גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך ויתר מנכ"ל אטיוניטי על הפנסיה והקפיץ את המניה ב-66%

שמעון אלון כבר היה בדרך לפרישה, אבל אז ראה שאטיוניטי, חברת הביג דאטה בה השקיע, נקלעה לקשיים והחליט לקחת את המושכות לידיו ● בחצי השנה האחרונה המניה זינקה ב-66%, ואלון אופטימי: "העתיד הוא במולטי-קלאוד, כי אי-אפשר לסמוך על ספק אחד"

שמעון אלון/ צילום:איל יצהר
שמעון אלון/ צילום:איל יצהר

במחצית הראשונה של 2018 עלתה מניית אטיוניטי  על הרדאר של המשקיעים בארה"ב. המניה זינקה ב-66% לשיא של שנתיים וחצי (בקיץ 2015 המחיר היה גבוה יותר), ומחזורי המסחר בה גדלו ביותר מפי 2 לעומת תחילת השנה. אטיוניטי, המנוהלת על-ידי שמעון אלון, שהוא גם בעל המניות הגדול (8.3%), נמצאת בתחום לוהט. "אנחנו עוזרים ללקוחות בטיפול בדאטה", מסביר אלון בראיון ל"גלובס". שווי החברה בנאסד"ק הוא 247 מיליון דולר.

 השוק מבין טוב יותר את החברה?

"יש לי תחושה שהשוק לא תמיד מבין, אבל הוא רואה. אנשים אומרים לי 'אתה לא מסביר נכון', אבל אני אומר שכשהתוצאות יגיעו - הם יבינו. כשאנחנו מעלים תחזיות ומגדילים רווחים - אומרים בשוק 'הנה חברה שצריך להשקיע בה'. יש כאלה שהבינו עוד קודם, ואמרו שלא יכול להיות שזה לא יצליח, אז קנו עוד ב-7 דולר (לעומת כ-12 כיום, ש.ח.ו). אחד הדברים שאני נושא על גבי הוא שאנשים מאמינים בהנהלה, וכישלון מטיל עליי את האחריות המלאה, כי אנשים שרכשו את המניה, עשו זאת כי הם מאמינים בהנהלה. בעבר הייתי משקיע באטיוניטי, אבל הפכתי למנכ"ל ב-2008, אחרי שבעקבותיי נכנסו עוד משקיעים וכשהחברה עבדה לא טוב, הרגשתי אחריות כלפיהם". 

מניית אטיוניטי

כך חוסכים מזון אצל תרנגולות

אלון (68) כבר היה עם שתי רגליים בפנסיה. בסוף 2002 עשה אקזיט בחברת פריסייס שאותה ניהל. ב-2004 הוא השקיע באטיוניטי, והעביר את זמנו בעזרה לבנו שהקים בית קפה. התוצאות המאכזבות של אטיוניטי הובילו אותו לקחת את מושכות הניהול, ובימים אלה הוא סוגר עשור בתפקיד.

 לא מתחשק לך לפרוש שוב?

"לשמחתי, הכישלון הכי גדול שלי היה לצאת לפנסיה. אני רואה את השוק ולאן הדברים הולכים, ואני אוהב להיות בעין הסערה באטיוניטי עם החדשנות ויכולות הביצוע. כדי להיכנס חזרה לעבודה ולוותר על הנוחות של הפנסיה, היה צריך אמונה במה שאנחנו הולכים לעשות. עברנו גם שנים לא קלות, אבל תמיד האמנו שאנחנו מתמקדים בדברים הנכונים וזה יקרה".

אז מה בעצם אטיוניטי עושה? החברה מספקת פתרונות שמסייעים ללקוחות לאסוף את המידע מכל המקורות השונים, ולהכין אותו למצב שבו אפשר לנתח אותו (אנליטיקה). דוגמה ללקוח כזה היא פורד, שלה עשרות אתרי ייצור בעולם, שבכל אחד מהם מסדי נתונים שאוספים מידע על ייצור, מכירות, מלאי וכדומה - עוד לפני שהכנסנו למשוואה את הרכב המחובר שיוסיף לייצור הדאטה.

מסע באגמי הנתונים

לקוח נוסף עליו מספר אלון ("זה אולי נשמע כמו בדיחה אבל זה סיפור אמיתי"), היא חברה שמגדלת תרנגולות, וביקשה לנתח איך תוכל לחסוך על המזון כדי להרוויח כמה שיותר. "צריך נתוני משקל, הובלה, האכלה. אי לכך צריך לקבל פלטפורמה שיודעת לקרוא את הנתונים מכל המקורות ולהעביר אותם", הוא אומר. "הסיפור הזה מייצג תנועה חזקה בעולם המחשוב: איסוף נתונים מכל מקור אפשרי וניתוחם במקום אחד. המגמה הזאת הובילה לבניית data lake - אגם נתונים, שהוא מעין מאגר של כל המידע במקום אחד - שיכול לשבת בענן או במפעל עצמו. במקביל, עולם מחשוב הענן התרחב משמעותית. היום אמזון, מיקרוסופט וגוגל מובילות את שוק הענן ואנחנו שותפים של שלושתן".

דינמיקה אחרת שהוא מזהה בשוק נוגעת לניתוחים, והיא המעבר ל-modern analytics. "בעבר כדי לייצר דוח של כמה פרמטרים, ידעת מה המידע שאתה צריך. היום בונים מסד נתונים למקרה שאם נרצה בעתיד לעשות משהו, בכל רגע יהיו לי הנתונים הנדרשים. למשל, מערכות הביטחון בארה"ב אוספות כל אי-מייל בכל רגע, וכשיום אחד צריך למצוא מידע על אדם ספציפי, מוצאים את הכל. לצורך זה הקים עולם המחשוב את אגמי הנתונים, וזה התאפשר בזכות טכנולוגיה חדשה שנכנסה בשנים האחרונות - Hadoop, שמחלקת את הנתונים לחתיכות קטנות, מנתחת בנפרד ומחברת בקבוצות, דבר שמאפשר לחברות להגדיל מיידית את כמות הנתונים שהן שומרות ומנתחות".

המצב הנוכחי מייצר שלושה אתגרים: כמות הדאטה מגיעה ממקורות שונים, הצורך בפעילות בזמן אמת והמחסור באוטומציה. "פה אנחנו הגענו, ולא במקרה. בנינו את המערכות שלנו לאורך שנים, והמעבר לאגמי נתונים יצר ואקום ודרישות למערכות שלנו. זה יישמע שחצני, אבל הפכנו להיות המושיע של העולם הזה", אומר אלון. לדבריו, אחד היתרונות של אטיוניטי הוא שהמערכת שלה היא אגנוסטית - כלומר לא משנה לה מקור המידע (ענן של אמזון, שרתים בחברה וכדומה). "העתיד הוא במולטי-קלאוד כי אי-אפשר לסמוך על ספק אחד, הן מבחינה טכנולוגית והן כלכלית", הוא אומר.

 מי המתחרים שלכם?

"אנחנו מתחרים היום עם חברות שקצת נתקעו בעולם המסורתי. תחרות אחרת היא מול סטארט-אפים שמנסים להיכנס, אבל יש חסמי כניסה".

לקוחות מאמזון ומיקרוסופט

אחד השינויים שעברו על אטיוניטי בשנים האחרונות נוגע לעבודה עם הלקוחות הגדולים. אמזון הייתה הראשונה שאיתה נחתם הסכם, ואחריה הגיעה גם מיקרוסופט. אלון מספר ששתי הענקיות מפנות לחברה לקוחות. "מההסכם עם מיקרוסופט למשל, אנחנו נהנים היום, אבל נהנה הרבה יותר בעתיד", הוא מבטיח, משום שההסכם בנוי כך שלאחר שנה הלקוח של מיקרוסופט קונה ישירות מאטיוניטי.

לעבודה מול לקוחות גדולים עלול להיות גם צד שלילי: ב-Roth Capital הצביעו על תלות החברה ב"מספר קטן של עסקאות גדולות". אלון לא מסכים: "יש פה תהליך אסטרטגי. היינו חברה שידעה למכור מוצרים לפי צרכי הלקוח, ב-100-300 אלף דולר. הפכנו לחברה שעובדת עם יצרנים גדולים, ומצאנו את עצמנו מוכרים ב-2-4 מיליון דולר. יש מספר לא קטן של עסקאות גדולות, וגילינו פתאום שאנחנו לא מתאימים לשוק שאנחנו פונים אליו. היו לנו אנשי מכירות שידעו למכור בצורה מסוימת, ופתאום נדרשו למכור מערכות אסטרטגיות ולא טקטיות, ולדבר עם אנשים בדרגה גבוהה יותר בארגון. צבר ההזמנות שלנו לעסקאות גדולות גדל פי 3 מ-2017, ולולא זה לא היינו מעלים תחזיות".

שינוי אחר נוגע להכנסות החברה, שמחולקות להכנסות מרישוי (56% ברבעון הראשון) ותחזוקה (44%), כשההכנסות מרישוי צפויות לתפוס נתח גבוה יותר בעתיד. השינוי היה מעבר ממכירת רישיונות תמידיים למינוי לזמן מוגבל, ואלון אומר כי "אחת הסיבות שהמניה לא צמחה בעבר הייתה שהוגדרנו כ'דינוזאור' שמוכר רישיון תמידי, שמונע גידול עתידי. כששינינו זאת, הסטיגמה הוסרה, וכיום יש לי לפחות שלוש שיחות ליליות בשבוע עם משקיעים פוטנציאליים מארה"ב".

 למרות הצמיחה, אתם עדיין חברה קטנה. למה שלא תבוא חברה גדולה ותציע לרכוש אתכם?

"אין שום סיבה שלא. אני לא שולט בזה, אבל זה שאנחנו חברה קטנה שמוכרת עדיין פחות מ-100 מיליון דולר, מקטין את כמות המתעניינים ביומיום. בכל מקרה, אנחנו לא למכירה, כי אנחנו חושבים שאנחנו יכולים לתת הרבה יותר בעתיד. אנחנו נהנים לעשות את זה לבד ועושים את זה טוב".

מה היעד הבא?

"עברנו שנים נהדרות והצלחנו לתקן את הבעיות, החלפנו אנשי מכירות וטיפלנו בהכנסות החוזרות. אנחנו מתקרבים ליעד המכירות של 100 מיליון דולר (השנה התחזית היא ל-75-78 מיליון דולר, ש.ח.ו), והגדלנו את היעד לשנים הקרובות ל-200 מיליון דולר. מי שישרוד בעולם שלנו זה לא החזק ולא העשיר, אלא מי שמתאים את עצמו הכי מהר לשוק, בהתאם לתורת דרווין. אנחנו נלחמים בחזקים ובעשירים ומגדילים את הנתח על חשבונם, כי עשינו הכי מהר את האדפטציה לשוק החדש. אנחנו נכנסים לשוק עם יותר כסף, יותר ביטחון ויותר לקוחות. זה לא יהיה קל, אבל אנחנו אוהבים אתגרים". 

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר