גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנדלבליט וזמיר נגד שקד: ההצעה שלך מסוכנת לשלטון החוק

ועדת החוקה דנה הבוקר בהצעת חוק היועמ"שים, לפיה שרים יוכלו להשפיע על בחירת היועצים המשפטיים במשרדיהם ● השופט בדימוס יצחק זמיר: "אני לא זוכר הצעת חוק מזה שנים שעלולה לפגוע בשלטון החוק, במינהל התקין ובטוהר המידות, כמו ההצעה הזו. היא יותר מסוכנת מתיקון פסקת ההתגברות"

אביחי מנדלבליט, ניסן סלומינסקי ואיילת שקד בוועדת חוקה, חוק ומשפט
אביחי מנדלבליט, ניסן סלומינסקי ואיילת שקד בוועדת חוקה, חוק ומשפט

"ההצעה שלך פוגעת בשלטון החוק ובאמון הציבור במשרדי הממשלה. אני מצטרף להפצרה של פרופ' זמיר שמדבר מדם ליבו" - כך אמר היום (ב') היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, בדיון סוער בוועדת חוקה, חוק ומשפט בכנסת, בהשתתפות שרת המשפטים איילת שקד ושופט העליון הדימוס יצחק זמיר, בנושא הצעת חוק היועמ"שים.

ההצעות שנדונות היום בוועדת החוקה הן הצעת חוק פרטית של ח"כ אמיר אוחנה (הליכוד) והצעת חוק ממשלתית של שרת המשפטים איילת שקד באותו עניין, ולפיהן שרי הממשלה יוכלו למנות יועצים משפטיים למשרדיהם דרך ועדת איתור ולא באמצעות מכרזים. שתי ההצעות עברו לאחרונה בקריאה טרומית, וכעת אמורה ועדת חוקה, חוק ומשפט להכין אותן לקריאה ראשונה.

לדברי השופט בדימוס זמיר, "ההצעה מאיימת על שלטון החוק במדינה. אני לא זוכר במשך שנים ארוכות הצעת חוק שעלולה לפגוע בשלטון החוק, במינהל התקין ובטוהר המידות, כמו ההצעה הזו. היא יותר מסוכנת מתיקון פסקת ההתגברות. ההצעה הזו באה לשנות את המצב הקיים לגבי כל עובדי המדינה מזה עשרות שנים".

זמיר אף הפנה לעמדות של משפטנים בכירים, לשכת עורכי הדין ומשפטנים בשירות הציבורי שמתנגדים להצעה. שקד התפרצה לדבריו ואמרה: "אתה מפנה לדיון בלשכת עורכי הדין, בו לא טרחו להזמין את משרד המשפטים ולשמוע את העמדות שלנו".

עוד הוסיפה שקד בתגובה לטענותיהם של מנדלבליט וזמיר כי "רוב היועצים המשפטיים הם טובים ומקצועיים שעושים את עבודתם נאמנה, אך הצעת החוק באה לתקן את זה שהוועדה מטעם הנציבות שממנה כיום אינה מאוזנת. המינויים במנגנון החדש יהיו מקצועיים. שר ומנכ"ל יודעים לבחור יועץ משפטי טוב לא פחות מנציג של נציבות המדינה. הם ימונו לא לפי הדעות שלהם".

מנדלבליט אמר: "אני מצטרף לעמדת השופטים העליונים שהופיעו פה היום. לגבי עצם ההופעה שלי כאן, טענו שעובד משרד ממשלתי לא יכול לבוא לדבר נגד הצעת חוק ממשלתית. זו הנחיית היועץ המשפטי לממשלה שנועדה להפריד בין דרג פקידותי לבין דרג ממשלתי, אך היועץ המשפטי לממשלה אינו סתם פקיד אלא מי שאחראי על הבטחת שלטון החוק, ולנושא הזה היועץ המשפטי לממשלה (אני) הוא ישות עצמאית".

לדבריו, "הצעת החוק הממשלתית אמנם יותר מאוזנת מההצעה הפרטית של אוחנה, ועדיין היא פוגעת בשלטון החוק. שרת המשפטים אמרה שאינה מעוניינת לשנות את המצב הקיים, אך המטרה של יועץ משפטי במשרד ממשלתי הוא תמיד לסייע לשר לקדם את המדיניות שלו, ולא כפי שכתוב בהצעת החוק הפרטית, שהיועצים המשפטיים מנסים לסכל את מדיניות השרים. גם שרת המשפטים אמרה זאת הבוקר". 

מנדלבליט פירט בפני חברי הכנסת את האלמנטים בתוך הצעת החוק הממשלתית אשר לטעמו מהווים חוסר איזון בהליך מינוי: "יש פה הטיה בהצעה בהליך המינוי לכיוון השר והמנכ"ל. היועץ המשפטי של משרד ממשלתי לא עובד כיום לפי הכתבות של היועץ המשפטי לממשלה, הוא בעל דעה מקצועית עצמאית, וכעת מנסים להטות את זה לכיוון מינוי שיהיה לפי השר והמנכ"ל".

בימים האחרונים נחשפו בכלי התקשורת (חברת החדשות) הלחצים הכבדים שהופעלו על היועצת המשפטית במשרד ראש הממשלה, שלומית פרגו-ברנע, לאשר למשפחת נתניהו להשית את הוצאותיהם הפרטיות על תקציב המדינה. לפי הדיווחים, פרגו-ברנע עומדת ב-9 השנים האחרונות בפני מסע לחצים פנים משרדי כבד, ואכן חלק משמעותי מן ההוצאות עברו את האישור שלה, וזאת מחשש שלה שיפטרו אותה. כך למשל, אם משרדי הממשלה, כולל משרד ראש הממשלה, יוכלו למנות יועץ משפטי פוליטי, יוסרו כל החסמים, ויועץ משפטי יוכל למצוא את הדרך לכופף את החוקים לשביעות-הרצון של הדרג הפוליטי.

ח"כ יואל שקד וח"כ מיכל רוזין התפרצו לדבריה: "גם ככה את ממנה כיום שופטים, לא לפי הדעות שלהם?". שקד המשיכה: "אני מצפה שימונו יועצים משפטיים התופסים את התפקיד ביישום מדיניות השר בכפוף לחוק, ולא יישום המדיניות שלהם עצמם. כאשר השר יתחלף, היועץ המשפטי ימשיך ליישם את המדיניות השר החדש, במסגרת החוק". יעל גרמן קראה לעבר שרת המשפטים: "אם כך, מה הבעיה בחוק הקיים?".

לדבריה, בעבר יועצים משפטיים מונו לפי הכתבה של השר והמנכ"ל. "אני יודעת שכך היה גם בנוגע ליועצים משפטיים שפועלים כיום. אני בסך-הכול מנסה להוביל את החקיקה, כך שהדברים האלה יהיו על השולחן ולא יעשו במחשכים".

עוד אמרה שקד: "השרים צריכים להיות מעורבים במינוי היועצים המשפטיים, והניסיון להדביק לשרים כוונות מושחתות, או ששרים שואפים למנות לעצמם מעין סנצ'ו פנצ'ו - זה דבר מופרך. שרים רוצים להצליח ביישום המדיניות שלהם".

היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, הודיע בעבר בכתב לשרת המשפטים, איילת שקד, כי הוא מתנגד להצעת החוק בתוקף. "קידום החוק יפגע פגיעה קשה בתפישתו של הייעוץ המשפטי לממשלה", כתב מנדלבליט לשקד. "המהלך עלול להוביל לשינוי ב'קוד ההפעלה' של מוסד הייעוץ המשפטי לממשלה, לשינוי ביחס כלפיו, ואף עלול להביא לנזקים שאת מידת פגיעתם קשה לאמוד כעת".

עוד כתב מנדלבליט לשקד כי "העצמת המעורבות של השר בהליך הבחירה והמינוי של היועץ המשפטי למשרדו צפויים להביא להחלשת עצמאותו, אי-תלותו ואפקטיביות התפקוד של היועץ המשפטי כשומר סף. החלשה שכזו תביא לפגיעה במעמדו של מוסד היועץ המשפטי לממשלה בכללותו, תחתור תחת עקרונותיו היסודיים ביותר של מערך הייעוץ המשפטי לממשלה ועלולה לפגוע קשות בעצמאותו, באיכותו ובאמון הציבור בו".

"אין היום פגיעה במשילות. נער הייתי וגם זקנתי אל שולחן הממשלה, ולא ראיתי מקרה שמדיניות הממשלה סוכלה בשל היועץ המשפטי", הוסיף מנדלבליט והמשיך: "יש דוגמה לשר בכיר מאוד בממשלה שביקש להאריך את הקדנציה של היועץ המשפטי שלו, וזה לא התאפשר. בסוף הלכו למכרז, ויצא עורך דין מבחוץ, וכולם מרוצים. השיטה של המכרזים היא שיטה שעובדת היטב".

בהודעת ועדת חוקה, חוק ומשפט על קיום הדיון הבוקר צוין כי "תפקיד היועץ המשפטי למשרד ממשלתי הוא להעניק ייעוץ משפטי לגורמים שונים במשרד לגבי ההיבטים המשפטיים של פעולתם. ב-1997 מינה שר המשפטים דאז, צחי הנגבי, ועדה ציבורית לבחינת דרכי המינוי של היועץ המשפטי לממשלה ונושאים הקשורים לכהונתו, בראשות נשיא בית המשפט העליון בדימוס מאיר שמגר. בדוח הוועדה נכתב כי הייעוץ המשפטי לגורמי הממשל, המהווה אחד משני תפקידיו המרכזיים של היועץ המשפטי לממשלה (לצד סמכותו כראש התביעה הפלילית), מתבצע גם על-ידי היועצים המשפטיים למשרדי הממשלה.

"כיום נבחרים היועצים המשפטיים למשרדי הממשלה בהליך של מכרז, בהתאם לסעיף 19 לחוק. תחילה מפורסם מכרז בין-משרדי, שאליו יכולים להגיש מועמדות משפטנים העובדים בשירות המדינה (ועומדים בתנאי הכשירות והניסיון), וככל שלא נבחר מועמד בשלב זה, מפורסם מכרז פומבי. במסגרת תהליך זה אין לשר הממונה על המשרד הממשלתי כל נגיעה לתהליך המינוי או השפעה עליו".

בדברי ההסבר להצעת החוק הממשלתית נכתב כי "ההליך המוצע אינו שונה מהליך הבחירה המקצועי המתקיים לגבי בעלי תפקידים מקצועיים בכירים אחרים במשרדי הממשלה, שאף הם מאותרים באמצעות ועדת איתור, ומינוים מאושר בידי הממשלה או השרים".

עוד כתבות

בית החולים סורוקה / צילום: Shutterstock

בתי החולים עוברים למרחבים המוגנים; הפעילות הלא דחופה נעצרה

לאחר שבועות של היערכות, אגירת ציוד רפואי ותרגיל גדול עם צה"ל, מערכת הבריאות העלתה כוננות לרמה הגבוהה ביותר ● בתי החולים ימשיכו לתת מענה למקרים דחופים, חלק מהטיפולים יבוטלו ● משרד הבריאות מסר כי בנק הדם במוכנות גבוהה, וצוותים תוגברו בדרום ● נכון לעכשיו טיפות החלב נותרות בשלב זה פתוחות

אילוסטרציה: Shutterstock

בזמן ההפצצות: מתקפת הסייבר באפליקציית התפילות הפופולרית באיראן

במקביל לגל התקיפות, מיליוני איראנים קיבלו דרך אפליקציית תפילות מסרים המבטיחים חנינה לחיילים שיניחו את נשקם ● בישראל שומרים על עמימות, אך ההערכה היא כי מדובר במבצע מתוכנן היטב

פעילות מערכות ההגנה האווירית במהלך מבצע עם כלביא / צילום: משרד הביטחון

הטילים האיראניים שמאיימים על ישראל, ומערכות ההגנה נגדם

איראן מאיימת בתגובה חריפה אחרי התקיפות הישראליות והאמריקאיות ● מהן מערכות ההגנה האווירית הישראליות, אילו טילים נמצאים בארסנל האיראני, ומה קורה אם האיומים מגיעים מכיוון הים? ● גלובס עושה סדר

שדה התעופה בדובאי לאחר פגיעת הטיל האיראני / צילום: ap, Altaf Qadri

"סוף עידן היציבות והשקט": מדינות המפרץ סופגות נזקים של מיליארדי דולרים

מדינות המפרץ, שניסו לשמור על ניטרליות יחסית במערכה, מוצאות עצמן בחזית האש -מאות שיגורים, עשרות פגיעות ישירות ונזק למלונות, מגדלי יוקרה ותשתיות תעופה ● ההסלמה מטלטלת את מנועי הצמיחה המרכזיים של המפרציות ומציבה סימן שאלה מעל המודל הכלכלי שבנו על יציבות, יוקרה וביטחון

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כמה זמן לוקח לכטב"מים להגיע מאיראן לישראל וכמה לטיל בליסטי?

איראן הודיעה כי גל של עשרות כטב״מים נמצא בדרכו לישראל ● כמה זמן ייקח להם להגיע, מה ההבדל בין סוגי הטילים השונים ומה כולל מערך ההגנה האווירית של ישראל? ● גלובס עושה סדר

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

עלי חמניאי, מנהיג איראן / צילום: ap

40 שנות דיכוי וטרור: חמינאי חוסל

באיראן הודיעו רשמית כי המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, חוסל הבוקר במכת הפתיחה של מבצע "שאגת הארי" ● מדובר במהלך דרמטי שעלול לטלטל את מוקדי הכוח בטהרן ולשנות את מאזן ההרתעה האזורי לאחר יותר משלושה עשורים בהם חלש על השלטון

אזור הפגיעה בגוש דן / צילום: מד''א

הרוגה ו-20 פצועים בפגיעה ישירה בת"א

אחד נפצע קשה, היתר בינוני וקל ● גופת המנהיג העליון אותרה בין ההריסות. התיעוד הוצג לנתניהו ● טראמפ אישר שחמינאי חוסל ● אזעקות רבות לשטח ישראל משעות הבוקר • משמרות המהפכה תקפו עם כטב"מים וטילים בסיסים אמריקאיים במזרח התיכון; בדובאי, כוויית ובחריין נרשמו פגיעות ישירות • חיל האוויר ביצע את מטס התקיפה הגדול ביותר אי-פעם • עדכונים שוטפים

עשן מתנשא מעל מרכז העיר טהרן לאחר פיצוץ, הבוקר / צילום: Reuters, Anadolu

שעות לפני התקיפה: פלטפורמת ההימורים התחילה לגעוש

בזמן שמערכות המכ"ם התחממו, פלטפורמת "פולימרקט" כבר הראתה זינוק של 100% בהסתברות לעימות ● אחרי שהשוק "סגר את הפינה" על התקיפה האמריקאית הקרובה, השאלה הגורלית על עתיד המשטר ב-2027 נסחרת כעת ביותר מ־50%

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

עשרה סנט הפכו למיליון דולר: שישה חשבונות בפולימרקט ידעו בדיוק מתי להמר על מלחמה

חשבונות חדשים בפלטפורמת החיזוי פולימרקט רכשו חוזים במחיר של כעשרה סנט זמן קצר לפני הדיווחים הראשונים על פיצוצים בטהרן ● במקביל, היקף המסחר הכולל בחוזים שעסקו באפשרות של תקיפה חצה 529 מיליון דולר ועורר מחדש חששות לשימוש במידע פנים

עומאן / צילום: Shutterstock

המדינה היחידה במפרץ שנותרה חסינה יחסית מאיראן

בעוד שערב הסעודית, בחריין ואיחוד האמירויות הותקפו על ידי משטר האייתולות, עומאן – המתווכת המרכזית בשיחות בין טהרן לוושינגטון – נותרה חסינה ● האם המלחמה הנוכחית מסייעת לה?

