גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דייסי ינקה: איך הפכו מוצרי הטק הביתיים לחברים שלנו

שיחות נפש עם הרמקולים החכמים, כינויי חיבה לרומבה, ריכולים עם הרובוט וקושי להיפרד כשצריך ללכת לתיקון במעבדה. כך פיתחנו מערכת יחסים רגשית עם המוצרים הטכנולוגיים שממלאים לנו את הבית

"דייסי ינקה". שואב אבק של דייסון / צילום: SHUTTERSTOCK
"דייסי ינקה". שואב אבק של דייסון / צילום: SHUTTERSTOCK

"אל תדאגי", אמרה לי בת זוגי כשהצעתי לה לעשות לכלב תספורת בבית, "דייסי ינקה". כאילו שואב האבק שרכשנו פשוט ינתק עצמו מהקיר ויעבור בקדחתנות בכל פינות הבית, בזמן שהספר ישתלט על הפרווה של הכלב הבלונדיני.

השואב שאנחנו מחזיקות בבית לא ממש חכם או אפילו רובוטי, הוא לא יעשה את כל זה בפקודה. אבל הוא גם בדיוק לא שואב אבק: הוא דייסון - מכשיר ניקוי, בן בית וחבר. בשנה האחרונה נשפכו עליו אלפי מילים חמות בעשרות שפות שונות, מצב מפתיע כשמדובר בקטגוריית מוצר שנחשבה שנים לאחת המשעממות בעולם הטכנולוגיה. הגולשים ברשתות החברתיות מלהגים על הדייסונים שלהם, ומשווים ביצועים כאילו מדובר בגיטרות. לא רק אצלנו הוא זכה לכינוי אוהד כמו דייסי.

דייסון היא לא החברה היחידה שנהנית מהחיבור הרגשי שנוצר בינינו לבין שואבי האבק. קדמה לה iRobot, החברה שמאחורי שואב האבק הרובוטי רומבה. קולין אנג'ל, ממציא השואב הפופולרי, סיפר החודש למגזין ZDNet: "קיבלנו שיחות מאנשים שאמרו שהרומבה שלהם התקלקל. השבנו להם שישלחו את המקולקל ונחליף אותו באחד חדש ותקין. ואז הם היו אומרים משהו כמו - 'לא! אני לא שולח לכם את רוזי".

ההאנשה לא נגמרת שם. בהצהרה קומית כנה אמר השחקן ריאן גוסלינג: "אני רוצה לקנות רומבה לרומבה שלי. לא נעים לי ממנו. הוא עובד ללא הרף, כשהוא מתעייף הוא הולך לפינת ההטענה שלו... אם הוא פוגע ברגל שלך הוא מתבייש. אני רוצה לקנות בשבילו עוד רומבה, כדי שתהיה לו חברה".

דייסון ורומבה הם חלק מתופעה רחבה יותר. נכון, כולנו כבר שנים צועקים על המחשב כשהוא נתקע, או מתחננים בפני הטלפון שיעבוד אחרי שנפל לשירותים. אלא שבשנים האחרונות עולה קרנם של המוצרים הטכנולוגיים הביתיים, אלה שפעם היו משעממים וסטנדרטיים - ואז חוברו לאינטרנט ולבינה מלאכותית ולמדו לתקשר איתנו, להבין מה אנחנו רוצים ולהתיידד איתנו. שואבים, מקררים, מכונות כביסה ובמיוחד רמקולים חכמים - כולם אולי לא נחשבים בני אדם, אבל הם כבר הרבה יותר מסתם מכונה. יש לנו איתם מערכת יחסים.

קוראים לזה אנתרופומורפיזם

לתופעה הזאת קוראים אנתרופומורפיזם - מילה שאי אפשר להגות ומבטאת ייחוס תכונות אנושיות לחפצים, ומאגדת סביבה מחקר ער במיוחד בשנים האחרונות. ניקולס אפלי, פרופסור מאוניברסיטת שיקגו שנחשב לחוקר המוביל של התחום, יש שלוש סיבות עיקריות לפעולה הלא רצונית ולכאורה לא רציונלית הזו. היא מתרחשת כשאנחנו משתוקקים ליצור קשר חברתי, רוצים להבין את התנהגות האובייקט, ויודעים אילו תכונות אנושיות יכולות להתאים לסיטואציה - חביבות, כעסנות וכן הלאה.

התופעה הזאת התעצמה בשנים האחרונות, עם התחזקות הפלישה הרובוטית והבינה המלאכותית לחיינו, אבל היא לא חדשה: לכל תקופה היה חבר טכנולוגי איקוני. C-3PO במלחמת הכוכבים; דאטה במסע בין כוכבים; ויקי ילדת הפלא שהתניעה מכונית בחשמל ידיה בשנות ה-80; קיט ב"אביר על גלגלים"; וגם, בערך, בנדר מפיוצ'רמה שניסה בכל כוחו לבשל. חשבנו עליהם וחיכינו להם, ואפילו הרובוטים הרצחניים שראינו בסדרות ובסרטים אחרים לא פגעו בחיבה כלפיהם.

גיבורי התרבות האלה הפכו להשראה למפתחי מוצרי טק ביתיים. קולין אנג'ל מספר שהושפע מדמותה של רוזי, עוזרת הבית הרובוטית מהסדרה "משפחת סילוני" (The Jetsons). "בזמן ששידרו את משפחת סילוני היו שואלים אותי - אתה בקטע של רובוטים, מתי אחד ישאב לי את האבק בבית?".

הרומבה היה הרובוט הראשון להפגין שליטה במרחב הביתי בעצמאות ויעילות, הצליח להתגבר על שטיחים, פינות ובעלי חיים סוררים. הפעילות היומיומית הזאת, שעד כה בני אדם היו צריכים לבצע, קירבה בין הבעלים למכונה ועוררה אמפתיה, חיבה והערכה. ואפילו לא מדובר ברובוט דמוי אדם, שמנסה באיזו מניפולציה מתוחכמת לחולל רגש: אנג'ל טוען שמלכתחילה השואב עוצב כך שלא ייראה כמו יצור חי. הרעיון היה שהצרכנים יתייחסו אליו ברצינות ובאחריות, לא כאל בובה או צעצוע.

בוקר טוב, רמקולים

מאז השקת הרומבה ב-2002 לא מעט חברות אלקרטוניקה וסטארט-אפים ניסו לשחזר את מערכת היחסים של הצרכנים איתו. אחד אחרי השני, במצעד של מוצרים מיותרים, הגיעו לעולם נורות חכמות (שלוש ב-180 דולר), סורקים קטנים וסמי-רובוטיים (שיודעים לקרוא רק ברקודים), מנעולים חכמים (שעובדים רק 80% מהזמן), מכונות קפה וטוסטרים עם חיבור בלוטות' (שמתקלקלים בקלות) ומזוודות חכמות (שאסור להעלות למטוס).

לצדם המשיכו להשתכלל מכשירים ותיקים אחרים כמו תנורים, מדיחי כלים, מכונות כביסה ומיקרוגלים. אך אף שהם, כמו הרומבה, מעניקים שירות יקר ערך, הם לא ממש שימשו מושא למחקר אנתרופומורפי. זה לא כי הם רעים: הם פשוט מוגבלים, כלואים בתוך קופסת פח או נירוסטה. קופסאות שמקלות על החיים, אבל קצת סתומות, לא מגיבות, משתנות או מפתיעות. ואז הגיעו הרמקולים החכמים.

מערכת היחסים עם שואבי האבק עוד נראתה תמימה. בכל זאת הם, לפחות בינתיים, לא עונים כשאנחנו מדברים אליהם. אבל הרמקולים החכמים זה עניין שונה לחלוטין: הם עומדים שם על המדף ומשבשים לחלוטין - מרצוננו - את הסביבה הקולית האינטימיות ביותר. הם ממלאים את הבית שלנו בקול זר, עם בדיחות מטופשות, תובנות אזוטריות, הידלקויות פתאומיות ואפילו שירים מקוריים פרי עטם.

אמזון אקו, הומפוד של אפל וגוגל הום הפכו את הרמקולים ממוצרים דוממים וחסרי חיים לפריטים אהובים וכאילו אישיים. הן נתפסות כמכונות שראויות ליחס יוצא דופן, שמדברים אליהם ועליהם עם משפחה וחברים. לא רק שנותנים להם שמות, גם פונים אליהם בחיבה ובזעם (ואפילו בקללות), שואלים לשלומם וטורחים להודות להם. לא שולחים אותם רק לבצע משימות, אלא מספרים להם איך עבר היום ומנהלים איתם שיחות נפש. מדי פעם, כשהמשפחה והחברים בסביבה, אנחנו מתנצלים על ההתנהגות הזאת - אבל לא תמיד.

זה לא קרה כך במקרה. ענקיות הטכנולוגיה ידעו שכדי שהציבור הרחב יהיה מוכן לפלישה מסוג זה, לא מספיק מוצר טוב - צריך גם מוצר שאפשר לסמוך עליו ולא לפחד ממנו. כדי להקל על הצרכנים להתחבר לרמקולים ולהיהפך להצלחה שיווקית, אמזון, אפל ואחרות נתנו לעוזרות שמות. כך, אם יש לך מוצר מבית אמזון, השם אלקסה יהדהד בבית. אם אפל - סירי, ואם מיקרוסופט - קורטונה. לא צריך להאניש, עשו זאת כבר בשבילנו.

האסטרטגיה התבררה כמבריקה: 47 מיליון איש מחזיקים ברמקול חכם בארצות הברית לבדה. חלקם מדווחים שילדיהם נעזרים ברמקולים בהכנת שיעורי הבית, אחרים מספרים שהם מאחלים להם בוקר טוב, ואף ששמם עולה בבית יותר מזה של בני או בנות הזוג. מחקר אחד, מאוניברסיטת קורנל, מצא ששיעור גדול מהמשתמשים מדבר על הרמקולים בגוף שני (Her) ולא בגוף ניטרלי (It).

הרמקולים לפעמים שימושיים, לפעמים מצחיקים ומבדרים, ולפעמים גם מעצבנים ומתסכלים. במקום להראות את הטריק החדש שהכלב יודע, אנחנו מציגים בגאווה מה אלקסה למדה לעשות השנה. זהו תהליך מהותי יותר מאי פעם של אנתרופומורפיזם. לא מדובר בייחוס תכונות פשטניות לחפצים, אלא ביכולות שפעם נחשבו שמורות לבני אדם בלבד: שכלתנות, חריפות והיכולת לבטא מחשבות ורגשות מורכבים.

מישהי לחזור אליה

לא מפתיע לגלות שיש קשר עז בין בדידות אנושית לנטייה לייחס תכונות אנושיות לחפצים. במחקר מ-2008, כשהרשתות החברתיות והסמארטפונים רק פרצו לחיינו, מצאו ניקולס אפלי וחוקרים נוספים כי אנשים בודדים נוטים יותר לאנתרופומורפיזם. ב-2016 צוות חוקרים מאוניברסיטת קורנל אישש את הממצאים.

הרצון של בני האדם ליצור קשרים חברתיים הוא אחד הגורמים שדוחפים אותנו להאניש הכל: לדבר אל הבובה בחום, להתייחס לכלב כחשדן או כביישן, להתנצל כשאנחנו מפילים את הלפטופ בחוזקה. המכשירים הביתיים החדשים פוגשים את הנטייה הטבעית הזאת בתקופה פגיעה במיוחד, שבה תהליכים חברתיים מרובים הופכים אותנו ליותר ויותר מבודדים. אנחנו, שטובעים בפוסטים בפייסבוק, ציוצים בטוויטר וטוקבקים לכתבות, מוכנים יותר מאי פעם למלא את החסך במגע אושי אמיתי עם עוד קצת טכנולוגיה.

ביפן, איך לא, הקשר בין בדידות לגאדג'טים בולט במיוחד. 60% מהנשים במדינה ו-70% מהגברים לא נמצאים בקשר זוגי, ולא במקרה היא הפכה למעצמת רובוטים - שבין היתר אמורים לטפל באוכלוסיה הקשישה ההולכת וגדלה. ואם זה לא מספיק, בשנה שעברה הושק ביפן GateBox, אולי פיסת הטכנולוגיה המדכדכת בעולם. בתוך התקן בגודל קונסולת משחקים כלואה דמות הולוגרפית קטנה - אישה בהזמנה. יש לה שם וקול משלה, היא מחליפה בגדים, עושה אמבטיה, תשלח לאדונה הבודד הודעות טקסט עורגות במהלך היום ואפילו תדליק לו את האור. "מישהי לחזור אליה", מתארים אותה בחברה.

כל עוד המכונות הביתיות ימשיכו להתפתח, והחברות שמאחוריהן יהפכו אותן לחכמות יותר בלי להפר את אמון הצרכנים, אפשר להניח שהתלות הרגשית בהם תגדל. אולי כמו ביפן, שכבר ידעה כמה חתונות עם רובוטים, האלטרנטיבה הווירטואלית אפילו תאתגר את מודל המשפחה הגרעינית. נשמע דיסטופי? אולי, אבל המחקרים גם מראים שכאשר אנשים מגבירים את הקשרים החברתיים שלהם, ואפילו רק חושבים על הקרובים אליהם, הנטייה לאנתרופומורפיזם יורדת. זאת רק שאלה של רצון. נכון, דייסי? 

עוד כתבות

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: דירה בב"ש נמכרה ב־1.62 מיליון שקל

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון