גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המהלך הגדול הבא? מגעים חשאיים למיזוג תע"א ורפאל

המנכ"ל הטרי של התעשייה האווירית, נמרוד שפר, יצטרך להחליט אם לחדש מו"מ חשאי שהתקיים עד לאחרונה - אפשרות של איחוד דרמטי בין התעשיות הביטחוניות הממשלתיות ● הנהלת תע"א תגדיר לשפר יעד חדש - העלאת שיעור הרווח התפעולי ל-9%, מהלך התייעלות שמשמעותו ברורה: קיצוצים בכוח אדם ● ברקע, סמנכ"ל הכספים של תע"א אייל יוניאן יפרוש לאחר שלא מונה למנכ"ל

האתגרים שעומדים לפני המנכ"ל הטרי של התעשייה האווירית, האלוף (במיל') נמרוד שפר שמינויו בדירקטוריון החברה אושר אך ביום חמישי - רבים ומורכבים. לצד היעד המרכזי שיוגדר לו בידי היו"ר הראל לוקר - טיפול בהול בבעיית היעילות של החברה לצד העלאת הרווח התפעולי שלה ל-9% לפחות, הוא יידרש להחליט אם לחדש מגעים שהתקיימו עד לפני כמה חודשים במסגרת ערוץ חשאי: איחוד של פעילויות או אפילו מיזוג מלא של התעשייה האווירית עם חברה ביטחונית ממשלתית אחרת - רפאל מערכות לחימה מתקדמות.

ל"גלובס" נודע מפי בכירים בתעשיות הביטחוניות כי הרעיון לאחד פעילויות של התע"א ושל רפאל גובש בקרב בכירים בתעשייה האווירית, שרתמו למען קידומו את רשות החברות הממשלתיות. "רשות החברות והתע"א רצו במיזוג, ובנושא התקיימו ישיבות עם רפאל תוך הקפדה על חשאיות מחשש שהרעיון הזה ידלוף ויסעיר את ארגוני העובדים בשתי החברות", אומר ל"גלובס" גורם בכיר שהיה מעורב במו"מ. "הצדדים לא הגיעו לדיונים שנגעו לסוגיות של יחסי עבודה. היה ברור לכל שהדיון על הנושא הזה רלוונטי, שכן לא ייתכן ששתי חברות ביטחוניות ממשלתיות שמנועי הצמיחה שלהן הם מסביב לפיתוח ויצור של מערכות טילים - יתחרו ביניהן בשוק המקומי ובשווקים בעולם".

רשות החברות הממשלתיות והעומד בראשה דאז, אורי יוגב, הביעו תמיכה בתוכנית ומצאו ביישומה היגיון ויתרונות. מדוע, אם כן היא נותרה - לפחות בינתיים - בין חדרי הדיונים? גורם אחד טוען כי הרעיון נזנח בתקופת החילופים ברשות החברות, עת הגיע בתחילת השנה ינקי קווינט והחליף את אורי יוגב. לדברי מקור אחר, הרעיון נזנח עוד קודם בגלל חוסר עניין ו"פסיביות" מצד משרד הביטחון, ולדברי גורם שלישי - רפאל סירבה להמשיך בקידום הרעיון כי חששה שבכל תרחיש של מיזוג עם התע"א היא פשוט תיבלע בתוכה, וזאת בשל העובדה שרפאל קטנה יותר מתע"א: מעסיקה כ-6,500 עובדים, לעומת התע"א שמעסיקה כ-15,000 עובדים. "רפאל היא חברה טובה. למה לה להכניס ראש בריא למיטה חולה? היא משלמת דיבידנדים למדינה, היא מוכרת טוב, התדמית שלה טובה. לא היתה שם התלהבות גדולה מאיחוד כזה", הסביר אחד הגורמים.

השקעות גדולות אחרונות של אלטשולר שחם

רפאל ותע"א: תחרות שפוגעת בשתיהן

ברקע של המגעים האלה, שנחשפים כאן לראשונה, קיים ניסיון של התעשייה האווירית לשפר את כושר התחרות שלה בשווקים העולמיים, תוך שיפור הרווחיות שלה. גם היא וגם רפאל מנהלות תחרות קשה בעיקר בתחום מערכות הטילים. הניסיון הזה נבנה בין היתר על רקע המהלך הדרמטי שחייב את שתי החברות הביטחוניות הממשלתיות לעשות הערכת מצב מחודשת: ההפרטה של תע"ש מערכות ומכירתה לאלביט שבבעלות מיקי פדרמן בכ-1.8 מיליארד שקל.

תע"א ורפאל הסתייגו פעמים רבות מהמהלך המתגבש, של מיזוג בין אלביט לתע"ש. בשתי החברות לא הסתירו את החשש מהכוח העצום שתצבור אלביט בעקבות הרכישה של תע"ש - ובאופן שישנה לחלוטין את השוק הביטחוני המקומי. חרף הסתייגויות אלה, משרד הביטחון תמך במכירת תעש לאלביט בנימוק שהוא יידע לווסת את התחרות בשוק הביטחוני הישראלי ולשמר יכולות ויתרונות ייחודיים בכל חברה. "המנכ"ל החדש של התע"א, נמרוד שפר, יצטרך להחליט מה הוא עושה עם זה. עוד לפני תע"ש ואלביט, המצב בשווקים בעולם לא פשוט, התחרות קשה ואי אפשר להמשיך עם המצב לפיו שתי יצרניות של טילים מישראל, ששתיהן בבעלות המדינה, מתחרות זו בזו בעולם. הרבה כסף נמנע משתי החברות הללו בגלל התחרות הזו", אמר גורם בכיר בשיחה עם "גלובס".

החששות של התע"א ורפאל מפני רכישת תעש בידי אלביט הובאו גם לידיעת הממונה על ההגבלים העסקיים, מיכל הלפרין, ואנשיה עדיין בוחנים את ההשפעה של מיזוג כזה על שאר התעשיות הביטחוניות בארץ. זאת, אף שגורמים רבים משוכנעים כי למיזוג תהיה השפעה משמעותית בעיקר על תע"א ורפאל.

בעבר הוזכר שמן של התע"א ורפאל בהקשר של מיזוגים, אבל דווקא עם תע"ש: בניסיון לפתור את בעיית התעשייה הצבאית, בסוף 2010 רשות החברות ומשרד הביטחון בחנו אפשרות למזג את תע"ש עם רפאל. התע"א רצתה לפרק את תע"ש, כך שחלק מהפעילויות שלה יחולקו איתה וחלק אחר - עם רפאל.

חלק מהגורמים שמעורים ברעיון למזג את תע"א עם רפאל הביעו במהלך סוף השבוע ספקנות בהיתכנותו בעידן שפר: היו"ר לוקר ויו"ר רשות החברות קווינט מתעניינים בחודשים האחרונים ביישום של תוכנית ישנה שגובשה בנוגע לתע"א - להוציא אותה להנפקה של מניות מיעוט (עד 49%). 

מה שהעיב בעבר ועוד עשוי להעיב בהמשך על התכנית להוציא את תע"א להנפקה הוא ההפסדים שלה בעיקר בפעילות האזרחית: ב-2017 הפעילויות בחטיבות בדק מטוסים וכלי טייס אזרחיים הסבו לתע"א הפסד מצטבר של כ-40 מיליון דולר.

שפר יצטרך להניע בחודשים הקרובים את התוכנית לאיחוד החטיבות האזרחיות לחטיבת תעופה חדשה, שתהיה יעילה ורווחית יותר. קל זה לא הולך להיות: כל תוכנית התייעלות כזאת תישא משמעות של קיצוצים בכוח אדם, או פגיעה בתנאי עבודה. "התע"א לא תוכל להיות תחרותית כשהיא משלמת למהנדס בין 80 ל-90 דולר לשעה. היא לא תרוויח כך לעולם", אמר מקור בחברה ל"גלובס".

מביט מן הצד, יו"ר ועד העובדים של התעשייה האווירית יאיר כץ שנבחר לתפקיד זה במסגרת בחירות מיוחדות שנערכו באחרונה. מערכת בחירות נוספת לראשות הוועד ולמליאת מועצת העובדים יערכו בסוף השנה. בתע"א יש תמימות דעים לגבי התרחיש שבו מאבק קשה בין הוועד לבין ההנהלה הוא רק עניין של זמן, ולא הרבה מאוד זמן: "שפר יצטרך לנקוט במהלכים שישפרו את היעילות בחברה, כץ לא ישב בחיבוק ידיים כי הוא יצטרך להראות לעובדים שאך בחרו בו שהוא מגנם, מה גם שבסוף השנה יש בחירות נוספות - והרי התרכובות שייצרו ריאקציה שתוביל לפיצוץ", העריך גורם בחברה. "התקופה הקרובה עומדת להיות מאוד מתוחה בתעשייה האווירית".

הבוקר (א') כץ בירך את שפר על הבחירה בו למנכ"ל הבא של החברה: "רק בשיתוף פעולה בין העובדים וההנהלה נוכל להגיע לפסגות הגבוהות ביותר בשמירה על בטחונה וכלכלתה של מדינת ישראל", אמר והוסיף: "אנחנו נמצאים בתקופה של הסכם צמיחה ואתגרים רבים שעומדים לפנינו. ארגון העובדים יהיה הכוח המניע של התעשייה האווירית, כוח שיאפשר לצלוח כל אתגר ויעמוד איתן ונחוש כדי לשמור על מעמדם ועל זכויותיהם של עובדי החברה".

אייל יוניאן - קבלת אות הוקרה / צילום: אלה פאוסט

סמנכ"ל הכספים שלא מונה למנכ"ל תע"א - יפרוש

אייל יוניאן, סמנכ"ל הכספים של התעשייה האווירית ב-6 השנים האחרונות, יודיע בקרוב על סיום תפקידו בחברה. כך נודע ל"גלובס". יוניאן היה בין שלושת המועמדים הסופיים לתפקיד מנכ"ל החברה, במקום המנכ"ל היוצא יוסי וייס. הוא הגיע אל הישורת האחרונה, לצדם של האלוף (במיל') נמרוד שפר וסמנכ"ל ומנהל חטיבת טילים וחלל, בועז לוי.

גורמים בחברה העריכו כי פניו של יוניאן הן למגזר העסקי, וזאת בעקבות הצעות שקיבל במהלך החודשים האחרונות שחלקן עוררו אצלו עניין רב. הגורמים סירבו לפרט אודות הצעות אלה, אך ציינו כי חרף העניין שיוניאן גילה בחלק מהן, הוא בחר למצות את המאמץ להתמנות למנכ"ל התע"א.

מקורות בחברה אמרו בסוף השבוע ועל רקע אישור מינויו של שפר לתפקיד המנכ"ל בדירקטוריון תע"א, הציעה הנהלת החברה ליוניאן להתמנות לתפקיד בכיר יותר - משנה למנכ"ל עם סמכויות מורחבות. יוניאן דחה את ההצעה. עם זאת, גורמים אחרים בחברה טענו בחברה טענו כי הצעה כזו לא הועלתה.

יש לציין כי יוניאן קיים יחסי עבודה תקינים עם המנכ"ל היוצא של החברה, וייס ועם היו"ר לוקר. הוא נחשב לאחד מאדריכלי הסכם הצמיחה בחברה, שנחתם לפני כמעט שנתיים עם היו"ר לשעבר של ועד העובדים, אהוד נוף. לפי הסכם זה כ-800 מעובדי החברה פרשו.

לפיכך, היו"ר לוקר והמנכ"ל הנכנס שפר יצטרכו לפעול בקרוב למינוי של לא מעט בכירים בחברה: סמנכ"ל כספים חדש במקום יוניאן; סמנכ"ל מו"פ וטכנולוגיות חדש, במקום שפר שיתמנה למנכ"ל; מנהל חטיבת כלי טייס צבאיים, במקום שאול שחר שהודיע באחרונה על פרישה ומינוי של סמנכ"ל משאבי אנוש, במקום הסמנכ"לית עירית קליפר אבני שביקשה לפרוש מתפקידה. "למרות שהכל נראה כרגע לא יציב, המצב הזה אמור להגשים את החזון של היו"ר לוקר - להחליף חלק גדול מהנהלת החברה ולעדכן אותה", אומר גורם בחברה ל"גלובס". "לוקר ושפר יצטרכו לעשות מאמצים רבים כדי לוודא שבתהליך הזה הם לא יאבדו גם אנשים טובים".

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בזכות תוצאות חזקות, אופטימיות לעתיד ומהלך תקדימי: זו המנצחת הגדולה עד כה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים