גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המונדיאל של הפסטיבלים: פסטיבל המוזיקה הססגוני באירופה

פסטיבל Tomorrowland בבלגיה מזמין את "אנשי המחר מכל העולם" לחוות את פסטיבל המוזיקה האלקטרונית הגדול בתבל, תופעה תרבותית שמשלבת מוזיקה, קרקס, תפאורות דמיוניות, פסטיבל אוכל ועוד ● גם למי שאינו נמנה עם חובבי הז'אנר, קשה שלא להיסחף באנרגיה המטורפת

מפגן אדיר של מוזיקה אלקטרונית עכשווית / צילום: Tomorrowland__Dave_Sips
מפגן אדיר של מוזיקה אלקטרונית עכשווית / צילום: Tomorrowland__Dave_Sips

דרקון רובוטי אדיר ממדים הזדקר מעל הבמה, כשהוא מניד את ראשו מצד לצד ורושף מלועו סילוני עשן סמיך בניחוח ורדים. גלגל ענק עם שלל אורות מנצנצים. להטוטנים על חבל ועשרות במות ומבנים הפזורים בין אגמים וגשרונים, שנראו כתפאורה מושקעת במיוחד של סרט אגדות סוריאליסטי עתיר תקציב.

זה עתה נכנסנו היישר אל תוך ממלכה של פנטזיה, שבוראיה לא חסכו בשום פרט, החל מהעיצוב האגדי של המתחמים השונים ועד לעמדות ההתרעננות ביציאה מחדרי השירותים, שבהן איש צוות זריז מתיז דיאודורנט לבתי השחי של כל המעוניין. תשכחו מכל מה שחשבתם על פסטיבלי מוזיקה. הפסטיבל הזה הוא אופרה אחרת לחלוטין.

"המופע המרהיב ביותר עלי אדמות, מחזה שכמותו מעולם לא נראה בעבר", הבטיח הקדימון של פסטיבל Tomorrowland, והזמין את "אנשי המחר מכל קצוות תבל" להתכנס ולחוות מופע של פעם בחיים. ועדיין, דבר לא יכול היה להכין אותי לכל שנגלה לעין מרגע שחציתי את שעריו.

מסיבת ריקודים במטוס

בכל שנה בקיץ, זו השנה ה-14, משנה העיירה הבלגית המנומנמת Boom (כ-30 ק"מ צפונית לבריסל בואך אנטוורפן) את פניה, והופכת לדיסנילנד של עולם המוזיקה האלקטרונית. מאות אלפים מכל קצוות תבל עולים אליה לרגל כדי לקחת חלק בפסטיבל, הנחשב לאחד מאירועי המוזיקה המושקעים והמרשימים בעולם. אם תרצו, הוודסטוק של ימינו. "זה הרבה מעבר לפסטיבל", תיאר את המקום הדי-ג'יי ארמין ואן ביורן, אחד האמנים הגדולים של הז'אנר, שמככב על במות הפסטיבל. "זהו פסטיבל מוזיקה ברמה אחרת, בשילוב עם פארק שעשועים וקרקס ומופעי אור, עם פסטיבל אוכל ועוד - שהפכו לתופעה תרבותית".

מה שהחל בשנת 2005 כפסטיבל צנוע יחסית על אדמות שהושכרו מחקלאי האזור, התעצם והלך משנה לשנה במהירות מסחררת. כ-400 אלף (!) איש מרחבי העולם חגגו בשני סופי השבוע של הפסטיבל האחרון. כל מאות אלפי הכרטיסים נחטפו ואזלו שניות ספורות מרגע שהמכירה נפתחה, ומיליונים נוספים שנכנסו לאתר בניסיון להשיג כרטיס נאלצו להמתין ולנסות את מזלם שנית בפסטיבל הבא, שיתקיים החודש. מי שלא השיג כרטיס, יוכל להתנחם בצפייה בשידורים החיים והחוזרים של המופעים בערוצי הפסטיבל ביוטיוב, בטוויטר ובאינסטגרם - שם הם זוכים לשיעורי צפייה של עשרות מיליונים, כמו גם מספר שיא של מעל 13 מיליון עוקבים בדף הפייסבוק.

החגיגות מתחילות כבר במטוס עצמו / צילום: באדיבות בריסל איירליינס

החוויה הייחודית מתחילה עוד הרבה לפני שהוא פותח את שעריו. כבר עם הנחיתה בשדה התעופה אפשר היה לחוש באזזז מיוחד באוויר, כשאת פני הבאים קידמו עמדות של הפסטיבל, מוזיקת EDM (Electronic dance music) מקפיצה ואווירת מסיבה שהשתלטה על הטרמינל. יותר מעשרת אלפים ממשתתפי הפסטיבל מגיעים אליו ב"טיסות מסיבה" מיוחדות של בריסל איירליינס, שאף עיצבה לרגל האירוע מטוס מיוחד שעליו מתנוסס השם Tomorrowland על רקע ציור של אייקון הפסטיבל המכסה את המטוס לאורכו ומסמל את ערכי המפתח שלו: אהבה, ידידות ואחדות.

החגיגות מתחילות כבר במטוס עצמו, במסיבה סוערת בשחקים לצלילי להיטי הפסטיבל, בליווי תאורה מתאימה שלא הייתה מביישת שום מועדון ריקודים ושלל אביזרים זוהרים המחולקים לנוסעים לחימום האווירה. כמה מהטיסות כללו אפילו הופעה חיה של די. ג'יי שהרקיד את הנוסעים בגובה 30,000 רגל ושף בלגי שהופקד על הפינוק הקולינרי.

על מידת החשיבות שמייחסים הבלגים לפסטיבל, ניתן ללמוד גם משורת האישים רמי המעלה הפוקדים אותו, ובראשם המלך פיליפ והמלכה מתילדה, שהגיעו במפתיע ליום הפתיחה. גם ראש ממשלת בלגיה, שארל מישל, הגיע לפסטיבל ואף הגדיל לעשות והזמין את שרי ממשלתו להתלוות אליו ולחגוג בפסטיבל כבונוס על עבודתם הקשה. הוא גם עצר לצילום סלפי עם ה-די. ג'יי. הסקוטי Jackmaster שכיכב באותה עת על הבמה. במקרה או שלא במקרה, מישל הוא ראש הממשלה הצעיר ביותר בתולדות המדינה (יליד 1975).

אש, ברקים ותמרות עשן

על אף השעה המוקדמת, נהר אנושי ססגוני במיוחד כבר גודש את מתחם הפסטיבל, המשתרע על פני שטח עצום של 75 דונם של אגמים, גשרונים, מבנים ציוריים וצמחייה שופעת, בנוסף על הבמות המושקעות. לצד כל אלה, תמצאו גם שירותים כמו מספרה - שבה מעצבים למבקרים תסרוקות מגניבות, עמדה שבה ניתן להשלים את הלוק באיפור מיוחד ברוח הפסטיבל וכפר נופש ייחודי בשם Dreamville, המספק מגוון אפשרויות לינה. אלה נעות בין אוהלים מעוצבים בהשראת הפסטיבל לבקתות עם סאונה פרטית למתפנקים.

מתחם הפסטיבל / צילום: באדיבות Tomorrowland__Dave_Sips

אבל גולת הכותרת של המתחם היא ללא ספק הבמות על עיצובן הגרנדיוזי, ובראשן הבמה המרכזית שעיצובה מתחלף משנה לשנה בהתאם לנושא הפסטיבל. ב-2011 למשל נבנתה הבמה המרכזית סביב המוטיב של אליס בארץ הפלאות וכללה בין השאר עצי אלון ענקיים, פטריות ומפלים זורמים. בשנה שאחריה עוצבה הבמה כהר געש ענק שממנו פרצו אש וזיקוקים, ובשנה אחרת הומטרו על הקהל ורדים מתוך מסוק שחג מעליהם בשמיים.

בפסטיבל האחרון עוצבה הבמה האדירה סביב מוטיב הקרקס ונראתה כשילוב מרהיב של ארמון מהאגדות עם אוהלי קרקס, כולל כמה קומות של סחרחרות סוסים בגודל מלא, כשמעל הקהל מפליאים אקרובטים ולוליינים בביצועיהם על גלגלי ענק, הליכה על חבל ושאר פעלולים. את המחזה הסוריאליסטי השלימו דרקוני ענק אדומים שהזדקרו לפתע בריקוד בלב הקהל, תותחי ערפל ולהבות של אש שהבליחו מכל עבר, מזרקות מים מרקדות, מופעי לייזר מרהיבים, נהרות של קונפטי ושלל אפקטים שהעניקו הגדרה מחודשת לביטוי "אש ותמרות עשן".

אבל הבמה המרכזית רחוקה מלהיות כל הסיפור. במקביל אליה מתקיימות כמעט בכל רגע נתון הופעות על גבי 15 במות נוספות הפזורות ברחבי המתחם, שכל אחת מהן יותר מדהימה מרעותה ולכל אחת עיצוב ייחודי משלה, שמכניס את המבקרים הישר לתוך פנטזיה אחרת.

אחת הבמות המרשימות ביותר היא במת ה"חירות", הממוקמת במתחם סגור המעניק תחושה של אינקובטור וירטואלי שעוטף אותך מכל הכיוונים ומטלטל את כולך בעוצמה אדירה של מוזיקה, תאורה וכל אפקט אפשרי - מאש וברקים וסילוני ערפל סמיך ועד למערבולת של צורות פסיכדליות ששוטפות אותך מכל עבר. קשה להעביר במילים את מה שקורה שם. רגע אתה חש כצולל למעמקי הים כשמעליך ומכל צדדיך זורמים גלים על גבי לוחות של תאורת לד משוכללת, וכמה רגעים אחר כך מתחלף הים במטר של כוכבים שעוטף אותך ואתה חש כמרחף בחלל.

על הבמה ארמין ואן ביורן מטריף את הקהל עד אקסטזה בסט טראנס משובח, שכלל בין השאר גם את "Great Spirit" - הלהיט הגדול שלו עם הצמד הישראלי המצליח ויני ויצ'י, שעשו דרך ארוכה מאז היו פשוט מתן ואבירם מעפולה, ובעצמם כבשו את הבמה הזו בהמשך הערב וריגשו לא מעט ישראלים שהציפו את הרחבה בדגלי כחול-לבן גאים במיוחד.

דמותו המוגדלת של ואן ביורן מרצדת על המסך הענק. ללא מילים הוא מניף את ידיו למעלה, והקהל העצום אחריו כאיש אחד. הוא זוקר אצבעותיו לצדדים. כולם אחריו. סוג של "דוד המלך אמר", גרסת הדאנס. התפאורה מתחלפת ועוטפת מכל הכיוונים, התאורה והמוזיקה מטלטלות, הבסים עושים צחוק מפעימות הלב החלושות שעמן נכנסת הנה והולמים בך מבפנים בעוצמה מטורפת כאילו הגוף הצמיח לו לב חדש. גם למי שכמוני לא נמנה עם הקהל שחי ונושם מוזיקה אלקטרונית, קשה שלא להיסחף באנרגיה המטורפת הזו, שכובשת וסוחפת אותך לחלוטין, תרצה או לא תרצה.

ממלכה של פנטזיה / צילום: באדיבות Tomorrowland__Dave_Sips

"גן הטירוף" ובמה במערה

אני יוצאת להרגיע קצת את הדופק בבמתThe Organ of Harmony , המעוצבת כנבל יפהפה אדיר ממדים, שעל מיתריו מטפסים מפלוני מים וסביבו פרחים ובעלי חיים ביזאריים. בדרך אני חולפת על פניה של במה אחרת, שמצדיה מתנוססים כדורים פורחים בגודל מלא ועשרות אורות בוהקים, ובמת "גן הטירוף" שבלב האגם, המשלבת אפקטים מהפנטים של תאורה, מים ואש.

לא הרחק משם, ממשיך הדרקון הססגוני הענק שחולש על במת "גן הוורדים" לנשוף לעבר הקהל סילוני עשן בניחוח ורדים. מעבר לגשר, בלב האגם, צפה במה יפהפייה אחרת הקרויה Harbor House (בית הנמל), ומרשימה לא פחות היא במת בית הספרים (House of Books) המעוצבת כטירה גותית מהאגדות הגדושה בספרי ענק.

בבמה אחרת, שבה מפלס הגיל יורד ומפלס האלכוהול עולה, מלהיטות נערות חצי מעורטלות את הקהל בריקוד חושני על עמוד, ובלוני ענק ומטחי קונפטי המושלכים מלמעלה משלהבים את האווירה. צפוף שם, אבל שוב ושוב אני נוכחת, במידה מסוימת של פליאה, באדיבות של הקהל המתקבץ ברחבה. איש אינו דוחף, אין ולו שמץ של אלימות ואין כמעט קושי לפלס דרך בתוך ים האנשים. אולי כי ככה זה בבלגיה, גם בתוך שיכרון החושים יש סדר.

גשר מאחורי הבמה המרכזית מוליך אותי לבמה נוספת החבויה ביער, שם חוגג קהל גדול במסיבת טכנו, וההתלהבות מסביב הולכת וגואה. כבר למעלה מחצי יממה הם מקפצים כך מבמה לבמה ורוקדים וחוגגים כאילו אין מחר, ועדיין נראים נמרצים ואחוזי התלהבות כאילו לא חלה עליהם שום מגבלה של סיבולת אנושית. במה אחרת, The Rave Cave, שהיא הקטנה בין במות הפסטיבל, חבויה בתוך מערה, ומתגלה כמקום נהדר לגלות כמה ממיטב הכישרונות הבלגיים בתחום באווירה אינטימית יותר.