אנשים מנסים לתפוס מחסה בעקבות פיצוץ, טהרן הבוקר. ניו יורק טיימס מדגיש כי התקיפה התבצעה בשעת העומס / צילום: Reuters

דיווחים על מבצע שתוכנן חודשים ופינוי חמינאי: כך מתפתח הסיקור העולמי

כלי תקשורת מובילים בארה"ב מדווחים על תקיפות אמריקאיות ישירות, ועל ריכוז כוחות חסר תקדים באזור, הגדול מאז 2003 ● באירופה שונה המסגור הראשוני כדי לכלול את וושינגטון כשותפה מלאה למהלך, וכן דווח כי המנהיג העליון חמינאי הובל למקום בטוח מחוץ לבירה ● הניו יורק טיימס מציין כי התקיפות התרחשו בשעה שמיליונים בדרכם למקומות עבודה ולבתי ספר, וב-CNN מתמקדים גם בהשלכות הכלכליות

מרחב מוגן / צילום: Shutterstock, ARTZO

אין לכם קליטה בממ"ד? זה מה שאפשר לעשות

כשנמצאים זמן רב בממ"ד, רבים עשויים להתקשות עם הקליטה הסלולרית ● מנקודת גישה בתוך הממ"ד, דרך מתאם רשת חשמל ועד טכנולוגיית ה-Mesh - אלו הפתרונות שקיימים בשוק וכדאי להכיר

אזור פגיעת הטיל האיראני בתל אביב / צילום: ap, Oded Balilty

הסיוע המיידי למפונים במלחמה עם איראן: 500 שקל בלבד

משרדי ראש הממשלה, האוצר והפנים הודיעו כי אושר מתווה פיצוי מיידי למי שבתיהם נפגעו במהלך המבצע כך שאינם ראויים למגורים: 500 שקל לתושב ו-1,500 שקל לרשות המקומית ● המתווה דומה לזה שאושר במהלך מבצע "עם כלביא" ביוני האחרון

זירת הפגיעה באזור בית שמש / צילום: מד''א

פגיעה ישירה בבית שמש: נקבע מותם של ארבעה מהפצועים

כ-20 פצועים בפגיעה ישירה באזור בית שמש, כוחות גדולים הוזנקו; "נפילה בכמה מבנים, הרס משמעותי במקום" ● חיל האוויר תקף מוסדות שלטון בלב טהרן ● דובר צה"ל: "בדקה אחת באיראן חיסלנו אתמול 40 בכירים"; אישר: חיסלנו את רמטכ"ל איראן ● מזכ"ל חיזבאללה ספד לחמינאי, אך לא רמז שיצטרפו למערכה • שר ההגנה של בריטניה: טילים מאיראן נורו לעבר קפריסין • עדכונים שוטפים 

כותרות העיתונים בעולם

הטיסה הדחופה והזעם בבית הלבן: כך קיבל טראמפ את ההחלטה לצאת למלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה גרם לטראמפ להחליט לתקוף אתמול, נסיך הכתר הסעודי היה בין הדוחפים לתקיפה, ומי עשוי להחליף את חמינאי שחוסל • כותרות העיתונים בעולם

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים במלחמה. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמיר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

שדרות / צילום: Shutterstock

העיר בה לא נשמעה אפילו אזעקה אחת במערכה הנוכחית מול איראן

לפי נתוני אזעקות שנאספו מאז פתיחת המערכה, שדרות לא חוותה ולו התרעה אחת, בעוד שבגוש דן ובצפון נרשמו עשרות אזעקות בתוך יום וחצי בלבד ● כך נראית מפת ההתראות במערכה מול איראן

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

נתקעתם בחו"ל? מתי ואיך תוכלו לחזור לישראל

המרחב האווירי סגור ונתב״ג מושבת לפחות עד יום שלישי, ובינתיים כ־150 אלף ישראלים שוהים בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה ● במשרד התחבורה נערכים למבצע דרך האבים מרכזיים באירופה, ארה״ב ואסיה, ובמקביל נשקלת האפשרות לצו חירום שיצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים ● איך יראה מבצע החילוץ ומתי יתאפשר לטוס חזרה לישראל? ● גלובס עושה סדר