גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה כדאי להשקיע בסטארט-אפים ישראלים ואיך ניתן לעשות זאת?

תעשיית הסטארט-אפ הישראלית נמצאת בפריחה בשנים האחרונות ● להשקעה בהייטק הישראלי יתרונות רבים, אך חשוב לעשות זאת באמצעות הבנה של השוק וסקירה של כמה מדדים

השקעה בסטארטפ ישראלי/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
השקעה בסטארטפ ישראלי/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף בסדנו

תעשיית הסטארט-אפ הישראלית משגשגת עם אקזיטים ששוויים מזנק מדי שנה. האקזיט המפורסם ביותר הוא כמובן עסקת מובילאיי בשנה שעברה, שהייתה לגדולה ביותר בהיסטוריית האקזיטים הישראלים בסכום של 15.3 מיליארד דולר. זאת בנוסף לאקזיטי עבר של חברות כמו ווייז (שנמכרה לגוגל ב-2013 עבור 1.3 מיליארד דולר), M-Systems (שנמכרה עבור 1.55 מיליארד דולר ב-2005 לסנדיסק) ועוד. לצד זאת, אפיקי ההשקעה בהייטק הישראלי הולכים ומשתנים.

מצד אחד, כפי שניתן יהיה לראות בהמשך, נתוני האקזיטים של הסטארט-אפים בישראל מעודדים. שווי העסקאות עולה משנה לשנה, ונראה שכל פעם חברה ישראלית חדשה כובשת שיאים. מצד שני, יש גם מי שמצביעים על כך שמספר האקזיטים יורד והם הופכים להיות נחלתן של פחות ופחות חברות.

23 מיליארד דולר. זהו שווי האקזיטים של חברות סטארט-אפ ישראליות בשנת 2017, על פי דוח של חברת המחקר IVC-Meitar. בסך הכל, ב-2017, לפי הדוח, נרשמו 112 עסקאות אקזיט שונות. הנתון כולל כמובן את שני האקזיטים המפורסמים ביותר של שנת 2017 - מכירת מובילאיי לאינטל, עבור, כאמור, סכום של 15.3 מיליארד דולר; העסקה השנייה היא הרכישה של חברת הביומד נוירודרם על ידי חברת מיצובישי-טנאבה היפנית עבור 1.1 מיליארד דולר.

הצטרפו להשקעה בחברות סטארטאפ מבטיחות >>

כאשר מוציאים החוצה מהמשוואה את עסקאות הענק של השנים האחרונות, אשר מטים את המספרים כלפי מעלה, העלייה מתונה יותר . ללא עסקאות מובילאיי ונוירודרם, שווי האקזיטים בשנת 2017 עמד על 6.6 מיליארד דולר (לעומת 23 מיליארד עם שתי העסקאות הללו); ללא עסקת פלייטיקה ב-2016, עמד שווי האקזיטים על 4.4 מיליארד דולר (לעומת 8.8 עם פלייטיקה) - מספר דומה מאוד לנתונים של שנת -2014 2013.

בנוסף לכך, מספר האקזיטים בשנת 2017 עמד, כאמור, על 112 עסקאות (כולל מובילאיי ונוירודרם), זאת בהשוואה ל-120 בשנת 2016, 129 בשנת 2015 ו-132 בשנת 2014. התמונה שעולה מכלל הנתונים הללו היא כי הכסף ממשיך לזרום לתעשיית הסטארט-אפ בישראל בהיקפים גדולים, אך הכספים הללו הולכים ומתרכזים סביב פחות חברות.

אולם עדיין מדובר במספרים גדולים ובמספר גבוה של הזדמנויות השקעה. הדוח האחרון של חברת המחקר האמריקנית Startup Compass, בשנת 2015, שניתח את צפיפות הסטארט-אפים בערים גדולות בעולם, הצביע כי בישראל היא עומדת על ממוצע של 0.85-1.15 סטארט-אפים לכל 1,000 תושבים, הגבוה באירופה נכון לאותה תקופה.

זאת ועוד, בדוח מדד התחרותיות הבינלאומי של הפורום הכלכלי העולמי לשנת 2018-2017, ישראל מדורגת במקום ה-16, שיפור של שמונה מקומות ביחס לשנה שעברה. הדוח מתבסס על מספר פרמטרים, אך הקטגוריה המעניינת ביותר ביחס לשוק הסטארט-אפים המקומי, היא קטגוריית החדשנות, בה ישראל נמצאת במקום השלישי מתוך 137 מדינות. היא שומרת על המקום המכובד הזה כמעט מאז פורסם הדוח לראשונה, בשנת 2004.

קטגוריית החדשנות מודדת, למשל, את מעורבותם של מוסדות המחקר הישראלים בתעשיית הסטארט-אפים הישראלית, הסביבה הפיננסית שהם פועלים בה, מדיניות הרכש הממשלתית ועוד. בהקשר של חברות סטארט-אפ ישראליות, ובאופן ספציפי חברות הייטק, מדובר בנתון חשוב מאוד ומעודד השקעה, שכן התעשייה הזאת נשענת במידה רבה על חדשנות.

מאיר מלול,מנהל השיווק והמכירות, קבוצת בסדנו/צילום: יעקב כהן

לבחון פוטנציאל כדאיות

השקעות בנושא הסטארטאפים הן השקעות בעלות סיכון גבוה, למרות הפוטנציאל הגדול של ההייטק הישראלי. למרות הנתונים האופטימיים, מרבית חברת הסטארט-אפ לא מצליחות לפרוץ קדימה ולא מניבות רווחים למשקיעים. עם זאת, דווקא לצד הסיכון הזה, פוטנציאל הרווח עלה בין היתר בזכות שינוי המדיניות כלפי ההשקעות בהייטק הישראלי ומספר הקלות שנקבעו על ידי הממשלה. כך, למשל, מדיניות "ארגז החול" הרגולטורי, במסגרתה תיקצבה המדינה כ-100 מיליון שקל שמטרתם להקל על הרגולציה עבור חברות סטארט-אפ. הדבר מתבטא בדמות דרישות הון עצמי מופחתות, הקלה בכללי איסור הלבנת הון, סיוע מול הבנקים ויצירת סביבת עבודה נוחה. תהליך זה מניע את השוק הישראלי להשקיע יותר בסטארט-אפים.

בשוק קיימים מגוון ערוצי השקעה בענף הסטארט-אפים, כל אחד מאופיין ברמות סיכון שונות ואמון על תחומים שונים, מפינטק ובנקאות ועד בינה מלאכותית וטכנולוגיות שמושתתות על חוכמת ההמונים. התחרות היא בתמיכה והשקעה במיזמים עם פוטנציאל מסחרי, בדגש על חדשנות.

קבוצת בסדנו (ראשי תיבות של בסיעתא דשמיא נעשה ונצליח), המתמחה בהשקעות חכמות, היא אחת הקבוצות שמחזיקה כיום במספר קרנות השקעה אשר ממוקדות בתעשיית ההייטק הישראלית. החברה נוסדה בשנת 2011 על-ידי איש העסקים אליעזר גרוס, והספיקה לגדול בשנים האחרונות ולהפוך לשם מוכר. מאז הקמתה לפני כשבע שנים, עוסקת בסדנו בהשקעות בסטארט-אפים ובהייטק וצברה מומחיות רבה. תחום ההייטק אינו היחיד שבו עוסקת החברה, שבשנה האחרונה זכתה להימנות על קבוצה מצומצמת של קרנות שגייסו השקעות באמצעות תשקיף להשקעה בפרויקט נדלן גדול בארה"ב.

"לחברה יש שותפות עם קבוצת "ריינהולד-כהן", הגדולה בישראל לרישום פטנטים רוחניים, משרדי ראיית החשבון Roth & Co האמריקני, שיושב בברוקלין וגם עם חברת ההשקעות של Midtown Partners & Co, ששותפה למיזמים שלנו בארה"ב", מספר מאיר מלול, מנהל השיווק והמכירות של החברה. "חלק מהחברות והשמות הללו הן לא רק שותפות, אלא גם משקיעות כספים בקרנות שלנו", הוא מוסיף.

מדיניות ההשקעות של החברה נקבעת על ידי ועדת מומחים בלתי תלויה מתעשיית ההייטק, הסטארט-אפ והיזמות שפועלת לצד הנהלת הקבוצה. מודל ההשקעה הוא של פיזור חכם. הכוונה היא שההשקעות מחולקות למקבצים שונים (קרנות) ובכל קרן השקעה שכזו הכסף מפוזר בין מספר רב ומגוון של חברות. הסיבה לכך היא שמספיק שאחת החברות מהמקבץ מצליחה, עדיין יכול להיווצר רווח נאה למשקיעים.

מסוק הקורמורן, קבוצת בסדנו/צילום: urbanaero.com

קחו לדוגמה את קרן 65 של הקבוצה, שמתמקדת בהשקעות בסטארט-אפים מבוססי הייטק וטכנולוגיה עם פוטנציאל מסחרי. קרן זו כוללת, בין השאר, גם השקעה בחברת אורבן איירונוטיקס בע"מ, המנוהלת על ידי יוצאי התעשייה האווירית, כמו המנכ"ל ד"ר רפי יואלי, לשעבר מהנדס פיתוח בכיר בתעשיה האווירית ובחברת "בואינג", ומפקדי חיל האוויר לשעבר, האלופים, דוד עברי והרצל בודינגר. החברה היא המפתחת של מסוק הקורמורן, בעל טכנולוגיה לבצע משימות מורכבות של חילוץ וסיוע באתרי אסונות, במקומות שכלי טיס רגילים לא יכולים להגיע אליהם. קבוצת בסדנו השקיעה בחברה זו כבר לפני ארבע שנים. המסוק המדובר מיועד בראש ובראשונה לצה"ל, הוא הודגם לא מכבר בפני נציגיו וזכה בין השאר לדוח חיובי מאד. קרן זו עדיין פתוחה למשקיעים נוספים על פי ההנחיות והתקנות של הרשות לניירות ערך.

בין הסטארט-אפים הנוספים שבהם משקיעה החברה ניתן למצוא, למשל, את חברת פילטרלקס מדיקל, אשר מפתחת מכשיר רפואי מתקדם שנועד לסייע במניעת שבץ במהלך פרוצדורות קרדיולוגיות, "אינטרוויו" - סטארט-אפ ישראלי שמפתח כלי טכנולוגי שנועד לסייע לחברות בגיוס כוח אדם ו"ג'טה" - יישום שמאפשר לאנשים למכור בקלות כרטיסי טיסה שקנו והם אינם יכולים לעשות בהם שימוש. חלק מהפיתוחים הללו כבר נמצאים בתהליכי פיתוח מתקדמים בשוק המקומי, במטרה למכור אותם בשווקים אחרים בעולם. "מודל הפעילות שלנו בסטארט-אפים הוא ארביטראז'י. בעזרת חברת הבת B. seed, שלוחה של בסדנו היושבת בברוקלין, אנחנו מנצלים את הפער בין השווי של השוק בישראל לשווי של השוק בארה"ב ומזה גוזרים את הרווח. במילים אחרות מנצלים את העלות הנמוכה בשוק אחד, כדי להרוויח בשוק אחר", מסביר מלול.

בשורה התחתונה, ניתן לראות שתעשיית הסטארט-אפים בישראל עדיין פורחת ובעלת פוטנציאל גם עבור משקיעים קטנים ובינוניים. כמות האקזיטים עדיין גבוהה, וכך גם סכומי הכסף בענף, בנוסף מדדים חשובים, כמו למשל מדד החדשנות, מעידים על המשך מגמה חיובית בתחום.

הצטרפו להשקעה בחברות סטארטאפ מבטיחות >>

פרסום זה נועד למטרות שיווקיות בלבד, ואין בו משום יעוץ ו/או הצעה ו/או הזמנה לבצע השקעה כלשהי ו/או משום תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר