גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על כדורגל וכלכלה

מבט על מצבה הכלכלי של מארחת הגביע העולמי

גביע המונדיאל שייערך ברוסיה / צילום: שאטרסטוק
גביע המונדיאל שייערך ברוסיה / צילום: שאטרסטוק

רוב הצמודים למסכים המרצדים, והמתבוננים בשקיקה אחרי הזרם הבלתי פסוק של מהלכי כדור הנה והנה, אינם נותנים את דעתם על מצבה הכלכלי של המדינה המארחת. הגיוני, ולכן, אנו כאן כדי להשלים, במידת מה, את החסר. יש לומר מיד: אירועי ספורט גדולים (גביע עולמי, אולימפיאדות, וכו...) אינם זכורים לטוב בהקשר הכלכלי.

לרוב, אלו מצבים שבהם המדינה המארחת משקיעה המון, על בסיס חוב עצום, וזאת כאשר רוב מה שנבנה לא ישמש כתשתית יציבה ומניבה בטווח הארוך. חוץ ממקרים בודדים, אירועים אלו אינו רווחיים בעליל, ואף יכולים לגרום להתחלה של כדור שלג חמור במיוחד מבחינה תקציבית.

לעומת הניסיון ההיסטורי העגום הזה, במקרה של רוסיה, המצב נראה הרבה יותר חיובי. יש לזכור שמדינה זו ארחה לא מזמן את אולימפיאדת החורף ב-סוצ"י, בעלות מוערכת של כ-50 מיליארד דולר. כמו כן, יש להיזכר שרוב הכנסותיה הגיעו מיצוא אנרגיה. כמו כן, נזכור עוד עובדה מעניינת: רוסיה נמצאת עדיין תחת סנקציות כלכליות די חמורות, מצד המדינות המפותחות. סנקציות אשר הכריחו את הרוסים להסתדר עם פחות, ולגוון את מקורות ההכנסה שלהם.

וכך הגענו לאירוע הנוכחי. הנדל"ן החדש (חידוש, ובניה של זירות משחק), ותשתיות התחבורה (כבישים, רכבות, ובמיוחד שדות תעופה), כל אלו מוערכים בעלות של כ-15 מיליארד דולר. כנגד, המדינה מקבלת גל אדיר של תיירים, אבל גם גל אדיר של חשיפה חיובית לתיירים עתידיים. בינתיים, גם המבקרים, וגם הצופים בטלוויזיה, אינם יכולים למצוא פגם רציני במה שמבוצע.

יתר על כן, ובניגוד למה שהיה ב-סוצ"י, האירוע מפוזר בכל רחבי המדינה, ונותן פרנסה לרוחב הרבה יותר גדול של עסקים פרטיים. ברור שהאצטדיונים לא יהוו משקל כלכלי משמעותי אבל דווקא הצד התחברותי, ובמיוחד בהקשר של שדות התעופה הגדולים (של מוסקבה במיוחד) יכולים להיות בהחלט גורם מאיץ צמיחה של הטווח הארוך.

וכאן מגיעה השאלה הגדולה: האם כל זה יועיל עכשיו? דהיינו, האם כל זה בא על בסיס קרקע נכונה לניצול הדחיפה היזמית-תדמיתית-תשתיתית? רוב מנתחי המאקרו הרוסי חושבים שכן. מדוע? הנה כמה נתונים: ראשית, היצוא האנרגטי ירד מ-70% תוצר לאזור ה-55% תוצר, כאשר ההפרש מגיע מסקטורים עתירי צמיחה כמו נדל"ן, וטכנולוגיה.

שנית, ישנם נתוני התעסוקה מצוינים:

משה-שלום-עבודה-26-06

שני הגרפים האלו, המגיעים ישר מן האנליזה שבבנק העולמי (גוף הנשלט על ידי ארה"ב...), מצביעים על שני אספקטים מעולם העבודה ברוסיה: בחלק העליון, אחוז האבטלה, העומד כעת על 4.7%, ומטה, אנו רואים את הגידול בשכר הממוצע המשולם לאותם עובדים.

וכך, יחד עם אינפלציה נמוכה בהרבה מן התחזית של הבנק המרכזי (סביב 2.5% מול 4% בצפי), לפנינו תמונה של מדינה בה יש יותר עובדים, היכולים לבזבז יותר כסף, ולייצר ביקושי צריכה גדולים יותר, מבלי לזעזע את יציבות המחירים. תוסיפו לכך יחס חוב-תוצר של 33% (!) ותקבלו נתוני מאקרו לא רעים בכלל.

ניתן לקבל עוד מבט על המצב הכלכלי הרוסי, כאשר אנו מסתכלים על היחס בין הרובל והדולר:

משה-שלום-מטבע-26-06

אגב, למי שאינו בקיא כל כך במוצג, אציין שהכיוון העולה מיטיב עם הדולר כאשר הכיוון היורד מעצים את המטבע הרוסי. והנה כמה נקודות לציון:

ב-1 ו-2 ראינו תגובות שוק לבעיות הגיאו-פוליטיות שהיו בין המערב ומעצמה הרוסית. מצב זה נרגע מאוד, ולמעשה, נבנה בסיס של ערך סביב אזור ה-60 רובל לדולר, כאשר 55 היה האזור הנמוך, ו-60 ה-גבוה (3).

רק לאחרונה, כאשר הדולר הגלובלי הפעיל משריריו, ועלה פלאים מול מטבעות זרים (כמו אצלנו...) ראינו את הרובל נחלש, ונכנס לשטח חדש (4) בין 60 ו-66. תנועה זו נעשתה עם מומנטום צר במיוחד, ודרמטית נמוך ממה שראינו בהתפרצויות הקודמות (5).

מה כל זה אומר? למרות המצב הבינלאומי הבעייתי, רוסיה מראה סימנים מובהקים של התחדשות כלכלית כאשר נתוני מאקרו כמו שוק העבודה והמטבע יכולים להעיד. הגביע העולמי, עם ההשקעה הקטנה יחסית, ועל רקע החוב המינימלי של המדינה, יהווה גורם של יוקרה נוספת.

יש לציין גם ששוק המניות הרוסי עלה בכ-22%, ב-12 החודשים האחרונים, עם תנובת דיבידנד של יותר מ-6%. להשוואה: מדד S&P500 האמריקאי עלה כ-13%, עם תנובה של 1.94%.

אם לוקחים את כל הסיכונים, והתנודתיות בחשבון, מה נראה טוב יותר?

■ משה שלום - מנתח שווקים פיננסים

אני מנתח שווקים פיננסיים, ולא יועץ השקעות מורשה. יובהר ויודגש כי כל האמור בכתבה, בניתוח שווקים זה, או בדוא"ל המוגש כאן, אינו מהווה ייעוץ השקעות, המלצה לפעולה מכל סוג שהוא, ואין בו שום אלמנט הלוקח בחשבון את הנתונים של הקורא, או המשתמש בחומר, ואינו מתחשב בצרכים הייחודיים לו. במידע, בניתוחים, בכל האמור כאן, או בחלקיו, אין, בכל אופן שהוא, חוות דעת, או העדפה, אשר אמורה להביא להשקעה כל שהיא במכשירים, כלים, ניירות ערך, או כל נכס פיננסי או אחר. יובהר ויודגש עוד, כי על הקורא, או המשתמש, לבדוק את המידע המתפרסם כאן, לאמת אותו, ולבחון את מידת התאמתו לצרכיו, להעדפות ההשקעה שלו. כמו כן, אין בחומר הכתוב, או המוצג, כדי להבטיח רווח, או תשואה, מכל סוג שהוא. יובהר, ויודגש עוד, כי במידע הנמסר כאן, עלולות ליפול טעויות, וכי אפשר שיחולו בו שינויים המתחוללים ללא אתראה מוקדמת. אפשר שגם יימצאו סטיות, בשיעור כזה או אחר, בין המתואר, או המצוין, בחומר הכתוב, לבין מצב הנכסים בפועל. יודגש ויובהר עוד, כי קבלת ההחלטה בדבר השקעה מכל סוג שהיא, במידה ונעשתה לאחר קריאת הכתוב בניתוחים המוצגים כאן, או על סמך נתוני שוק המוצגים בכתוב, היא על אחריותו של הקורא, או המשתמש, בלבד.

עוד כתבות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הבכירה הבריטית שרוצה להשקיע במערכות הגנה: "תלמדו מישראל"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.8% ות"א 90 מאבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים