גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם הקבלנים מתנגדים לנוסח חוק "דייר סרבן": "לגנוז ההצעה"

רגע לפני הדיון בוועדה נחשפה ב"גלובס" העמדה החריפה של מרכז הגר ועמותת במקום שהועברה ליו"ר הוועדה ולחברי הוועדה, ומסתבר כי גם הקבלנים אינם מרוצים מהנוסח החדש ● "מוטב כי הצעה זו תיגנז לאלתר"

המשנה ליועמ"ש, עו"ד ארז קמיניץ / צילום: איל יצהר
המשנה ליועמ"ש, עו"ד ארז קמיניץ / צילום: איל יצהר

בשבוע שעבר התקיים דיון בהצעת החוק "דייר סרבן" בוועדת הרפורמות בכנסת. בדיון זה נחשף בפעם הראשונה הנוסח של הצעת החוק, לאחר חודשים ארוכים של דיונים בנושא.

לחוק שני נוסחים אפשריים שיעלו לדיון בוועדה, האחד גובש על ידי הממשלה והשני על ידי הוועדה.

גורמים שונים שעברו על הצעת החוק טרם הדיון בוועדה הופתעו מהנוסח שסטה מהסכמות שונות אליהן הגיעו חברי הוועדה ונציגי הציבור במהלך הדיונים. כרגע נראה כי אף אחד מבעלי העניין אינו מרוצה מההסכמות.

לאחר ש"גלובס" חשף בשבוע שעבר, רגע לפני הדיון בוועדה, את העמדה החריפה של מרכז הגר ועמותת במקום שהועברה ליו"ר הוועדה ולחברי הוועדה, מסתבר שגם הקבלנים אינם מרוצים מהנוסח החדש.

במכרז ששלחו נציגי התאחדות בוני הארץ למשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד ארז קמיניץ, טוענים הקבלנים כי הנוסח בעייתי וכי: "התאחדות בוני הארץ, היא הראשונה שתתמוך ותקדם פתרונות להתרת חסמים בהתחדשות עירונית, אך בצורה בה הדברים באים לידי ביטוי, מוטב כי הצעה זו תיגנז לאלתר".

עוד כותבים הקבלנים כי: "מטיוטת תזכיר החוק עולה באופן שאינו משתמע לשני כיוונים כי הצעת החוק במתכונת שפורסמה לא רק שלא תקדם את הפרויקטים אלא תייצר סרבול ועיכובים נוספים.

"לצערנו הרב, לשון החוק במתכונתה הנוכחית רחוקה מלהיות ברורה, וכוללת שלל אמירות כלליות או כוללניות כך שתייצר שובל ארוך של פרשנויות ומחלוקות שייצרו סחבת נוספת בערכאות המשפטיות השונות.

"לעניין זה השפעה דרמטית בעסקה שבה מעורבים בעלי דירות רבים ותוביל לסחטנות נוספת של בעלי דירות שינצלו את אי הבהירות החוקתית.

"כמו כן, ניכר כי לא נעשתה עבודה כלכלית רצינית שתבחן את המשמעויות להצעות השונות, בין אם בהכבדה על כדאיות הפרויקטים, בזוויות המיסוי, ובתמורות לדיירים, ולצערנו הרב תוביל לנזקים משמעותיים".

המשנה ליועמ"ש: "מוצר חלקי אבל מאוזן"

במהלך הדיון הוקראו סעיפי החוק השונים, והוצגו גם ההסתייגויות השונות. עו"ד קמיניץ הגיע אף הוא לדיון וחשף את עמדת הממשלה בנושא.

"התחדשות עירונית היא אחד הדברים החשובים ביותר שעומדים על סדר היום", אמר. "יש קושי עצום בתחום הזה, התחדשות עירונית היא חלק משמעותי מהפתרון וזו אמירה חשובה ונכונה, אבל כדי לקדם את התחום צריך להבין שצריך גם לשלם במשהו. לא בכסף, אלא בעקרונות מסוימים", כך עו"ד קמיניץ בדיון.

"יש הרבה דברים טובים בהתחדשות עירונית: שמירה על שטחים פתוחים, חיזוק מבנים בפני רעידות אדמה, עירוניות מתחדשת וגם רווחה לתושבים בתוך הפרויקט. אבל פלוני שמסרב לפרויקט או חושש, חבריו לבית המשותף, אפילו כרוב משמעותי, ניצבים בפני מחסום בלתי עביר.

"זכות הקניין היא כמו זכות וטו משפטית, והיא חוסה תחת סעיף בחוק האדם וחירותו. אבל צריך להבין שגם לזכות הווטו הזו, שאומרת 'אל תפריע לי בביתי' היא בת איזון. במקומות מסוימים אף חייבים לאזן אותה. עושים את זה בהפקעות למשל, והגענו למסקנה שתמורת התועלות הרבות בקידום פרויקטים של התחדשות עירונית, אפשר בצורה מידתית מאוזנת ונכונה לפגוע גם בזכות הקניין של הפרט.

"כאשר מגיעה אמירה של גורמים מקצועיים שאם לא נאזן נכונה את זכות הקניין לא יהיה פרויקט, להבנתנו אמירה זו נכונה לפעמים ולפעמים לא נכונה".

עוד אמר עו"ד קמיניץ בדיון כי: "משרד המשפטים עבר תהליך. בסופו של דבר, אנחנו לא עוסקים בהתחדשות עירונית רק ביזם מול דיירים. ההתייחסות בצורה הזו מרדדת את השיח. יש חובה לגבי החברה לוותר במקומות מסוימים עם כל הרצון ליהנות מזכות הקניין. וצריך לזכור שאנחנו לא לוקחים את הקניין. אנחנו מפצים ביותר מהדירה הקיימת. יש בעולם המערבי מדינות שנוטלות זכות הקניין ומפצות באותו הערך. זה לא המצב כאן.

"מוטלת עלינו החובה לנסות ולהגיע לאיזון הנכון. ואני חושב שההערות שראיתי, שקיבלנו מכל הצדדים, מעידות שהגענו לאותו איזון. היום אנחנו אחרי דיונים ארוכים וצריכים להחליט: האם מייצרים מוצר מאוזן אבל לא מלא, או שלא עושים מוצר בכלל.

"בשורה התחתונה צריך לזכור שהיום מצבם של הקשישים לא יותר טוב ממה שהצעת החוק הזו תעשה, וגם מצב הדיירים שלא מקבלים היום חובה לכינוס אסיפה או חובה לתת להם את כל הנתונים כמו שמוצע בהצעת החוק לא טוב יותר ללא החוק הזה.

"זו הצעה ממשלתית ואנחנו עומדים מאחוריה. אבל מבחינת משרדי הממשלה ההצעה היא הקו האדום ולא נוכל ללכת מרחק גדול מזה. כי המרחק הנוסף שנלך אם הוועדה תדרוש זאת יפגע באיזון כפי שהוא נראה בעיני רוחנו. אנחנו מאמינים שהוא נכון כרגע. צעד נוסף לא יהיה מאוזן והתוצאה היא שלא יהיו פרויקטים. ואז כולם יצאו מופסדים".

כולם רוצים חוק שיהיה אפשר ליישם אותו

ח"כ רחל עזריה (כולנו), יו"ר הוועדה אמרה בדיון: "יש לנו שני ערכים שעבדנו קשה לבצע ביניהם סינרגיה. היזמים חוששים שההצעה תביא לעיכוב של עסקאות ומצד שני הדיירים טוענים שהיא לא מגנה על מי שלא מעוניינים לחתום. יש בהצעה פריצות דרך רבות והיא מייצרת איזונים ראויים בין הערכים. בשנת 2048 נהיה המדינה הצפופה ביותר ב-OECD, לכל מי שאכפת לו מעתיד התחדשות עירונית יש אינטרס בקידום ההצעה"

חבר הכנסת דב חנין אמר בדיון כי: "הדברים שנאמרו חשובים ואני מסכים איתם. זכות הקניין אינה אבסולוטית ולעתים הייתי שמח שמשרד המשפטים יציין את זה גם במקרים שבהם אנחנו נלחמים בנושא הזה עם יזמים. אבל אני חושב שאותם אנשים שזקוקים לזה, לא רואים אותם בהצעת החוק. אתם אמורים לחשוב עליהם יותר ולהגן עליהם יותר. גם בבחינה החוקתית, וגם בראייה המעשית".

נציג התאחדות בוני הארץ בדיון, יוני ויצמן, סמנכ"ל ומנהל אגף יזמות ובניה, אמר: "לשון החוק מאוד מבולבלת. זה לא מאוזן וזה יגרור לזה שפרויקטים לא יצאו או פרויקטים יעוכבו. הנוסח שמונח על השולחן דווקא עשוי להגביר את הסרבנות".

עו"ד ישי איצקוביץ, שותף במשרד אגמון, רוזנברג הכהן ושות', אמר בדיון: "יש כאן מטרה משותפת של כולם, שלא יהיה חוק שאי אפשר יהיה ליישם אותו. הקשישים צריכים לקבל פתרון בהצעת החוק אבל הוא אמור לטפל גם בסחטנים".

עוד על פי עו"ד איצקוביץ: "על הצעת החוק לעמוד במבחן הכלכליות, היישימות והנוסח הנהיר. ראשית, יש לוודא מהן ההשלכות הכלכליות של ההסדרים המוצעים והנטל הכלכלי הנוסף שיוטל על הפרויקט כתוצאה מהם (לרבות ליתן לכך ביטוי לכך בתקן 21) וזאת על מנת שהתיקון לחוק לא יביא לכך שיהיו מתחמים שבהם לא יקודמו פרויקטים של פינוי-בינוי. באותו מישור, יש לוודא כיצד המערכת הבנקאית המימונית תתמודד עם ההסדרים שהצעת בחוק ובאופן שלא ייקר את עלויות המימון. כמו כן, יש לוודא כי יערכו במקביל כל התיקונים העקיפים הנדרשים בחוק מיסוי מקרקעין ובחוק מס ערך מוסף על מנת לוודא מתן פטור מלא במס שבח, מס רכישה ומע"מ. שנית, יש לוודא שההסדרים ניתנים ליישום ותואמים את הפרקטיקה הנוהגת שלא יהיה בהם כדי לעכב או לסכל הוצאה לפועל של פרויקטים ולמנוע מרוב בעלי הדירות לממש את זכותם למימוש עסקה ראויה והוגנת. בנוסף, יש להימנע מנוסח רחב ומעורפל אשר יבא לכך שבתי המשפט ידרשו לפרש את החוק חדשות לבקרים, דבר שעלול להביא לעיכוב בהוצאה לפועל של הפרויקטים. בהקשר להוראות שהצעת החוק בכלל, ובדבר חובת עריכת הכינוס בפרט, יש לזכור כי פרויקט פינוי-בינוי אינו מתמצה רק ביחסים בין היזם לבין בעלי הדירות אלא גם בין בעלי הדירות לבינם ובין בעלי הדירות לבין הנציגות. לפיכך יש לתת את הדעת לנסיבות בהן מרבית בעלי הדירות יבקשו לקדם את הפרויקט, ובכלל המבוגרים אך הוראות החוק והפרוצדורות ישמשו ככלי ניגוח בידי מתנגדים לפרויקט מטעמים שאינם עניינים".

בשורה התחתונה, עתידו של חוק דייר סרבן לוט כרגע בערפל לאור ההתנגדויות. השבוע עתידה הוועדה לשוב ולדון בו, אולם גורמים שונים מעריכים היום כי לא מן הנמנע שהנוסח המוצע עשוי להוביל למצב שהצעת החוק לא תאושר בסופו של דבר.

עוד כתבות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח

חשד לפיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על נצח יהודה • בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה  ● כל העדכונים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם