גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טיול | שוק הלילה בבית שאן: הופעות, אוכל וחיזיון אור קולי

בילוי לילי בסקיתומרקט, שוק הלילה של בית שאן: הופעות של להקות, חיזיון אור קולי, דוכני אוכל ורכבת לילה חזרה הביתה

ישן וחדש בבית שאן, המיצג האור קולי / צילום: דורון ניסים
ישן וחדש בבית שאן, המיצג האור קולי / צילום: דורון ניסים

תארו לכם שבסוף יום עבודה בגוש דן תעלו עם הילדים או בלעדיהם על רכבת, וכעבור פחות משעתיים של נסיעה חווייתית תהלכו בין שרידים ארכיאולוגיים מפוארים של עיר רומית-ביזנאטית גדולה וחשובה. בדיוני? - כלל וכלל לא. רכבת העמק שקושרת את בית שאן לרשת הרכבות הארצית דרך תחנת מרכז השמונה בחיפה, הופכת את הרעיון הזה לאפשרי. בערבי חמישי במהלך יולי-אוגוסט, שבהם ייערך בבית שאן השוק הצבעוני סקיתומרקט, יופעלו רכבות לילה מיוחדות שיעזבו את בית שאן בשעות 22:30 ו-23:30 ויאפשרו ליהנות ממכמני העיר בשעות אחר הצהריים והערב הנעימות יחסית.

הסקיתומרקט, הלוא הוא שוק הלילה המיוחד הקרוי על שם סקיתופוליס, שמה הקדום של העיר, יתקיים זו השנה השביעית. השוק, שהכניסה אליו חופשית, ישתרע מרחבת בית הסאריה, בית המושל העות'מני שבמרכז מה שהיה פעם העיר העתיקה, ולאורך הטיילת שמובילה לגן הלאומי בית שאן. על הקיר החיצוני של התיאטרון הרומי בגן הלאומי (שהכניסה אליו בתשלום), יוקרן מדי ערב מופע אור-קולי קצר, שמבאר את תולדות העיר העתיקה. בעקבותיו ייערך סיור מודרך לאורך הרחובות העתיקים ובין שרידי העבר המוארים.

בסקיתומרקט יוצבו דוכני אוכל ממטבחי עמים שונים (בין השאר, מאכלים ללא גלוטן וארוחות לילדים), סיידר ומבשלות בירה. אמנים מקומיים יציגו תכשיטים למכירה. במתחם השוק ינגנו די.ג'ייז ובכל אחד מלילות היריד תתקיים בבית הסאריה הופעה אחרת: פיאסטה לטינית עם לילה מלקוס וחגיגה ישראלית לצלילי ארץ ישראל השמחה עם שולה חן וגבי ברלין, להקת אוברטון שתחזיר את הביטלס להופעה אחת בעמק וחפלה מזרחית אותנטית עם להקת שפתיים. לילדים יהיו דוכני יצירה, מתנפחים ופינות איפור.

ישן וחדש בבית שאן, בית הקפה רוזליה / צילום: יותם יעקבסון

במה שהיה בית הדואר המנדטורי שוכן כיום מוזיאון בית שאן (פתוח בימים א'-ד' בשעות 13:00-10:00. לתיאום פתיחה והדרכה בזמן אחר: 050-2621347), שבו פריטי וינטג' וארכיון צילומים ענק. את המוזיאון מפעילים מתנדבים בני העיר, שעורכים בו וברחבי העיר הדרכות בדגש אישי. הוותיק שבהם הוא יגאל מזור, תושב בית שאן מאז 1949. מזור, שלו זיכרונות רבים מהעיר הערבית ובתי הבזלת שהיו בה, מבכה את הריסתה על-ידי הרשויות בעבר. בפיו סיפורים מרתקים.

לאורך הטיילת שנמשכת מבית הסראיה לגן הלאומי ניצבים שרידי מבצר צלבני (שעליו נבנה לימים בית ספר) מוקף חפיר שהיה מלא מים והיפודרום רומי למרוצי סוסים, שחלקו המערבי הוסב לאמפיתיאטרון למופעי קרבות אדם וחיה.

בספרו "כפתור ופרח" מהלל אשתורי הפרחי (מהמאה 13) את בית שאן שבה בחר לחיות: "יושבת על מים רבים, ארץ חמדה מבורכת, ושבעת שמחות כגן השם תוציא צמחה ולגן עדן פתחה". הסיפא של דבריו לקוח מהדברים המיוחסים לריש לקיש, האמורא החשוב בן המאה השלישית לסה"נ, שבתלמוד בבלי מיוחסת לו האמרה: "אם גן עדן בארץ ישראל, הוא בית שאן". אולם נוסע מוסלמי בן זמנו של הפרחי מתאר את בית שאן דווקא כשער אל הגיהינום. הכיצד? נדמה שאת הדברים ניתן להבין דרך מהלך חייו הסוערים של ריש לקיש, שהיה בעברו שודד והפך לרב גדול. הכול תלוי בפעולה ובזווית המבט. אם ישכיל להפיק מאדמתה הפורייה של בית שאן ומשפע מימיה תוצרת חקלאית לרוב וייהנה ממיקומה האסטרטגי - יראה בה גן עדן. אם יישב בטל וייאנח תחת עול השמש הקשה - יראה בה גיהינום.

ישן וחדש בבית שאן, פסיפס רומי / צילום: יותם יעקבסון

נדמה כי בשנים האחרונות, יותר ויותר תושבי בית שאן בוחרים באופציה הראשונה. הם לוקחים את גורלם בידיהם ורואים את עתידה של העיר גם בחיזוק תיירותה. קו הרכבת שקושר את העיר עם מרכז הארץ תורם לכך לא מעט. וכך, קמים בעיר חדרי אירוח וגם מסעדות מיוחדות. לצד המוסדות המוכרים כמו שיפודי הכיכר ומסעדת אמא למאכלי פתיליה כורדיים, נפתחו בשנים האחרונות גם מקומות הסעדה בשיק מפתיע שלא היה מבייש את תל-אביב.

בסמוך לבית הסראיה, במבנה ההיסטורי שידע גלגולים רבים, פתחו הקונדיטורים חנה ונתנאל את רוזליה - קפה, אוכל, פטיסרי כשר למהדרין המשמר את הניחוח הישן והאותנטי של המקום (פתוח א'-ה' בשעות 22:30-08:00 ובימי שישי: www.rozalia.co.il, 14:30-7:30). הם מכינים כמעט הכול לבד - לחמים ומאפים, כריכים ופסטות (יש מענה רחב לטבעונים ולצליאקים) ועוד.

ישן וחדש בבית שאן, שרידים בעיר הרומית / צילום: יותם יעקבסון

מעברה האחר של רחבת הסראיה נמצאת מסעדת פפרדלה (פתוחה בימים א'-ה' בשעות 16:00-23:00 ובמוצאי שבת, משעה לאחר צאת שבת ועד אחרון הלקוחות. טל: 04-6588111). את המקום הקימו לירן ואלירן, ילידי העיר ששבו אליה לאחר כמה שנות עבודה במסעדות שונות ובקפה תמר בתל-אביב. השניים הקימו מסעדה שבבסיסה אוכל איטלקי עם תפריט שמתעדכן תדיר. בשנה החולפת עבר המקום הצתה, ומרגש לשמוע כיצד נרתמו תושבים רבים בעיר לסייע בפתיחתו המחודשת והמהירה. ואחרי הבילוי הלילי, אפשר להספיק גם לרכבת הבאה למרכז הארץ.

עוד כתבות

בית המעצר בברוקלין בתחילת ינואר, בסמוך להגעת מדורו / צילום: Shutterstock

"גיהנום עלי אדמות": הצצה לכלא הידוע לשמצה שבו כלוא הרודן מוונצואלה

עברייני מין מפורסמים, נאשמים ברצח, ברוני סמים ונשיאים לשעבר: בית המעצר המטרופוליטני בברוקלין מאכלס שורת דמויות קצה, אך נודע בעיקר בשל תנאי כליאה קשים והזנחה מתמשכת ● "לא אנושי": כך נראה המקום שאפילו שופטים מהססים לשלוח אליו נאשמים

ג'ילי סטאריי E-MI / צילום: יח''צ

83 ק"מ לליטר? ההבטחה של הקרוס-אובר הסיני החדש

לפלח הצפוף והפופולרי של רכבי קרוס־אובר עם הנעת פלאג־אין מצטרף מתמודד מבית ג'ילי - ג'ילי סטאריי E-MI ● יש לו ממדים מרשימים, תא נוסעים מרווח ומאובזר, מערכת הנעה מעודנת ומחיר תחרותי. האם נולד כאן להיט חדש?

ח''כ אופיר כץ / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

יוצא מהקפאה: הקואליציה תקדם את החוק לביטול לשכת עורכי הדין

הצעת החוק, שעברה בקריאה טרומית ב-2023, תקודם ע"י ועדת הכנסת בראשות יו"ר הקואליציה אופיר כץ ● לפי ההצעה, הלשכה תוחלף במועצה שבה ישלוט שר המשפטים ● לשכת עורכי הדין: "לא ניכנע לסחיטה ואיומים"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הדיווח שמקפיץ את מניית הבורסה: מו"מ למכירת פעילות המדדים לגוף זר

הבורסה בת"א מתקרבת להצפת ערך בפעילות המדדים שלה, שצמחה פי שמונה תוך שנתיים, אותה היא מתכננת למכור לגוף זר ● בשנה שעברה העריכו כי הבורסה תמכור את הפעילות, לה הכנסות של 25 מיליון שקל, תמורת 300-400 מיליון שקל

בוול סטריט המניות הקטנות הפכו למובילות של השוק / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

"ההתמקדות בת"א 125 היא החמצה": האם המניות הקטנות בדרך להוביל את הבורסה?

מדד ראסל 2000, הכולל את מניות השורה השנייה בארה"ב, רושם את פתיחת השנה הטובה ביותר שלו מאז 2021, ובשוק מאמינים שהראלי יימשך ● האם גם בת"א המניות הקטנות יתפסו את קדמת הבמה? "מי שאופטימי על ישראל זה מדד טוב להיחשף אליו"

ההכנסות ממיסוי רכב שברו שיאים ב-2024 / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילום: shutterstock

המספרים שמוכיחים שהמדינה התמכרה להכנסות ממסים על הרכב הפרטי

כ־12% מסך גביית המסים ב־2024 הגיעו מתחום הרכב ● הבלו בישראל היה גבוה ב־41% מהממוצע של כלל מדינות ה־OECD ● צ'רי ולנדרובר הודיעו על תחילת היצוא של FREELANDER ● טסלה נערכת לשיווק סייברטראק בישראל ● ו-MG משיקה קרוס־אובר פלאג־אין גדול ● השבוע בענף הרכב

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

בנקים לא יוכלו להנפיק כרטיסי אשראי? שמחון נגד משרד האוצר

בעוד חוק ההסדרים מנסה להפוך את חברות כרטיסי האשראי ל"בנקים קטנים" - מאחורי הקלעים מתחולל מאבק ● במועצה הלאומית לכלכלה דורשים לאסור על הבנקים להנפיק כרטיסי אשראי חדשים ומזהירים מ"סירוס" התחרות, אך באוצר טוענים: "המהלך יפגע בתנאי האשראי של הציבור"

דוד אזולאי / צילום: קבוצת דוד אזולאי

היזם שגילה: לא כל חברת בנייה יכולה להנפיק אג"ח

אחרי שזכתה לביקושים נמוכים מהצפוי, חברת הנדל"ן אמיד יזמות של איש העסקים דוד אזולאי, השהתה את גיוס החוב אותו תיכננה לבצע בבורסה ● הגיוס בהיקף של 94 מיליון שקל, נועד להחזר הלוואה יקרה שנטלה מחברת האשראי החוץ בנקאי מניף

דאטה סנטר / אילוסטרציה: Reuters, Noah Berger

מי שלא מבין את תשתיות המחר, מממן את האתמול

הכלכלה המודרנית כבר לא נמדדת בנפח המבנים אלא ביכולת להזרים ולעבד דאטה בזמן אמת ● דאטה סנטרים, ענן וסיבים אופטיים אינם שכבת תמיכה של הכלכלה, הם הכלכלה עצמה - והתובנה הזו מחלחלת כיום אל ליבת המערכת הבנקאית ● הטור מתפרסם לקראת כנס תשתיות לעתיד של גלובס, שייערך ביום רביעי הבא

"סימן אזהרה למשטר": המוקד המפתיע שבו התחילו המחאות באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: השמרנים באיראן היו בין הגורמים שהתחילו את המחאות, שיתוף הפעולה של ישראל ויוון, ובאירלנד לא מאמינים ש-6 מיליון יהודים נרצחו בשואה • כותרות העיתונים בעולם

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

מנכ"ל אנבידיה: העובדים במקצועות האלה יכפילו את שכרם

הואנג הציג בדאבוס תחזית אופטימית לשוק העבודה, ולאו דווקא בהייטק: הביקוש לתשתיות בינה מלאכותית יזניק את שכרם של בעלי מקצוע כמו חשמלאים, אינסטלטורים ועובדי בניין

אילון מאסק ומייקל אולירי / צילום: ap

כאשר אילון מאסק כיוון את המתקפות שלו נגד מייקל אולירי, המנכ"ל האירי ידע בדיוק מה לעשות

קרב מקוון בין מנכ"לי SpaceX וריינאייר הפך לשיעור כיצד להרוויח כסף מסכסוך מתוקשר

כוחות צה''ל בעזה. ''זה קריטי להסתגל ולהשתנות תוך כדי לחימה'' / צילום: דובר צה''ל

"האסטרטגיה של חמאס היא להרוג את האנשים שלהם למען יח"צ"

החוקר הבריטי אנדרו פוקס צלל למערכה בעזה כדי לנתח את שדה הקרב המודרני ● בראיון לגלובס הוא עומד על הפער בין ההישגים הצבאיים לכישלון ההסברתי: "ישראל הופתעה מעוצמת התעמולה נגדה" ● מהסתגלות למנהרות ועד למהפכה הרפואית, פוקס בוחן את הלמידה של צה"ל תחת אש, ומזהיר: "חמאס לא מהווה איום כרגע, אבל הוא חוזר לשליטה מלאה"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מקבלן חשמל למיליארדר: איך הבעלים של אחת החברות הבולטות בת"א נותר אנונימי?

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● צבי לוי, בעל השליטה ביצרנית המרעומים ארית, הפך השקעה של 14 מיליון שקל לפני שני עשורים לכזו ששווה מיליארדים ומימש בשבוע שעבר חלק מההחזקה תמורת כ־400 מיליון שקל ● ועדיין הוא שומר על אנונימיות כמעט מוחלטת, ואפילו תמונה שלו ברשת קשה למצוא

מיחזור משכנתאות / צילום: Shutterstock

בהיקף של 5 מיליארד שקל: שיאי מיחזור משכנתאות בדצמבר

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש דצמבר 2025 נרשמו שיאי מיחזור משכנתאות בין בנקים, ובמקביל חלה ירידה קלה בפיגורי המשכנתאות ● הנתונים מצביעים על למעלה מ-7,000 לווים שמיחזרו בחודש שעבר משכנתאות, כאשר היקפי המיחזורים הגיעו לכ-5 מיליארד שקל

אילוסטרציה: Shutterstock

דיווח על הכנסות נמוכות כשכיר, אך התגלה כבעלי שתי דירות בכיכר המדינה ופנטהאוז בראשל"צ

רשות המסים חושדת כי תושב ת"א גרף עשרות מיליונים במטבעות וירטואליים, אך לא דיווח על הכנסותיו ולא שילם את המס הנדרש על רווחי הקריפטו ● מהחקירה עלה כי החשוד לא פתח תיק ברשות המסים, לא הגיש דוחות ולא דיווח על עיסוקו במטבעות וירטואליים

רשת החשמל בישראל מתקשה להדביק את הזינוק בביקושים / צילום: Shutterstock

המהפכה הסולארית רצה קדימה, רשת החשמל נשארת מאחור

אחרי שנים של הזנחה, רשת החשמל בישראל מתקשה להדביק את הזינוק בביקושים ואת קצב ההקמה של מתקנים סולאריים ● "אנחנו יודעים לרוץ הרבה יותר מהר מהרשת", אומר יזם בתחום, וברשות החשמל מודים ש"זה המכשול המרכזי היום" ● התוצאה: צוואר בקבוק תשתיתי שמאיים על התחרות במשק, על אמינות האספקה ועל המעבר לאנרגיה זולה ונקייה

TOTO / צילום: מתוך אתר החברה

הסיבה המפתיעה לזינוק של מניית יצרנית האסלות הגדולה בעולם

כבר שנים שחברת טוטו היפנית מייצרת לא רק מושבי אסלה מחוממים, אלא גם רכיבים המשמשים בייצור שבבים ● הבוקר מניית החברה זינקה ביותר מ-10% בעקבות המלצה של גולדמן סאקס

הראל ויזל / צילום: כדיה לוי

מה הסיכוי: איכשהו דווקא "הבנים של" הם תמיד הכי מתאימים

בחברות ציבוריות ממשיכים לתת תפקידים ל"ילדים של" ● באוצר קפצו למסקנות ● ומה שווה לבדוק בפירוט האשראי ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

טיקטוק / אילוסטרציה: Shutterstock

הושלמה מכירת הפעילות של טיקטוק בארה״ב: כך זה יעבוד

חברת האם הסינית חתמה רשמית על העברת חלקים מפעילות טיקטוק לארה"ב, ובכך הסתיימה סאגה של שנים ● החשש בארה"ב היה שהממשלה הסינית תנצל לרעה נתונים רבים, וכעת נתונים אלו יאחוסנו בסביבת ענן מאובטחת ● טראמפ הודה לנשיא סין על ההחלטה: "הוא היה יכול לבחור בדרך אחרת, אבל לא עשה זאת"