גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה צריך לקרות כדי שהכסף שאנו מכירים יעלם מן העולם

מה צריך לקרות כדי שהכסף בחשבון הבנק שלנו יינקב ביחידות דיגיטליות חדשות במקום בשקלים או בדולרים? צריך מערכת העברה ורישום אמינה, אמון של הציבור בשיטה החדשה ואומץ לעמוד מול תעמולת הזוועה שיפעילו הבנקים ● זה ייקח עוד 5, 15 או 25 שנים, אבל השיטה המוניטרית הנוכחית בדרך להיעלם מהעולם

כסף, מטבעות / שאטרסטוק
כסף, מטבעות / שאטרסטוק

כאשר אנשים המציאו את הקונספט של כסף, הם ביקשו לייצר "סרגל" למדידת דברים, יחידת מדידה שבאמצעותה ניתן יהיה למדוד ולנקוב בשוויים של דברים ביחידות אחידות וידועות, כמו שסנטימטרים ומטרים מודדים אורך ומרחק. בעזרת הסרגל הזה, הם חשבו, יוכלו אנשים בקלות לומר כי התפוח הזה שווה כך וכך יחידות ערך והשדה הזה שווה כך וכך יחידות ערך, דבר שהיה בלתי אפשרי קודם להמצאה הזו.

כביטוי ליחידות הערך "נבחרו" חתיכות (יחידות משקל) של שתי מתכות נדירות בטבע, כסף וזהב. הן זכו בכבוד בגלל נדירותן היחסית ותכונותיהן הפיזיות האחרות, בעיקר היכולת לחלקן בקלות לחלקים שווים ועמידותן בצוק העיתים. יחידות ערך אלו אפשרו לבני אדם לקיים הגדרה משותפת של ערכים מטריאליים וכן לסחור ולהחליף ביניהם מוצרים ושירותים.

יחידות הערך - מכאן ואילך כסף (money) - באו לעולם באופן רנדומלי ובכמות מוגבלת, באמצעות הגרלת ענק. תנאי להשתתפות בהגרלה היה הנכונות להשקיע מאמצים ואמצעים רבים. אחדים מהמשקיעים הפכו בני מזל והצליחו לכרות את המתכות מן האדמה.

לפני 400 שנה (מפאת קוצר היריעה נניח לניסוי כושל בנושא, שנערך בסין של המאה ה-13), לאחר אלפי שנים של שימוש במתכות, שעם הזמן "נארזו" בצורת מטבעות, החלו אנשים להשתמש בשטרי נייר שייצגו את מטבעות המתכת, שעה שאלו אופסנו במקום מרכזי.

מאחר שאנשים היו מוכנים לקבל שטרות כאלה כאילו היו המטבעות עצמם, בא לעולם הקונספט של כסף-נייר. עם השנים הניירות המייצגים את המטבעות הפכו לכסף עצמו וכמותם גדלה פי כמה מכמות המטבעות עצמם ומהזהב שייצגו. מאז 1971 הפסיקו הניירות לייצג מטבעות זהב או כסף בכלל. מאז מיוצר הכסף, כלומר שטרות הנייר או הביטוי הדיגיטלי שלו בבייטים של מחשב, על ידי הבנקים המרכזיים והמסחריים, יש מאין. אך כל עוד בני אדם מוכנים לקבל את הניירות, או הבייטים, כתמורה לעבודתם או למוצרים שייצרו, מנגנון הכסף, כיחידה למדידת ערך ואמצעי לסחר, ממשיך לעבוד. 

בכמה ארה"ב צמחה ומה הייתה האינפלציה?

מה עומד מאחורי ה"כסף"?

בעשר השנים האחרונות חלו כמה תמורות היסטוריות בסיפור הכסף. ראשית, הבנקים המרכזיים והמסחריים יצרו הרבה מאוד יחידות חדשות ממנו בדמות אשראי, יותר מאשר יוצרו אי פעם בהיסטוריה. לייצור הזה נודעו השפעות כלכליות וחברתיות קשות ונרחבות, ואלו החלו להיות מורגשות יותר ויותר ומקובלות פחות ופחות על ידי קבוצות גדלות והולכות של אנשים.

במקביל לביקורת, ובמידה רבה בגללה, בא לעולם גם קונספט טכנולוגי וחברתי חדש המכונה בלוקצ'יין (המטבע הדיגיטלי ביטקוין נולד מיד אחרי משבר 2008 ובתגובה אליו). הקונספט הזה מאפשר לקיים מערכת מידע מבוזרת המאפשרת לייצר, ואחר כך גם להחליף בין משתמשים אנונימיים, יחידות דיגיטליות חד-ערכיות. במילים אחרות, מדובר בקוד (סדרת מספרים ואותיות) חד ערכי (רק אחד ממנו אפשרי) היכול להתקיים רק במקום וירטואלי אחד בזמן נתון.

היחידה הדיגיטלית הזו אינה שונה במהותה מהיחידה הדיגיטלית שמייצרים הבנקים המרכזיים והמסחריים, שהם מכנים "כסף", והמופיעה למשל בדמות "הלוואה" ב"חשבון". שניהם אינם יותר מאשר רישום וירטואלי הנוצר יש מאין במחשב כלשהו.

מרגע שאנשים היו מוכנים להחליף את היחידות הדיגיטליות החדשות, שהם כינו בשמות חדשים כגון ביטקוין, דאש, מונארו, זיקאש וכדומה, בתמורה ליחידות הדיגיטליות שיצר המחשב של בנק פלוני וכונו על ידו בשם דולר, הרי שהיחידות הדיגיטליות החדשות החלו לשמש כאמצעי להחלפת ערך. קרי, בייטים המכונים דולר כנגד בייטים המכונים ביטקוין, וחוזר חלילה. כסף כהגדרתו ההיסטורית, לכל דבר ועניין.

וכעת לתרגיל מחשבתי: נניח שלרוב האנשים בעולם יש מחשב נייד קטן המכונה "טלפון חכם"; ונניח שעל כל מכשיר כזה מונחים מספר מוגבל של יחידות דיגיטליות חד ערכיות, שיכונו לשם הנוחיות "מהקוין" - במחווה ל"מה כמה?" של הגשש החיוור, ונניח שאנשים יהיו מוכנים להשתמש ב"מהקוין" כאמצעי או סולם לנקוב בו ערכים, ובהמשך אפילו יהיו מוכנים להחליף ביניהם "מהקוינס" בתמורה למוצרים ולשירותים, ברור כי כסף חדש נולד בצלמו ובדמותו של הכסף ששלט בעולם במשך כ-5,500 שנה. כלומר, הרעיון אינו לגמרי מופרך, לפחות לא במונחים היסטוריים.

מי ייצר את הכסף החדש?

ועכשיו עשויות לצוץ כמה שאלות טובות. הראשונה לבטח תהיה מי ייצר את הכסף החדש הזה? הרי אנחנו יודעים שאת הכסף מייצרים הבנקים המרכזיים והמסחריים בדמות אשראי. מי יחליף אותם? כדי לענות על השאלה זו נצטרך קודם לדון בשאלה גדולה יותר. האם בכלל צריך לייצר כל הזמן כסף חדש? אם הכסף אינו אלא סרגל למדידת ערך למה צריך לייצר כל הזמן עוד ממנו? האם אנחנו מייצרים סנטימטרים חדשים כל פעם שאנחנו רוצים למדוד בניין? או במילים אחרות אם מה שחשוב זה המוצר, יחידת המדידה תתאים את עצמה אליו ולא להיפך.

יש תיאוריות כלכליות הסבורות כי כך בדיוק דברים יכולים וצריכים להתנהל, כלומר אין צורך להגדיל באופן שוטף את היצע הכסף, ואם הפריון יגדל ויהיו עוד מוצרים, מחירם במונחי כסף יירד, וזאת לרווחת הכלל. להוכחת הטענה הזו ולסתירת הטענה הנגדית כי ירידה מתמשכת במחירים מביאה להאטה כלכלית, יכולה אסכולה זו להביא 75 שנות ניסיון (ראו טבלה). השנים בין 1825 ל-1900 ביחידות זמן של 25 שנה היו שנים שבהן הצמיחה לנפש הייתה גדולה במיוחד, בזכות המהפכה התעשייתית, ובה בשעה המחירים ירדו באופן מתמשך.

מנגד תיאוריות אחרות סבורות כי לירידה מתמשכת במחירים, אפילו שמקורה בגידול בתוצר, יש השפעות כלכליות שליליות. זאת הואיל ואנשים מעכבים את קניותיהם, בציפייה לירידת המחירים, וכן גם נטל החוב על בעלי החוב, במונחי מוצרים, הולך וגדל, ההיפוך של שחיקת נטל החוב באמצעות אינפלציה.

בואו נתפשר אפוא על פתרון ממוצע: בשיטה החדשה שלנו כמות ה"מהקוינס" תגדל בהתאם לגידול הטבעי באוכלוסייה. ועתה, כל אדם שיצטרף לכלכלת ה"מהקוין" יקבל מהמערכת המבוזרת, באמצעות חתימה דיגיטלית חד ערכית, כמו טביעת אצבע, כמות מסוימת, קבועה וחד פעמית, או מפוזרת על פני השנים, של "מהקוינס" שאותם הוא יצרוך או יחסוך לאורך השנים.

ומאחר שה"מהקוינס" יהיו אמצעי תשלום מקובל, להקצאה כזו תהיה בדיוק אותה תוצאה שהייתה לייצור הזהב באמצעות הכרייה, כלומר גידול קבוע וקטן בכמות הכסף המחולק באופן רנדומלי.

ומאחר שה"מהקוינס" יהיו מוגבלים בכמותם אך מאידך מקובלים כאמצעי תשלום, ברור כי המקבל לא ירוץ ויוציא את כולם ביום אחד, בדיוק כמו שהיום מי שמקבל את הכסף החדש שיוצר בבנק, קרי האשראי, מנסה להוציאו בצורה מושכלת.

המכשולים שבדרך

נותרו רק שלושה מכשולים לחזרתו של המזומן הדיגיטלי, קרי זהב ה"מהקוין", לפעול כפי שפעל הזהב הפיזי לאורך 5,500 שנה. הראשון, מערכת העברה ורישום אמינה, קרי כמה "מהקוינים" יש לכל אחד וכמה הוא בחר להעביר למישהו אחר.

אך זה אינו ממש מכשול. ברור שקונספט הבלוקצ'יין והפתרונות הנבנים סביבו יהפכו את "הטלפון החכם" בתוך שנים ספורות לקומבינציה מודרנית של חשבון בנק, ארנק, שטרות מזומן, כרטיס אשראי ויד משלמת.

האתגר הבא הוא האימוץ הנרחב על ידי הציבור. מומחים עתידנים דוחים את הרעיון כולו, אבל כבר נאמר שקשה לחזות את העתיד. כדאי לשים לב לדברי כריסטין לגארד, מנהלת קרן המטבע הבינלאומית, מספטמבר 2017 : "במקום לאמץ מטבע של מדינה אחרת, למשל הדולר האמריקאי, מדינות בעלות מטבע חלש ולא יציב עשויות לראות ערך דווקא במטבעות וירטואליים. על פי ניסיוננו, מגיעה נקודת מפנה שבה אימוץ מטבע חדש הופך אקספוננציאלי. בסיישל למשל, אימוץ הדולר קפץ מ-20% ל-60% בתוך שנתיים".

ומה אם וכאשר כל המטבעות יהיו "חלשים ולא יציבים"? על תסריט שכזה לגארד לא הרחיבה.

האתגר האחרון הוא השלטון, ובראשו הבנקים המרכזיים והבנקים המסחריים. השליטה על מכונת ייצור הכסף העניקה להם ולמקורביהם יתרונות כלכליים עצומים. ברור שהמוסדות האלו לא יאפשרו לסוג של זהב דיגיטלי להפוך לאמצעי תשלום ולבסיס לשיטה המוניטרית. כל מיתוס, כל תעמולת זוועה וכל אמצעי דיכוי יגויסו כדי לערער את הרעיון. הצדקת המלחמה הזו תהיה תלויה ביכולת לקיים שיטה אלטרנטיבית שתזכה לאמון הציבור, קרי השיטה הנוכחית. אולם כל מי שמביט בנתונים מבין שזו לא תתקיים לעד. זה ייקח עוד חמש, חמש עשרה או עשרים וחמש שנים, אבל השיטה המוניטרית שנוסדה ב-1971 שבמרכזה מכונת ייצור האשראי המסיבי של הבנקים המרכזיים והבנקים אינה בת קיימא.

בשעה שזו תיעלם תחת ים החובות שיצרה, יעלם המכשול האחרון לחזרתו של הזהב במתכונת מודרנית, דיגיטלית ומתואמת לטכנולוגיות ולהרגלים של בני הדור הנוכחי והדורות הבאים. או אז ה"מהקוין" היושב על כל טלפון חכם, מנוהל באופן מבוזר על הבלוקצ'יין, ומשמש בקלות ובמהירות לטרנזאקציות בינלאומיות יתפוס את מקומה.

מה ההסתברות שתואם הזהב בגרסתו הדיגיטלית יחזור? אם נשפוט לפי הניסיון ההיסטורי, 5,500 ל-50. 

■ הכותב הוא עורך דין בהשכלתו העוסק ומעורב בטכנולוגיה. מנהל קרן להשקעות במטבעות קריפטוגרפיים, ומתגורר בעמק הסיליקון זה 22 שנה. כותב הספר "A Brief History of Money" ומקליט הפודקסט KanAmerica.Com. 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל. ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב