גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

הקיבוצים קיבלו מיליארד ש' בתוך 3 שנים מהחברות הציבוריות

עיקר התשלומים שמעבירות החברות לקיבוצים הן עבור שירותי כוח-אדם, דמי שכירות, נכסים שבידי הקיבוץ וכן חשמל, מים, אוכל, החזקה וכו' ● חברת פלסאון היא שיאנית התשלומים - משלמת כ-90 מיליון שקל בשנה לקיבוץ מעגן מיכאל ● ומדוע לא הונפקו חברות קיבוציות בבורסה בת"א כבר יותר מעשור?

מפעל על בד / צילום: איל יצהר
מפעל על בד / צילום: איל יצהר

בשבוע הבא תתכנס אסיפת בעלי המניות של חברת פלרם על מנת לאשר את הסכם המענקים בין החברה הקיבוצית לבין בעל השליטה, קיבוץ רמת יוחנן. הסכם זה עלה לכותרות באחרונה בעקבות התנגדותו של אחד מבעלי מניות המיעוט בחברה הקיבוצית, העוסקת בייצור ושיווק לוחות תרמופלסטיים קשיחים, וזאת בין היתר על רקע תשלומי העתק שמעבירה החברה לקיבוץ עבור שירותים שונים, המסתכמים בכ-60 מיליון שקל בשנה.

בעלת המניות "הסוררת" בפלרם, קרן רידינג של צחי אברהם, פרסמה בחודש שעבר הודעת עמדה בה העלתה טענות קשות נגד הקיבוץ וכן קראה להתנגד להצעת החברה: "נדמה שקיבוץ רמת יוחנן לא מפנים את הצורך להתנהל באופן ראוי יותר מול בעלי מניות המיעוט ולשתף אותם ברווחים. אם הקיבוץ מעוניין לקחת את כל רווחי החברה לעצמו, יתכבד ויגיש הצעת רכש וימחק אותה מהמסחר", אמר אברהם ל"גלובס".

בהמשך לכך, פלרם הורידה את הצעתה המקורית מסדר היום וגיבשה הסכם חדש לאחר כמה פגישות עם חברת הייעוץ אנטרופי ובהתאם קיבלה את המלצתה לתמוך בהסכם המעודכן, בין היתר בנימוקים של הגבהת תנאי הסף והפחתת תקרת המענק. כך או אחרת,  מבדיקת "גלובס" עולה כי קיבוץ פלרם אינו לבד. בבורסה נסחרות כיום כתריסר חברות הנמצאות בשליטתם של קיבוצים, אשר נהנים גם הם בדרך-כלל מתשלומים מכובדים מאוד המועברים לידיהם מהחברה הציבורית שבשליטתם.

תשלומים אלה מצטברים במרבית המקרים לסכומים דו-ספרתיים של מיליוני שקלים בכל שנה,  ומסתכמים לסכום של אדיר של כ-1 מיליארד שקל שהועבר מהחברות לבעלי השליטה הקיבוציים בשלוש השנים האחרונות (2015-2017).

מדיווחי החברות הנסחרות עולה כי במרבית המקרים, עיקר התשלומים מוענקים לקיבוץ בעל השליטה עבור שירותי כוח-אדם ועובדים, ומלבד זאת תשלומים משמעותיים נוספים כוללים דמי שכירות, תשלומים עבור נכסים שבידי הקיבוץ, שירותים אחרים שהוא מספק לה דוגמת חשמל ומים, אוכל, החזקה וכו' וכן בונוסים ומענקים. לנוכח הסכומים הגדולים שמקבלים בעלי השליטה, צריך להדגיש כי מדובר בדרך-כלל בחברות בעלות פעילות משמעותית, שבמקרים רבים מתנהלת גם בחו"ל. ככלל, מדובר בחברות תעשייה, בדרך-כלל ותיקות העוסקות בענפים הנחשבים מסורתיים - חלקן בתחומים שונים בתעשיית הפלסטיק, דוגמת פלסאון, פלרם, גולן פלסטיק ופלסטופיל.

בשל גודלן והתפתחות עסקיהן, אותן חברות מעסיקות מספר רב של עובדים שכירים בארץ וגם בחו"ל, במספרים הנעים בין כמה מאות בודדות של עובדים ומגיעות עד לכ-2,000 (פלסאון), כשמהנתונים עולה כי בדרך-כלל עובדי הקיבוץ אינם מהווים את עיקר העובדים באותן חברות (ולא פעם הם גם מהווים מיעוט מינורי), גם אם הם מקבלים לעתים עדיפות בקבלה לעבודה, על בסיס הנתונים הרלוונטיים ובהתאם לדרישות. נוסף על כך נציין כי בדרך-כלל מדובר בחברות רווחיות, שגם מניותיהן במקרים לא מעטים מניבות תשואות נאות למשקיעים.

התגמולים מהם נהנים הקיבוצים מהחברות הציבוריות שבשליטתם

פלסאון: המנכ"ל תמיד מהקיבוץ

בכל הקשור לתשלומים המועברים לקיבוץ בעל השליטה, בולטת מעל כולן יצרנית מוצרי הפלסטיק פלסאון, שבשלוש השנים האחרונות (2015-2017) שילמה לקיבוץ מעגן מיכאל סכום כולל מרשים שמתקרב ל-280 מיליון שקל - על בסיס סכום ממוצע של כ-90 מיליון שקל בכל שנה.

מנתוני החברה עולה כי פלסאון משלמת יותר מ-60 מיליון שקל בכל שנה למעגן מיכאל כתשלומי עבודה וכוח-אדם, סכום הכולל שכר יו"רים, גמול דירקטורים ובונוס לעובדים. מלבד התשלומים לעובדיה, פלסאון שילמה בשנים האחרונות למעגן מיכאל דמי שימוש במקרקעין בטווח של כ-11-16 מיליון שקל בשנה, בונוסים שנתיים בטווח של כ-3-7 מיליון שקל בכל שנה ותשלום שנתי של כ-4 מיליון שקל בגין שירותים כלליים.

פלסאון, המייצרת ומשווקת מוצרים טכניים בעיקר מחומרים פלסטיים לאביזרי חיבור לצנרת (מחברים, ברזים ואביזרי עזר) ולמוצרים לבעלי חיים (מערכות לאספקת מים, מערכות האבסה ועוד) היא המעסיקה הגדולה ביותר מבין החברות המוזכרות, עם כ-2,000 עובדים, מרביתם עוסקים בייצור, הרכבה ואריזה של מוצריה, ומצבת העובדים שלה מורכבת מחברי קיבוץ ומועמדים לחברות בקיבוץ לצד עובדים שכירים בארץ ובחו"ל.

הסכם העמדת שירותי כוח-אדם ושירותי ניהול בין החברה לבין מעגן מיכאל קובע כי "הקיבוץ יעמיד לרשות פלסאון, לפי צרכיה של פלסאון, עד 350 משרות, מתוכן עד 270 משרות של משובצי קיבוץ קבועים, ועד 80 משרות של משובצי קיבוץ לא קבועים".

עוד קובע ההסכם כי "הקיבוץ יספק לפלסאון מקרב משובצי הקיבוץ בעלי תפקידי מפתח - בעלי תפקיד ניהולי או הדורש מומחיות ייחודית בפלסאון, בכללם נושאי משרה משובצי קיבוץ קבועים בתפקידי מנכ"ל", ותפקידים ניהוליים רבים נוספים.

"זכות קדימה לגבי איוש כל משרה"

גם פלרם, הנמצאת כעת בכותרות, היא מהחברות הבורסאיות הקיבוציות שמשלמות את התשלומים השנתיים הגדולים ביותר, המגיעים מדי שנה לכ-60-65 מיליון שקל, ובסכום מצטבר של קרוב ל-190 מיליון שקל בשלוש שנים.

גם במקרה של פלרם עיקר הסכום (יותר ממחצית) מיועד לשירותי עבודה, והיתר שולם כדמי שכירות, בסכום של כ-7 מיליון שקל בשנה, רכישת חשמל בסכום של כ-7-8 מיליון שקל בשנה ודמי ניהול שנעו בטווח של 4.5-7 מיליון שקל בשנה.

גם פלרם, המפתחת ומשווקת לוחות תרמופלסטיים קשיחים המיועדים למגוון שימושים, בעיקר לתחומי הבניה, החקלאות, התעשייה, הפרסום ו"עשה זאת בעצמך", היא מהמעסיקות הגדולות בין החברות הקיבוציות, עם קרוב ל-1,400 עובדים.

ההסכם בינה לבין רמת יוחנן מעניק לקיבוץ "זכות קדימה לגבי איוש כל משרה ומילוי כל תפקיד בחברה, בארץ ובחו"ל, על בסיס של התאמת חבר הקיבוץ לביצוע התפקיד ומילוי המשרה".

עוד שילמה פלרם בשנים האחרונות כ-3.5 מיליון שקל בכל שנה עבור שירותים אחרים שמספק לה הקיבוץ, וכוללים בין היתר שירותי מוסך, נגריה, מסגריה, הסעדה, רכש במרכולית ועוד.

עוד בין הסעיפים המעניינים שמציגות החברות, יצרנית המערכות למדידת מים, חברת ארד, שילמה בשנה שעברה כ-1.5 מיליון שקל לקיבוץ דליה עבור אספקת ארוחות צהריים וארוחות מיוחדות, על בסיס עלות של 26 שקל לארוחה (ללא מע"מ), ויצרנית הרובוטים לניקוי בריכות שחיה, מיטרוניקס, משלמת לקיבוץ יזרעאל כ-600 אלף שקל בשנה עבור שירותי תחזוקה וניקיון, שמירה, תקשורת, שירותי חרום, עזרה ראשון ואספקת מזון בחדר האוכל של הקיבוץ.

מיטרוניקס  / צילום:  שגיא מורן

פרייבט אקוויטי ומוסדיים במקום הנפקה

כמגמה, רבות מהחברות הקיבוציות תופסות נתח מהותי בענפי הפעילות שלהן בארץ ובעולם, ומרביתן כבר נחשבות לחברות ותיקות ועם פעילות נרחבת ומשמעותית. על רקע צמיחתן, בשנות הגאות של הבורסה בת"א ניצלו לא מעט קיבוצים את הרעב של המשקיעים למניות כדי לבצע הנפקות ורבות מהן התבררו בדיעבד כמוצלחות. 

אולם, כבר יותר מעשור שדפוס הפעילות של החברות הקיבוציות השתנה, ולא בוצעה ולו הנפקה קיבוצית אחת בבורסה בת"א. מי שכבר החליטה ללכת למהלך של הנפקה, העדיפה לעשות זאת מעבר לים (כך יצרנית משטחי הקוורץ אבן קיסר של שדות ים, שבחרה לעשות זאת בארה"ב וכיום נסחרת בוול סטריט).

למרות התגמולים הנאים מהם נהנים הקיבוצים מהחברות הציבוריות שבשליטתם, האפיק הבורסאי בת"א קורץ להן כיום פחות. מדובר כאמור בדרך-כלל בחברות גדולות ומבוססות, הדורשות כוח-אדם משמעותי ושירותים נלווים בהיקפים נרחבים, כדי להמשיך להתרחב, ובהתאם דורשות משאבים גדולים.

האפיק הבורסאי הפך לפחות אטרקטיבי עבור לא מעט מאותן חברות, בזכות אפשרויות המימון המגוונות הקיימות עבורן כיום. אפשרויות אלה כוללות בעיקר השקעה של קרנות פרטיות אקוויטי בחברה וקבלת מימון מגופים מוסדיים, מה שמוביל קיבוצים לא מעטים דווקא לוותר על הזירה הציבורית, בשל היתרונות שמגלמות השקעות פרטיות ועל רקע הרגולציה שהתגברה בשנים האחרונות. הפנייה לאפיקים אלטרנטיביים לגיוס בבורסה מאפשרת במקרים רבים מאותן חברות הימנעות מ"כאבי ראש" ומדרישות המגיעות מבעלי מניות מיעוט, כמו זה איתו מתמודדת פלרם בדמות קבלת אישור בעלי המניות לתגמולים שמבקש הקיבוץ לשלם לו.

באחרונה אמר ל"גלובס" יונתן בשיא, יו"ר חברת מיטרוניקס מקיבוץ יזרעאל, המכהן גם בתפקיד יו"ר איגוד התעשייה הקיבוצית כי "הצעדים של רשות ניירות ערך גרמו נזק גדול לקיבוצים. הרשות, במאבק המוצדק שלה נגד דמי ניהול מופרזים שלקחו לעצמם בעלי שליטה, פגעה ביחסים עם הקיבוצים מכיוון שהיא שינתה את הכללים לפני מספר שנים והקיבוצים חשו את עצמם מרומים בגלל המהלך הזה".

בשיא כיוון בדבריו להחלטת הרשות להקשות על אישור עסקאות עם בעלי עניין באסיפות הכלליות. החלטות מסוג זה נדרשות כעת לרוב מקרב בעלי מניות המיעוט, לעומת שליש בלבד מבעלי מניות המיעוט בעבר והן תקפות לשלוש שנים. מדובר בהחלטות על תשלום לקיבוץ עבור שכירת קרקע או מבנים, תשלום של דמי ניהול או שכר ליו"ר הדירקטוריון ולדירקטורים.

