גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"דוחפים אשראי למשק-בית ומתלוננים שמשחררים לווים בקלות"

עו"ד אבי ליכט, לשעבר המשנה ליועץ המשפטי לממשלה ומהמגבשים של חוק חדלות פירעון החדש, הודף את הטענות על כך ששינויים בחקיקה הביאו למצב של "גן עדן לחייבים" ● לטענתו, כ-60% מהמקרים המתנהלים בבתי המשפט קשורים בהליכי פשיטת רגל - "וזה סתם את בתי המשפט"

עו"ד אבי ליכט / צילום: תמר מצפי
עו"ד אבי ליכט / צילום: תמר מצפי

"חוק חדלות פירעון טומן בחובו דרמה גדולה בכל הקשור לאשראי לאנשים פרטיים. השינוי שהוא מביא הוא שינוי ערכי: אנחנו כבר לא מסתכלים עליהם כאל 'פושטי רגל', אלא כמי שנכנסו להליך של חדלות פירעון. הוצאנו את הממד הפסול והפלילי של ההליך" - כך אמר היום (ג') עו"ד אבי ליכט, לשעבר המשנה ליועץ המשפטי לממשלה ומי שליווה מקרוב את חוק חדלות פירעון החדש שייכנס לתוקפו בספטמבר 2019. ליכט דיבר בכנס של משרד עורכי הדין גורניצקי בשיתוף ACC, ארגון היועצים המשפטיים הפנימיים, שעסק בחוק.

בעבר הליך פשיטת רגל נחשב לארוך ומורכב, ולווים עשו הכול בכדי להימנע ממנו אך כיום, בעקבות רפורמות שנעשו, הוא נחשב לידידותי יותר ללווה, כאשר חוק חדלות פירעון החדש אמור להקל עוד יותר על התהליך.

כתוצאה מתהליכים אלה, בשנים האחרונות נרשמה עלייה חדה בהיקף הבקשות לפשיטת רגל. אם ב-2013 הוגשו לבית המשפט 12.1 אלף בקשות לפשיטת רגל, הרי שב-2017 המספר היה גבוה ב-75% ועמד על 21.2 אלף בקשות. מגמה זו משתקפת גם בדוחות הכספיים של הבנקים: היקף ההפרשות של הבנקים להפסדי אשראי למשקי-בית יותר מהכפיל את עצמו ב-3 השנים האחרונות. 

העלייה החדה

"יש תהליך עמוק של עלייה דרמטית במספר פושטי הרגל בישראל. כמעט 60% מהמקרים המתנהלים בבתי המשפט קשורים בהליכי פשיטת רגל של יחידים, וזה סתם את בתי המשפט. שינינו את זה, וההליכים האלה יתנהלו בכנ"ר ובהוצאה לפועל", הוסיף ליכט. 

ליכט הסביר את הרקע לחוק החדש שהפך את תהליך פשיטת הרגל לקצר ופשוט יותר: "הדין הקיים היום יוצר ענישה באמצעות ביורוקרטיה: לווה נכנס לסוג של תעלה שהוא לא רואה בה את האור. זה גורם בפועל לענישה מאוד קשה כלפי הלווה. אנחנו חשבנו שזה לא נכון, ושבעצם צריך לקחת ללווה את כל מה שיש לו ולחלק, ואז להוציא אותו לדרך חדשה", הוא אמר.

ליכט התייחס בדבריו לביקורת שהושמעה על השינויים בחוק, בעיקר מצד גורמים בנקאיים, שטענו שהמצב שנוצר הוא "גן עדן לחייבים", וטען כי הבעיה עמוקה יותר ונובעת מכך שיש היצף של אשראי. "קל מאוד היום לקבל אשראי כיחידים וכמשקי-בית. קשה לי עם כך שמצד אחד יש דחיפה מאוד משמעותית של האשראי למשקי-בית, ואחרי כן נשמעת הטענה של למה אנחנו משחררים אותם בקלות. לדעתי להיות מאוד זהירים עם מתן האשראי במגזר הזה", הוסיף ליכט.

סוגיה נוספת בה עוסק החוק הוא בסדר הנשייה. "החלטנו לעשות ניסוי שבו המדינה ביחד עם רשות המסים תוותר על מעמדה כנושה מועדף. יצרנו מצב שהמדינה מוותרת על חלק משמעותי מהשיעבודים, והבנקים מוותרים על 25% מהשיעבוד הצף שיש להם. הכסף שמשתחרר יחזור לקופת הנשייה לטובת הנושים הקטנים. זהו ניסוי כלכלי מעניין שאני מאוד מקווה שיצליח", אמר ליכט.

ליכט התייחס להיבטים נוספים בחוק הקשורים לתהליך חדלות פירעון במגזר העסקי, ואמר כי "החוק הוא מאוד חריג במשפט הישראל. לרוב החקיקה היא תיקונים של נושאים נישתיים, הפעם יש פה ניסיון לקחת תחום משפטי שלם, ולבנות אותו מהתחלה. עבדנו על החוק הזה במשך 8 שנים, בארבע מתוכן בעצימות גבוהה", טען ליכט.

"לרוב החברות מגיעות לחדלות פירעון עם הלשון בחוץ, כשכבר אי-אפשר להציל שום דבר. בתקופת הדמדומים יש נטייה לחברות לקחת סיכונים. לכן ניסינו ליצור מערך תמריצים שיוביל את החברות כמה שיותר מוקדם להליך חדלות פירעון כדי שניתן יהיה להציל את החוב. ניסינו לבטל כל מני המצאות שהתפתחו בפסיקה, ובמקום זאת יצרנו הליך כניסה מאוד ברור להליך פירוק. אתה נכנס פעם ראשונה, ובית המשפט הוא שבודק ומחליט אם אתה הולך לפירוק או הבראה, ולא הנושים", הוא הוסיף.

עו"ד פיני רובין, ראש משרד גורניצקי, אמר כי "החוק הוא כולו בסימן של שיקום, והוא מקהה את הציפייה שהייתה כלפי בעלי מניות ובעלי שליטה בתאגידים להשקיע בתאגיד הקורס". הוא הוסיף וטען כי "החוק מגדיר את חדלות פירעון כמצב כלכלי. ברגע שהמחוקק פותח כך את החוק, הרי שנראה כי כשנרצה להתמודד עם חדלות פירעון, ניאלץ להסתייע בחוות-דעת כלכלית, כלומר זהו אינו מצב משפטי אלא מצב כלכלי". 

עוד כתבות

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה האחד מגיע משוק התקשורת, השני בנקאי ותיק ושניהם יעמדו בראש אפליקציות תשלום מובילות ● איך עמית דדוש ואריק פרישמן ישפיעו על התשלום הדיגיטלי?

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים