גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האתגרים הבאים של הגיוון התעסוקתי: קידום ושכר שוויוני

המודעות לצורך בעובדים מגוונים כבר החלה לחלחל בתעשיית ההייטק, שנשענת לא מעט על "חבר מביא חבר", אבל בשטח השינויים נעשים בצעדים קטנים, ובישראל נשים, חרדים וערבים שכבר התקבלו לעבודה נתקלים בקושי להתקדם

צילום: שאטרסטוק
צילום: שאטרסטוק

גיוון תעסוקתי הוא אחד הנושאים הכי מדוברים היום בחברות הייטק בעולם. רק אתמול (שלישי) פרסם האתר Reaveal של המרכז לעיתונות חוקרת בארה"ב שעשר חברות טכנולוגיה גדולות בעמק הסיליקון לא העסיקו אפילו לא אישה שחורה אחת ב-2016, ובשלוש מהן לא היו כלל עובדים שחורים. בשש מהחברות לא הייתה אף אישה בתפקיד ניהולי. גם בישראל נראה שהמצב לא מזהיר. דוחות של חברת הייעוץ מקינזי ושל משרד הכלכלה מראים שלא קיים גיוון תעסוקתי מספק בענף ההייטק. התרומה של גיוון כזה לעסקים כבר הוכחה בכמה מחקרים, אבל בישראל הצורך בשילוב מגזרים שונים דוחק גם משום המחסור בעובדים.

המצב לא השתנה בהרבה

גיוון תעסוקתי אינו מסתכם בגיוס של עובדים מגוונים לעבודה, אלא גם בהשתלבות מוצלחת שלהם בשכר שוויוני ובקיומן של הזדמנויות קידום, וזה דורש השקעה של משאבים ממשיים מצד החברות עצמן וגם מצד המדינה. אמנם מעסיקים רבים יותר מודעים לנושא ועוברים תוכניות הכשרה שונות, אבל אין כיום שינוי ממשי. מחקר חדש של התאחדות התעשיינים, שהוצג אתמול בדיון בכנסת, מצא כי למרות שמספר המועסקים בענף ההייטק גדל מאז 2013 בעשרות אלפים, היחס בין נשים לגברים נותר זהה. לאורך שנים, עובדות ההייטק הן רק 36% מכוח העבדה בענף. לפי נתוני הכלכלן הראשי לשנת 2014, שיעור הנשים העובדות בשכר שוויוני בהייטק נמוך עוד יותר, ועומד על פחות מרבע מהמועסקים. מתוך המועסקים בשכר השווה לשכר החציוני בהייטק או גבוה ממנו, גברים יהודים לא חרדים מהווים 74%; גברים חרדים - 0.3%; גברים ערבים - 1.3%; נשים יהודיות לא חרדיות - 24%, ואילו נשים ערביות וחרדיות הן יחד 0.5%.

לדברי מילה סופר-פז, מנהלת המחלקה למחקר כלכלי בהתאחדות התעשינים, שעמדה בראש המחקר האחרון, נתונים לא רשמיים עדכניים יותר חושפים עלייה מתונה בלבד בנתח של ערבים, חרדים וחרדיות בהייטק. "כשיתפרסמו הנתונים הרשמיים העדכניים, נראה שיפור והנתח של הקבוצות האלה מעט יגדל, אבל לא באופן משמעותי. הגדילה תהיה בעשיריות האחוז".

"האתגר של הגיוון כל הזמן זז"

יפעת ברון, מייסדת ומנכ"לית Itworks, עמותה ללא מטרות רווח הפועלת לקידום הגיוון התעסוקתי בהייטק, מלווה חברות ועובדים בהשמה ההולמת את הכישורים ובשכר המותאם לתנאי השוק. "אני עוסקת בתחום של פיתוח כלכלי למיעוטים כבר 20 שנה. בפרספקטיבה של זמן, ב-20 השנים האחרונות האתגר של התחום הזה כל הזמן זז", היא אומרת בשיחה עם "גלובס".

"אם לפני 15 שנה אמרנו שאין מספיק אנשים מגוונים במוסדות הלימוד להשכלה גבוהה - היום יש, ואם לפני 10 שנים דיברנו על מחסור של אוכלוסיות מגוונות בלימודים של מדעים מדויקים ודברים שמתאימים להייטק - היום יש. עד לפני 5 שנים דיברנו עם חברות על השמות של האוכלוסיות הללו כעל משהו חדש, והיום אנחנו מצליחות לעשות השמות בחזית הטכנולוגיה, בחברות איכותיות". לדבריה, "היום האתגר הוא קידום, אבל כדי לבדוק הצלחה והתקדמות, צריך מסות של עובדים, ואת זה עוד אין".

לדברי ברון, הקשיים הנפוצים ביותר שזיהתה Itworks אצל עובדים ערבים וחרדים בתהליך הקבלה לעבודה הם פערי שפה וריחוק גיאוגרפי, וכן מחסור בתחבורה ציבורית מהכפרים הערבים למרכזי תעסוקה. עוד הוסיפה ברון "בנוסף, אנו מזהים פערים בין ניסיון החיים של ערבים ושל חרדים בישראל לבין ניסיון החיים של יהודים לא חרדים, המשרתים בצבא ומשתתפים בתנועות נוער, שם הם צוברים קשרים מועילים ורלוונטיים לעתידם המקצועי".

חסמים כמו העדר נגישות לתחבורה ציבורית ופערי שפה צריכים להיפתר ברמת המדינה. כרגע הם גורמים לכך שעובדים רבים מקבלים עבודות בשכר נמוך מהמקובל בשוק, בחברות קבלן כמו מטריקס, שמעסיקה ערבים ונשים חרדיות, או חברת גליל תוכנה בנצרת ומעסיקה בעיקר מהנדסי תוכנה ערבים. אלו חברות שמספקות עובדים לפרויקטים של חברות הייטק אחרות בהעסקה קבלנית, והחיסרון שלהן הוא שבניגוד למשרות התחלתיות בענף, בחברות הללו העובדים מועסקים מחוץ לסביבת ההייטק, מנותקים מהעובדים האחרים, ואין להם אפשרויות קידום ממשיות בתחומם.

מוחמד (28) עבד באחת מחברות מיקור החוץ הללו עד שהתקבל ל-IMPERVA. בשיחה עם "גלובס", הוא מספר שלמרות שלמד מדעי המחשב לתואר ראשון, וגם היה במגמת מחשבים בתיכון, הוא נתקל בקושי למצוא עבודה. "לא הכרתי הרבה אנשים מההייטק והיה לי קשה לחפש משרות שמתאימות לי, כי בחברות הייטק הנושא של חבר מביא חבר משחק תפקיד - יותר קשה להתקבל למי ששולח קורות חיים דרך האינטרנט מאשר דרך מישהו מבפנים", הוא אומר. "חברות גם צריכות להביא בחשבון שאדם מתרבות אחרת צריך להתגבר על כל מיני מגבלות, כמו שפה, איך לדבר ואיך להציג את עצמו, ואולי הוא גם יהיה יותר לחוץ בגלל זה בראיון".

בעקבות הקושי למצוא משרה בחברת הייטק, הוא החל כעבור כמה חודשי חיפוש לעבוד בחברת אאוט-סורסינג. "כולנו בצוות היינו ערבים, ועבדנו על פרויקט של חברה מתל אביב מהמשרדים של חברת הקבלן. רציתי להשתלב בעוד תרבויות, ולפגוש אנשים מהתחום שלי, שגם יכולים לפתוח לי הזדמנויות קידום. עבדתי שם במשך שנה בתפקיד פיתוח. עזבתי מכמה סיבות. ראשית, היה פער משמעותי במשכורות, ושנית, רציתי להשתלב בחברת הייטק, עם אנשים שעובדים בתחום שלי. עכשיו אני עובד במקום שבו הערבי היחיד כמעט. אם היו עוד, זה היה עוזר לי להשתלב. מישהו שהיה יכול לכוון אותי, שחווה אותם קשיים כמוני, והיה יכול לייעץ לי איך להתגבר עליהם".

מחסור במודלים לחיקוי

מוחמד הוא אחד מכ-5,000 איש שהשתתפו בתוכניות ההכשרה של Itworks ב-2017. מתוך המשתתפים בתוכנית בחברה הערבית היו 97% השמה. מתוך 200 השמות, נרשמו 85% התמדה. בחברה החרדית היו 78% השמה, ו-80% התמדה בעבודה, מתוך 95 השמות. לפי ברון, אחוזי ההתמדה אינם ייחודיים לתוכנית ומשקפים את המתרחש בענף כולו.

אולם, פעמים רבות, ההתמדה נובעת לאו דווקא מדבר חיובי. "הנתונים מראים שמהנדס יהודי בהייטק מחליף עבודה כל 1.9 שנים. בחברה הערבית הנתונים הם מאוד מרשימים, ועובדים כמעט לא עוזבים מקום עבודה. לדעתי, זה משום שלעובד היה קשה להתקבל, אז כשמאמינים בו הוא נותן את המיטב".

לפי נתונים שנאספו ב- Itworks, פחות מ-1.5% מהמנהלים הבכירים בהייטק הם ערבים. ברון סבורה שהאחוז הנמוך של מנהלים ערבים קשור לחסמים שהופכים את נושא הקידום למאתגר אפילו יותר מנושא הקבלה לעבודה: "נושא אחד הוא הנושא של המחסור במודלים לחיקוי. אנחנו רק בדור הראשון של המהנדסים הערבים והחרדים. משום שאין מנהלים ערבים מהעבר, אין מודלים לחיקוי עבור המנהלים של הדור הזה. נושא נוסף הוא העדר קשרים חיוניים. אנחנו רואים שבהייטק אנשים מתקבלים לעבודה לא רק במשרות כניסה אלא גם במשרות בכירות בשיטה של חבר מביא חבר, ולערבים יש מחסור בקשרים חיוניים כי הם סבלו מהדרה מההייטק במשך שנים.

"מחקרים מראים שאנחנו תמיד מעדיפים לקדם ולעבוד עם אנשים שדומים לנו, ושעושים מסלול חיים דומה למסלול החיים שלנו. נדרשת המון אנרגיה כדי לפרוץ את תקרת הזכוכית הזו. אנחנו מאמינים שאם חברות ההייטק לא יפנימו את עניין הגיוון התרבותי בארגון, פשוט לא יהיו להן עובדים".

"המעסיקים צריכים לקבל אחריות"

ברון סבורה שעל המעסיקים להתאים את מקומות העבודה לעובדים מגוונים, מתהליך הקבלה ועד עיצוב "הדנ"א הארגוני". מירב קינן, מנהלת איגוד ההייטק בהתאחדות התעשיינים, אומרת גם היא, לאור המחקר על השתלבות הנשים, שמעסיקים צריכים לקבל אחריות. "סביבת העבודה ההייטקיסטית צריכה לאפשר עבודה בתנאים גמישים שמתאימה לנשים".

לדבריה, "בעולם ההייטק והחדשנות, ובעיקר בסטארטאפים, העבודה מאוד אינטנסיבית, מסביב לשעון, מול שווקים בין לאומיים בשעות הפוכות, ונדרשת עבודה גם בסופי שבוע. אצל נשים, סביב גיל 30, מגיע השלב של איזון בין בית ועבודה והנשים שמצליחות להשתלב בתחום יהיו לרוב יותר צעירות". בגלל התופעה שבה נשים צעירות עוזבות את התחום בגיל מאוחר יותר, אחרי שהן צברו ניסיון, רק לעתים נדירות הל מגיעות לתפקידי ניהול בכירים.

אתמול, במסגרת יום התעשייה שצוין בכנסת, התכנסה הוועדה לקידום מעמד האשה ולשוויון מגדרי בראשות ח"כ עאידה תומא סלימאן לדיון שכותרתו "תעשייה ישראלית - איפה הנשים?". קינן הציגה את ממצאי המחקר של ההתאחדות בוועדה ואמרה, "אנחנו קודם כול רוצות לעורר מודעות, כי אמנם מדברים על זה, אבל לא מספיק. אנחנו מסתכלים על הייטק ויודעים שחסרות בו פחות או יותר עשרת אלפים משרות. מדברים על לייבא עובדים מחו"ל, ואילו הטבות אפשר לתת לעובדים חוזרים, אבל לא על איזה הטבות המדינה יכולה לתת לנשים, אוכלוסייה שכבר נמצאת פה וההשתלבות שלה תהיה הרבה יותר מהירה". 

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם