גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חרף ההפסדים הכבדים: סבן לא מרים ידיים בפרטנר

מאז שרכש חיים סבן את השליטה בפרטנר, הוא השקיע בחברת הסלולר כחצי מיליארד שקל ● בעוד כשנה וחצי עליו להחזיר להאצ'יסון הלוואה של כמיליארד שקל שנטל ברכישה, בעוד ששווי מניותיו בפרטנר, המשועבדות כנגדה, צנח לפחות מ-700 מיליון שקל

חיים סבן / צילומים: רויטרס
חיים סבן / צילומים: רויטרס

הירידות במניות של חברות הסלולר הוותיקות בתקופה האחרונה, על רקע כניסתה של מתחרה חדשה והצתה מחודשת של מלחמת המחירים בשוק, העלו סימני שאלה בנוגע להמשך שליטתו של איש העסקים חיים סבן בחברת פרטנר.

מניית פרטנר  נפלה מתחילת השנה ב-39%, כך ששווי ההחזקה של קבוצת סבן (כ-30% מההון) בחברה התכווץ לכ-667 מיליון שקל בלבד - נמוך משמעותית מהיקף ההלוואה שעל סבן להחזיר להאצ'יסון, בעלת השליטה לשעבר בחברת הסלולר, בתחילת 2020. מדובר בהלוואת מוכר בסך 300 מיליון דולר (יותר מ-1 מיליארד שקל), שנלקחה בשנת 2009 על ידי חברת סקיילקס של אילן בן דב, בעת שרכשה את פרטנר מהאצ'יסון, כשהבטוחה להחזרתה הייתה מניות פרטנר הנרכשות.

מניית פרטנר

עם העברת השליטה בפרטנר לידי סבן בסוף 2012, לקח על עצמו הבעלים החדשים גם את הלוואת המוכר של האצ'יסון, הנושאת ריבית של כ-2% בשנה. כאמור, היה מי שהעריך באחרונה כי סבן עשוי לוותר על ההחזקה בפרטנר ולהחזירה לידי האצ'יסון, ובכך לקבע הפסד של כחצי מיליארד שקל שנגרם לו, "על הנייר" בינתיים, מהשקעתו בפרטנר.

חיים סבן כבר השקיע

סבן במגעים עם האצ'יסון

עם זאת, מבדיקת "גלובס" עולה כי קבוצת סבן נמצאת במגעים עם האצ'יסון במטרה להאריך את מועד הפירעון הנוכחי של ההלוואה (ינואר 2020). ברור שבקבוצת סבן לא יכולים להיות מרוצים מהמחיר הנוכחי של מניית פרטנר, אבל ככל הידוע, בקבוצה מתייחסים לפרטנר כאל השקעה ארוכת טווח, ולא מתרגשים מהנפילות האחרונות. בסבן מעריכים כי מחיר השוק אינו משקף את ערכה האמיתי של החברה, וגם כי יוכלו להוציא לפועל אסטרטגיה שתשביח את פרטנר ותוביל גם לעליית המניה בעתיד.

האצ'יסון מהונג קונג נמצאת בשליטתו של המיליארדר לי קה-שינג. בהנחה שהאצ'יסון תסכים להאריך את תקופת ההלוואה, זאת תהיה דחייה שנייה, משום שהסכם ההלוואה המקורי שנחתם מול סקיילקס, קבע שיש להחזיר את הסכום ב-2014.

דחייה נוספת, אם תגיע, תיתן לסבן ולפרטנר אוויר לנשימה, שיאפשר להם לקדם את אסטרטגיית הצמיחה של פרטנר לטווח הארוך - בין אם בשוק המסורתי של הסלולר, ובין אם בכניסה לשוק הטלוויזיה הרב-ערוצית (שכבר בוצעה) ובתוכנית החדשה שלה להיכנס לשוק כרטיסי האשראי, שעליה היא הודיעה לפני כחודש. בפרטנר מזהים סינרגיות משמעותיות בכניסה לתחום בזכות יכולותיה הקיימות בתחומי השיווק ושירות הלקוחות, ומעריכים כי הדבר יסייע לחברה לחזק את קשריה עם לקוחות עסקיים ופרטיים כאחד.

כפי שפורסם באחרונה ב"גלובס", הרצון של פרטנר לבחון כניסה לתחום כרטיסי האשראי קשור לקושי בשוק הסלולר לצמוח ולהתרחב. פרטנר רואה בפעילות הטלוויזיה ובפעילות הסיבים האופטיים מנועי צמיחה אורגניים, אבל היא גם יודעת שבמקביל היא חייבת למצוא מנועי צמיחה לא-אורגניים כדי לפצות על השחיקה בפעילות, שאינה מפוצה על ידי מנועי הצמיחה החדשים. המשמעות היא שפרטנר, בדומה לשאר החברות הסלולריות, מבינה שככל הנראה, ייקח לא מעט זמן עד שנראה התאוששות בשוק הסלולרי, והיא חייבת לנקוט צעדים כדי לשפר את מצבה, במטרה למנוע מעבר להפסד.

פרטנר, המנוהלת על ידיאיציק בנבנישתי, הצליחה להקטין את היקף החוב שלה באופן משמעותי בשנים האחרונות, והיא ממונפת פחות בהשוואה למתחרה סלקום. בסוף הרבעון הראשון החוב נטו שלה היה 919 מיליון שקל, והחוב ברוטו היה 1.6 מיליארד שקל, לעומת 1.9 מיליארד שקל ברבעון הקודם.

פרטנר נסחרת במקביל בנאסד"ק ובתל-אביב בשווי חברה של 2.3 מיליארד שקל. מניית החברה סובלת ממומנטום שלילי, על רקע כניסת המתחרה החדשה אקספון לשוק הסלולר המקומי. אקספון נכנסה לשוק באפריל, כך שהפגיעה במתחרות הוותיקות (פרטנר, סלקום ופלאפון) תבוא לידי ביטוי רק בדוחות הרבעון השני של 2018, שיפורסמו באוגוסט.

עם זאת, גם דוחות הרבעון הראשון, שפורסמו לפני כמה שבועות, היו פושרים למדי, כשפרטנר הציגה רווח נקי של 9 מיליון שקל על הכנסות של 826 מיליון שקל, ותזרים המזומנים החופשי שלה נשחק בשיעור דו-ספרתי והסתכם ב-21 מיליון שקל. בניסיון לתמוך במחיר המניה, פרטנר הודיעה במקביל לפרסום הדוחות כי בכוונתה לבצע רכישה עצמית של מניות בהיקף של עד 200 מיליון שקל.

המניה ירדה ב-58% מאז הרכישה

סבן רכש את השליטה בפרטנר בסוף 2012 - עסקה שהושלמה בינואר 2013. לסבן היה ניסיון מוצלח בשוק התקשורת הישראלי: שלוש שנים קודם לכן, הוא מכר (יחד עם קרן אייפקס ומורי ארקין) את מניות השליטה בקבוצת בזק לידי שאול אלוביץ, בעסקה שהניבה להם בתוך חמש שנים תשואה פנומנלית של מאות אחוזים ורווח של מיליארדי שקלים.

פרטנר היא סיפור שונה לחלוטין, שבינתיים מסב לסבן הפסדי עתק. את מניות השליטה בחברה רכש סבן מידי סקיילקס של בן דב, שהחברות בשליטתו נקלעו באותה תקופה לקשיים פיננסיים, ובהמשך קרסו תחת חובות הענק שרבצו עליהן.

במסגרת העסקה, רכש סבן 30.7% ממניות פרטנר שהיו בידי סקיילקס תמורת 250 מיליון שקל (לפי מחיר של כ-32 שקל למניית פרטנר) ועוד כ-2% מהמניות שהיו בידי בנק לאומי, תמורת 83 מיליון שקל נוספים (לפי מחיר של 26 שקל למניה). נוסף על כך, סבן קיבל על עצמו את החוב של סקיילקס להאצ'יסון בהיקף של 300 מיליון דולר (כ-1.05 מיליארד שקל בשער החליפין כיום).

בצעד של אמון בחברה, ולמרות הירידה במניה, קבוצת סבן רכשה מניות נוספות לפני שנה. פרטנר ביצעה אז הנפקת הון, שבה גייסה כ-200 מיליון שקל, וקבוצת סבן השתתפה בה ורכשה מניות תמורת 35.5 מיליון שקל, לפי מחיר של 19.6 שקל למניית פרטנר. כיום נסחרת המניה במחיר של כ-13.5 שקל - הנמוך בכ-58% בהשוואה למחיר המניה בעסקת הרכישה מסקיילקס. נציין כי בניגוד לנהוג בפרטנר תחת שליטתו של בן דב, בימיו של סבן החברה לא חילקה כל דיבידנד.

המשמעות היא שלאורך התקופה השקיעה קבוצת סבן סכום של כ-369 מיליון שקל ברכישת מניות פרטנר. במקביל, היא שילמה ריביות בהיקף של כ-110 מיליון שקל בגין ההלוואה מהאצ'יסון (עבור השנים 2013-2018), ובסך הכל השקיעה כבר קרוב לחצי מיליארד שקל - סכום שעלול להימחק אם סבן יחליט לוותר על מניותיו בפרטנר ולהחזירן להאצ'יסון כנגד ביטול ההלוואה שנטל ממנה.

כאמור, נכון להיום שווי השוק של החזקת קבוצת סבן בפרטנר נמוך במאות מיליוני שקלים מסכום ההלוואה שעליה להחזיר להאצ'יסון בעוד כשנה וחצי. 

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

אחרי הדוחות: מניות גוגל ומיקרוסופט "מקפיצות" את הנאסד"ק ואת S&P 500

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים