גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפרקליטות ערערה על איסור פרסום עדות רות דוד בתיק ב. יאיר

המחוזי הורה לאחרונה על קיום דיון בדלתיים סגורות ואיסור פרסום עדותה של עו"ד רות דוד במשפט המתנהל נגד יאיר ביטון וחברת ב. יאיר, לרבות איסור העברת פרוטוקול הדיון לתובעים במשפט המתנהל נגדה ● הפרקליטות לעליון: לא הייתה כל הצדקה להורות על כך

עו"ד רות דוד / צילום: שלומי יוסף
עו"ד רות דוד / צילום: שלומי יוסף

המחלקה הפלילית בפרקליטות המדינה ערערה לבית המשפט העליון על החלטת בית המשפט המחוזי בתל-אביב שהורה על קיום דיון בדלתיים סגורות ואיסור פרסום עדותה של רות דוד, פרקליטת מחוז תל-אביב (פלילי) לשעבר, במשפט המתנהל נגד יאיר ביטון, חברת ב. יאיר ואחרים, לרבות איסור העברת פרוטוקול הדיון לתובעים במשפט המתנהל נגדה בירושלים.

לעמדת הפרקליטות, לא הייתה כל הצדקה להורות על דלתיים סגורות ולא על צו איסור פרסום; עיקרון פומביות הדיון הוא עיקרון יסודי סגירת דלתיים, ואיסור פרסום הם בגדר החריג לעיקרון.

ב-14 במאי הגיש בא-כוחה של רות דוד - עדת תביעה בתיק המתנהל בבית המשפט המחוזי בתל-אביב-יפו נגד חברת ב. יאיר ואחרים - בקשה לקביעת תנאי שמיעת עדותה בפני בית המשפט. במסגרת בקשה זו התבקש בית המשפט להורות על קביעת "ערובות מתאימות", כדי שלא תיפגע הגנתה של העדה במשפט הפלילי נגדה בבית המשפט המחוזי בירושלים - משפט המצוי בפרשת התביעה.

ה"ערובות" שנתבקשו היו "חסיון שימוש ישיר", כך שעדותה של העדה לא תשמש נגדה במשפטה; שמיעת העדות בדלתיים סגורות; ומתן צו איסור פרסום זמני, כולל אי-מסירת תכנה של העדות לידי באי-כוח התביעה במשפטה של העדה בירושלים.

במסגרת תגובתה, התביעה הסכימה לחסינות השימוש בעדות בתל-אביב נגד העדה עצמה במשפטה שבירושלים, והבהירה כי החיסיון מפני הפללה עצמית נובע הן מהחוק והן מהפסיקה הקיימת. יחד עם זאת, התביעה התנגדה למתן יתר ה"ערובות" שנתבקשו על-ידי העדה בהיעדר כל בסיס משפטי לנקיטה בהן.

ב-21 במאי השנה קבע בית המשפט (השופטת טלי חיימוביץ') כי הוא נעתר לבקשת העדה והורה על חסינות שימוש בעדותה, דלתיים סגורות ואיסור פרסום של תוכן העדות עד לסיום עדותה של העדה בתיק המתנהל נגדה בירושלים.

ב-13 ביוני, לאחר מסירת עדותה של העדה, נתן בית המשפט החלטה נוספת שהתייחסה בעיקר לסוגיית העברת פרוטוקול עדותה של העדה לידי התובעים בתיק המתנהל נגדה בירושלים. במסגרת החלטה זו דחה בית המשפט את עמדת התביעה ולא התיר לחשוף את העדות בפני נציגי התביעה בתיק המתנהל בירושלים.

בין לבין גם דחה בית המשפט את בקשתם של מספר אנשי תקשורת כנגד סגירת הדלתיים ואיסור פרסום עדותה של העדה, וקבע כי לא מצא מקום לסטות מהחלטתו, וכי עלולה להיגרם פגיעה בזכות העדה לחיסיון מפני הפללה עצמית.

במסגרת הודעת הערעור שהוגשה באמצעות עו"ד נעמי גרנות, סגנית מנהל המחלקה הפלילית בפרקליטות המדינה, נטען כי בית המשפט המחוזי טעה בהחלטתו טעות היורדת לשורש סדרי הדין במשפט הישראלי. בית המשפט הרחיב את ההלכה הקיימת וקבע חיסיון חדש, לפיו נאסר על התביעה לעיין באותה עדות. האיסור על העיון גורר עמו אף היעדר אפשרות לעשות שימוש בעדות - לא נגד העד עצמו אלא נגד נאשמים אחרים השותפים לכתב האישום נגדו.

עוד על-פי הודעת הערעור, בית המשפט המחוזי טעה בכך שאסר על הפרקליטים בתיק בירושלים לעיין בפרוטוקול עדותה של העדה, הגם שמדובר בחומר רלוונטי לאישומים בתיק המתנהל בבית המשפט בירושלים. על התביעה מוטלת חובה לעיין בחומר הן כדי לקדם את חקר האמת והן כדי לברר אם אין בחומר כדי לסייע לנאשמים אחרים בתיק הירושלמי.

עוד על-פי הודעת הערעור, בית המשפט המחוזי טעה גם בכך שביסס את איסור העברת העדות לפרקליטים בתיק הירושלמי על צו איסור פרסום, היות ואיסור פרסום מכוון כלפי כל העולם למעט הצדדים לדיון. במסגרת טענה זו הודגש כי צו איסור פרסום אינו מיועד למנוע העברת חומרים בין רשויות ציבוריות לצורך מילוי תפקידן, וכי לא לכך כיוון המחוקק במונח "פרסום". בפרט, צו איסור פרסום לא נועד למנוע את עיון התביעה בחומר רלוונטי לאישום; ועל כל פנים, אין תוקף ואין סמכות לצו איסור פרסום כלפי המדינה, שהיא צד להליך שבו ניתן הצו.

מעבר לכך, לעמדת המדינה, במקרה ספציפי זה לא היתה כל הצדקה להורות על דלתיים סגורות ולא על צו איסור פרסום. המדינה עמדה על כך שעיקרון פומביות הדיון הוא עיקרון יסודי, ושסגירת דלתיים ואיסור פרסום הם בגדר החריג לעיקרון.

נטען כי במקרה זה כלל לא הוכח שהעדה נרתעת מנוכחות הציבור באולם. יתר על כן, נסיבות מתן העדות בפועל מוכיחות ההפך: הגם שהעדות נשמעה העדות בדלתיים סגורות, בפועל היה אולם בית המשפט מלא בנוכחים, לרבות סנגורים של חלק מן הנאשמים בתיק בירושלים, קרובי משפחה של סנגור ושל נאשם אחר, ואנשים נוספים שהתביעה אינה מכירה ואינה יודעת מה עניינם למשפט. מתן עדותה של העדה באופן זה מוכיח היטב כי לא "הדיון הפומבי" הוא שהרתיע אותה ממתן "עדות חופשית או מלהעיד בכלל", אלא ההרתעה היחידה טמונה ככל הנראה בחששה של העדה, שעדותה תעבור לידי התביעה בירושלים. חשש זה בוודאי אינו עונה על תנאי הוראת הסעיף.

לאור כל האמור מבקשת המדינה מבית המשפט העליון לבטל את צו איסור הפרסום הקיים ולבטל את ההוראה האוסרת על התביעה בתיק בירושלים לעיין בפרוטוקול העדות.

עוד כתבות

התחזית של חברות הדירוג / צילום: Shutterstock

הלייזר ישנה את התמונה, הדיור ייתקע - ומה עם יוקר המחיה? תחזית חברות הדירוג ל-2026

לאחר שנה אדירה לתעשיות הביטחוניות, ב־S&P מעריכים מעלות כי "נראה מעבר מייצור התקפי לייצור הגנתי", וכי הלייזר "ישנה את התמונה" ● מידרוג צופה כי מחירי הדירות הגבוהים, יוקר המחיה והצפי להמשך שחיקה במחירים צפויים להגביל את חזרת הביקושים בענף

עגבניות / צילום: עינת לברון

בדיקה שגרתית בנמל אשדוד גילתה: הפיקוח על העגבניות מאזרבייג'ן מזויף

משלוחי עגבניות שהוצגו כמגיעים מאזרבייג'ן לוו בתעודות מזויפות, ולעיתים אף הפנו לאתר אינטרנט מתחזה ● משרד החקלאות והיחידה המרכזית לאכיפה וחקירות בודקים ניסיון שיטתי לעקוף את מנגנוני הפיקוח על יבוא תוצרת חקלאית

תומר ראב''ד, יו''ר קבוצת בזק / צילום: אוראל כהן

האקזיט הענק של פורר וסרצ׳לייט: ביקום מחלקת 2.8 מיליארד שקל לבעלי המניות

כחודש לאחר שהשלימה את מכירת מניותיה בבזק, בי קומיוניקיישן הולכת לפירוק ותחלק את המזומן שבקופתה לבעלי המניות ● קרן סרצ'לייט תקבל 1.86 מיליארד שקל, ודוד פורר יקבל 350 מיליון שקל

הקמפוס של אנבידיה שצפוי לקום בקריית טבעון (בעיגול: ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה) / צילום: באדיבות אנבידיה

הארנונה שתגיע לקריית טבעון והמועצה שתקבל פרס ניחומים: 5 הערות על הקמפוס החדש של אנבידיה

מהארנונה, דרך המפסידה הגדולה ועד הקיבוץ הקטן שמרוויח בעקיפין: פרטים חדשים על העסקה של אנבידיה בקריית טבעון שמתקדמת בצעדי ענק

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock

83 אלף דירות מחכות לקונים - וזו הסיבה שהיזמים ממשיכים לבנות

נתוני הלמ"ס מצביעים על כך שמלאי הדירות הלא מכורות בישראל הכפיל עצמו בתוך חמש שנים ועומד על שיא היסטורי ● תל אביב מובילה ברשימה, ואחריה ירושלים ובת ים ● מהן הסיבות שהיזמים לא מפסיקים לבנות, ואיפה ייקח 7 שנים להיפטר מהמלאי?

גיא נתן / צילום: תומר שלום

בגיל 27 הוא מנהל קרן גידור ויש לו 100 אלף עוקבים: "אנחנו נוביל את התעשייה. הבמה כבר לא שמורה רק למוסדיים"

חמוש בטריקו ושרשרת עם שור מזהב, הפך גיא נתן לגורו של משקיעי ריטייל, עם למעלה מ־100 אלף עוקבים באינסטגרם, פודקאסט מצליח וקרן גידור ● בראיון לגלובס הוא מספר איך פציעה בצבא שינתה לו את המסלול, מה מנהלי השקעות מסורתיים מפספסים: "כבר אין מנטליות של קח את הכסף וזהו", וממה הוא חושש: "אנשים יאבדו הרבה מאוד כסף וילמדו את השיעור הכי קשה של החיים"

עד כמה האנטישמיות מזנקת באוסטרליה? / צילום: ap, Mark Baker

הנתונים חושפים: עד כמה האנטישמיות מזנקת באוסטרליה?

הפיגוע הקטלני בסידני היכה את העולם בהלם, אבל האם הכתובת הייתה על הקיר? ● התמונה העולה מהנתונים היא חד משמעית: האנטישמיות באוסטרליה מזנקת, ומגיעה לרמות שהמדינה לא ידעה כמותן ● וגם: איך מושפעות מזה הקהילות היהודיות?

LEPAS. בהכנות להשקה באירופה / צילום: יח''צ

קמפיין הריכוזיות נושא פירות? קבוצת צ'רי הסינית בוחנת מינוי יבואן שלישי לשני מותגים חדשים שלה

על רקע הצעדים להגבלת הריכוזיות בענף הרכב, צ'רי בוחנת מינוי יבואן שלישי בישראל לשני מותגים חדשים ב־2026, בנוסף לקרסו מוטורס וכלמוביל ● סמארט משיקה בישראל את הקרוס־אובר החשמלי הגדול והיקר ביותר שלה עד כה ● BYD מתכננת להביא לאירופה - ובהמשך גם לישראל - את מכונית הסופר־מיני הראשונה עם הנעת פלאג־אין ● השבוע בענף הרכב

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

שכירים? גם בשנה הבאה קרן ההשתלמות שלכם תהיה שווה פחות

ההטבה הכי גדולה של השכירים מתכווצת ● ומכסת הגיוס היא רק המלצה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

דימונה. המספרים לא פוגשים את הביקוש / צילום: Shutterstock

למה נתניהו הבטיח השבוע הגירה שלילית של 20 אלף תושבים לדימונה?

בפעם השנייה בתוך שבע שנים הבטיח בנימין נתניהו לדימונה הבטחות להקמת עשרות אלפי יחידות דיור ● אחרי שני הסכמים ויותר מ־10 מיליארד שקל על הנייר, ברור שהמבחן הוא מי באמת מגיע לגור שם

תבשילים בלחם בית / צילום: דוד ששון

העסק שהתחיל על תלת־אופן לפני 40 שנה הוא היום ממלכה קולינרית נדירה

סמבוסק חומוס ממולא בסביח, בוריקה בתוך לחם, קבב עיראקי בלאפה וסופגניות שהן אגדה ● שבע תחנות אוכל באור יהודה, שגרמו לנו להכתיר אותה כמלכה קולינרית בלתי מעורערת

עבודות על המטרו בשכונת כפר גנים בפתח תקווה / צילום: דרור מרמור

פרויקט הענק עובר לשלב הביצוע: הונחה אבן הפינה להקמת המטרו בגוש דן

בטקס רשמי שנערך הבוקר, הפרויקט שאמור לשנות את מפת התחבורה במרכז הארץ עובר משלב התכנון לשלב ביצועי ראשון ● רשת המטרו צפויה לכלול 3 קווים שיחברו בין 24 רשויות לאורך 300 ק"מ של מנהרות ● עם זאת, המטרו עדיין ניצב בפני שורה ארוכה של אתגרים - תכנוניים, ניהוליים ותפעוליים

ראשת ממשלת יפן סנאה טקאיצ'י בפרלמנט. האישה הראשונה בתפקיד / צילום: ap, Eugene Hoshiko

התיירות הישראלית ליפן קפצה ב־88% מהשנה שעברה. זו הסיבה האמיתית

הציבור המזדקן, התוצר המתכווץ והיחלשות המטבע הכניסו את הכלכלה הרביעית בגודלה לסחרור, וחבילת תמריצים ממשלתית כבר יצאה לדרך ● אבל כשהשמיים מתקדרים מעל ארץ השמש העולה, נדמה שדווקא לישראלים נוצרות הזדמנויות יוצאות דופן - מההייטק והביטחון ועד החופשה שהוזלה

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

זנדסק מגיעה לישראל: רוכשת את אנליש בכ-40-50 מיליון דולר

הרכישה תאפשר לחברת התוכנה האמריקאית לפתוח לראשונה מרכז פיתוח בישראל ● בין המשקיעים המוקדמים בחברת ה-AI הקטנה: קרן TLV Partners, אביגדור וילנץ, בני שניידר ואריק קליינשטיין מקרן גלילות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

הדוח הסופי של האוצר: מס מדורג על רווחי הבנקים שמעל ל-50% ביחס לשנים קודמות

לפי הדו"ח הסופי של הצוות הבין משרדי: העלייה החריגה בשיעורי הרווחיות של הבנקים נובע מהריבית הגבוהה ומסביבה תחרותית מוגבלת וריכוזית ■ אגף התקציבים ונציג בנק ישראל התנגדו: "הכיוון שהתגבש בדוח הסופי, לא שיקף את הלך הרוח במהלך דיוני הצוות"

מאגר לוויתן. בעיגול: עבד אל־פתאח א־סיסי, נשיא מצרים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

מי ירוויח ומה זה יעשה למחירי החשמל בישראל: כל מה שכדאי לדעת על עסקת הגז הענקית עם מצרים

עסקת הגז הגדולה בתולדות ישראל צפויה לצאת דרך, לאחר שמשרד האנרגיה אישר את היתר היצוא הסופי למאגר לוויתן ● מי ירוויח מהעסקה, מה זה יעשה למחירי החשמל, ואיך זה ישפיע על מצרים? ● גלובס עושה סדר

משרדי סלקום / צילום: עוזי פורת

שירותי האינטרנט של לקוחות סלקום חזרו לפעילות: "מתחקרים את האירוע"

לקוחות חברת סלקום דיווחו על תקלות בשימוש באינטרנט ● בסלקום מעדכנים: "השירות חזר לפעילות. אנחנו מתחקרים את האירוע ומתנצלים על אי-הנוחות"

בעלי השליטה והמנכ''לים המשותפים, האחים צחי ועידו חג'ג', עם רותם סלע / צילום: Israel Hadari

שלוש דירות, 100 מיליון שקל: האחים חג'ג' חושפים את העסקאות בשדה דב

באירוע חגיגי האחים חג’ג’ חשפו את הדגם של פרויקט FIRST העתידי בשדה דב, הכולל מגדל בן 45 קומות ושלושה בנייני בוטיק בני 9 קומות ● מוזיאון ישראל קיבל תרומה נדירה מהאספן האמריקאי מרטין מרגוליס ● ובסאפיינס מתחיל סבב מינויים חדש לאחר המעבר לבעלות חדשה וההפיכה לחברה פרטית ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה ואורקל זינקו, נייקי נפלה ב-11%

אורקל הצטרפה לקבוצת משקיעים שאמורה להוביל את פעילות TikTok בארה״ב ● הדוח של נייקי: שיפור בארה"ב, ירידה חדה במכירות בסין ● בוול סטריט נערכים ליום פקיעת האופציות הגדול בהיסטוריה ● הבנק המרכזי של יפן החליט להעלות את הריבית במדינה ל-0.75%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 1995 ● הבורסות באירופה ננעלו במגמה חיובית

היו”ר אילן בן ישי ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי

נטו פיננסים: למרות ביקורת מהמדינה, העליון אישר הליך גישור לפיצוי החוסכים

השופט גרוסקופף קבע כי הדיון בערעור שהגישו חוסכים על הפטור שקיבלו סוכני נטו מתביעות יידחה ל-2026 ● חלק מהחוסכים מתנגדים: "הגישור נועד לחפות על המחדלים וירחיק את הריפוי" ● בהסדר חוב נמכרה פעילות נטו לארבע עונות בכ-50 מיליון שקל