גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוצים יעילות וצדק? מנו עוד שופטים

תמחור הזמן השיפוטי, התחשבות בעלויות והקצאת משאבים נחוצים יחזירו את האמון במערכת

בית המשפט העליון / צילום: נועם מושקוביץ  news1
בית המשפט העליון / צילום: נועם מושקוביץ news1

צדק צריך להיעשות מהר. אמירה זו אינה קלישאה, היא אחת מאבני-היסוד של מערכת המשפט. התמשכות ההליכים המשפטיים באופן בלתי סביר עלולה לגרום לאובדן האמון של הציבור במערכת המשפט, כאשר בתי המשפט קורסים תחת הררי התיקים המגיעים לפתחם. בעקבות הביקורת על התמשכות ההליכים המשפטיים, התעורר הצורך לייעל את המערכת ולהתמודד במהירות ובאפקטיביות עם כמות התיקים האדירה שממתינה לבירור והכרעה.

כתוצאה מכך מופעל לחץ מערכתי כבד על שופטי בתי המשפט לסיים את הטיפול בתיקים מהר ככל האפשר, בין שבלחץ על המתדיינים להגיע לפשרה, ובין שבמתן פסק דין בהליך מהיר. יעילות בכל מחיר. אך לעתים המחיר גבוה מדי. לחץ זה פוגע בהליך המשפטי ובאפשרות למיצוי ההליך על-מנת להגיע לתוצאה הנכונה והצודקת.

זכות הערעור ההולכת ונשחקת היא דוגמה למחיר שמשלמים על מגמת ההתייעלות, כאשר נראה כי מגבלת הזמן השיפוטי מקשה על ערכאת הערעור להתעמק מחדש בדברים. בפרט כאשר המסמכים המשפטיים הולכים ותופחים. זכות הערעור נועדה להבטיח שההליך בערכאה הראשונה התנהל בדרך תקינה, שהתוצאה בפסק הדין איננה שגויה, ושהצדק נעשה. להליך הערעור יש חשיבות רבה, ככל שהערכאה הראשונה נדרשת לעבוד באופן מהיר ויעיל יותר.

על רקע זה, הציפייה מבתי המשפט לתת מענה מהיר ועם זאת להעמיק בעובדות ובנסיבות של התיק, אינה מעשית. מצב דברים זה של לחץ מתמיד על השופטים "לחסל" תיקים, למהר ולהתייעל, אמנם מתאים לרוח התקופה, אולם עלול לגרום לפגיעה במערכת המשפט. שלטון היעילות עלול להוביל לעתים למחיר יקר של אי-עשיית צדק, ומכאן הדרך קצרה לאובדן האמון בשלטון ובשיטה.

לכן יש למתן את לחצי המערכת על השופטים. צריך לבחון מחדש מה האיזון הנכון בין יעילות ומהירות לעשיית צדק המבוססת על התעמקות ויסודיות, על-מנת להבטיח שהצדק יעשה ויראה. יש לבחון פתרונות אחרים לבעיות העומס והסחבת בבתי המשפט - פתרונות כלכליים.

בהתבוננות כלכלית, זמן שיפוטי הוא אמנם יקר, אולם אין סיבה שההליך המשפטי יהיה הפסדי. אם מביאים בחשבון שמערכת המשפט היא מוסד ממשלתי שנותן שירות לאזרח, היא אינה צריכה להיות רווחית במיוחד.

אגרות המשפט המשולמות היום, שהן נגזרת של היקף התביעה, יכולות להכניס סכומי-עתק למערכת עבור תיקים שבירורם דורש עד שבוע התדיינות, ועוד זמן שיפוטי לכתיבת החלטות ופסקי הדין. שיטה זו מאפשרת לכסות את עלות ההתדיינות בתיקים גדולים. מנגד, בתיקים קטנים ראוי לבחון את התאמת מנגנון האגרות וסכומן להיקפי החומר והזמן שמצריך בירור התיק.

אפשר לקבוע מנגנון תמחור אגרות שונה, המתחשב בהיקף החומר, מידת ההעמקה והזמן השיפוטי שהתיק דורש, בהתאם לצורכי המערכת. כלומר, האגרה בתיקים מורכבים שדורשים זמן שיפוטי רב, תהיה גבוהה יותר, ולהפך. כך ניתן יהיה גם לבצע את התיקון המתבקש ביותר למערכת - הגדלת מספר השופטים בהתאם לכמות התיקים.

חוסר בשופטים הוא מרכיב מרכזי בהיווצרות העומס והתארכות ההליכים. לכן, אין מנוס ממינוי שופטים נוספים בכל הערכאות, על-מנת שייתנו מענה לערימות הענק של תיקים שנפתחים מדי שנה, ושיקדישו לתיק את הזמן הנדרש לבירור יסודי ומעמיק. זו הציפייה הבסיסית של כל אזרח המגיע לבירור עניינו במערכת המשפט.

ההתמודדות הנכונה עם העומס הרב על המערכת היא באמצעות גישה כלכלית שתאפשר תמחור נכון של הזמן השיפוטי והגדלת מספר השופטים בהתאם לכמות התיקים. לא באמצעות לחץ מוגזם על השופטים לסגור תיקים בכל מחיר. שינוי הגישה, ויישום הצעות אלה יחד עם חשיבה על רעיונות נוספים, יחזקו את אמון הציבור במערכת המשפט ויבהירו לעורכי הדין וללקוחותיהם שכל תיק בכל ערכאה יזכה לטיפול ולבירור יסודי ומעמיק, ושהצדק לא ייפגע מתכתיבי עומס ויעילות. עניין שעשוי למתן את כמות ההתדיינויות והיקפן.

■ הכותב הוא שותף-מנהל וראש מחלקת ליטיגציה במשרד עורכי הדין ליפא מאיר. 

עוד כתבות

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"