עם רדת החשיכה, נוסק הפסטיבל לשיאים חדשים, כשמטחי זיקוקים אדירים, שלעומתם במות יום העצמאות שלנו היו מסמיקות ממבוכה, מבעירים את שמי הלילה במפגן ראווה מרהיב. תשכחו מהתדמית המעונבת. מתברר שכשהבלגים חוגגים, זה משהו שממש לא כדאי להחמיץ. המוזיקה מחשמלת, התפאורה מכשפת, האווירה - קרנבל מטורף והחוויה בלתי נשכחת.

מוזיקת ה-EDM, שכבר מזמן יצאה מהמחתרת ומהמועדונים החשוכים והפכה למיינסטרים במוזיקה העולמית, היא המלכה הבלתי מעורערת של הפסטיבל הזה. למעלה מאלף אמנים הכוללים את הדי.ג'ייז המובילים בעולם, כמו ואן ביורן שהוזכר קודם לכן, דייוויד גואטה, טייסטו, ה-DJ האמריקאי-הודי KSHMR, וסטיב אנג'לו השוודי, הנחשבים אגדות מהלכות בתחומם, סוחפים כאן את הקהל. זהו מפגן אדיר של מוזיקה אלקטרונית עכשווית על כל גווניה. מטכנו, טראנס והאוס ועד hardstyle, טראפ ודאבסטפ, כשגם מקומם של ז'אנרים מוזיקליים נוספים כמו פופ אינו נפקד.

ממלכה של פנטזיה / צילום: באדיבות Tomorrowland__Dave_Sips

אבל גם למי שהשמות הללו אינם אומרים דבר, יהיה קשה שלא להיסחף. לצד הכוכבים הגדולים, מרגש היה לפגוש על הבמות גם בכמה כוכבים עולים משלנו, כמו סקאזי, ויני ויצ'י ו-Alien Project ששלהב את הקהל בסט טראנס משובח במיוחד.

גרסת החמישה כוכבים

אחרי כמה שעות רוויות אדרנלין של מעבר בין הבמות השונות, כדאי לקחת קצת אוויר ולהירגע מההמולה. אפשר לצאת לשיט רגוע בסירה על האגם היפה בין חבצלות מים, או להשתרע על אחד הערסלים הפזורים בין העצים. כדאי גם לצאת לסיבוב על הגלגל הענק לתצפית נהדרת על הפארק כולו מלמעלה. העלייה לגלגל הענק אינה כרוכה בתשלום ומומלץ בחום לחזור עליה שנית בשעות החשיכה כשהכול מואר בתאורה מרהיבה במיוחד.

לאלו האוחזים בכרטיס משודרג (מסוג פלז'ר או קומפורט, שמחיריהם גבוהים יותר בהתאם), המאפשר גישה לאזורים נוספים הסגורים בפני הקהל הרחב, ממתינות לא מעט אפשרויות נוספות, ברוח הפסטיבל אך בגרסת חמישה כוכבים, בנוסף למרפסות תצפית משודרגות, המאפשרות ליהנות מההתרחשויות על הבמות מקרוב, בנוחות ובלי דוחק.

תוכלו גם להתרענן כאן בשחייה בבריכה לצלילי המוזיקה מהבמה (לא הייתם ערוכים לאופציה כזו? אל דאגה, אפילו בגדי ים ומגבות יספקו לכם כאן ללא תוספת תשלום), ולשקוע בנדנדות ערסל מרופדות בכריות רכות או בכורסאות מסאז' מתוחכמות, שמעסות כל נקודה בגוף מהקרקפת ועד הרגליים. בין לבין, עוברים מלצרים ומציעים כיבוד ממגשים עמוסים על חשבון הבית.

אבל השוס הגדול מכולם הוא בריכות ג'קוזי-ספא עם תאורה רומנטית רכה, שמאפשרות להתעטף בזרמים החמימים ממש מעל הבמה המרכזית. אם הצירוף של נירוונה ומוזיקת טכנו שנותנת בראש ברקע נשמע לכם כמו אוקסימורון, צפויה לכם הפתעה גדולה.

הפתעה נוספת נרשמת בגזרת הקולינריה. יותר מ-120 עמדות מזון, לכל טעם ועומק הכיס, פזורות במתחם הפסטיבל, מדוכני מזון מהיר ועד למסעדת שף שמגישה ארוחות גורמה של שפים מובילים עטורי כוכבי מישלן. בהתאם לרוח הבינלאומית של המקום, אחד המתחמים הפופולריים ביותר הוא שדרה בלתי נגמרת של דוכנים מפתים, המציעים מאכלי עמים מגוונים מכל רחבי תבל - מהוואפל הבלגי והצ'יפס הבלגי המפורסם, דרך דוכנים של אוכל הודי ווייטנאמי ועד לטאקו ולזניה מקסיקנית עם גרגירי תירס; סושי וברביקיו קוריאני, וכמובן השוקולד הבלגי המהולל הנמכר כאן בכל פינה. גאווה ישראלית נרשמת בדוכן הפלאפל והחומוס שיצגו את ישראל וזכו לפופולריות רבה. התשלום, אגב, מתבצע במטבע הרשמי של הפסטיבל: פנינים וירטואליות, שאותן מטעינים מראש בצמיד הדיגיטלי המהווה גם את כרטיס הכניסה לפסטיבל.

האירוע הבינלאומי בתבל

אבל ה-Tomorrowland איננו רק פסטיבל, אלא שואף להיות הרבה מעבר לכך. על-פי דיווחי המארגנים, Tomorrowland הוא כיום האירוע הבינלאומי ביותר בתבל, שבו נוטלות חלק יותר מ-200 מדינות - מספר גבוה יותר של לאומים אף בהשוואה לאולימפיאדה, והוא מבקש ליצור גשר של אחווה בין העמים באמצעות המוזיקה והחוויה, תחת הסלוגנים המובילים המזוהים עם הפסטיבל: "Tomorrowland מאחד את העולם" ו"Unite Forever".

שיאו של האיחוד העולמי הגלובלי בא לידי ביטוי באירוע אדיר ממדים בשם Tomrrowland UNITE שבמהלכו מתקיים אחד מערבי הפסטיבל בו-זמנית בכמה מדינות נבחרות במקביל ותוך סנכרון מושלם עם הבמה המרכזית בבלגיה, באמצעות מסכי ענק המעבירים בזמן אמת את ההופעות מהבמה הבלגית.

"put your fucking hands up", שאג הדי.ג'יי מעל הבמה המרכזית בבלגיה, ומאות אלפי זרועות הונפו ונשלחו אל על בו-זמנית בבלגיה, בדרום קוריאה, במלטה, בדובאי, בגרמניה, בלבנון ובישראל, על רקע אפקטים מרשימים של זיקוקים, אש, לייזר ותותחי עשן שהופעלו בתיאום מושלם באותם רגעים ממש בכל המדינות שנטלו חלק באירוע.

סימן היכר מרכזי נוסף של הפסטיבל הוא הכמות הבלתי נתפסת כמעט של דגלי לאום שבהם מתעטפים המשתתפים, ביניהם היה מרגש לפגוש לא מעט דגלי כחול-לבן. וכשבתוך כור ההיתוך הסוריאליסטי הזה, העין פתאום קולטת ישראלי ולבנוני רוקדים שכם אל שכם, דגל אל דגל, המרחק בין העמים אכן נראה לרגע קטן מאי פעם. מי יודע, אולי באמת כל מה שבעצם היה צריך כאן כל הזמן הזה הוא פשוט הסאונד המתאים.

הפסטיבל מתקיים במהלך שני סופי שבוע, 20-22 ו-27-29 ביולי. הלנים במתחם Dreamville יוכלו ליהנות מאירוע נוסף של קדם הפסטיבל בתאריכים 19 ו-26 ביולי.

מידע מעשי | טיסות: מישראל לבלגיה טסות בעיקר אל על ובריסל איירליינס (האחרונה עם 14 טיסות שבועיות). לכבוד הפסטיבל מוציאה החברה עוד 140 טיסות מסיבה מיוחדות עם די-ג'יי, מכ-80 ערים בעולם. לדברי נציגות החברה גם מישראל מתוכננות לצאת טיסות כאלה, ולפני אחת מהן אולי אפילו תהיה מסיבה בטרמינל.

כרטיסים: יש להסתער על אתר האינטרנט ברגע שההרשמה נפתחת, שכן הכרטיסים אוזלים במהירות שיא. מי שמצליח להניח יד על כרטיס מגלה שאפילו הפרט הזה אינו סתמי בעיצובו. רוב הכרטיסים כבר נחטפו, אבל נכון לזמן כתיבת שורות אלה, ניתן עדיין להשיג כמה חבילות מהזן היוקרתי. החבילה כוללת כרטיס כניסה מלון: 4,025 שקל לאדם. www.festicket.com/festivals/tomorrowland/tomorrowland/package.

טומרולנד חורף: החל מ-2019 יהיה גם פסטיבל חורף, שיתקיים באתר סקי באלפים הצרפתיים, בין 9-16 במארס. החבילה תכלול בנוסף לאירועי הפסטיבל גם סקי פס. ההרשמה נפתחת ב-15 בספטמבר. לפרטים: www.tomorrowland.com/en/winter.

עוד פסטיבלים שווים

ספרד, פסטיבלי Mad Cool ו-Benicassim

פסטיבל Mad Cool הספרדי הוא צעיר יחסית, רק בן שנתיים, אבל ההצלחה הגדולה של השנים הקודמות הקפיצה אותו לדרגה של אחד הפסטיבלים המדוברים והפופולריים ביותר באירופה. בין השמות המפורסמים שיופיעו בו השנה: פרל ג'ם, ארקטיק מאנקיז, קווינס אוף דה סטון אייג', ג'ק וייט מה White Stripes ועוד. שבוע לאחר מכן יתקיים פסטיבל בניקסים (Benicassim, אתר נופש על החוף, מדרום לברצלונה) ובו יופיעו הפט שופס בויז, הקילרס, מאדנס ועוד.

איפה ומתי: מדריד, 12-14 ביולי, בניקסים, 19-22 ביולי

יוון, פסטיבל רוק Rockwave

פסטיבל Rockwave מתקיים כבר 22 שנה, וגם הוא פופולרי, מהפופולריים ביבשת. גם הוא חלק מהסיבוב של הארקטיק מאנקיז, ולצדם יופיעו ג'ודאס פריסט, איירון מיידן ועוד.

איפה ומתי: Malakasa, ליד אתונה, 19-20 ביולי

הונגריה, Sziget, רוק ועוד

השנה מופיעים הגורילז, ליאם גלאגר, לנה דל ריי, קנדריק לאמר והארקטיק מאנקיז, בהמשך הטור שלהם באירופה. לצדם יש גם Art Zone עם מיצגים, קירות גרפיטי ענקיים, פסלים צבעוניים, מופעי קרקס, תיאטרון רחוב, מסיבות צבע ועוד.

איפה ומתי: בודפשט, 8-15 באוגוסט

אוסטריה, Bregenz, אופרה

זוכרים את הסצנה בסרט "קוונטום של נחמה", כשג'יימס בונד (דניאל קרייג) מאזין לשיחת הוועידה של אנשי ארגון קוונטום תוך כדי האזנה לביצוע של האופרה "טוסקה"?

למי שזוכר את הלוקיישן המהמם, זה האתר שבו מתקיים פסטיבל הקיץ של ברגנץ (Bregenz), בחוף האוסטרי של ימת קונסטנץ. הבמה צפה במרכז האגם והתפאורות עילאיות. השנה לא ינגנו שם את טוסקה, אבל כן את כרמן של ביזה ואת הספר מסביליה של מוצרט.

איפה ומתי: ברגנץ, 18 ביולי עד 18 באוגוסט

שווייץ, Montreux, ג'אז ועוד

פסטיבל הג'אז במונטרה (Montreux) הוא אחד מפסטיבלי הג'אז הטובים והוותיקים באירופה, מאז 1967, וגם הוא מתקיים באתר פסטורלי לחופי אגם ז'נבה. כבר מראשיתו הג'אז לא היה אלא כותרת רופפת, כשלצד אמני הג'אז כמו צ'יק קוריאה והרבי הנקוק התארחו גם דיוויד בואי, פרנק זאפה, אריק קלפטון, לד זפלין, רדיוהד ועוד. השנה יופיעו בין היתר Alice in Chains, האחים מרטינז, קווינסי ג'ונס ועוד.

איפה ומתי: מונטרה, 16-1 ביולי

עוד כתבות

דיון בוועדת הכספים בנושא מתווה פיצויים בעקבות המלחמה / צילום: דני שם טוב-דוברות הכנסת

מתווה הפיצויים לעסקים על "שאגת הארי" יוצא לדרך: מתי הכסף יגיע ומי זכאי?

ועדת הכספים אישרה אתמול (ד') את מתווה הפיצויים לעסקים שנפגעו ב"שאגת הארי", בעלות כוללת של כ-7 מיליארד שקל ● מי זכאי לפיצוי, על איזה סכום הוא עומד ואיך פתרו את המחלוקת העיקרית? ● גלובס עושה סדר

מנכ''ל אפל היוצא, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

אפל היכתה את ציפיות ההכנסות והרווח, אך פספסה במכירות האייפונים

אפל דיווחה על הכנסות של 111.2 מיליארד דולר, לעומת תחזיות האנליסטים שעמדו על 109.72 מיליארד דולר ● הרוויחה 2.01 דולר למניה, מעל התחזית ● הכנסות מאייפון הסתכמו ב־57 מיליארד דולר, פחות מהצפי ● המניה עולה בכ-2% במסחר המוקדם

חיילים גרמנים / צילום: Shutterstock

המדינה שרוצה להפוך לצבא החזק באירופה עד 2039

בתקציב הביטחון של ארה"ב עלתה דרישה לתקצוב 4.2 מיליארד דולר עבור תוכנית "תשתית הבינה המלאכותית הריבונית" ● במבצע שאגת הארי השתמשה ארה"ב בטכנולוגיות שהניסוי המבצעי המהותי הראשון בהן היה דווקא באוקראינה • המדינה באירופה שנהנית ממכירות בשווקים שישראל לא נמצאת בהם ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פתיחת שולחן / צילום: משה לוי

המקום החדש בבת גלים שמספק עוד סיבה לנסוע לחיפה

מפגש בת גלים החיפאי הוא מקום שכונתי אמיתי עם השפעות ים תיכוניות, שרק רוצה לעשות לאנשים טוב על הנשמה ובבטן, ובלי לקרוע את הכיס

משרדי פלייטיקה / צילום: איל יצהר

הרכישה שהצליחה יותר מדי והפכה לבעיה גדולה של פלייטיקה

רכישת סופרפליי הייתה אמורה להיות מנוע הצמיחה של פלייטיקה, והיא אכן עלתה על הציפיות ● אלא שההצלחה מקפיצה את התשלום לכמעט פי שניים מהמחיר ההתחלתי, והחברה הזהירה שייתכן שלא יהיה לה מספיק מזומן, מה שעלול להוביל לסיכון תזרימי ממשי

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס; נבות בר, מנכ''ל קיסטון; אבי לוי, יו''ר דלק ישראל / צילום: סטודיו דינו, דודי מוסקוביץ', יח''צ

נחשף בגלובס: קרן קיסטון מצטרפת לעסקת הענק לרכישת הוט מובייל

קיסטון מצטרפת במקום מור, ותרכוש ביחד עם דלק ישראל ולאומי פרטנרס את חברת הסלולר בעסקה המשקפת לה שווי של 1.88 מיליארד שקל ● קיסטון ודלק ישראל יהיו בעלות נתח של 40% כל אחת, בעוד לאומי פרטנרס תחזיק ב-20%

אילו שתי שכונות בתל אביב רשמו זינוק דו-ספרתי במחירי הדירות?

הבנקים ביקשו השבוע להכריז על נוחי דנקנר כפושט רגל - עם אילו הגבלות הוא יתמודד אם זה אכן יקרה? וגם: איזה שיא שברה השבוע סנדיסק שנסחרת במדד S&P 500? • חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם • החידון הכלכלי של גלובס, מדור חדש

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; טראמפ מאיים במכס על האיחוד האירופי

מלחמת המכסים חוזרת: טראמפ הודיע על מכס של 25% על רכבים מהאיחוד האירופי  ● לאחר עונת דוחות חזקה במיוחד - הנאסד"ק המשיך לעלות ● מחירי הנפט בירידה ● מניית אפל המשיכה לעלות לאחר פרסום דוחות חזקים, בעוד מניית רובלוקס צנחה ● הביטקוין מתחזק

כוונת חכמה של סמארט שוטר. מותקנת על רובה סער / צילום:  Smart Shooter

החברות שנותנות מענה טקטי לרחפני הנפץ של חיזבאללה

הם עולים מאות דולרים בודדים בעלי אקספרס וחסינים לשיבוש: רחפני הסיב של חיזבאללה הפכו לאיום ממשי ● בזמן ש"אור איתן" מתעכבת ורחפני התקיפה סובלים ממחסור בתקציב, שורה של סטארט־אפים ישראלים מנסה לספק מענה טקטי לאיום שחומק מהביטחוניות הגדולות

TANK, מותג הפנאי–שטח  של גרייט וול

זירת היבוא מסין מתלהטת עם מותגים חדשים של גרייט וול ורכבי שיאומי

יצרני הרכב הסינים נערכים להצפה של אירופה עם דגמים היברידיים זולים כבר במחצית השנייה של 2026 ● במקביל, יבואנים ישראלים נאבקים על זיכיונות ביבשת, ומהלכים אלה צפויים להשפיע גם על שוק המקומי ● וגם: הדגמים החדשים שהגיעו לארץ ● השבוע בענף הרכב

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מניות הנדל״ן הזניקו את ת״א. זה המדד שננעל בשיא

יום המסחר ננעל עם שיא חדש של ת"א 125; מדד ת"א 90 זינק בכ-1.9% ● מניות הבנייה הובילו את העליות, כשברקע האפשרות להורדת ריבית גבוהה יותר מהצפי ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים עליות קלות, לאחר שאתמול נסגר החודש הטוב ביותר מאז 2020

אייל לפידות, מייסד ויו''ר ארכימדס מימון נדל''ן / צילום: הגר בדר

החיים אחרי הפניקס ושיכון ובינוי: כך משלב אייל לפידות בין פיננסים ונדל"ן

ארכימדס של לפידות תעניק לתדהר מימון בהיקף של כמיליארד שקל - כך נודע לגלובס ● העסקה מפנה זרקור לפעילות שהקים, המנצלת פערי ריביות בין הלוואות שמעמידים הבנקים ליזמי נדל"ן, לאלה שניתן לקבל בשוק האג"ח ● וגם: כמה שוות מניות הביטוח שמחזיק לפידות

אזור הפגיעה הישירה של הטיל האיראני בבית שמש / צילום: דוברות מד''א

המאבק על פרויקט פינוי־בינוי במתחם הסמוך למקום נפילת הטיל בבית שמש

הרוב הסכים לפרויקט פינוי־בינוי בבית שמש, הבניינים הסמוכים כבר נהרסו, אך דייר אחד מסרב לחתום ● השכנים טוענים ל"סחטנות" ומצביעים על סכנת הטילים, ואילו בעל הדירה מתעקש כי הוריו הקשישים חיים בה ואינם מעוניינים לעזוב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

העליות בת"א נמחקו בנעילה; מניות הבנקים והביטוח ירדו

מדד המניות הבטחוניות היווה היום נקודת אור ● השקל נסחר ב-2.95 שקלים, שיא חדש ● נקסט ויז'ן קופצת אחרי שדיווחה על הזמנה בגובה 14.5 מיליון דולר ● בלידר שוקי הון המליצו על טבע בפרמיה של 30% ● מחירי הנפט קפצו לרמתם הגבוהה מאז פרוץ המלחמה, אך בהמשך מחקו את העליות החדות

אאודי Q3 40 קוואטרו / צילום: יח''צ

החל מ-319 אלף שקל: מותג יוקרה גרמני מציג דגם תוצרת סין

אאודי Q3 40 קוואטרו, הדגם רב המכר של אאודי, עובר חידוש חיצוני ופנימי מקיף ● עם תא נוסעים איכותי ויכולת דינמית מלוטשת, הוא יסב הנאה רבה למי שידע להעריך אותה - ויהיה מוכן לשלם את המחיר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

אחרי תנובה וטרה: גם שטראוס מעלה מחירים

לאחר גל ההתייקרויות במוצרי החלב, כעת גם שטראוס מודיעה על העלאת מחירים של חלק ממוצריה ● על פי הודעת החברה, עדכון המחירון לקמעונאים ייכנס לתוקף אחרי חג השבועות

ראסל אלוואנגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: מיכה בריקמן

הוא אחד המנכ״לים הוותיקים בת"א, אבל השנה הוא הרוויח יותר מאי פעם

הזינוק במחיר מניית השבבים טאואר, מגיע גם לכיסו של המנכ"ל הוותיק, ראסל אלוונגר, שנהנה אשתקד משכר בעלות שנתית של מעל 15 מיליון דולר ● בכך, הוא ניצב בצמרת מקבלי השכר בבורסה בת"א, שני רק למנכ"ל טבע

דנה ביטון לב עמי, מנכ''לית BUYME / צילום: ליאור שליק

אחרי עסקת הפניקס: דנה ביטון לב עמי מונתה למנכ"לית BUYME

המינוי מגיע מיד לאחר אישור מכירת 65% מ־BUYME לקבוצת הפניקס בכמיליארד שקל ● ביטון לב עמי, מנכ"לית קבוצת TLC שממנה צמחה החברה, תוביל אותה תחת הבעלות החדשה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

דיווח: איראן מוכנה לדון בגרעין בתמורה להקלת הסנקציות

חמאס מתאושש, והתוכנית של טראמפ לרצועת עזה לא מתרוממת ●  איראן העבירה לארה"ב את תגובתה לתיקונים האמריקנים לטיוטת ההסכם לסיום המלחמה ● בתום הערכת מצב בפיקוד העורף הוחלט על עדכון במדיניות ההתגוננות, בין היתר במירון עדכונים שוטפים

ראש עיריית ניו יורק זוהרן ממדאני מכריז על המשחקים שייערכו בעיר / צילום: Reuters, Anthony Behar/Sipa USA

מונדיאל לעשירים בלבד? מחירי התחבורה והחניה עלולים להגיע למאות דולרים

אמריקאים שמתכננים להגיע השנה לטורניר הכדורגל בארה"ב מגלים שכרטיסי הכניסה לאצטדיון עלולים להיות הכסף הקטן ● העומסים הכבדים צפויים להקפיץ את מחירי התחבורה, וישנם גם כאלה שיבחרו להגיע במסוקים ● ובינתיים, הסערה כבר הגיעה למערכת הפוליטית