גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בא לשכונה סקטור חדש: השינוי בהרכב מדדי התקשורת והטק

כמו בכדורגל, גם מדד S&P 500 מבוסס על 11 נציגים - כל אחד מהם סקטור שמייצג חברות מענפים שונים ● בעוד חודשיים יתבצע זעזוע רציני במבנה הנוכחי, כאשר סקטור אחד (תקשורת) יתפוס נתח נכבד במדד

סוחרים בבורסת ניו יורק / צילום: לוקאס ג'קסון, רויטרס
סוחרים בבורסת ניו יורק / צילום: לוקאס ג'קסון, רויטרס

בחודש שעבר זה סוף סוף קרה - קרן סל (ETF) חדשה הוקמה בארה"ב במטרה לעקוב אחר סקטור התקשורת המחודש של שוק המניות האמריקאי. קרן הסל XLC, המנוהלת על ידי סטייט סטריט תחת המותג המוכר SPDR, מייצגת את הסקטור ה-11 במספר בתוך מדד S&P 500.

השקתה של קרן הסל ארעה זמן קצר לפני השינוי המהותי שיחול בספטמבר הקרוב בסיווג הענפי של כמה מהמניות הגדולות והמוכרות בארה"ב. בין היתר, חברות כמו פייסבוק, אלפבית (חברת האם של גוגל), נטפליקס ודיסני יעברו מענפי הטכנולוגיה או הצריכה המחזורית אל הסקטור החדש המכונה "שירותי תקשורת" (Communication Services).

המהלך המדובר צפוי לשנות באופן מהותי את הפילוח הסקטוריאלי במדד S&P 500 בפרט, ובמרבית תיקי ההשקעות בעולם בכלל. אם עד היום היווה סקטור התקשורת שיעור של 2% בלבד ממדד הדגל של שוק המניות האמריקאי, לאחר יישום השינוי יגדל משקלו של הסקטור באופן דרמטי לרמה של כ-11% מהמדד.

כרבע ממשקלו של סקטור הטכנולוגיה (בעיקר מניות פייסבוק ואלפבית) יוקצה מחדש לסקטור שירותי התקשורת וכרבע מסקטור הצריכה המחזורית (כל החברות הכלולות תחת תת-ענף המדיה) יעבור גם כן לסקטור החדש.

מעבר לשינוי הסמנטי בחלוקה הענפית במדדים, סביר להניח שמנהלי השקעות רבים ברחבי העולם ישקלו מחדש את אחוז החזקתם במניות טכנולוגיה, צריכה ותקשורת, וזאת על מנת "ליישר" את תיק המניות שלהם עם החלוקה החדשה. כתוצאה מכך, צפוי עוד עניין רב סביב המניות הכלולות בסקטור החדש ובקרן הסל החדשה העוקבת אחריו.

אבולוציה בעולם המדדים

הסיבה העיקרית העומדת מאחורי שינוי רחב זה היא אבולוציה. לא כזו הנמשכת מיליוני שנים, אלא אבולוציה קצרה בהרבה יותר המתרחשת בכף ידינו בעשורים האחרונים. אם עד לפני 30 שנה היו ענקיות התקשורת עסוקות באספקת תקשורת קווית לכל דורש וטלפונים ניידים היו עדיין נחלתם של מתי מעט, כיום ענף זה שונה לחלוטין. חברות התקשורת של ימינו הפכו לקונגלומרטים לכל דבר, המספקים תקשורת קווית, אלחוטית, אינטרנט, טלוויזיה ואפילו מייצרות/מממנות הפקות מקור (ששייכות בכלל לעולם התוכן ולא לחומרה פיזית).

דוגמאות לשינויים אלה לא חסרות, ומספיק לבחון את המיזוגים הגדולים בין ענקיות התקשורת והמדיה בשנים האחרונות כדי להיווכח בכך.

בחודש שעבר הושלם מיזוג ענק בין AT&T לטיים וורנר, אשר יצר מפלצת בשווי של 230 מיליארד דולר המספקת תשתיות תקשורת יחד עם תוכן מגוון. המיזוג המסתמן בין חברות המדיה פוקס ודיסני עשוי לשנות את מפת התקשורת בארה"ב עוד יותר, וחברות נוספות כמו קומקאסט הביעו גם הן עניין ברכישת חברות תוכן גדולות.

למעשה, ענף התקשורת כפי שהכרנו אותו עד לאחרונה מייצג רק פלח קטן מהתקשורת שאנו צורכים עכשיו. גם חברות כמו אמזון ואפל, שלא ייכללו בענף התקשורת החדש, מייצרות כיום תוכן מקורי וצוברות משתמשים חדשים לפלטפורמות שלהן מדי יום.

אם כך, לא מפתיע ששתי חברות המדדים הגדולות בעולם, MSCI ו-S&P, הודיעו יחד על השינוי הענפי הזה. לאחר שנים של צמיחה של רשתות חברתיות וספקיות המדיה השונות באמצעותן אנו מתקשרים אחד עם השני ולאור קיום תמורות רבות מספור בדרך בה אנו צורכים תקשורת, הגיעו מנהלי המדדים המובילים למסקנה כי סקטור התקשורת רחב הרבה יותר מספקי שירות וציוד בתחום הטלפוניה הקווית והניידת.

מנישה לענף - מענף לסקטור

את האבולוציה שעבר סקטור התקשורת על פני שני העשורים האחרונים קשה היה לחזות מראש. במבט לאחור, שתי החברות שיהוו יותר מ-40% ממשקל הסקטור החדש, פייסבוק ואלפבית, בכלל לא היו קיימות לפני 20 שנה. מצד שני, כיום ניתן כבר להיחשף לנישות השקעה שאולי בעתיד יהפכו לסקטור בפני עצמם.

למעשה, חלק ניכר מענפי הפעילות המרכזיים המרכיבים כיום את הסקטורים הראשיים במדדים המובילים החלו את דרכם כנישות. חברות מחשבים לא היו חלק משמעותי משוק המניות האמריקאי לפני שנות ה-70, וגם אז הן נחשבו לנישה ול"חברות חלום". מצב דומה אפיין את חברות האינטרנט אשר רובן לא היו בנמצא לפני שנות ה-90, אבל כיום הן שמות שכולנו מכירים.

באותה מידה, ניתן להעריך שבעתיד יהפכו חלק ממדדי הנישה הקיימים היום לענפים חשובים בתוך הסקטורים הראשיים המרכיבים מדדי מניות. למשל, תחומי הפינטק, בינה מלאכותית, רובוטיקה וכלי רכב אוטונומיים הפכו לאחרונה למצרך מבוקש בתיקי השקעות בארץ ובעולם, בעיקר בשל פוטנציאל הצמיחה הרב שיש לענפים אלו.

כל הנישות הללו הן חלק ממגמה ארוכת טווח של התפתחויות טכנולוגיות שצפויות לשנות את העולם כפי שאנו מכירים אותו. עם זאת, ככל הנראה יעברו עוד שנים רבות עד שהן יאומצו במלואן ופוטנציאל הצמיחה יתממש, ממש כפי שהיו חברות המחשבים, האינטרנט או הרשתות החברתיות בתחילת דרכן.

אם תרצו, נישות הן המענה של השווקים להתפתחות האיטית של הסקטורים הרשמיים. השווקים דינמיים ומתפתחים כל הזמן, ללא קשר להחלטות של מנהלי המדדים הראשיים. השינויים האחרונים בסיווגים הענפיים הגיעו לאחר שמזה זמן הסיווגים הקיימים כבר לא היו רלוונטיים למניות רבות.

הרי אין הצדקה של ממש לסווג את קומקאסט ואת AT&T בשני סקטורים נפרדים אם שתיהן פועלות בתחומים משיקים. באותה מידה, אין הצדקה לסווג את פייסבוק יחד עם NVIDIA תחת סקטור הטכנולוגיה, שכן אין כל קשר בין השתיים מבחינת אופי הפעילות שלהן.

כדי לענות על הצרכים המשתנים של המשקיעים להיחשף לנישות שאינן מסווגות תחת הסקטורים המסורתיים, מספקים כיום מספר מנהלי מדדים ברחבי העולם מדדי נישה ממוקדי טכנולוגיות חדשניות. ייתכן שבעתיד נראה חלק מהנישות הללו הופכות לתתי-ענפים, ענפים או אפילו סקטורים ראשיים, אך עד אז יעבור עוד הרבה זמן.

בינתיים, נסתפק בקבלת סקטור חדש לשכונה - שירותי תקשורת - תחום פעילות שאין ספק שחייב להימצא בכל תיק השקעות. 

הכותב הוא מייסד ומנכ"ל אינדקס מחקר ופיתוח מדדים בע"מ, המתמחה במחקר ופיתוח, חישוב ועריכת מדדי ניירות ערך למגוון צרכי השקעה. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואין באמור משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירת ני"ע או מוצר פיננסי כלשהו.

עוד כתבות

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

פעם נוספת: יונייטד איירליינס מבטלת את הטיסות עד יוני

חברת התעופה האמריקאית חזרה לפעילות בישראל במרץ האחרון והפעילה טיסה יומית לניו יורק ● בסמוך למתקפה האיראנית היא השהתה את הפעילות בארץ עד תחילת מאי, ולאחר מכן האריכה את תוקף ההשהיה למספר ימים נוספים ● כעת עולה מלוח הטיסות של יונייטד איירליינס כי היא מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

צה״ל ושב״כ חיסלו את מפקד הכוח הימי של חמאס בעיר עזה

בכיר ישראלי לתקשורת הזרה: ממשלת ישראל מתוסכלת מעיכוב משלוחי הנשק • חיזבאללה דחה את המתווה של צרפת להסדרה בצפון • צה"ל תקף בלבנון: יותר מ-20 מטרות הותקפו מהאוויר ומהקרקע, כטב"ם התפוצץ באזור יערה • הותר לפרסום: מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, פקד ולוחם בימ"מ, שנפצע באורח אנוש בפעילות מבצעית בטולכרם • עדכונים שוטפים

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%