גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דייסי ינקה: איך הפכו מוצרי הטק הביתיים לחברים שלנו

שיחות נפש עם הרמקולים החכמים, כינויי חיבה לרומבה, ריכולים עם הרובוט וקושי להיפרד כשצריך ללכת לתיקון במעבדה. כך פיתחנו מערכת יחסים רגשית עם המוצרים הטכנולוגיים שממלאים לנו את הבית

"דייסי ינקה". שואב אבק של דייסון / צילום: SHUTTERSTOCK
"דייסי ינקה". שואב אבק של דייסון / צילום: SHUTTERSTOCK

"אל תדאגי", אמרה לי בת זוגי כשהצעתי לה לעשות לכלב תספורת בבית, "דייסי ינקה". כאילו שואב האבק שרכשנו פשוט ינתק עצמו מהקיר ויעבור בקדחתנות בכל פינות הבית, בזמן שהספר ישתלט על הפרווה של הכלב הבלונדיני.

השואב שאנחנו מחזיקות בבית לא ממש חכם או אפילו רובוטי, הוא לא יעשה את כל זה בפקודה. אבל הוא גם בדיוק לא שואב אבק: הוא דייסון - מכשיר ניקוי, בן בית וחבר. בשנה האחרונה נשפכו עליו אלפי מילים חמות בעשרות שפות שונות, מצב מפתיע כשמדובר בקטגוריית מוצר שנחשבה שנים לאחת המשעממות בעולם הטכנולוגיה. הגולשים ברשתות החברתיות מלהגים על הדייסונים שלהם, ומשווים ביצועים כאילו מדובר בגיטרות. לא רק אצלנו הוא זכה לכינוי אוהד כמו דייסי.

דייסון היא לא החברה היחידה שנהנית מהחיבור הרגשי שנוצר בינינו לבין שואבי האבק. קדמה לה iRobot, החברה שמאחורי שואב האבק הרובוטי רומבה. קולין אנג'ל, ממציא השואב הפופולרי, סיפר החודש למגזין ZDNet: "קיבלנו שיחות מאנשים שאמרו שהרומבה שלהם התקלקל. השבנו להם שישלחו את המקולקל ונחליף אותו באחד חדש ותקין. ואז הם היו אומרים משהו כמו - 'לא! אני לא שולח לכם את רוזי".

ההאנשה לא נגמרת שם. בהצהרה קומית כנה אמר השחקן ריאן גוסלינג: "אני רוצה לקנות רומבה לרומבה שלי. לא נעים לי ממנו. הוא עובד ללא הרף, כשהוא מתעייף הוא הולך לפינת ההטענה שלו... אם הוא פוגע ברגל שלך הוא מתבייש. אני רוצה לקנות בשבילו עוד רומבה, כדי שתהיה לו חברה".

דייסון ורומבה הם חלק מתופעה רחבה יותר. נכון, כולנו כבר שנים צועקים על המחשב כשהוא נתקע, או מתחננים בפני הטלפון שיעבוד אחרי שנפל לשירותים. אלא שבשנים האחרונות עולה קרנם של המוצרים הטכנולוגיים הביתיים, אלה שפעם היו משעממים וסטנדרטיים - ואז חוברו לאינטרנט ולבינה מלאכותית ולמדו לתקשר איתנו, להבין מה אנחנו רוצים ולהתיידד איתנו. שואבים, מקררים, מכונות כביסה ובמיוחד רמקולים חכמים - כולם אולי לא נחשבים בני אדם, אבל הם כבר הרבה יותר מסתם מכונה. יש לנו איתם מערכת יחסים.

קוראים לזה אנתרופומורפיזם

לתופעה הזאת קוראים אנתרופומורפיזם - מילה שאי אפשר להגות ומבטאת ייחוס תכונות אנושיות לחפצים, ומאגדת סביבה מחקר ער במיוחד בשנים האחרונות. ניקולס אפלי, פרופסור מאוניברסיטת שיקגו שנחשב לחוקר המוביל של התחום, יש שלוש סיבות עיקריות לפעולה הלא רצונית ולכאורה לא רציונלית הזו. היא מתרחשת כשאנחנו משתוקקים ליצור קשר חברתי, רוצים להבין את התנהגות האובייקט, ויודעים אילו תכונות אנושיות יכולות להתאים לסיטואציה - חביבות, כעסנות וכן הלאה.

התופעה הזאת התעצמה בשנים האחרונות, עם התחזקות הפלישה הרובוטית והבינה המלאכותית לחיינו, אבל היא לא חדשה: לכל תקופה היה חבר טכנולוגי איקוני. C-3PO במלחמת הכוכבים; דאטה במסע בין כוכבים; ויקי ילדת הפלא שהתניעה מכונית בחשמל ידיה בשנות ה-80; קיט ב"אביר על גלגלים"; וגם, בערך, בנדר מפיוצ'רמה שניסה בכל כוחו לבשל. חשבנו עליהם וחיכינו להם, ואפילו הרובוטים הרצחניים שראינו בסדרות ובסרטים אחרים לא פגעו בחיבה כלפיהם.

גיבורי התרבות האלה הפכו להשראה למפתחי מוצרי טק ביתיים. קולין אנג'ל מספר שהושפע מדמותה של רוזי, עוזרת הבית הרובוטית מהסדרה "משפחת סילוני" (The Jetsons). "בזמן ששידרו את משפחת סילוני היו שואלים אותי - אתה בקטע של רובוטים, מתי אחד ישאב לי את האבק בבית?".

הרומבה היה הרובוט הראשון להפגין שליטה במרחב הביתי בעצמאות ויעילות, הצליח להתגבר על שטיחים, פינות ובעלי חיים סוררים. הפעילות היומיומית הזאת, שעד כה בני אדם היו צריכים לבצע, קירבה בין הבעלים למכונה ועוררה אמפתיה, חיבה והערכה. ואפילו לא מדובר ברובוט דמוי אדם, שמנסה באיזו מניפולציה מתוחכמת לחולל רגש: אנג'ל טוען שמלכתחילה השואב עוצב כך שלא ייראה כמו יצור חי. הרעיון היה שהצרכנים יתייחסו אליו ברצינות ובאחריות, לא כאל בובה או צעצוע.

בוקר טוב, רמקולים

מאז השקת הרומבה ב-2002 לא מעט חברות אלקרטוניקה וסטארט-אפים ניסו לשחזר את מערכת היחסים של הצרכנים איתו. אחד אחרי השני, במצעד של מוצרים מיותרים, הגיעו לעולם נורות חכמות (שלוש ב-180 דולר), סורקים קטנים וסמי-רובוטיים (שיודעים לקרוא רק ברקודים), מנעולים חכמים (שעובדים רק 80% מהזמן), מכונות קפה וטוסטרים עם חיבור בלוטות' (שמתקלקלים בקלות) ומזוודות חכמות (שאסור להעלות למטוס).

לצדם המשיכו להשתכלל מכשירים ותיקים אחרים כמו תנורים, מדיחי כלים, מכונות כביסה ומיקרוגלים. אך אף שהם, כמו הרומבה, מעניקים שירות יקר ערך, הם לא ממש שימשו מושא למחקר אנתרופומורפי. זה לא כי הם רעים: הם פשוט מוגבלים, כלואים בתוך קופסת פח או נירוסטה. קופסאות שמקלות על החיים, אבל קצת סתומות, לא מגיבות, משתנות או מפתיעות. ואז הגיעו הרמקולים החכמים.

מערכת היחסים עם שואבי האבק עוד נראתה תמימה. בכל זאת הם, לפחות בינתיים, לא עונים כשאנחנו מדברים אליהם. אבל הרמקולים החכמים זה עניין שונה לחלוטין: הם עומדים שם על המדף ומשבשים לחלוטין - מרצוננו - את הסביבה הקולית האינטימיות ביותר. הם ממלאים את הבית שלנו בקול זר, עם בדיחות מטופשות, תובנות אזוטריות, הידלקויות פתאומיות ואפילו שירים מקוריים פרי עטם.

אמזון אקו, הומפוד של אפל וגוגל הום הפכו את הרמקולים ממוצרים דוממים וחסרי חיים לפריטים אהובים וכאילו אישיים. הן נתפסות כמכונות שראויות ליחס יוצא דופן, שמדברים אליהם ועליהם עם משפחה וחברים. לא רק שנותנים להם שמות, גם פונים אליהם בחיבה ובזעם (ואפילו בקללות), שואלים לשלומם וטורחים להודות להם. לא שולחים אותם רק לבצע משימות, אלא מספרים להם איך עבר היום ומנהלים איתם שיחות נפש. מדי פעם, כשהמשפחה והחברים בסביבה, אנחנו מתנצלים על ההתנהגות הזאת - אבל לא תמיד.

זה לא קרה כך במקרה. ענקיות הטכנולוגיה ידעו שכדי שהציבור הרחב יהיה מוכן לפלישה מסוג זה, לא מספיק מוצר טוב - צריך גם מוצר שאפשר לסמוך עליו ולא לפחד ממנו. כדי להקל על הצרכנים להתחבר לרמקולים ולהיהפך להצלחה שיווקית, אמזון, אפל ואחרות נתנו לעוזרות שמות. כך, אם יש לך מוצר מבית אמזון, השם אלקסה יהדהד בבית. אם אפל - סירי, ואם מיקרוסופט - קורטונה. לא צריך להאניש, עשו זאת כבר בשבילנו.

האסטרטגיה התבררה כמבריקה: 47 מיליון איש מחזיקים ברמקול חכם בארצות הברית לבדה. חלקם מדווחים שילדיהם נעזרים ברמקולים בהכנת שיעורי הבית, אחרים מספרים שהם מאחלים להם בוקר טוב, ואף ששמם עולה בבית יותר מזה של בני או בנות הזוג. מחקר אחד, מאוניברסיטת קורנל, מצא ששיעור גדול מהמשתמשים מדבר על הרמקולים בגוף שני (Her) ולא בגוף ניטרלי (It).

הרמקולים לפעמים שימושיים, לפעמים מצחיקים ומבדרים, ולפעמים גם מעצבנים ומתסכלים. במקום להראות את הטריק החדש שהכלב יודע, אנחנו מציגים בגאווה מה אלקסה למדה לעשות השנה. זהו תהליך מהותי יותר מאי פעם של אנתרופומורפיזם. לא מדובר בייחוס תכונות פשטניות לחפצים, אלא ביכולות שפעם נחשבו שמורות לבני אדם בלבד: שכלתנות, חריפות והיכולת לבטא מחשבות ורגשות מורכבים.

מישהי לחזור אליה

לא מפתיע לגלות שיש קשר עז בין בדידות אנושית לנטייה לייחס תכונות אנושיות לחפצים. במחקר מ-2008, כשהרשתות החברתיות והסמארטפונים רק פרצו לחיינו, מצאו ניקולס אפלי וחוקרים נוספים כי אנשים בודדים נוטים יותר לאנתרופומורפיזם. ב-2016 צוות חוקרים מאוניברסיטת קורנל אישש את הממצאים.

הרצון של בני האדם ליצור קשרים חברתיים הוא אחד הגורמים שדוחפים אותנו להאניש הכל: לדבר אל הבובה בחום, להתייחס לכלב כחשדן או כביישן, להתנצל כשאנחנו מפילים את הלפטופ בחוזקה. המכשירים הביתיים החדשים פוגשים את הנטייה הטבעית הזאת בתקופה פגיעה במיוחד, שבה תהליכים חברתיים מרובים הופכים אותנו ליותר ויותר מבודדים. אנחנו, שטובעים בפוסטים בפייסבוק, ציוצים בטוויטר וטוקבקים לכתבות, מוכנים יותר מאי פעם למלא את החסך במגע אושי אמיתי עם עוד קצת טכנולוגיה.

ביפן, איך לא, הקשר בין בדידות לגאדג'טים בולט במיוחד. 60% מהנשים במדינה ו-70% מהגברים לא נמצאים בקשר זוגי, ולא במקרה היא הפכה למעצמת רובוטים - שבין היתר אמורים לטפל באוכלוסיה הקשישה ההולכת וגדלה. ואם זה לא מספיק, בשנה שעברה הושק ביפן GateBox, אולי פיסת הטכנולוגיה המדכדכת בעולם. בתוך התקן בגודל קונסולת משחקים כלואה דמות הולוגרפית קטנה - אישה בהזמנה. יש לה שם וקול משלה, היא מחליפה בגדים, עושה אמבטיה, תשלח לאדונה הבודד הודעות טקסט עורגות במהלך היום ואפילו תדליק לו את האור. "מישהי לחזור אליה", מתארים אותה בחברה.

כל עוד המכונות הביתיות ימשיכו להתפתח, והחברות שמאחוריהן יהפכו אותן לחכמות יותר בלי להפר את אמון הצרכנים, אפשר להניח שהתלות הרגשית בהם תגדל. אולי כמו ביפן, שכבר ידעה כמה חתונות עם רובוטים, האלטרנטיבה הווירטואלית אפילו תאתגר את מודל המשפחה הגרעינית. נשמע דיסטופי? אולי, אבל המחקרים גם מראים שכאשר אנשים מגבירים את הקשרים החברתיים שלהם, ואפילו רק חושבים על הקרובים אליהם, הנטייה לאנתרופומורפיזם יורדת. זאת רק שאלה של רצון. נכון, דייסי? 

עוד כתבות

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ביה"ד קבע: רכיב לא מוצדק יכול להפוך תלוש שכר לפיקטיבי

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתכנית חסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ בגודל שינוע בין 80 ל-180 מ"ר ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון