גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המונדיאל של הפסטיבלים: פסטיבל המוזיקה הססגוני באירופה

פסטיבל Tomorrowland בבלגיה מזמין את "אנשי המחר מכל העולם" לחוות את פסטיבל המוזיקה האלקטרונית הגדול בתבל, תופעה תרבותית שמשלבת מוזיקה, קרקס, תפאורות דמיוניות, פסטיבל אוכל ועוד ● גם למי שאינו נמנה עם חובבי הז'אנר, קשה שלא להיסחף באנרגיה המטורפת

מפגן אדיר של מוזיקה אלקטרונית עכשווית / צילום: Tomorrowland__Dave_Sips
מפגן אדיר של מוזיקה אלקטרונית עכשווית / צילום: Tomorrowland__Dave_Sips

דרקון רובוטי אדיר ממדים הזדקר מעל הבמה, כשהוא מניד את ראשו מצד לצד ורושף מלועו סילוני עשן סמיך בניחוח ורדים. גלגל ענק עם שלל אורות מנצנצים. להטוטנים על חבל ועשרות במות ומבנים הפזורים בין אגמים וגשרונים, שנראו כתפאורה מושקעת במיוחד של סרט אגדות סוריאליסטי עתיר תקציב.

זה עתה נכנסנו היישר אל תוך ממלכה של פנטזיה, שבוראיה לא חסכו בשום פרט, החל מהעיצוב האגדי של המתחמים השונים ועד לעמדות ההתרעננות ביציאה מחדרי השירותים, שבהן איש צוות זריז מתיז דיאודורנט לבתי השחי של כל המעוניין. תשכחו מכל מה שחשבתם על פסטיבלי מוזיקה. הפסטיבל הזה הוא אופרה אחרת לחלוטין.

"המופע המרהיב ביותר עלי אדמות, מחזה שכמותו מעולם לא נראה בעבר", הבטיח הקדימון של פסטיבל Tomorrowland, והזמין את "אנשי המחר מכל קצוות תבל" להתכנס ולחוות מופע של פעם בחיים. ועדיין, דבר לא יכול היה להכין אותי לכל שנגלה לעין מרגע שחציתי את שעריו.

מסיבת ריקודים במטוס

בכל שנה בקיץ, זו השנה ה-14, משנה העיירה הבלגית המנומנמת Boom (כ-30 ק"מ צפונית לבריסל בואך אנטוורפן) את פניה, והופכת לדיסנילנד של עולם המוזיקה האלקטרונית. מאות אלפים מכל קצוות תבל עולים אליה לרגל כדי לקחת חלק בפסטיבל, הנחשב לאחד מאירועי המוזיקה המושקעים והמרשימים בעולם. אם תרצו, הוודסטוק של ימינו. "זה הרבה מעבר לפסטיבל", תיאר את המקום הדי-ג'יי ארמין ואן ביורן, אחד האמנים הגדולים של הז'אנר, שמככב על במות הפסטיבל. "זהו פסטיבל מוזיקה ברמה אחרת, בשילוב עם פארק שעשועים וקרקס ומופעי אור, עם פסטיבל אוכל ועוד - שהפכו לתופעה תרבותית".

מה שהחל בשנת 2005 כפסטיבל צנוע יחסית על אדמות שהושכרו מחקלאי האזור, התעצם והלך משנה לשנה במהירות מסחררת. כ-400 אלף (!) איש מרחבי העולם חגגו בשני סופי השבוע של הפסטיבל האחרון. כל מאות אלפי הכרטיסים נחטפו ואזלו שניות ספורות מרגע שהמכירה נפתחה, ומיליונים נוספים שנכנסו לאתר בניסיון להשיג כרטיס נאלצו להמתין ולנסות את מזלם שנית בפסטיבל הבא, שיתקיים החודש. מי שלא השיג כרטיס, יוכל להתנחם בצפייה בשידורים החיים והחוזרים של המופעים בערוצי הפסטיבל ביוטיוב, בטוויטר ובאינסטגרם - שם הם זוכים לשיעורי צפייה של עשרות מיליונים, כמו גם מספר שיא של מעל 13 מיליון עוקבים בדף הפייסבוק.

החגיגות מתחילות כבר במטוס עצמו / צילום: באדיבות בריסל איירליינס

החוויה הייחודית מתחילה עוד הרבה לפני שהוא פותח את שעריו. כבר עם הנחיתה בשדה התעופה אפשר היה לחוש באזזז מיוחד באוויר, כשאת פני הבאים קידמו עמדות של הפסטיבל, מוזיקת EDM (Electronic dance music) מקפיצה ואווירת מסיבה שהשתלטה על הטרמינל. יותר מעשרת אלפים ממשתתפי הפסטיבל מגיעים אליו ב"טיסות מסיבה" מיוחדות של בריסל איירליינס, שאף עיצבה לרגל האירוע מטוס מיוחד שעליו מתנוסס השם Tomorrowland על רקע ציור של אייקון הפסטיבל המכסה את המטוס לאורכו ומסמל את ערכי המפתח שלו: אהבה, ידידות ואחדות.

החגיגות מתחילות כבר במטוס עצמו, במסיבה סוערת בשחקים לצלילי להיטי הפסטיבל, בליווי תאורה מתאימה שלא הייתה מביישת שום מועדון ריקודים ושלל אביזרים זוהרים המחולקים לנוסעים לחימום האווירה. כמה מהטיסות כללו אפילו הופעה חיה של די. ג'יי שהרקיד את הנוסעים בגובה 30,000 רגל ושף בלגי שהופקד על הפינוק הקולינרי.

על מידת החשיבות שמייחסים הבלגים לפסטיבל, ניתן ללמוד גם משורת האישים רמי המעלה הפוקדים אותו, ובראשם המלך פיליפ והמלכה מתילדה, שהגיעו במפתיע ליום הפתיחה. גם ראש ממשלת בלגיה, שארל מישל, הגיע לפסטיבל ואף הגדיל לעשות והזמין את שרי ממשלתו להתלוות אליו ולחגוג בפסטיבל כבונוס על עבודתם הקשה. הוא גם עצר לצילום סלפי עם ה-די. ג'יי. הסקוטי Jackmaster שכיכב באותה עת על הבמה. במקרה או שלא במקרה, מישל הוא ראש הממשלה הצעיר ביותר בתולדות המדינה (יליד 1975).

אש, ברקים ותמרות עשן

על אף השעה המוקדמת, נהר אנושי ססגוני במיוחד כבר גודש את מתחם הפסטיבל, המשתרע על פני שטח עצום של 75 דונם של אגמים, גשרונים, מבנים ציוריים וצמחייה שופעת, בנוסף על הבמות המושקעות. לצד כל אלה, תמצאו גם שירותים כמו מספרה - שבה מעצבים למבקרים תסרוקות מגניבות, עמדה שבה ניתן להשלים את הלוק באיפור מיוחד ברוח הפסטיבל וכפר נופש ייחודי בשם Dreamville, המספק מגוון אפשרויות לינה. אלה נעות בין אוהלים מעוצבים בהשראת הפסטיבל לבקתות עם סאונה פרטית למתפנקים.

מתחם הפסטיבל / צילום: באדיבות Tomorrowland__Dave_Sips

אבל גולת הכותרת של המתחם היא ללא ספק הבמות על עיצובן הגרנדיוזי, ובראשן הבמה המרכזית שעיצובה מתחלף משנה לשנה בהתאם לנושא הפסטיבל. ב-2011 למשל נבנתה הבמה המרכזית סביב המוטיב של אליס בארץ הפלאות וכללה בין השאר עצי אלון ענקיים, פטריות ומפלים זורמים. בשנה שאחריה עוצבה הבמה כהר געש ענק שממנו פרצו אש וזיקוקים, ובשנה אחרת הומטרו על הקהל ורדים מתוך מסוק שחג מעליהם בשמיים.

בפסטיבל האחרון עוצבה הבמה האדירה סביב מוטיב הקרקס ונראתה כשילוב מרהיב של ארמון מהאגדות עם אוהלי קרקס, כולל כמה קומות של סחרחרות סוסים בגודל מלא, כשמעל הקהל מפליאים אקרובטים ולוליינים בביצועיהם על גלגלי ענק, הליכה על חבל ושאר פעלולים. את המחזה הסוריאליסטי השלימו דרקוני ענק אדומים שהזדקרו לפתע בריקוד בלב הקהל, תותחי ערפל ולהבות של אש שהבליחו מכל עבר, מזרקות מים מרקדות, מופעי לייזר מרהיבים, נהרות של קונפטי ושלל אפקטים שהעניקו הגדרה מחודשת לביטוי "אש ותמרות עשן".

אבל הבמה המרכזית רחוקה מלהיות כל הסיפור. במקביל אליה מתקיימות כמעט בכל רגע נתון הופעות על גבי 15 במות נוספות הפזורות ברחבי המתחם, שכל אחת מהן יותר מדהימה מרעותה ולכל אחת עיצוב ייחודי משלה, שמכניס את המבקרים הישר לתוך פנטזיה אחרת.

אחת הבמות המרשימות ביותר היא במת ה"חירות", הממוקמת במתחם סגור המעניק תחושה של אינקובטור וירטואלי שעוטף אותך מכל הכיוונים ומטלטל את כולך בעוצמה אדירה של מוזיקה, תאורה וכל אפקט אפשרי - מאש וברקים וסילוני ערפל סמיך ועד למערבולת של צורות פסיכדליות ששוטפות אותך מכל עבר. קשה להעביר במילים את מה שקורה שם. רגע אתה חש כצולל למעמקי הים כשמעליך ומכל צדדיך זורמים גלים על גבי לוחות של תאורת לד משוכללת, וכמה רגעים אחר כך מתחלף הים במטר של כוכבים שעוטף אותך ואתה חש כמרחף בחלל.

על הבמה ארמין ואן ביורן מטריף את הקהל עד אקסטזה בסט טראנס משובח, שכלל בין השאר גם את "Great Spirit" - הלהיט הגדול שלו עם הצמד הישראלי המצליח ויני ויצ'י, שעשו דרך ארוכה מאז היו פשוט מתן ואבירם מעפולה, ובעצמם כבשו את הבמה הזו בהמשך הערב וריגשו לא מעט ישראלים שהציפו את הרחבה בדגלי כחול-לבן גאים במיוחד.

דמותו המוגדלת של ואן ביורן מרצדת על המסך הענק. ללא מילים הוא מניף את ידיו למעלה, והקהל העצום אחריו כאיש אחד. הוא זוקר אצבעותיו לצדדים. כולם אחריו. סוג של "דוד המלך אמר", גרסת הדאנס. התפאורה מתחלפת ועוטפת מכל הכיוונים, התאורה והמוזיקה מטלטלות, הבסים עושים צחוק מפעימות הלב החלושות שעמן נכנסת הנה והולמים בך מבפנים בעוצמה מטורפת כאילו הגוף הצמיח לו לב חדש. גם למי שכמוני לא נמנה עם הקהל שחי ונושם מוזיקה אלקטרונית, קשה שלא להיסחף באנרגיה המטורפת הזו, שכובשת וסוחפת אותך לחלוטין, תרצה או לא תרצה.

ממלכה של פנטזיה / צילום: באדיבות Tomorrowland__Dave_Sips

"גן הטירוף" ובמה במערה

אני יוצאת להרגיע קצת את הדופק בבמתThe Organ of Harmony , המעוצבת כנבל יפהפה אדיר ממדים, שעל מיתריו מטפסים מפלוני מים וסביבו פרחים ובעלי חיים ביזאריים. בדרך אני חולפת על פניה של במה אחרת, שמצדיה מתנוססים כדורים פורחים בגודל מלא ועשרות אורות בוהקים, ובמת "גן הטירוף" שבלב האגם, המשלבת אפקטים מהפנטים של תאורה, מים ואש.

לא הרחק משם, ממשיך הדרקון הססגוני הענק שחולש על במת "גן הוורדים" לנשוף לעבר הקהל סילוני עשן בניחוח ורדים. מעבר לגשר, בלב האגם, צפה במה יפהפייה אחרת הקרויה Harbor House (בית הנמל), ומרשימה לא פחות היא במת בית הספרים (House of Books) המעוצבת כטירה גותית מהאגדות הגדושה בספרי ענק.

בבמה אחרת, שבה מפלס הגיל יורד ומפלס האלכוהול עולה, מלהיטות נערות חצי מעורטלות את הקהל בריקוד חושני על עמוד, ובלוני ענק ומטחי קונפטי המושלכים מלמעלה משלהבים את האווירה. צפוף שם, אבל שוב ושוב אני נוכחת, במידה מסוימת של פליאה, באדיבות של הקהל המתקבץ ברחבה. איש אינו דוחף, אין ולו שמץ של אלימות ואין כמעט קושי לפלס דרך בתוך ים האנשים. אולי כי ככה זה בבלגיה, גם בתוך שיכרון החושים יש סדר.

גשר מאחורי הבמה המרכזית מוליך אותי לבמה נוספת החבויה ביער, שם חוגג קהל גדול במסיבת טכנו, וההתלהבות מסביב הולכת וגואה. כבר למעלה מחצי יממה הם מקפצים כך מבמה לבמה ורוקדים וחוגגים כאילו אין מחר, ועדיין נראים נמרצים ואחוזי התלהבות כאילו לא חלה עליהם שום מגבלה של סיבולת אנושית. במה אחרת, The Rave Cave, שהיא הקטנה בין במות הפסטיבל, חבויה בתוך מערה, ומתגלה כמקום נהדר לגלות כמה ממיטב הכישרונות הבלגיים בתחום באווירה אינטימית יותר.

עם רדת החשיכה, נוסק הפסטיבל לשיאים חדשים, כשמטחי זיקוקים אדירים, שלעומתם במות יום העצמאות שלנו היו מסמיקות ממבוכה, מבעירים את שמי הלילה במפגן ראווה מרהיב. תשכחו מהתדמית המעונבת. מתברר שכשהבלגים חוגגים, זה משהו שממש לא כדאי להחמיץ. המוזיקה מחשמלת, התפאורה מכשפת, האווירה - קרנבל מטורף והחוויה בלתי נשכחת.

מוזיקת ה-EDM, שכבר מזמן יצאה מהמחתרת ומהמועדונים החשוכים והפכה למיינסטרים במוזיקה העולמית, היא המלכה הבלתי מעורערת של הפסטיבל הזה. למעלה מאלף אמנים הכוללים את הדי.ג'ייז המובילים בעולם, כמו ואן ביורן שהוזכר קודם לכן, דייוויד גואטה, טייסטו, ה-DJ האמריקאי-הודי KSHMR, וסטיב אנג'לו השוודי, הנחשבים אגדות מהלכות בתחומם, סוחפים כאן את הקהל. זהו מפגן אדיר של מוזיקה אלקטרונית עכשווית על כל גווניה. מטכנו, טראנס והאוס ועד hardstyle, טראפ ודאבסטפ, כשגם מקומם של ז'אנרים מוזיקליים נוספים כמו פופ אינו נפקד.

ממלכה של פנטזיה / צילום: באדיבות Tomorrowland__Dave_Sips

אבל גם למי שהשמות הללו אינם אומרים דבר, יהיה קשה שלא להיסחף. לצד הכוכבים הגדולים, מרגש היה לפגוש על הבמות גם בכמה כוכבים עולים משלנו, כמו סקאזי, ויני ויצ'י ו-Alien Project ששלהב את הקהל בסט טראנס משובח במיוחד.

גרסת החמישה כוכבים

אחרי כמה שעות רוויות אדרנלין של מעבר בין הבמות השונות, כדאי לקחת קצת אוויר ולהירגע מההמולה. אפשר לצאת לשיט רגוע בסירה על האגם היפה בין חבצלות מים, או להשתרע על אחד הערסלים הפזורים בין העצים. כדאי גם לצאת לסיבוב על הגלגל הענק לתצפית נהדרת על הפארק כולו מלמעלה. העלייה לגלגל הענק אינה כרוכה בתשלום ומומלץ בחום לחזור עליה שנית בשעות החשיכה כשהכול מואר בתאורה מרהיבה במיוחד.

לאלו האוחזים בכרטיס משודרג (מסוג פלז'ר או קומפורט, שמחיריהם גבוהים יותר בהתאם), המאפשר גישה לאזורים נוספים הסגורים בפני הקהל הרחב, ממתינות לא מעט אפשרויות נוספות, ברוח הפסטיבל אך בגרסת חמישה כוכבים, בנוסף למרפסות תצפית משודרגות, המאפשרות ליהנות מההתרחשויות על הבמות מקרוב, בנוחות ובלי דוחק.

תוכלו גם להתרענן כאן בשחייה בבריכה לצלילי המוזיקה מהבמה (לא הייתם ערוכים לאופציה כזו? אל דאגה, אפילו בגדי ים ומגבות יספקו לכם כאן ללא תוספת תשלום), ולשקוע בנדנדות ערסל מרופדות בכריות רכות או בכורסאות מסאז' מתוחכמות, שמעסות כל נקודה בגוף מהקרקפת ועד הרגליים. בין לבין, עוברים מלצרים ומציעים כיבוד ממגשים עמוסים על חשבון הבית.

אבל השוס הגדול מכולם הוא בריכות ג'קוזי-ספא עם תאורה רומנטית רכה, שמאפשרות להתעטף בזרמים החמימים ממש מעל הבמה המרכזית. אם הצירוף של נירוונה ומוזיקת טכנו שנותנת בראש ברקע נשמע לכם כמו אוקסימורון, צפויה לכם הפתעה גדולה.

הפתעה נוספת נרשמת בגזרת הקולינריה. יותר מ-120 עמדות מזון, לכל טעם ועומק הכיס, פזורות במתחם הפסטיבל, מדוכני מזון מהיר ועד למסעדת שף שמגישה ארוחות גורמה של שפים מובילים עטורי כוכבי מישלן. בהתאם לרוח הבינלאומית של המקום, אחד המתחמים הפופולריים ביותר הוא שדרה בלתי נגמרת של דוכנים מפתים, המציעים מאכלי עמים מגוונים מכל רחבי תבל - מהוואפל הבלגי והצ'יפס הבלגי המפורסם, דרך דוכנים של אוכל הודי ווייטנאמי ועד לטאקו ולזניה מקסיקנית עם גרגירי תירס; סושי וברביקיו קוריאני, וכמובן השוקולד הבלגי המהולל הנמכר כאן בכל פינה. גאווה ישראלית נרשמת בדוכן הפלאפל והחומוס שיצגו את ישראל וזכו לפופולריות רבה. התשלום, אגב, מתבצע במטבע הרשמי של הפסטיבל: פנינים וירטואליות, שאותן מטעינים מראש בצמיד הדיגיטלי המהווה גם את כרטיס הכניסה לפסטיבל.

האירוע הבינלאומי בתבל

אבל ה-Tomorrowland איננו רק פסטיבל, אלא שואף להיות הרבה מעבר לכך. על-פי דיווחי המארגנים, Tomorrowland הוא כיום האירוע הבינלאומי ביותר בתבל, שבו נוטלות חלק יותר מ-200 מדינות - מספר גבוה יותר של לאומים אף בהשוואה לאולימפיאדה, והוא מבקש ליצור גשר של אחווה בין העמים באמצעות המוזיקה והחוויה, תחת הסלוגנים המובילים המזוהים עם הפסטיבל: "Tomorrowland מאחד את העולם" ו"Unite Forever".

שיאו של האיחוד העולמי הגלובלי בא לידי ביטוי באירוע אדיר ממדים בשם Tomrrowland UNITE שבמהלכו מתקיים אחד מערבי הפסטיבל בו-זמנית בכמה מדינות נבחרות במקביל ותוך סנכרון מושלם עם הבמה המרכזית בבלגיה, באמצעות מסכי ענק המעבירים בזמן אמת את ההופעות מהבמה הבלגית.

"put your fucking hands up", שאג הדי.ג'יי מעל הבמה המרכזית בבלגיה, ומאות אלפי זרועות הונפו ונשלחו אל על בו-זמנית בבלגיה, בדרום קוריאה, במלטה, בדובאי, בגרמניה, בלבנון ובישראל, על רקע אפקטים מרשימים של זיקוקים, אש, לייזר ותותחי עשן שהופעלו בתיאום מושלם באותם רגעים ממש בכל המדינות שנטלו חלק באירוע.

סימן היכר מרכזי נוסף של הפסטיבל הוא הכמות הבלתי נתפסת כמעט של דגלי לאום שבהם מתעטפים המשתתפים, ביניהם היה מרגש לפגוש לא מעט דגלי כחול-לבן. וכשבתוך כור ההיתוך הסוריאליסטי הזה, העין פתאום קולטת ישראלי ולבנוני רוקדים שכם אל שכם, דגל אל דגל, המרחק בין העמים אכן נראה לרגע קטן מאי פעם. מי יודע, אולי באמת כל מה שבעצם היה צריך כאן כל הזמן הזה הוא פשוט הסאונד המתאים.

הפסטיבל מתקיים במהלך שני סופי שבוע, 20-22 ו-27-29 ביולי. הלנים במתחם Dreamville יוכלו ליהנות מאירוע נוסף של קדם הפסטיבל בתאריכים 19 ו-26 ביולי.

מידע מעשי | טיסות: מישראל לבלגיה טסות בעיקר אל על ובריסל איירליינס (האחרונה עם 14 טיסות שבועיות). לכבוד הפסטיבל מוציאה החברה עוד 140 טיסות מסיבה מיוחדות עם די-ג'יי, מכ-80 ערים בעולם. לדברי נציגות החברה גם מישראל מתוכננות לצאת טיסות כאלה, ולפני אחת מהן אולי אפילו תהיה מסיבה בטרמינל.

כרטיסים: יש להסתער על אתר האינטרנט ברגע שההרשמה נפתחת, שכן הכרטיסים אוזלים במהירות שיא. מי שמצליח להניח יד על כרטיס מגלה שאפילו הפרט הזה אינו סתמי בעיצובו. רוב הכרטיסים כבר נחטפו, אבל נכון לזמן כתיבת שורות אלה, ניתן עדיין להשיג כמה חבילות מהזן היוקרתי. החבילה כוללת כרטיס כניסה מלון: 4,025 שקל לאדם. www.festicket.com/festivals/tomorrowland/tomorrowland/package.

טומרולנד חורף: החל מ-2019 יהיה גם פסטיבל חורף, שיתקיים באתר סקי באלפים הצרפתיים, בין 9-16 במארס. החבילה תכלול בנוסף לאירועי הפסטיבל גם סקי פס. ההרשמה נפתחת ב-15 בספטמבר. לפרטים: www.tomorrowland.com/en/winter.

עוד פסטיבלים שווים

ספרד, פסטיבלי Mad Cool ו-Benicassim

פסטיבל Mad Cool הספרדי הוא צעיר יחסית, רק בן שנתיים, אבל ההצלחה הגדולה של השנים הקודמות הקפיצה אותו לדרגה של אחד הפסטיבלים המדוברים והפופולריים ביותר באירופה. בין השמות המפורסמים שיופיעו בו השנה: פרל ג'ם, ארקטיק מאנקיז, קווינס אוף דה סטון אייג', ג'ק וייט מה White Stripes ועוד. שבוע לאחר מכן יתקיים פסטיבל בניקסים (Benicassim, אתר נופש על החוף, מדרום לברצלונה) ובו יופיעו הפט שופס בויז, הקילרס, מאדנס ועוד.

איפה ומתי: מדריד, 12-14 ביולי, בניקסים, 19-22 ביולי

יוון, פסטיבל רוק Rockwave

פסטיבל Rockwave מתקיים כבר 22 שנה, וגם הוא פופולרי, מהפופולריים ביבשת. גם הוא חלק מהסיבוב של הארקטיק מאנקיז, ולצדם יופיעו ג'ודאס פריסט, איירון מיידן ועוד.

איפה ומתי: Malakasa, ליד אתונה, 19-20 ביולי

הונגריה, Sziget, רוק ועוד

השנה מופיעים הגורילז, ליאם גלאגר, לנה דל ריי, קנדריק לאמר והארקטיק מאנקיז, בהמשך הטור שלהם באירופה. לצדם יש גם Art Zone עם מיצגים, קירות גרפיטי ענקיים, פסלים צבעוניים, מופעי קרקס, תיאטרון רחוב, מסיבות צבע ועוד.

איפה ומתי: בודפשט, 8-15 באוגוסט

אוסטריה, Bregenz, אופרה

זוכרים את הסצנה בסרט "קוונטום של נחמה", כשג'יימס בונד (דניאל קרייג) מאזין לשיחת הוועידה של אנשי ארגון קוונטום תוך כדי האזנה לביצוע של האופרה "טוסקה"?

למי שזוכר את הלוקיישן המהמם, זה האתר שבו מתקיים פסטיבל הקיץ של ברגנץ (Bregenz), בחוף האוסטרי של ימת קונסטנץ. הבמה צפה במרכז האגם והתפאורות עילאיות. השנה לא ינגנו שם את טוסקה, אבל כן את כרמן של ביזה ואת הספר מסביליה של מוצרט.

איפה ומתי: ברגנץ, 18 ביולי עד 18 באוגוסט

שווייץ, Montreux, ג'אז ועוד

פסטיבל הג'אז במונטרה (Montreux) הוא אחד מפסטיבלי הג'אז הטובים והוותיקים באירופה, מאז 1967, וגם הוא מתקיים באתר פסטורלי לחופי אגם ז'נבה. כבר מראשיתו הג'אז לא היה אלא כותרת רופפת, כשלצד אמני הג'אז כמו צ'יק קוריאה והרבי הנקוק התארחו גם דיוויד בואי, פרנק זאפה, אריק קלפטון, לד זפלין, רדיוהד ועוד. השנה יופיעו בין היתר Alice in Chains, האחים מרטינז, קווינסי ג'ונס ועוד.

איפה ומתי: מונטרה, 16-1 ביולי

עוד כתבות

אביגדור וילנץ, יו''ר דאסטפוטוניקס / צילום: אינטל

אקזיט של עד 1.3 מיליארד דולר לסטארט־אפ ממודיעין בראשות המשקיע הסדרתי

דאסטפוטוניקס הישראלית, שהיו"ר שלה הוא המשקיע הסדרתי אביגדור וילנץ, נמכרת לחברת השבבים האמריקאית Credo, בעסקה שמוערכת בטווח של כ־850 מיליון דולר ועד כ־1.3 מיליארד דולר

עידן אזולאי, מנהל השקעות ראשי, בסיגמא-קלאריטי בית השקעות, / צילום: אוראל כהן

מנהל ההשקעות שממליץ: "היהלומים" שכדאי להחזיק בתיק

עידן אזולאי, מנהל השקעות ראשי בסיגמא-קלאריטי, טוען כי התפתחויות המאקרו הפכו את תחזיות האנליסטים ללא רלוונטיות ● הוא מציע להתמקד באג"ח הקצרות, ועדיין מזהה "יהלומים" בשוק המניות: "מעדיף ללכת עם החברות שמצליחות, גם אם הן כבר נחשבות יקרות יותר"

אפליקציית Waze / צילום: Shutterstock

הווייז לא עובד לכם היום? זו הסיבה

גם בזמן הפסקת האש: למה עדיין יש שיבושי GPS ברחבי הארץ? המומחים מסבירים ● שאלת השעה

קלוד / צילום: Shutterstock

נתנו לקלוד להשקיע 50 אלף דולר: מי המניה שבחר?

חשבון אנונימי ברשת X בנה באמצעות מודל קלוד מנהל תיק השקעות וירטואלי שמצליח, לפחות בינתיים, לעקוף את מדד ה־S&P 500

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המומחים מעריכים: זו האסטרטגיה של טראמפ כעת

כשברקע האיום של נשיא ארה"ב להטיל מצור על מצר הורמוז החל מהשעה 17.00 שעון ישראל, מומחים שונים מנסים להעריך לאן חותר טראמפ ומה הסיכוי לחזרת המלחמה: "נראה החרפה רטורית וצבאית כדי לגרום לטהרן להתפשר"

למה כל כך קשה להוציא את המוקשים בהורמוז? / צילום: נאס''א

למה כל־כך קשה להוציא את המוקשים בהורמוז?

פריצת מצרי הורמוז עוברת דרך פינוי המוקשים שאיראן הטמינה בהם ● אלא שמדובר במשימה סיזיפית שלא ניתן לתחום בזמן ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: Shutterstock

הבטיחו פטור ממס וסיבכו את החוסכים: כך לכאורה עבדה תרמית הפנסיה החדשה

עובד רשות המסים וסוכן ביטוח נעצרו בחשד שניהלו רשת למשיכת כספי פנסיות במרמה תוך התחמקות מתשלום המס ● לפי נתוני רשות שוק ההון, המשיכות המוקדמות של התמלוגים הפכו לתופעה שהולכת ומתרחבת ● מומחים מזהירים: לא רק החיסכון נפגע, אלא גם הכיסוי הביטוחי

סניף קרפור בקריית אונו / צילום: טלי בוגדנובסקי

הסל של המדינה או של ברקת? הוזלות של עשרות מוצרים עם שלל כוכביות

השבוע יוצא לדרך מהלך המחירים של שר הכלכלה וקרפור, ובשוק מותחים ביקורת על הכשלים ● מהמכרז שניגשה אליו רק מתמודדת אחת, דרך ההחלטה לקיים את המהלך רק בשליש מסניפי קרפור ובמיקומים פחות נגישים ועד הגבלות הרכישה והמיתוג מחדש שנעשה ברגע האחרון

מנכ''לי ''שבע המופלאות'' שחלקן ידווחו השבוע / צילום: צילומים: AP- David Zalubowski, Jae C. Hong, Rod Lamkey, Mary Altaffer

מיקרוסופט צללה, טסלה נפלה: האם זה הזמן לקנות את "שבע המופלאות" בהנחה?

בגולדמן זאקס סבורים כי זהו זמן נכון להשקעה במניות שבע ענקיות הטק, אותן כינו "הזדמנות ערך", לנוכח הגידול ברווחים העתידיים ● אבל יש גופים בוול סטריט ובישראל שסבורים כי צריך להפסיק להתייחס אליהן כמקשה אחת, ומבחינים בין המוצלחות יותר למתקשות

אילוסטרציה: Shutterstock

מה שטח הדירה? משרד המשפטים פרסם להערות הציבור תקן חדש

התקן המחייב החדש לחישוב שטחי דירות יחליף את התקן הקודם, שאושר ב-2008, ויחייב את חברות הנדל"ן, את הטאבו, את הלמ"ס וגורמים נוספים שלהם קשר לנושא

פרופ' אלי בן ששון, מייסד שותף ומנכ''ל STARKWARE / צילום: ניב קנטור

סטארקוויר מפטרת עשרות עובדים: "תשתית לבדה לא מנצחת את המשחק"

יוניקורן הבלוקצ'יין סטארקוויר מפטר כ-30% מכוח העבודה שלו, כך לפי גורמים ● דבר הפיטורים פורסם ע"י מנכ"ל החברה אלי בן ששון, אם כי לא צוין מספר העובדים ● כיום יש בחברה כ-200 עובדים

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

שיא חדש בת"א; מדד הביטוח זינק במעל 4%, מדד הבנקים ב-3%

מדד ת"א 35 עולה בכ-1.2% ● מדד הנפט והגז מאבד גובה, המניות הביטחוניות נופלות ● השקל מתחזק מול הדולר ● עליות נרשמות גם באירופה ובחוזים בארה"ב; מחירי הנפט יורדים ● וול סטריט עברה אמש מירידות לעליות חדות, אחרי שטראמפ אמר: "האיראנים התקשרו אלינו ורוצים עסקה"

הנכדים זוכרים: עובדי גלובס מנציחים את יקיריהם

ילדים שנולדים היום כמעט ולא יכירו ניצולי שואה, וסביר שלא ישמעו עדויות ממקור ראשון ● במקום שבו הזיכרון הולך ומידלדל, חובה עלינו, דורות ההמשך, לזכור ולהזכיר ● וכמי שנפלה בידיהם הזכות להיות חלק מפלטפורמה שמאפשרת תיעוד, אנחנו מחויבים למלאכה ביתר שאת

קניות ברשת / אילוסטרציה: Shutterstock, William Potter

החבילה שלכם מחו"ל עוד לא הגיעה? ייתכן שתצטרכו להמתין עוד כמה שבועות

הפסקת האש החזירה בהדרגה את פעילות המשלוחים לישראל, אך שיבושים בשרשרת האספקה ומחסור בטיסות מטען ממשיכים לעכב חבילות רבות ● חלק מאתרי הסחר חזרו לפעילות מלאה או חלקית, בעוד אחרים עדיין לא ● בענף מדווחים על התייקרות חדה בשילוח האווירי ועל פתרונות חלופיים מוגבלים ● מהיכן ניתן להזמין בימים אלו, מתי נחזור לשגרה מלאה, ומה האלטרנטיבות? ● גלובס עושה סדר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

האוצר מאפשר הלוואות בערבות מדינה לעסקים שנפגעו במלחמה

משרד האוצר הודיע כי יפתח בשבוע הבא מסלול ייעודי בקרן להלוואות בערבות המדינה עבור עסקים קטנים ובינוניים שנפגעו ממבצע "שאגת הארי" ● ברקע: הדיון הצפוי היום בוועדת הכספים על מתווה הסיוע לעסקים, לאחר ביקורת מצד גורמים במגזר העסקי ● נשיא להב: "כשל מתמשך של המדינה בטיפול בפיצויים בזמן חירום"

ג'ורג'יה מלוני, ראשת ממשלת איטליה / צילום: Reuters, Domenico Cippitelli

ראשת ממשלת איטליה מודיעה: משהים את ההסכם הביטחוני עם ישראל

"לאור המצב הנוכחי, הממשלה החליטה להשעות את החידוש האוטומטי של הסכם ההגנה עם ישראל" - כך התבטאה היום ראשת ממשלת איטליה ג'ורג'יה מלוני ● למרות שאיטליה נחשבת לבעלת ברית חשובה של ישראל באיחוד האירופי, מלוני החריפה לאחרונה את הטון נגד ישראל

כותרות העיתונים בעולם

נשיא דרום קוריאה השווה את צה"ל לנאצים, ומסרב להתנצל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: בחיזבאללה מפעילים לחץ על ממשלת לבנון רגע לפני שיחות השלום, משבר האנרגיה במזרח התיכון מחריף עם עשרות מתקנים שנפגעו, ונשיא דרום קוריאה השווה את צה"ל לנאצים ועורר סערה ● כותרות העיתונים בעולם

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

השיטה שסידרה למשקיע הסדרתי אקזיט של מיליארד דולר

חברת דסטפוטוניקס הישראלית נמכרה השבוע לענקית השבבים האמריקאית קרדו בעסקה שמוערכת בכמיליארד דולר ● מי שחתום על האקזיט הוא אביגדור וילנץ, המשמש כיו"ר וכמשקיע העיקרי של החברה ● בשנים האחרונות כמעט כל עסקת ענק בתחום השבבים הישראלי כוללת את שמו של וילנץ

רחפן FPV בפעולה / צילום: Shutterstock

שינוי אסטרטגי: צה"ל ירכוש אלפי רחפני תקיפה תוצרת ישראל

שינוי כיוון בלוחמת הרחפנים: לאחר הביקורת על רכיבים סיניים ותמחור נמוך במכרז הקודם, לגלובס נודע כי צה"ל יוצא למהלך הצטיידות נרחב ברחפני תקיפה ● בעוד שחיזבאללה מאמץ את השיטה האוקראינית לייצור זול והמוני, בישראל מהמרים על טכנולוגיה מתקדמת ומצלמות לילה ● בתעשייה הביטחונית סבורים: אלה רק הניצנים של לוחמת הרחפנים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ על רקע מצר הורמוז / צילום: ap, Alex Brandon

50 אלף חיילים, בלי צוללות: איך ייראה המצור של טראמפ על הורמוז?

המצור שהטיל נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על מצר הורמוז צפוי להתחיל היום אחה"צ ● מדובר באירוע בעל משמעויות אדירות לכלכלה העולמית, כשהדאגה בשווקים כבר ניכרת עם ירידות שערים והחשש מהתחדשות הלחימה ● כיצד יתבצע המצור, מה חשיבותו לסחר העולמי, וכיצד ישפיע על מחירי הנפט? ● גלובס עושה סדר