גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ערעור המדינה נדחה: עדות רות דוד בתיק ב. יאיר תישאר חסויה

ביהמ"ש העליון דחה את ערעור הפרקליטות על החלטת המחוזי לאסור את פרסום עדותה של פרקליטת המחוז לשעבר ● המשמעות: הפרקליטות לא תוכל להשתמש בעדות כראיה במשפט המתנהל נגד עו"ד רות דוד בפרשת רונאל פישר ● השופט דוד מינץ נזף בהתנהלות הפרקליטות וציין כי היא איחרה במועד הגשת הערעור

עו"ד רות דוד / שלומי יוסף
עו"ד רות דוד / שלומי יוסף

עדות של פרקליטת מחוז תל-אביב (פלילי) לשעבר, עו"ד רות דוד, בפרשת ב. יאיר תישאר חסויה ולא תשמש כראיה במשפטה של דוד בפרשת רונאל פישר - כך קבע היום בבוקר (ה') שופט בית המשפט העליון, דוד מינץ.

בהחלטתו דחה השופט מינץ את הערעור שהגישה המדינה על החלטת מחוזי תל-אביב (השופטת טלי חיימוביץ) לאסור זמנית את פרסום עדותה של דוד שניתנה בפרשת ב. יאיר (בה דוד אינה נאשמת), במובן כזה שעדותה לא תוכל לשמש כראיה בתיק הפלילי המתנהל נגדה במחוזי ירושלים (השופט משה סובל). זאת, לכל הפחות עד סיום עדותה של דוד בתיק בירושלים או במקרה שאחד מהנאשמים יבקש לעשות שימוש בפרוטוקול החסוי.

השופט מינץ: הפרקליטות איחרה את המועד להגשת הערעור

בהחלטתו ציין השופט מינץ כי עיון בבקשתה של דוד לקביעת תנאי שמיעת עדותה בתיק בתל-אביב, אינו מותיר מקום לספק שבקשתה של דוד כללה בקשה לכך שהצו לאיסור פרסום זמני יחול גם על מסירת תוכנה של עדותה לידי באי-כוח התביעה בתיק שבירושלים.

בהתאם מוסיף מינץ כי בהחלטתה של השופטת חיימוביץ, בגדרה נעתרה לבקשת דוד, הובהר על-ידה באופן שאינו משתמע לשני פנים כי מדובר ב"חיסיון שימוש" ו"איסור פרסום" של תוכן העדות עד לסיום עדותה של המשיבה בתיק שבירושלים, ומשכך, לא היה כל מקום לחשוב שמדובר כביכול בהחלטת ביניים בתיק פלילי עליה אין זכות או רשות ערעור, כטענת המדינה.

העליון דחה את טענת המדינה כי סברה שאין באפשרותה לערער, מכיוון שהמחוזי לא הבהיר את מקור סמכותו להורות על חיסיון השימוש שניתן לפרקליטת המחוז. בהקשר זה "נזף" השופט מינץ בפרקליטות וציין כי לאור טענות המדינה עצמה בערעור, עולה כי המדינה "ידעה היטב" מניין נובעת סמכותו של בית המשפט המחוזי להגביל את חיסיון השימוש. "על כן, ממילא ידעה המערערת, או למצער צריכה הייתה לדעת, שעומדת לה זכות לערער על ההחלטה בתוך 7 ימים ממועד נתינתה", בתאריך 21.5.18, הוסיף השופט.

ערעור המדינה, נציין, הוגש כ-7 ימים לאחר החלטת המחוזי בבקשה לעיון מחדש שהגישה הפרקליטות.

"המדינה חרגה מכללי ההגינות הדיונית המצופים מהמערער"

מעבר לקביעת בית המשפט העליון כי המדינה איחרה את המועד להגשת הערעור, ציין השופט מינץ כי "יש גם רגליים מוצקות" לטענת באי-כוח המשיבים, לפיה דוד מסרה את עדותה על-פי המתווה שקבע המחוזי בהחלטתו מתאריך 21.5.2018.

בהתאם ציין השופט מינץ כי העלאת השגות המדינה לאחר גמר שמיעת עדותה "חרגה מכללי ההגינות הדיונית המצופים מהמערערת".

בית המשפט הדגיש כי החובות המוטלות על הפרקליטות בהקשר זה הן חובות מוגברות, "הן לנוכח יחסי הכוחות הבלתי שוויוניים בין הנאשם לבין התביעה והן לנוכח החובות הכלליות המוטלות עליה כרשות מינהלית בפרט בתחום המשפט הפלילי".

על כן, הוסיף השופט מינץ, ככל שהיה ברצונה של המדינה להסתייג מהחלטת השופטת חיימוביץ, היה עליה לעשות זאת "עובר לתחילת עדותה" של הפרקליטה לשעבר, דהיינו כבר ביום 22.5.18, ולכל הפחות היה על המדינה למנוע (כך ממש) את תחילת שמיעת העדות.

בית המשפט מסביר כי הדברים נכונים על דרך קל וחומר בקשר לחקירה הנגדית של דוד, אשר התנהלה כשבועיים לאחר מתן ההחלטה, "כאשר באותו מועד ידעה גם ידעה באת-כוח המערערת שברצונה להשיג על החלטת בית המשפט, אך בחרה להעלות את השגתה רק בתום העדות".

משבחרה הפרקליטות להמתין עד לסיום עדותה של דוד, קם לה מעין השתק מלטעון נגד החלטת המחוזי. 

השופט מינץ הסביר כי משעה שהפרקליטות בחרה "לסכור פיה ולהמתין עד לאחר תום עדותה של המשיבה, ונוצר מצג לפיו היא מסכימה לתנאים שנקבעו בהחלטת בית המשפט", קמה כלפיה "מניעות או מעין השתק המונעים ממנה מלטעון עוד נגד החלטת בית המשפט המחוזי". זאת, אף אם הבקשה הייתה מוגשת במועד הקבוע להגשת הערעור.

במקרה זה קיבל בית המשפט את הסברה שהעלה בא-כוחה של דוד כי לו ידעה האחרונה כי כללי הדיון עלולים להשתנות, וכי עדותה תיחשף לתביעה בתיק בירושלים בניגוד לעמדתה ההתחלתית - הייתה דוד "שוקלת מילים", וככל הנראה גם חקירתה על-ידי בא-כוחו של יאיר ביטון (הנאשם בפרשת ב. יאיר) הייתה משתנה.

בית המשפט דחה את טענת הפרקליטות כי הותרת החלטת המחוזי על מכונה תפגע בחקר האמת או בניהול התיק בירושלים, תוך שהוא מפנה לשולי החלטתה של חיימוביץ, אשר הותירה פתח "כפתחו של קוף המחט", אשר בבוא היום "קרוניות יוכלו לעבור בו". זאת, לאור קביעתה כי אם בא- כוח הנאשמים האחרים בתיק בירושלים יבקשו לעשות שימוש בחלקים מתוך הפרוטוקול החסוי, יחשף הפרוטוקול גם לעיני גורמי התביעה בתיק בירושלים.

רות דוד - מפרקליטת מחוז לנאשמת

על קצה המזלג נזכיר כי עניינה של פרשת רונאל פישר הוא במידע ובחומרים סודיים שהדליף קצין המשטרה ערן מלכה לעו"ד פישר, שמצידו סחר בהם לכאורה. לעו"ד רות דוד, שהעידה כאמור בדלתיים סגורות, מייחסת הפרקליטות בכתב האישום 3 אישומים המהווים תתי-פרשיות בפרשה הגדולה. האישום הראשון והרלוונטי לענייננו קרוי בכתב האישום שהוגש נגד יאיר ביטון (ומספר אחרים) "פרשת יאיר ביטון".

דוד העידה על חלקה בפרשה זו ובתוך כך התייחסה ככל הנראה ובין השאר לטענת הפרקליטות כי חומר סודי שהודלף לידי עדת המדינה ע' (מזכירתו של עו"ד רונאל פישר), שימש בפועל את רות דוד ואת עו"ד רונאל פישר, בשעה שהכינו את הקבלן יאיר ביטון לחקירתו העתידית במשטרה. ההכנה לחקירה, לפי המידע שנחשף, התקיימה בבודפשט בהשתתפותם של פישר, דוד וביטון.

בכל הנוגע לביטון, נגדו הוגשו מספר אישומים, כאשר מלבד האישום של שיבוש מהלכי משפט וקבלת חומר חקירה שהושג בפשע, הוגש נגדו ונגד החברה הציבורית ב. יאיר בראשה הוא עומד כתב אישום חמור המייחס להם לכאורה סיוע לארגון הפשע של יצחק אברג'יל, בין השאר לצורך הלבנת הון.

לפי כתב האישום שהוגש נגד ביטון, במהלך השנים התפתחה בינו ובין אברג'יל מערכת יחסים חברית, במסגרתה נקשר הקשר הפלילי האסור. לטענת הפרקליטות, בשנת 2007, קשרו אברג'יל וביטון קשר, יחד עם נאשמים נוספים בכתב האישום, אשר לפי האישומים העבירו לכאורה כספים לאברג'יל ולגורמים מטעמו, בדרכי מרמה, באמצעות חברת ב. יאיר.

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו