גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סוגר חשבון עם האופנוע הכי אמריקאי

הארלי דיווידסון רוצה לייצר במקום אחר. רק זה היה חסר לדונלד טראמפ, והוא משיב מלחמה כמו שרק הוא יודע

טראמפ נפגש עם מנכ“ל הארלי דיווידסון /  צילום: רויטרס Carlos Barria
טראמפ נפגש עם מנכ“ל הארלי דיווידסון / צילום: רויטרס Carlos Barria

בסוף נובמבר 2016, רק שבועיים לאחר ניצחונו המדהים של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות, אנליסט אחד ברויאל בנק אוף קנדה התחכם.

האנליסט, ג׳וזף ספאק, הסב את תשומת לבם של לקוחותיו לשתי הבטחות של טראמפ: להקים חומה לאורך הגבול עם מקסיקו, כדי למנוע הגירה לא חוקית; ולשקם את התשתית באמריקה, בהוצאה כוללת של טריליון דולר. כמובן, הקבלנים ירוויחו הון עתק מן החומה ומן התשתית, אבל גם פועליהם. יהיה עליהם לשכור רבבות, ולשלם שכר נדיב.

מה יעשו הפועלים האמריקאים המאושרים בהכנסותיהם הפנויות? או, טוב ששאלתם את ג׳ו ספאק. תשובתו: הם יקנו אופנועים, כי זה מה שאמריקאים כחולי צווארון אוהבים לעשות. באמריקה יש מסורת ארוכה של התרסה ושל שבירת כלים באמצעות מפלצות פלדה דו-גלגליות על אוטוסטרדות בין-עירוניות. ואם אופנועים, אז הארלי-דיווידסון.

עצת ספאק ללקוחותיו הייתה למהר ולקנות מניות של הארלי. לטובת שלומם וכיסם מוטב לקוות שהם לא שעו לעצת ג׳ו. מאז השבעת טראמפ מניית הארלי (HOG) איבדה כמעט 30% משווייה.

כמעט שנה וחצי לאחר השבעתו, טראמפ לא הניח אפילו את אבן הפינה של חומתו. התוכנית לשיקום התשתית לא נכנסה אפילו לשלב חקיקה. בחירות אמצע הקדנציה ממשמשות ובאות, ופוחתת והולכת הסבירות של טריליון לבנאים.

הארלי-דיווידסון, לעומת זאת, נמצאת בחדשות. נשיא ארה״ב מאיים עליה עכשיו בחיסול, לא פחות ולא יותר. אם תעשיית האופנועים תעמוד בדיבורה, ותעביר קווי ייצור אל מעבר לים, כדי להינצל מפגיעתה של מלחמת הסחר המתחממת והולכת, ״יוטלו עליה מסים שהיא לא ראתה בחיים שלה״, כתב הנשיא בציוץ הבוקר שלו אתמול, בחן השמור לבעליו.

מכסי עין-תחת-עין

על המאה ה-20 אומרים שהיא הייתה ״המאה האמריקאית״. הארלי נולדה ממש בימיה הראשונים של המאה ההיא, בשנת 1901. שני מייסדיה היו ממילווקי, הגדולה בערי וויסקונסין, במערב התיכון של ארה״ב. בתוך עשרים שנה היא הייתה יצרנית האופנועים הגדולה ביותר בעולם.

עכשיו, פתאום, נגד הציפיות הטבעיות ובוודאי נגד רצונה שלה, הארלי-דיווידסון הוזנקה אל אור הזרקורים של מלחמת הסחר. היא הפכה לאחד היעדים של מכסי גמול מצד האיחוד האירופי.

"וול סטריט ג׳ורנל", התומך בדרך כלל בטראמפ, הזהיר במאמר מערכת עוד ב-2 במארס, כי הארלי-דיווידסון תהיה אחד הקורבנות העיקריים של מכסי העין-תחת-עין משני עברי האוקיאנוס.

״ארצות זרות חריפות מספיק כדי לדעת כיצד להשית מקסימום של מכאובים פוליטיים על סנאטורים ועל צירי קונגרס של המפלגה הרפובליקאית בבחירות [של אמצע הקדנציה, בנובמבר, לכל מושבי בית הנבחרים ולשליש מושבי הסנאט]. האם מישהו בסדנה הפוליטית של הבית הלבן נתן על זה את דעתו?״

ואמנם, כאשר באה רשימת היעדים של מכסי הגמול, הארלי הייתה ביניהם. היא הודיעה שאין לה ברירה, אלא להעביר לפחות חלק מקווי הייצור שלה לחו״ל, כדי שתוכל להוסיף ולמכור באירופה מבלי שמכסים של 31% יעקרו את תחרותיותה. הם עומדים לייקר כל אחד מאופנועיה ב-2,200 דולר (כמעט 40% ממכירותיה של הארלי הן מחוץ לארה״ב).

החומה הכחולה שלא הייתה

משרדיה של הארלי וחלק ניכר מפעילות הייצור שלה נמצאים בוויסקונסין, מכורתם של מייסדיה. וויסקונסין היא מדינת הבית של הרפובליקאי החזק ביותר בוושינגטון, יושב ראש בית הנבחרים פול ריאן (שיפרוש בסוף השנה). המפעל שלה נמצא במחוז הבחירה של ציר קונגרס רפובליקאי ותיק מאוד, ג׳ים סנסנברנר (Sensenbrenner). הוא התפרסם לפני 20 שנה, כאשר היה אחד התובעים במשפט ההדחה של ביל קלינטון בסנאט (שהסתיים בזיכוי הנשיא).

וויסקונסין היא אחת ממדינות המערב התיכון, שעליהן הסתמכה האסטרטגיה הדמוקרטית בבחירות לנשיאות ב-2016. תמיכתן נחשבה ל״מובטחת״, והן הצטרפו לכלל ״החומה הכחולה״, שעליה עמדו להתנפץ גליו של דונלד טראמפ. יחד עם פנסילבניה ומישיגן, מרכזים מסורתיים של תעשייה כבדה, וויסקונסין ערקה אל טראמפ בהפרש קטנטן של 23,000 קולות ופחות. זו הייתה הפעם הראשונה מאז 1984 שהיא תמכה במועמד הרפובליקאי לנשיאות.

העריקה באה בזכות קולותיהם של לבנים מן המעמד הבינוני הנמוך, פועלי הצווארון הכחול, אשר שילמו מחיר כבד על מעבר מסיבי של קווי ייצור אל מעבר לים. המועמד טראמפ הבטיח להחזיר את מקומות העבודה הביתה, אם באמצעות ענישה (מכסים כבדים על חברות אמריקאיות, שינסו למכור בארה״ב מה שייצרו מחוצה לה) ואם באמצעות הסתלקות מהסכמי סחר חופשי, שבעיני טראמפ סוכמו לרעת העובד האמריקאי.

את הימים הראשונים של נשיאותו טראמפ ציין בביקורים במפעלים במערב התיכון, שהוא טען כי חידש את תנופתם. שריריו, מרפקיו וציוציו שכנעו חברות אמריקאיות לחזור הביתה, הוא הכריז. את חומרתה החזויה והלא-חזויה של מלחמת הסחר הוא ביטל מעיקרה. זרים זקוקים לשוקי אמריקה יותר ממה שהיא זקוקה לשוקיהם, אמר הגיונו.

מלחמת הסחר עדיין לא פרצה, בוודאי לא בפורמט הקטלני של תחילת שנות ה-30 של המאה ה-20. אבל התנגשויות מקומיות כבר מתרחשות, ופגיעתן מתחילה להיות ניכרת.

״יש לו זיכרון ארוך״

המפלגה הרפובליקאית ראתה את עצמה במאה השנה האחרונות נושאת הדגל של השוק החופשי. היא התנגדה ל״ממשלה הגדולה״, שהדמוקרטים יילדו מחלציו של השפל הגדול. והיא כמובן הייתה מליצת היושר הגדולה ביותר של סחר חופשי (מינוס כמה שנים בתחילת השפל הגדול). אלה היו העקרונות המנחים שלה, ובשמם היא נחלה את הצלחותיה האלקטורליות המרשימות ביותר, בשנות ה-80 (נשיאות רונלד רייגן) וה-90 (עליית הרפובליקאים לעמדת בכורה בקונגרס, לאחר 40 שנה של הגמוניה דמוקרטית כמעט בלתי-מופרעת).

זה שנה וחצי שהמפלגה הרפובליקאית נפרדת מרוב מורשתה הרעיונית. עניין טבעי הוא בשביל מפלגה פוליטית אמריקאית לתמוך בנשיא שנבחר מטעמה. לא פעם, כללים של לויאליות מחייבים אותה לתמוך בו אפילו נגד האינסטינקטים של נציגיה בקונגרס, ולא פעם גם נגד האינטרס העצמי שלהם. ראינו חברי קונגרס דמוקרטיים מקריבים את עצמם על מזבח ביל קלינטון וברק אובמה, בימי נשיאויותיהם. אבל נראה שמעולם לא חזינו במידה כזאת של התבטלות. הרפובליקאים אינם תומכים בנשיא - הם סרים למרותו.

ציר הקונגרס סנסנברנר המוזכר למעלה הוא דוגמה טובה. הוא אחד מבערך מאה רפובליקאים בבית הנבחרים שקראו לנשיא להימנע מלהטיל מכסי עונשין. אבל הם עשו כן כדרך שנתינים כנועים היו מנסים לרכך את לבו של עריץ בימי המלוכות האבסולוטיות. סנסנברנר הסביר בגלוי בראיון לבי.בי.סי, שאין טעם לצאת לעימות עם הנשיא מפני ש״יש לו זיכרון ארוך״.

עכשיו יש לנשיא חשבון עם הארלי-דיווידסון. חשבונותיו מתארכים בדרך כלל לנקמת דם. אחת החברות האמריקאיות ביותר של המאה ה-20 היא עכשיו בוגדת לאומית. הערך ׳הארלי-דיווידסון׳ במהדורה האנגלית של וויקיפדיה אפילו הפקיע ממנה במשך זמן קצר את התואר ״אמריקאית״. כאשר בדקתי אותו בסביבות 7 הבוקר (יום ד׳), הארלי הוצגה כ״חברה סינית״. מי יודע, אולי טראמפ עצמו הכניס את התיקון הזה. הטקסט הוחזר אל כנו שעה קלה אחר כך. הארלי היא שוב אמריקאית, אם הנשיא ירשה לה. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב- https://tinyurl.com/karny-globes ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

גנץ ל"גורם המדיני": לא להיכנס להיסטריה משיקולים פוליטיים

מקור בכיר בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה • גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות • במקביל לדיווחים, המלחמה בעזה נמשכת - מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף • בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה • עדכונים בולטים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר