גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך חברת חלל תצא מהבוץ, וכמה מאות מיליונים זה יעלה לה?

לאחר שאיבדה שני לוויינים, תכננה חלל תקשורת להשלים את החסר ברכישת לוויין מחברת לוראל האמריקאית ● תע"א, שהציעה לוויין יקר בהרבה, לא ויתרה ועל חלל הופעל לחץ בנקודה רגישה - תלותה בחוזים עם ממשלת ישראל ● מה תבחר חלל?

הלוויין עמוס 6 / צילום: חלל תקשורת
הלוויין עמוס 6 / צילום: חלל תקשורת

חברת חלל תקשורת  דיווחה בשבוע שעבר כי כתבי האופציה שלה מסדרה 6 יהיו ניתנים למימוש רק עד ל-23 ביולי, וכי המסחר בהם בבורסה ייפסק שבוע קודם לכן. לכאורה, מדובר בהודעה לאקונית המעדכנת את המשקיעים כי נותרו ארבעה שבועות בלבד למימוש האופציות, ורק שלושה שבועות למכירתן. עם זאת, בפועל מדובר בהודעה מהותית ביותר שמסתירה מאחוריה את הדרמה שמתנהלת כיום ושתקבע את עתידה של החברה, העוסקת בשיווק שירותי תקשורת באמצעות לווייני "עמוס".  

סדרה 6 של חלל תקשורת שהונפקה באפריל השנה ללא תמורה כוללת כ-5.5 מיליון אופציות במחיר מימוש של 13 שקל למניה. נפילה של 14% במניית חלל בחודש האחרון דרדרה את מחירה ל-12.25 שקל - מתחת למחיר המימוש של האופציות. המשמעות היא, שאם מצב זה לא ישתנה, תאבד חלל תקשורת בעוד חודש אפשרות לגיוס הוני משמעותי של כ-72 מיליון שקל.

בנוסף לכך, שלושה חודשים לאחר מכן, ב-23 באוקטובר, יפקעו גם 4.8 מיליון אופציות מסדרה 7 שגם הן הונפקו לפני כחודשיים. מחיר המימוש של אופציות אלו עומד על 15 שקל למניה, כך שללא שינוי מהותי במצבה של חלל, עלולות גם אופציות אלו לפקוע מבלי להניב לחברה את התמורה ההונית בסך של כ-72 מיליון שקל. 

מניית חלל תקשורת

שתי מכות בפחות משנה

חלל תקשורת נסחרת כיום בשווי שוק של כרבע מיליארד שקל, לאחר שאיבדה 30% מערכה מאז תחילת השנה. מניות השליטה בחברה (54.7%) מוחזקות בידי קבוצת ירוקום של שאול אלוביץ, הנמצאת במצב של חדלות פירעון, כאשר הבנקים מחפשים רוכשים לנכסיה השונים - בהם מניות השליטה בחלל. 

בשלוש השנים האחרונות איבדה מניית חלל כ-75% מערכה, בעיקר כתוצאה משתי מכות קשות שניחתו עליה בתוך פחות משנה. הראשונה שבהן הייתה איבוד הקשר בחלל עם הלוויין "עמוס 5" בנובמבר 2015, והשנייה הייתה התפוצצותו בספטמבר 2016 של הלוויין "עמוס 6" בעת הניסיון לשגרו לחלל.

חלל מפעילה כיום את לווייני התקשורת "עמוס 3" ו"עמוס 4" שבבעלותה. כמו כן, מפעילה החברה את לוויין "עמוס 7", שאותו היא שוכרת מחברת אסיה-סאט בעלות גבוהה, שפוגעת בתוצאותיה.

ההידרדרות האחרונה במניית חלל תקשורת קשורה בעיקר למערבולת הרגולטורית אליה נקלעה החברה, שלא באשמתה. ב-25 במארס השנה דיווחה החברה כי בחרה בחברת לוראל האמריקאית לבנות עבורה את הלוויין עמוס 8. לוראל, כך הסבירה חלל, היא חברה בעלת ניסיון של יותר מ-60 שנה בתחום החלל, שכבר ייצרה ללקוחותיה השונים מעל ל-270 לוויינים.

בהסכם הייצור נקבע כי לוראל תמסור את הלוויין בנקודת שמים 4 מעלות מערב, לאחר ביצוע בדיקות המסלול, וזאת לא יאוחר מ-27 חודשים מיום תשלום המקדמה. בתמורה, תשלם לה חלל תקשורת סכום של 112 מיליון דולר (410 מיליון שקל), כשזה אינו כולל את התשלום עבור שיגור הלוויין לחלל - שמשולם ישירות בידי חלל תקשורת לחברת השיגור SpaceX.

את מרבית הכספים תכננה חלל תקשורת לגייס בהנפקת איגרות חוב חדשות מסדרה י"ח, בהיקף של עד 550 מיליון שקל, שיובטחו בשעבוד ראשון על הלוויין ונכסיו (זכויות לתקבולי ביטוח, זכויות לתקבולים מהסכמי שירות ועוד). עם זאת, לצורך חיזוק ההון העצמי גם ביקשה החברה לגייס הון בהיקף של כ-214 מיליון שקל, בדרך של הנפקה לבעלי מניותיה הקיימים של שלוש סדרות כתבי אופציה (6-8), הניתנים למימוש למניות במחירים של 13-17 שקל למניה. 

חלל תקשורת

לא לאבד את 4 מעלות מערב 

אלא שמכאן החלה התמונה להסתבך. בחברה הממשלתית, התעשייה האווירית, לא אהבו את החלטת חלל תקשורת להעדיף את הצעת היצרן האמריקאי על פני הצעתם, שלפי פרסומים שונים הייתה יקרה יותר וממושכת יותר - מחיר של כ-200 מיליון דולר (730 מיליון שקל) עם משך ביצוע של כ-3 שנים.

בעקבות ההחלטה של חלל החלו כנראה בכירים בתעשייה האווירית להפעיל לחצים על גורמים ממשלתיים, ואלו הובילו את חלל להודיע כבר בסוף אפריל כי קיבלה מכתב בנושא מאת גורם ממשלתי, אשר הודיע לה על "כוונת גורמים ממשלתיים לפעול למימוש לוויין בתע"א לנקודת שמים 4 מעלות מערב, בהתאם לצרכיהם".

משמעות המכתב הייתה ברורה. מבחינת הממשלה, חלל תקשורת יכולה להמשיך בתוכנית לרכישת הלוויין של לוראל, אבל אם תעשה כך, היא צפויה לאבד את החוזה הממשלתי שלה, וייתכן שאף את נקודת השמים של הלוויין (4 מעלות מערב). מצב זה הביא לעצירת ההנפקה של אג"ח י"ח ולחוסר ודאות גדולה עבור בעלי המניות.

חלל, יש להבין, היא חברה שתלויה במידה רבה בממשלת ישראל. היא אמנם מפעילה את לווייני עמוס עבור חברות המספקות שירותי טלוויזיה רב ערוצית, רדיו ורשתות שידור, אלא שחלק נכבד מהכנסותיה מגיע דווקא מחוזים עם המדינה.

כך למשל, בשנת 2017 הסתכמו ההכנסות מחוזים עם ממשלת ישראל ב-23.7 מיליון דולר והיוו 32% מסך הכנסות החברה. שנה קודם לכן הסתכמו ההכנסות מהמדינה ב-16.6 מיליון דולר, והיוו 24.5% מכלל ההכנסות השנתיות.

מעבר לכך, מרבית הכנסותיה של חלל מממשלת ישראל מגיעות מהלוויינים שבנקודת החלל 4 מעלות מערב. בשנת 2017 עמדו הכנסות ממכירת שירותי לוויין לממשלה עבור נקודת חלל זו על 15.9 מיליון דולר, וזאת בהשוואה ל-12.3 מיליון דולר ב-2016.

באופן כללי, נקודת שמים 4 מעלות מערב מספקת לחלל תקשורת את עיקר הכנסותיה - 52.4 מיליון דולר מתוך 74 מיליון דולר ב-2017 (71%). גם הלקוחה השנייה בגודלה של חלל - חברת yes - מתבססת על נקודת שמים זו, וב-2017 היא רכשה מחלל שירותי לוויין ב-21.8 מיליון דולר (29.4% מסך הכנסות חלל).

כך, שבהנחה שאיבוד מדינת ישראל כלקוח מרכזי יהווה מכה קשה לחלל תקשורת, הרי שאיבוד נקודת השמים 4 מעלות מערב יהווה עבורה מכת מוות. מנגד, ויתור מלא לתעשייה האווירית ותשלום של כ-320 מיליון שקל נוספים עבור אותו הלוויין, צפויים גם כן להקשות עד מאוד על חלל תקשורת, שהציגה בסוף מארס הון עצמי של 107.5 מיליון דולר (391 מיליון שקל) בלבד.

גם לממד הזמן משקל מהותי עבור חלל תקשורת ובעלי מניותיה. בעקבות סיום חייו של הלוויין "עמוס 2" והתפוצצות "עמוס 6" בעת שיגורו, נדרשת כיום חלל תקשורת לשכור את שירותיו של לוויין "עמוס 7" מחברת אסיה סאט עבור נקודת שמים 4 מעלות מערב.

הסכם שכירות זה מקטין באופן דרמטי את רווחיותה של חלל תקשורת מפעילותה במקטע שמים זה. ב-2017 למשל, צמחו ההכנסות ממקטע זה ב-7% ל-52.4 מיליון דולר, אולם רווחיותו הגולמית דווקא נשחקה ב-50% ל-11.6 מיליון דולר בלבד (15.7% מההכנסות) בגלל כניסתו לתוקף של הסכם השכירות.

הממשלה תשלם את מחיר דרישתה?

המצב המדובר הכניס את נושאי המשרה של חלל תקשורת בין הפטיש לסדן. מצד אחד, הם בחרו בעסקה העדיפה לחברה על פי מחויבותם לה, אולם מהצד השני הם נקלעו בשל כך למשבר עסקי-רגולטורי עם הממשלה שמאיים על עתידה של החברה. את המשבר הזה הם נדרשים לפתור באופן המיטבי ועם מינימום נזקים לבעלי המניות, וזאת תוך שימוש מושכל באפשרויות הקיימות.

בינתיים, הודיעה חלל תקשורת לאחרונה כי מועד תשלום המקדמה ללוראל, שנחשב למועד כניסת ההסכם בין הצדדים לתוקף, הוארך עד ל-25 בספטמבר, וייתכן שאף יוארך פעם נוספת, במידת הצורך. בנוסף, מובן מאליו שאת תהליך הנפקת האג"ח ניתן להניע מחדש ואף את האופציות שיפקעו (אם בכלל) ניתן יהיה להחליף בהנפקה של אופציות חדשות למשקיעים קיימים (דרך הנפקת זכויות למשל).

אלא שאת מצב הביניים הזה חייבים בכירי חלל תקשורת, בראשות המנכ"ל דוד פולק, לפתור בהקדם, ולשם כך מתנהלים בשבועות האחרונים מגעים מול גורמי הממשלה והתעשייה האווירית. הפתרון הנראה לעין ובעל ההסתברות הגבוהה ביותר הוא הסכמה של הממשלה לשאת בעיקר התשלום העודף, לנוכח דרישתה שלוויין התקשורת החדש ייבנה בישראל. עם זאת, החלטה מעין זו, בהיקף של מאות מיליוני שקלים, אינה עניין מה בכך ותתקבל כנראה רק אם תזכה לתמיכתם של שר האוצר ושל ראש הממשלה. 

עוד כתבות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"