גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ים של פוטנציאל: מי ינהל את המרחב הימי היוקרתי של ישראל?

המדינה מתחילה להפנים את הפוטנציאל העצום הגלום במים הכלכליים שלה - עד 270 ק"מ מקו החוף שלנו ● בין צנרת גז, שטחי עגינה, שמורות טבע, שטחי נמל, שטחים ביטחוניים ושטחי דיג ושיט מישהו צריך לעשות סדר, והעימות בין מינהל התכנון, המשרד להגנת הסביבה ומשרד התשתיות כבר החל

חוף ים / צילום: שאטרסטוק
חוף ים / צילום: שאטרסטוק

אנחנו רגילים לחשוב על הים כעל מקום שקט שאפשר לבוא אליו ולרחוץ, לשחות, לגלוש או לשוט, אבל הלחץ שאנחנו מכירים מהפקקים בנתיבי איילון חצה כבר מזמן את גבולות היבשה, והוא מאיים לכבוש גם את הים. זה מתחיל ברוחצים שנאבקים בצפיפות על חוף הים, בדייגים שחשים שהים התרוקן מדגים, וגם ליזמים מהמגזר הציבורי או הפרטי, שרוצים להקים על חוף הים מלונות ומרינות ונמלים, ובתוך הים מתקני התפלה, איים מלאכותיים ואסדות קידוח.

המרחב הימי של מדינת ישראל כולל 26,000 קמ"ר - בעוד כל שטחה של מדינת ישראל הוא פחות מ-21,000 קמ"ר. מתוכם יש 4,000 קמ"ר של מים ריבוניים, או טריטוריאליים (רצועה של 22 ק"מ שמשתרעת לאורך החוף, שבה יש שליטה של מדינת ישראל) ו-22,000 קמ"ר של מים כלכליים (כ-270 ק"מ מקו החוף. אזור שבו מותרת פעילות כלכלית בלעדית של מדינת ישראל).

קידוחי הגז של ישראל

ביום שני האחרון התקיים במרכז דניאל לחתירה בתל-אביב מפגש שיתוף ציבור שבו נדון "מסמך מדיניות למרחב הימי של ישראל", שהוא יוזמה של מינהל התכנון ובהכנתו שותפים גם משרדי ממשלה אחרים, רשויות מקומיות, המגזר העסקי, ארגוני סביבה ועוד.

המפגש היה סוער למדי כי הוא חשף שהים, ובמיוחד אזור המים הכלכליים של ישראל (בין 22 ק"מ ל-270 ק"מ מערבית לחוף), הפך לזירה רווית קונפליקטים, ושאין הסכמה בין מינהל התכנון, המשרד להגנת הסביבה ומשרד התשתיות לגבי מי ינהל אותה.

במרחב הימי יש אינספור קונפליקטים: חפיפה בין צנרת גז לשטחי עגינה, שמורות טבע שעליהן עולים שטחי נמל, שטחים ביטחוניים בחפיפה עם תחום נמל, חקלאות ימית (דיג) בחפיפה עם שמורות טבע, שטח רישיון לחיפוש גז שחופף לתוואי שיט ועוד. המסקנה העולה מהנתונים במסמך המדיניות היא שהמרחב הימי מתאפיין בביזור סמכויות, בהיעדר תיאום מספק בהיבטים של תכנון וביצוע ובהיעדר תיאום באכיפה. כמו כן, חסרה ראייה כוללת וקביעת סדרי עדיפויות.

לדברי מחברי המסמך, מתכנן הסביבה דני עמיר והאדריכלית דורית שפינט, המצב מקשה על מיצוי הפוטנציאל הכלכלי הקיים במרחב הימי, ומסכן את תפקוד ובריאות המערכת האקולוגית. הפתרון שמציעים עורכי המסמך הוא "ניהול ותכנון המרחב הימי כסביבה דינמית ומאוזנת... באופן שיבטיח את מיצוי הפוטנציאל הכלכלי והחברתי במרחב".

מה שלא ברור כרגע, לאף אחד, זה מי יקח את האחריות הזאת.

"שר לענייני ים"

דוד בן בעש"ט, אלוף במילואים ולשעבר מפקד חיל הים, אומר: "משאב מוכרחים לנהל, ואני לא מזהה את מנהל המשאב. אני רואה שר שמנהל את הנגב והגליל. אין משרד ממשלתי אחד שאין לו נגיעה לים, אבל טיפות המים האלה לא יוצרות ענן. אין רגולטור שייקח את זה ויעשה רגולציה ולכן זה מתמסמס".

בן בעש"ט מבהיר שב-2013 קיבל חיל הים את הסמכות הרשמית להגן על המים הכלכליים, אבל בתחומים אחרים זה לא קורה: "אני חושב שצריך שיהיה שר לענייני ים, או רשות מיוחדת בתוך משרד ראש הממשלה. זה לא קורה בגלל מתח וריבוי סמכויות בין הארגונים".

רונית מזר, מנהלת אגף בכיר לתכנון ארצי במינהל התכנון, מודה שכרגע יש מחלוקת בנוגע לסוגיית ניהול המרחב הימי: "נכון להיום, כל משרד ממשלתי מנהל את התחומים הקשורים לים, הרלוונטי למשרד שלו. משרד האנרגיה את הקידוחים, משרד החקלאות אחראי על הדיג. מסמך המדיניות מדבר על ראייה כוללת. על כך שלא יכול להיות שהמרחב הימי ינוהל על ידי גוף אינטרסנטי, שדואג לסקטור שלו. אנחנו סברנו שנכון שתהיה רשות, שתהיה כפופה למשרד ראש הממשלה, שתטפל בתחומים שכיום לא מטופלים, כמו למשל משאב החול, או הקווים הימיים של התקשורת והגז, הכשרה מקצועית לתחומי הים".

מזר מבקשת לעשות הפרדה בין המים הטריטוריאליים לבין המים הכלכליים: "חוק התכנון והבנייה חל על המים הטריטוריאליים. השאלה היא מי יהיו הגופים שיקבלו החלטות מבחינה תכנונית. בעיקרון, הוועדה המקומית דנה בכל מה שנמצא במרחק 400 מטר מערבה מהחוף. אנחנו סברנו שבמקום שהוועדות המחוזיות, שאין להן התמחות בנושא, ידונו בנושא הים, תוקם ועדה חדשה שתכונה 'ולי"ם'".

ומה יקרה במים הכלכליים?

"אנחנו לא חושבים שיש להחיל את חוק התכנון והבנייה על המים הכלכליים".

פרד ארזואן, סגן ראש היחידה הארצית להגנה ימית של המשרד להגנת הסביבה, מבהיר שכיום אין שום מנגנון שמטפל בהיבטים התכנונים סביבתיים ליוזמות במים הכלכליים: "במסמך המדיניות אין שום אמצעי שמבהיר למה צריך להתייחס זה שמחלק את הים. הממונה על הנפט הוא הריבון היחיד.

"לפי העמדה שלנו, אנחנו חושבים שלהקים יש מאין גוף שאין לו סמכות אמיתית ויכול רק לתאם ולייעץ זה לא נכון. אנחנו מציעים הקמת מועצה, שולחן עגול, עם כל הגורמים הרלוונטיים והם ביחד יעדכנו את מסמך המדיניות כל חמש שנים".

"חייבים תוכנית מתאר ארצית מחייבת"

עו"ד נועה יאיון מהחברה להגנת הטבע סבורה שניהול הים צריך להיות משולב בתכנון: "בעינינו, האופן שבו מוגדרים יחסי הגומלין ביבשה, באמצעות תוכניות מתאר, צריך להיות תקף גם בים. מסמך המדיניות נחמד, אבל חייב להפוך לתוכנית מתאר ארצית מחייבת. אנחנו חושבים שהניהול והתכנון הן במים הטריטוריאליים והן במים הכלכליים צריך להיות בידי ועדה שתכונה 'ול"ים', שתהיה כמו ולח"וף (ועדה לענייני החופים) והוות"ל (ועדה לתשתיות לאומיות). הרשות הימית שמינהל התכנון מציע נטולת סמכויות אמיתיות. היא לא יכולה באמת לנהל את הים".

מאיה יעקובס, מנכ"לית עמותת צלול, מספרת שאחרי אסון מפרץ מקסיקו (התפוצצות באר נפט תת ימית בשנת 2010) הדבר הראשון שנעשה בכל המקומות שבהם יש קידוחי גז בעולם היה הפרדת סמכויות בין מי שהתפקיד שלו הוא לעודד את התעשייה ומי שתפקידו להגן על הסביבה.

"אצלנו, הכל מתרכז בידיו של פקיד אחד בכיר הממונה על הנפט במשרד האנרגיה, יוסי וירצבורגר. הוא השריף הכל יכול במים הכלכליים של מדינת ישראל. כל השאר הם על תקן של יועצים ואין להם שום סמכויות. התוכנית של מינהל התכנון מתעלמת לחלוטין מהנושא, למשרד האנרגיה יש הרבה תוכניות למים הכלכליים והם מדברים על איים מלאכותיים. שוב אנחנו רואים שמדינת ישראל חוזרת על אותן טעויות".

משרד האנרגיה: "המסמך מנתק את הים מהיבשה"

דורית הוכנר, ראש אגף תכנון פיזי במשרד האנרגיה, מדגישה שלפי הבנתה במים הכלכליים חלים הרבה מאוד חוקים שבאמצעותם נעשית בקרה על מה שקורה שם: "במסגרת חוק האזורים הימיים (נמצא כרגע בהכנה לקריאה שנייה בוועדת הכלכלה בכנסת) הגענו להבנות עם משרדי ממשלה שונים. החוק נותן איזון לבעלי העניין הרלוונטיים ונמצא בהליכי חקיקה מתקדמים. אנחנו מברכים על מסמך המדיניות וחושבים שצריך לתת למועצה הארצית, שהיא הגורם המתכלל, לשמור על האיזונים בין בעלי העניין, הסביבה החופית והיחס ליבשה".

מה קורה עם המים הכלכליים?

הוכנר: "המים הכלכליים הם לא מרובי יוזמות (כרגע יש רק את אסדת תמר ואסדת מרי בי מול חופי אשקלון, ומתוכננת אונייה צפה ליד מאגר כריש - ג.נ). בעיני הבעיה של מסמך המדיניות הימית, היא שהוא מנתק את הים מהיבשה. הוא מגיע עד 300 מטר מקו החוף. יכול להיות שהתכנון יעשה בדיוק את מה שאנחנו חוששים מפניו. לפעמים אתה מתחיל לתכנן ואז אתה קובע עובדות שלא נמצאות שם".

סירות דיג בג'יסר א זרקא / צילום: איל יצהר

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט