גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סקר: 70% משוק הנדל"ן חושבים שמחירי הדירות יקפאו או ירדו

אמנם סקר הוא רק סקר ולא תמיד הוא משקף את המציאות, אבל לסקר של מידרג יש יתרון - הוא מביא את הקולות מהשטח - קולות של פעילים בשוק הנדל"ן, אלה שמתפרנסים מהענף, דוגמת מתווכים שחשים את הדופק של השוק מדי יום, שמאי מקרקעין ויועצי משכנתאות

דירות למכירה בת"א / צילום  שלומי יוסף
דירות למכירה בת"א / צילום שלומי יוסף

אתר מידרג (midrag.co.il), המוכר לציבור בעיקר כאתר שבו מדורגים בעלי מקצוע מתחום הצווארון הכחול, נכנס גם לתחומי הנדל"ן והחל לדרג יועצי משכנתאות, שמאי מקרקעין, מתווכים ועוד. לפני כשנה פרסמתי כאן סקר של האתר, שכלל 120 בעלי מקצוע בתחום הזה - 50 מתווכים, 40 יועצי משכנתאות ו-30 שמאי מקרקעין, וחזה את מגמת בלימת הבחירים בצורה די מדויקת. בזמנו, 46% מבעלי המקצוע בתחום הנדל"ן חשבו שהמחירים יקפאו, 38% חשבו שהם ימשיכו לעלות ו-16% חשבו שהם ירדו. כלומר, לפני שנה חשבו 62% מקרב בעלי המקצוע שאין לצפות לעליית מחירים, וזה אכן מה שקרה בשטח בשנה החולפת: בלימת מחירים ואף סימנים בולטים לירידתם.

אמנם סקר הוא רק סקר ולא תמיד הוא משקף את המציאות, אבל לסקר של מידרג יש יתרון - הוא מביא את הקולות מהשטח - קולות של פעילים בשוק הנדל"ן, אלה שמתפרנסים מהענף, דוגמת מתווכים שחשים את הדופק של השוק מדי יום, שמאי מקרקעין ויועצי משכנתאות. ברור שלכולם בשוק הזה יש אינטרס, אין טבעי מכך - כל אחד מעוניין להרוויח כמה שיותר בתחומו, אבל הסקר מספק תמונה רחבה דייה, גם אחרי שמנטרלים את ההטיות והאינטרסים הטבעיים.

נוחם אוחנה, מנהל האתר, הוא מאמין גדול בקולות האלה מהשטח. "אחרי 15 שנה בתחום הדירוג, אני יודע שחוכמת ההמונים עובדת ולכן אני מאוד מאמין בחוות-דעת אותנטיות מהשטח", הוא אומר. "עם כל הכבוד למדדים שמגיעים באיחור, מי שיודע מה באמת קורה כרגע בשטח הם אנשי המקצוע שחווים את השוק יום-יום. כאשר הוצאנו את סקר הנדל"ן לראשונה לאוויר, לפני שנה, 120 אנשי המקצוע ששאלנו היו בין הראשונים לזהות נכון את המגמה, שהתבררה לאורך השנה כעובדה. בקיצור, חוכמת ההמונים עובדת שוב".

אני מסכים עם אוחנה לחלוטין בעניין המדדים הרשמיים של מכוני המחקר השונים, ובראשם הלמ"ס. בדרך כלל הסטטיסטיקה, ויש לכך תימוכין, מפגרת בכמה חודשים אחרי מה שקורה בשטח בתחומים הכלכליים. ובכלל, כיוון שתחום הדיור הוא כה מורכב ומושפע משפע של גורמים (ריבית, מיסוי, היצע וביקוש ועוד), ונמדד במגוון רחב של מדדים (מדדי דיור, התחלות בנייה, גמר בנייה ועוד), יש חשיבות לעוד כלי, כמו סקר בעלי מקצוע, כדי לקבל אינדיקציות נוספות על מה שקורה באמת בשוק הדיור.

הסקר שביצע האתר השנה כלל 154 בעלי מקצוע: 78 מתווכים, 43 יועצי משכנתאות ו-33 שמאי מקרקעין. מהסקר עולה בבירור שהנטייה לבלימת מחירים ולירידת מחירים בשוק הדיור התחזקה: כ-43% סבורים שהמחירים ימשיכו לקפוא, כ-27% מאמינים שהמחירים ירדו (עלייה מהסקר הקודם) וכ-30% סבורים שהמחירים יחזרו לעלות (ירידה מהסקר הקודם). השורה התחתונה: 70% מבעלי המקצוע בשוק הנדל"ן סבורים שהמחירים יקפאו ואף ירדו. מדובר בעלייה לעומת הסקר הקודם, מה שמחזק את המגמה הנוכחית בשוק הדיור. חשוב לציין שהדומיננטיות של המתווכים בהרכב הסקר הייתה עלולה להטות אותו "לטובת" עליות בשוק הדיור, כי המתווכים הם מתפרנסים ישירות מכך ולכן יש להם אינטרס טבעי בהמשך העליות.

בנוגע ל"מחיר למשתכן", על פי הסקר הדעות חלוקות לגבי מידת ההשפעה של התוכנית ומשקפות את הדיון הציבורי על מידת יעילותה. כ-49% סבורים שהתוכנית השפיעה במידה רבה מאוד עד בינונית על מחירי הדיור ואילו 49% האחרים סבורים שהתוכנית השפיעה במידה מועטה או לא השפיעה כלל. 2% הנותרים השיבו שהם לא יודעים.

הנה כמה ציטוטים מעניינים מהתשובות של אנשי הנדל"ן בסקר:

איתי מרדיקס, יועץ משכנתאות: "שילוב של תשואה נמוכה, ומס רכישה ושטח, גורם למשקיעים בשוק הנדל"ן לשבת כרגע על הגדר. הרוכשים כרגע יכולים להכתיב את המשא ומתן והמוכרים מתפשרים קצת יותר במחיר הנכס. נכון לשנה הנוכחית, מגיעים אליי הרבה יותר לקוחות משנים קודמות, שעומדים בפני רכישת נכס ועדיין לא הצליחו למכור את הנכס שלהם. ומה הייתי מציע לקרוב משפחה? אם הוא משפר דיור או קונה דירה ראשונה למגורים, שילך וירכוש. אם הוא מעוניין לקנות נכס להשקעה, שיהיה סבלני. חלק מהמוכרים בלחץ, וניתן לרכוש נכסים גם בפער של 5%-10% מתחת למחיר השוק. בטווח של 5 השנים הקרובות, אני לא צופה צניחת מחירים - המחירים יישארו בטווח של פלוס או מינוס 5%-10% ולא מעבר".

מתווך דירות באזור פתח-תקווה וראש-העין: "השוק במצב די קפוא. הן המוכרים והן הקונים די פסיביים, ועסקאות מתקיימות בדרך כלל בנסיבות של מימושים או אילוצים. מספר העסקאות נמוך מאוד, ומבחינת מחירים נכון לשנה האחרונה מדובר בירידות של אחוזים בודדים. בניתוח יותר מעמיק, על דירות קטנות של עד 3 חדרים יש ביקוש עם לחץ מלמטה, קרי עליות מחירים קלות. באזורים מסוימים גם על דירות 3.5 חדרים יש ביקושים עם עליות. בדירות גדולות יותר השוק קפוא עם ירידות קלות מאוד. ניתוח זה נכון לאזור ההתמחות שלי".

יערה ליפקיס, שמאית מקרקעין: "קיימת אי-ודאות מאוד גדולה בשוק, יש פרסומים על ירידה במחירים ונראה לי שמחיר למשתכן לא הניבה את התוצאות הרצויות. לדעתי המגמה כיום מבטאת אפקט פסיכולוגי לטווח קצר, בעיקר עקב חוסר הוודאות כיום בשוק הנדל"ן. עם זאת, יש ירידה בהתחלות הבנייה, כלומר ההיצע קטן. במובן הפשוט ביותר, בטווח הארוך המחירים יעלו. כדי להוריד את מחירי הנדל"ן באופן משמעותי נדרש להגדיל את ההיצע, 'לשחרר' לשוק קרקעות מדינה לבנייה במחיר נמוך יותר מהמוצע כיום, להפחית את הרגולציה, לסייע ליזמים לבנות, לתמוך ברשויות מקומיות (תשתיות, מוסדות ציבור וחינוך וכיו"ב) כדי שיעודדו התחדשות עירונית בתחומם וליצור תוכנית מערכתית כוללת להקמת יישובים חדשים בזמן בנייה קצר, כמו שבוצע בזמנו בשנות התשעים".

לפי החגיגות של האינטרסנטים בשוק הנדל"ן סביב מדד מארס-אפריל, ולפי חלק מהכותרות על חזרה כביכול למגמת עליות, ניתן היה לחשוב שמדובר במדד חיובי בצורה קיצונית. אז לפני שפותחים את בקבוקי השמפניה, אולי כדאי להזכיר שהמדד הכללי האחרון עמד על 0%, והמדד המחוזי הצביע על שלושה חודשים רצופים של ירידות במחוז ת"א, למי שחושב שמחירי הדירות בת"א חסינים לנצח נצחים. אולי כדאי להזכיר גם שרק לפני שנה לעגו לכל מי שחשב שהמחירים נבלמים והמציאות טפחה על פניהם.

ול"חגיגות" סביב הירידה בהתחלות הבנייה: אכן, התחלות הבנייה הן אינדיקטור שלילי, אבל צריך להבהיר את הסיפור של הנתון הזה וההיסטוריה שלו. אכן, יש ירידה אבל לבטח לא בשיעורים שעליהם הצביע הלמ"ס. מצורפת כאן טבלה המסכמת את הפער בהתחלות הבנייה בין הפרסום הקודם של הלמ"ס (מארס 2018) לבין הפרסום הנוכחי. אפשר לראות כאן דבר מדהים: בפרסום הנוכחי עודכן כלפי מעלה נתון הרבעון השלישי של 2016 ב-5.5%! העדכון הוא אפילו לא לעומת הפרסום הראשוני של הרבעון השלישי ב-2016, אלא לעומת פרסום מלפני שלושה חודשים.

נלך הלאה עם הטבלה ונתמקד ברבעון הראשון לפני שנתיים: הפער בין שני הפרסומים האחרונים היה שולי ועמד על 0.6, אבל אם נחזור ל"קריאה הראשונה" של הנתון הזה, ביוני 2016, נראה שהוא עמד אז על 11,812 התחלות בנייה. בפרסום שהוציאה אתמול (ד') הלמ"ס, הנתון היה 13,563 - פער משמעותי של 15%(!). המסקנה היא שהחגיגות מוקדמות מאוד, ושוב, זו הוכחה שהסטטיסטיקה מפגרת בכמה חודשים (ואף שנים במקרה הזה). לכן החגיגה השבוע על ירידה של 15% בין הרבעון הראשון של 2018 לרבעון הקודם לו אכן אמיתית. כמובן, כל האינטרסנטים "שכחו" לציין שהרמה שנרשמה ברבעון הראשון אשתקד הייתה חריגה במיוחד, כנראה על רקע הבשלת פרויקטים של "מחיר למשתכן", ולכן ההשוואות הרבעוניות השנתיות מעוותות. בקיצור, תפסיקו לשחק עם המספרים בהתאם לאינטרס. נתוני אמת ועובדות, במיוחד בשוק הדיור, אינם אופציה, הם חייבים להיות נכס בסיס בשיח הציבורי.

2%, זו הרמה של הריבית בארה"ב לאחר העלאתה בשבוע שעבר. בישראל לא תהיה ברירה אלא להצטרף למגמה, במיוחד לאור העובדה שיש סימנים ראשוניים לאינפלציה. השחקנים בשוק לא הפנימו עדיין שעידן הכסף הזול קרב לקצו. זה הגורם הכי משפיע בשוק הנדל"ן, וכמו שהוא השפיע בסחרור המחירים, הוא גם ישפיע לצד השני.

עוד כתבות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי