינצ׳ה, מועמד מפלגת העם הרפובליקאית (CHP) לנשיאות ● התחזיות מוסיפות לדבר על ניצחון של ארדואן בסיבוב הראשון, אך אם לא יקבל רוב ביום ראשון, ואם הבחירות יעברו לסיבוב שני בחודש הבא, המשוואה תיפתח לרווחה

רג‘פ טאייפ ארדואן/ צילום: רויטרס Jonathan Ernst
רג‘פ טאייפ ארדואן/ צילום: רויטרס Jonathan Ernst

האם מנהיג סמכותני יכול להפסיד בבחירות שהוא יוזם ומארגן, כאשר התקשורת סרה למרותו, ומרחב הפעולה של יריביו מוגבל? האם עריץ, שגמר אומר לשלוט לפחות 12 שנה נוספות, עלול למעוד בשדה המכשולים שהוא יצר? לעלות על מוקש, שהוא הטמין?

צריך להכיר בחוסר הסבירות של תרחיש כזה, ערב הבחירות לנשיאות ולפרלמנט בטורקיה. ב-24 ביוני, רג'פ טאיפ ארדואן עומד לממש את הפנטזיה רבת השנים שלו, ולהפוך למלך אבסולוטי. הבחירות האלה ימשחו את ראש המדינה עתיר הסמכויות ביותר בטורקיה זה 68 שנה. עם בחירתו תיכנס לתוקפה חוקה מתוקנת, שבה לא יהיה עוד מקום לראש ממשלה, וסמכויות הפרלמנט יצטמצמו.

הבחירות נועדו להיערך בעוד 18 חודשים. אבל ארדואן התחכם ללוח השנה. הוא רצה לתפוס את האופוזיציה בחולשתה, והוא רצה להינצל מפגיעתו של מיתון כלכלי. ובכן, האופוזיציה והכלכלה דווקא תפסו אותו בחלק מן הפיזיונומיה שלו, שהוא חשב לנכס פוליטי.

הוא-הוא הגבר של הפוליטיקה הטורקית, ״עבדאי״, כפי שהטורקים קוראים לו. הוא טיאטא מן הבמה אוסף ארוך של פוליטיקאים נרפים וצרחנים, שהתחלפו במשחק אין סופי של כיסאות מוסיקליים במשך ארבעים שנה (בין הפיכה צבאית אחת למשנה).

להרוג את אטאטורק

במשך 16 שנה - 12 כראש ממשלה, ארבע כנשיא - ארדואן חולל משהו שאיש לא העלה בדעתו: קונטרה-רבולוציה, או מהפכת נגד.

היעד למהפכתו היה הבניין שהקים מוסטפא כמאל אטאטורק. הגנרל העות׳מני המהולל, מנצח גליפולי (1915), הציל את טורקיה מציפורניה של התערבות זרה. ב-1923 הוא הכריז על רפובליקה, ושנה אחת אחר כך הוא נפטר מן השריד החוקתי האחרון של העידן העות׳מני, ח׳ליף כל המאמינים שישב באיסטנבול. הוא התחיל חילון רדיקלי, מסחרר, אלים ובהחלט לא-דמוקרטי של החברה הטורקית.

אטאטורק היה אבי-אבות הטומאה בעיני המוסלמים המובסים. הם נאלצו לתלות את דיוקנו במשרדיהם, ולהעלות מס שפתיים לחילוניות שגזר על ארצו. פעם אחר פעם הם ניסו להחליש אותה. לשווא. עד שקם טאייפ ארדואן, עד שקם אב באנטוליה.

הוא דילג על משוכות בזו אחר זו. החשובה שבהן הייתה הצבא. הגנרלים היו שומרי הגחלת של מורשת אטאטורק, נכונים להלום בכל מי שיסכנו אותה. מאות מהם חבושים עכשיו בבתי הסוהר ובמחנות הריכוז של ארדואן. הוא פירק את מערכת המשפט והאכיפה, שהבטיחה את עקרונות ה״כמאליזם״ (כך נקראה הדוקטרינה של אטאטורק). עכשיו הוא מפרק את מערכת החינוך החילונית באמצעות מה שישראלים קוראים ״הדתה״. משאת נפשו היא יצירתה של ״אומה יראת שמיים״.

חוק ברברי

מפלגתו של ארדואן עלתה לשלטון בסוף 2002 עם רוב פרלמנטרי מוחץ, כמעט שני שלישים של המושבים. אבל היא קיבלה רק 34% של הקולות. עלייתה הייתה תוצאה של פילוג חסר תקנה במחנה החילוני. חוק ברברי, שחוקקו הגנרלים 20 שנה קודם, העלה ל-10% את אחוז החסימה. החוק נועד למנוע את כניסתם של מוסלמים ושל לאומנים לפרלמנט (והשיג את ההיפך). הוא גם מנע כל ייצוג מחמש מפלגות חילוניות, שקיבלו בין 5% ל-9.5%.

כל זה מעולם לא הפריע לארדואן. הוא אינו מנסה ליצור הסכמה חברתית רחבה. ב-2007, ב-2011 ופעמיים ב-2015, מפלגתו נחלה ניצחונות משכנעים מאוד בבחירות לפרלמנט, אבל לא הגיעה ל-50% (להגנתו, מעט מאוד מפלגות פוליטיות בארצות דמוקרטיות מקבלות רוב מוחלט של הקולות, גם כאשר הן מקבלות רוב מוחלט של המושבים).

ניצחונו בבחירות הכלליות הראשונות לנשיאות, ב-2014, בא בזכות קצת פחות מ-52% של הקולות. כמובן, זה ניצחון לכל דבר. בין 1992 ל-2016, רק נשיא אמריקאי אחד עלה לשלטון עם יותר מ-52%. אבל רוב כה קטן תלוי בהכרח על בלימה, בייחוד כאשר ארדואן הוא המפלג פר-אקסלאנס, איש המחלק את טורקיה בין ״פטריוטים״ ל״בוגדים״, וכולל את האופוזיציה בקטגוריה השנייה.

להשליך את מוד'יס לכלא?

בחירות הבזק של ארדואן לא היו מבזיקות מספיק. הוא הודיע עליהן ב-18 באפריל. כשלעצמם, תשעה שבועות אינם זמן ארוך, אבל הם שקולים כנגד הנצח בפוליטיקה. במהלכם התחוללה צניחה חופשית של הלירה הטורקית.

כאשר מודי'ס הנמיכה את הדירוג שלה לכלכלת טורקיה, ארדואן איים לנקוט נגדה ״פעולה״. הוא הכריז לפני שבוע, ש״הפעולה״ תתחיל לאחר הבחירות. לרוע המזל הוא יתקשה להשליך את מודי'ס. זה מה שהוא עושה ליריביו האמיתיים או המדומים. סוכנות דירוג אחרת, פיץ', הבינה את הרמז עוד בתחילת השנה, וסגרה את משרדה באיסטנבול.

הישגיה הכלכליים של טורקיה ב-16 שנות ארדואן אינם מבוטלים. היא רשמה בשנה שעברה צמיחה של 7.4%, רמה המעמידה אותה בצד ההודי/סיני של מפת העולם. אבל הצמיחה הזו הייתה מיוסדת במידה רבה על אשראי פנימי זול, שעודד צריכה פרטית, והעלה את האינפלציה ל-12%.

את כוחו הפוליטי ארדואן יונק מן המסות של אנטוליה. הוא שיפר לאין ערוך את מצבן מאז 2002, אבל התנופה אבדה. הצמיחה המהירה של השנה שעברה לא נגסה אפילו נגיסה קלה באבטלה: כמעט 11%. האבטלה בין צעירים עומדת על 20% ויותר, שווה לשיעוריה במערב אירופה בימי השיא של המיתון הגדול לפני עשר שנים.

אבי גבאי בטורקית?

בפעם הראשונה מאז עלה לשלטון, ארדואן נתקל ביריב מסוכן: מוהארם אינצ׳ה, מועמד מפלגת העם הרפובליקאית (CHP) לנשיאות. המפלגה הזו, מיסודו של אטאטורק, התאבנה והלכה במרוצת השנים. היא עברה תהליך המזכיר את זה של מפלגות שלטון היסטוריות בארצות אחרות, ממפלגת הקונגרס בהודו דרך מפלגת העבודה בישראל וגמור במפלגה הנוצרית דמוקרטית של איטליה. לאחר שלושה דורות של בכורה, הרוח יצאה ממפרשיהן והפוטנציאל האלקטורלי שלהן מוצה. אינצ׳ה עושה עכשיו שיפוץ כללי למפלגתו (איך אומרים אבי גבאי בטורקית?). הוא בא ממשפחה ענייה ומרקע דתי מסורתי. קשה לשייך אותו ל״אליטה החילונית״, שבה לחם ארדואן בהצלחה ניכרת בבחירות הקודמות.

אינצ׳ה, הצעיר מארדואן בעשר שנים, הוא כריזמטי, רב-חן, בעל חוש הומור, כולל הומור עצמי, והוא מציג את עצמו כהיפך הגמור של ארדואן. בשעה שהנשיא משסה איש באחיו, אינצ'ה מדבר על הסכמה רחבה, שתכלול דתיים וחילוניים, טורקים וכורדים, סונים ואלווים (Alevi, פלג שיעי).

השאלה היא באיזו מידה הטורקים התעייפו מן הרטוריקה של ארדואן ומלוחמנותו. התחזיות מוסיפות לדבר על ניצחון של ארדואן בסיבוב הראשון. אבל אם לא יקבל רוב ביום א׳, ואם הבחירות יעברו לסיבוב שני בחודש הבא, המשוואה תיפתח לרווחה. תיתכן למשל התלכדות של כל מרכיבי האופוזיציה לצד אינצ׳ה. לחלופין, גם אם ארדואן יחזור וייבחר, אין זה מן הנמנע שלאופוזיציה יהיה רוב פרלמנטרי.

בפעם הראשונה מאז 2002, אי-ודאות כלשהי שורה על גורל השלטון בטורקיה. עוד מעט נדע אם העריץ הרחיק לכת בעריצותו. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם