גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אתם לא מעניינים אף אחד

כל המאבק של הפרטיות נובע מרצון של אנשים להסתיר עד כמה החיים שלהם משעממים

איור: תמיר שפר
איור: תמיר שפר

א. בשבוע שעבר השתפכתי פה בהתלהבות על ה-VAR, המערכת שמאפשרת לשופטים באליפות העולם בכדורגל להיעזר בווידיאו - טכנולוגיה חדשה ולוהטת בת כמעט 70 שנה - כדי להכריע בהחלטות קשות ומשנה את המשחק והשחקנים מול עינינו ממש. המערכת, כתבתי, מגלה טעויות, חושפת שקרים, מצמצמת עבירות, חורצת גורלות ועושה צדק.

עד כאן לא הייתה שום בעיה לאף אחד, אלא שאז הוספתי: "קשה שלא לחשוב על VAR לחיים, נכון? מערכת שאפשר יהיה להשתמש בה בחיי היומיום לפתרון סכסוכים וריבים קטנים, מעין בית דין נייד לתביעות הקטנטנות והמציקות של החיים: מי התחיל, מי הגיע קודם, מי אמר מה למי וכדומה. במקום להתחיל להתווכח, עושים סימן של טלוויזיה באוויר וניגשים הצידה לפתור את העניין במהירות. וואו, אי-אפשר בכלל לחשב כמה זמן ועצבים זה יחסוך לכם, לי, למשק, לעולם".

לא עברו כמה דקות מאז עלה הטור לאתר "גלובס", והטענות התחילו להגיע: "אבל מה עם הפרטיות שלנו?!", זעק גולש מדם לבו; "מה, אתה אומר שמצלמות בכל מקום זה טוב?", כתב אחד, "זה הרי מדרון חלקלק מאין כמותו!"; "כדאי לדרור לקרוא את 1984 של אורוול", הציעה אחרת. חברתה המליצה דווקא על הסדרה "מראה שחורה". רציתי ליהנות ממשחק כדורגל בלי יותר מדי עבירות, אבל לא עברו שבע דקות והפכתי לחובב ממשלים טוטליטריים ותאגידים דורסניים. נראה שתגובה מצדי היא הדבר המתבקש.

ב. אנשי הדאגה לפרטיות הם קצת הטבעונים של האינטרנט. חייבים להעריך את הכוונות הטובות, המוסר הגבוה, הדבקות והכיוון הכללי שאליו הם מובילים את האנושות, אבל לפעמים זה יכול להיות קצת קיצוני, עד כדי ניג'וס. הבנאדם מציע ניסוי מחשבתי חביב שניתן לייבא אל תוך חיי המשפחה והיומיום על סמך שידורים חוזרים של טכנולוגיה שנעשה בה שימוש במשחקי כדורגל - והופ, הוא כבר בנו הרוחני של ג'יי אדגר הובר.

לא התכוונתי לעקוב אחרי אף אחד חוץ מעצמי, אני אפילו לא צריך מצלמה, הרי כבר ראינו שעצם נוכחות המצלמה במגרש מקטינה את כמות העבירות וההתחזויות - אז למה לא לדמיין את זה? לתומי חשבתי שכולם היו רוצים ללחוץ לרגע על כפתור הפאוז של החיים, לראות את האופן שבו פעלו ולתקן שגיאה, החלטה או התנהגות.

הנה, זה קרה הרגע: הילדה התקשרה כשהייתי באמצע המשפט האחרון להתלונן שהסוללה בטלפון מתרוקנת במהירות, ואני התעצבנתי שמפריעים לי בגלל שטויות והיא כעסה שאני קצר-רוח והשיחה נדפקה לגמרי. אם רק הייתי יכול לעצור רגע לפני ולהגיד משהו נחמד - VAR לחיים היה עוזר פה.

בכל מקרה, בין זה לבין הפרת פרטיות אין דבר וחצי דבר. הרי אדם לא יכול להפר את הפרטיות של עצמו.

ג. כן, מצלמות בכל מקום יכולות בהחלט להיות דבר נוראי; בשבוע שחלף נחשפנו לצילומים מעפולה שבהם נראה נהג תוקף באלימות נהגת שבסך הכול צפרה לו בפקק. מאוחר יותר התברר שזו לא הפעם הראשונה שהבנאדם תקף והחשוד נעצר בנתב"ג כשהוא מנסה להימלט מהארץ.

פני הרוע? חשבתי ככה, עד ששמעתי את אביו של החשוד מתראיין בדמעות לאיילה חסון ומספר שבנו נפצע בתאונת דרכים קשה, היה חצי שנה בתרדמת, עבר סדרת ניתוחים ארוכה ושיקום מתמשך, וזה גבה מחיר יקר מהבחור, כולל נטייה להתפרצות. עכשיו צפו שוב בצילומים מהתקיפה בעפולה ותראו דבר אחר לגמרי, עוד פנינה סדוקה בשרשרת האיומה והארוכה מדי של תאונות הדרכים.

עכשיו אפשר לראות עוד טרגדיה שמופיעה בצילומים האלה: דקות ארוכות עוברות, מהלומות נוחתות, צעקות נשמעות ואף אחד לא בא להתערב או מנסה להפריד, עד שבסוף מגיעה גיבורה אלמונית. מה אני הייתי עושה? מה אתם הייתם עושים?

מצלמות בכל מקום יכולות בהחלט להיות דבר נוראי, לפעמים הן מראות לנו את מה שאנחנו לא רוצים לראות. אז הנה סוג אחד של "מערכת VAR לחיים" שאפשר ללמוד ממנה משהו, לא ככה? ואם בטענות על פרטיות עסקינן, אפשר בהחלט לראות איך כל הנהגים האחרים בפקק מקפידים עליה בדבקות.

עוד דוגמה שמצלמות בכל מקום יכולות בהחלט להיות דבר נוראי: בגיליון הזה אני מביא את סיפורו של ראש מועצת חורה שהתקין מצלמות בבתי ספר ומוסדות ציבור והוריד משמעותית את האלימות והוונדליזם.

ד. לגבי הפרטיות. ישנם שני סוגי פרטיות, על אחת פחות או יותר ויתרתי, כמו רובכם, תמורת השירותים והנוחות שהציעה לי הטכנולוגיה: ענייני מיקום, לדוגמה, הפסיקו להטריד אותי. גוגל קוראת את המיילים שלי? משתתף בצערה. פייסבוק מכירה את אנשי הקשר שלי? שיהיה. הן רוצות לחשוב שהפרסומות המכוונות שלהן עובדות עליי? לבריאות. זה הדיל. אני מפעיל שיקול-דעת נקודתי על כל אפליקציה, את השיקול העיקרי אני עושה בשלב שלפני - מה אני משתף. אבל בדרך כלל לא עושה מהפרטיות עניין גדול.

מה שכן יכול להטריף אותי זה הסוג השני: הפרטיות המופרת ללא הסכמתי. ממש לאחרונה רשמה פייסבוק פטנט על מערכת לזיהוי קולות רקע דרך המיקרופון בנייד שתאפשר לה לזהות מה אתם רואים בטלוויזיה. בדיוק שם עובר הקו: בידיעה, בהבנה, בהסכמה. המערכת שותלת בטלוויזיה מעין קוד הפעלה קולי שנמצא מחוץ לטווח השמיעה שלנו ומפעיל את המיקרופון. זה כמו שתי מפלצות שדנות ביניהן מי תאכל ראשונה את המוח שלך. המערכת תוכל להקליט לא רק את מה שבטלוויזיה אלא כל מה שברקע. היא תוכל לדעת איפה אתם, עם איזה חברים אתם מדברים ועל מה, או בשפה התאגידית משהו כמו "תעניק הבנה משמעותית ועמוקה יותר של הקשרים החברתיים במטרה להיטיב את החשיפה הממוקדת לפרסומות בתחומים שמעניינים אותך".

יש בזה משהו שטני, לא? לא רק שעוקבים אחרינו, לא רק שעושים את זה ללא הסכמתנו, אלא ששוב ייחשפו חיינו בחדגוניותם. לא, אסור לתת לזה לקרות. בדיוק בשביל זה אנחנו צריכים את אלה שצחקנו עליהם קודם בטוב-לב, את הטבעונים, לוחמי הפרטיות, שילחמו עבורנו. בעולם מניב המאבק תוצאות לא רעות. אצלנו פחות: רק השבוע דחתה ועדת השרים לחקיקה בשלושה חודשים את הצגת עמדתה לגבי הצעת חוק של ח"כ מיקי רוזנטל, שמבקשת להגביל את איסוף המידע של גוגל ופייסבוק על קטינים, הילדים של כולנו.

ה.עוד משהו לגבי הפרטיות. למרות חשיבות הנושא, יש לי מחשבה לא פופולרית: לפעמים אני מרגיש שכל המאבק של הפרטיות נובע מרצון של אנשים להסתיר עד כמה משעממים הם החיים. תמיד כשמדברים על פרטיות, מאגרי מידע, גניבת זהות וכדומה, מתישהו יופיע התרחיש הבא בוודאות של אלף אחוז: הדנ"א שלך נמצא בזירת רצח כפול בבאקו, אזרבייג'ן, עם רמזים מוצקים לפעילות של המאפיה הרוסית וקשרים הדוקים אל סוכנות ריגול שמתחרזת עם בס"ד, יש גם פעילות חריגה בחשבון הבנק שלך - ועכשיו אתה כלוא בצינוק אי-שם, ואין לך סוללה בטלפון כי אבא שלך התעצבן עליך במקום ללמד אותך איך לחסוך בצריכה. מי צריך תרחיש קיצוני כל-כך ולמה בכל פעם שעולה התרחיש הזה אני רק חושב: איפה נרשמים? הלוואי עליי חיים שכאלה!

זה הכול געגוע. התחביב היוקרתי בנערותי היה "חברות לעט". אני התכתבתי עם בחורה מרחובות והדבר הנחמד היחיד בזה היה להציג את החיים שלי ואותי כמו שהייתי רוצה שהם יהיו. היום זה בלתי אפשרי, כמובן. קשה הרבה יותר ליצור אשליה של חיים מעניינים, ובלי שנרצה אנחנו נחשפים לשיעמום של עצמנו. כל מה שנותר לשאוף זה שמישהו יגנוב לך את הדנ"א ויעשה איתו משהו מעניין.

עוד כתבות

נתוני הלמ''ס / צילום: Shutterstock

בשוק וברשות ני"ע לא מאמינים יותר לנתוני הדיור של הלמ"ס

ברשות ני"ע מחמירים את חובות הדיווח של יזמיות המגורים הציבוריות, מחשש שהמחירים בפועל נמוכים יותר בשל המבצעים ● זאת, בעוד שהשבוע דיווחה הלמ"ס על חודש שני ברציפות של עליות במחירי הדירות ● רשות ני"ע: "צריך להבין שכל מבצעי הקבלן מגלמים ירידה במחיר האפקטיבי"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

משאבות נפט באזור קלגרי, אלברטה / צילום: Reuters, Todd Korol

בעידוד הבית הלבן: המחוז הקנדי העשיר שדורש להתנתק מהמדינה ולקבל עצמאות

אלברטה, "טקסס של קנדה", מאסה בשלטון הליברלי באוטווה ובמיסוי הכבד, והיא דוהרת למשאל עם על היפרדות ● בעוד שהרוב הקנדי מזועזע מהרעיון להפוך ל"מדינה ה-51 של ארה"ב", הבדלנים במחוז עשיר הנפט רואים בדונלד טראמפ ובמקורביו בני ברית אסטרטגיים

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בניגוד לתוכניות הממשלה: המבקר בדוח חריף נגד העברת בזן

דוח מבקר המדינה על מוכנות משק החשמל למלחמה מזהיר מפני סגירת בית הזיקוק בחיפה ומדגיש את החשיבות של ייצור מקומי של דלקים ● הדוח עורר זעם בקרב ראש המועצה הלאומית לכלכלה, הרשויות המקומיות וארגונים ירוקים, שטוענים שהמתקן מהווה סיכון בטחוני וסביבתי ומדגישים את הצורך בפינוי ובקידום חלופות מבוזרות

ספינה של ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד / צילום: ap, Matthias Schrader

"השתלטות עם השלכות פוליטיות": איך מסקרים בגרמניה את רכישת צים?

כלי התקשורת בגרמניה מתייחסים לעסקת הרכישה של צים ע"י ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד כ"השתלטות עם השלכות פוליטיות" ● בעקבות לחץ פרו-פלסטיני, בקיץ האחרון הפג-לויד פרסמה הצהרה שבה היא מרחיקה את עצמה מההתנחלויות הישראליות מעבר לקו הירוק

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי־פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מדד הבנייה זינק במעל 3%, מניות התוכנה נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4% ● מדד הביטחוניות התאושש ומחק יותר ממחצית מהירידות שרשם מתחילת החודש ● האינפלציה בישראל ירדה, אך קיים ספק לגבי הורדת הריבית בשבוע הבא ● באופנהיימר מעלים את המלצתם לטאואר, מחיר יעד גבוה ב-25% ממחירה הנוכחי ● עין שלישית מזנקת לאחר אישור מכירת 30% ממניותיה בחברה לקונגלומרט האמירתי אדג' ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום הנשיאים

הסקר שמרעיד את דמשק: מה חושבים הסורים על ישראל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חברה־בת של סקוטיה בנק הקנדי חיסלה את כל ההחזקות שלה באלביט, האזרחים באיראן מתמודדים עם אבל לאומי וחרדה, ו־59% מהסורים סבורים כי שלום עם ישראל אפשרי • כותרות העיתונים בעולם

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

פלטפורמת המשחקים של סאנפלאוור / צילום: צילום מסך אתר CrownCoinCasino

עם משקיע מפורסם ו-200 עובדים: החברה המסתורית מת"א שכבר שווה יותר מ-2 מיליארד דולר

תחת דיסקרטיות כבדה, סאנפלאוור הצעירה מישראל הפכה לאחד השמות המובילים בזירת משחקי הסושיאל־קזינו, עם מחזור של מאות מיליוני דולרים והשקעה פרטית של גיגי לוי־וייס ● כעת, כשהיא חמושה במערכות AI מתקדמות ושווי שמוערך ביותר מ־2 מיליארד דולר, חברת הגיימינג מסמנת את היעד הבא: שוקי החיזוי ● המהלך עשוי לאלץ את "אימפריית הרפאים" לצאת סוף־סוף לאור

שלמה קרמר, מנכ''ל ומייסד קייטו נטוורקס / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

המיליארדר הישראלי שמזהיר: אנחנו בעיצומה של בועת AI. ועדיין מחפש את ההשקעה הבאה בתחום

שלמה קרמר, מנכ"ל קייטו נטוורקס, אמר בראיון ל"ביזנס אינסיידר", כי למרות התמחור המנופח של שוק ה-AI, הוא עדיין ממשיך לחפש השקעות עם פוטנציאל אמיתי ● עוד אמר, כי מבחינתו יש שלושה תנאים מרכזיים הכרחיים להצלחה עסקית שחשוב להכיר

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה זינקה

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026

מנכ''ל החברה הרוכשת פאלו אלטו נטוורקס ניקאש ארורה / צילום: איל יצהר

ההודעה שקיבלו עשרות עובדים: מזל טוב, תפוטרו בעוד שנה

כ־10% מעובדי סייברארק בישראל, כולל בעלי ותק של עשור ויותר, גילו במייל ישיר מפאלו אלטו כי תפקידם יבוטל בעוד 12-3 חודשים, וישנם מנהלים שאף לא ידעו מי מהצוות שלהם יפוטר ● המהלך מעורר שאלות על המחיר האנושי של עסקאות הענק בהייטק