בשיא הסביר כי "מדובר בקיבוצים שהנפיקו את המניות בידיעה שחלק מהרווחים יועברו אליהם כבעלי השליטה בחברה, ויום אחד שמטו את הקרקע מתחת לרגליהם. המהלכים לא תאמו את המדיניות שהייתה נהוגה בחברות הקיבוציות בעת ההנפקה. דבר זה גרם להד שלילי מאוד בקיבוצים. למעשה זה גרם לקיבוצים להסתייג באופן מוחלט מכל מה שקשור להנפקה בבורסה הישראלית. בסך-הכול אני מצדיק את הפעולות של הרשות אבל הן פגעו בקיבוצים".

עם זאת, לא מן הנמנע כי בעתיד יצטרפו לזירת המסחר המקומית חברות קיבוציות נוספות, כחלק מגל הנפקות המניות הראשוניות (IPO) הנרשם בבורסה מאז השנה שעברה. שתיים מבין החברות הקיבוציות - יצרנית דודי השמש כרומגן של שער העמקים ויצרנית יציקות המתכת אומן (OMEN) של חצור, בהן שותפה קרן הפרייבט אקוויטי טנא, כבר היו בדרכן להפוך לציבוריות במהלך שנת 2014, אולם שתי החברות החליטו לגנוז את ההנפקות בעקבות פערים משמעותיים בשווי לפיו ביקשו להנפיק לבין השווי בו היה מוכן השוק להשקיע בהן.

תשואה מלוא הטנא

קרן טנא בראשות אריאל הלפרין היא אולי הבולטת בין קרנות הפרייבט אקוויטי שהימרו, בהצלחה רבה, על חברות המשתייכות לתעשייה הקיבוצית. הלפרין שימש כראש מטה הסדר הקיבוצים בשנים 1992-2000 וצבר ידע רב שסייע לו בהשקעות הקרן. טנא משקיעה רק בחברות תעשייתיות, עם דגש על קיבוציות, שבשתיים מהן - חברת נטפים (חצרים) ויצרנית משטחי הקוורץ אבן קיסר (שדות ים) היא ביצעה אקזיטים שהניבו לה מאות מיליוני שקלים.

טנא השקיעה בנטפים 30 מיליון דולר תמורת 10% ממניות חברת ההשקיה ב-2006. ב-2011 השליטה בנטפים נמכרה לקרן הזרה פרמירה לפי שווי של 850 מיליון דולר, כלומר החזר של כ-180% לטנא תוך חמש שנים, במסגרת עסקה בה רכשה פרמירה 61% מהחברה.

טנא הייתה גם המשקיעה הראשונה בחברה הקיבוצית אבן קיסר, כשב-2006 רכשה כ-21% ממניות החברה. לאחר מכן עלתה הקרן להחזקה של כ-30% בחברה, ובהמשך דחפה להנפקת החברה בוול-סטריט. ב-2012 הפכה אבן קיסר לציבורית, כשהונפקה לפי שווי של 356 מיליון דולר. לאחר ההנפקה החזיקה קרן טנא בכ-24% ממניות אבן קיסר, וב-2013, כשנה אחרי ההנפקה, הקרן מימשה את רוב ההחזקה שלה בחברה בתמורה לכ-186 מיליון דולר - תשואה של כמעט פי 5 על השקעתה המקורית.

בפורטפוליו של טנא ניתן למצוא גם כיום מספר רב של חברות קיבוציות ומלבד כרומגן ואומן ניתן למצוא בו גם את  קוטלב של קיבוץ חניתה, ת.א.ג של קיבוץ געתון וריקור של עין חרוד. 

עוד כתבות

דלת של ממ''ד בדירה מושכרת / צילום: פרטי

יחסינו לאן? שוכר ומשכיר בעידן שבו ממ"ד כבר אינו מותרות

המציאות הביטחונית שינתה את הכללים - גם בכל מה שנוגע לחוזי שכירות • מה צריך לקחת בחשבון לפני שחותמים על חוזה חדש? ● טור אורח

עמוס שוקן / צילום: אביב חופי

קבוצת הארץ דה מרקר תפטר 35 עובדים

באסיפה שנערכה הערב עם הועד נמסר כי 19 עיתונאים בהסכם קיבוצי יפוטרו בחודש הקרוב והיתר עובדים שאינם בהסכם קיבוצי ● החלוקה הפנימית טרם התבררה אולם על פי הערכות דה מרקר צפוי להיפגע ומחלקת החדשות של הארץ וכן האנגלית ייפגעו פחות ● 5 משרות נוספות יצומצמו ללא פיטורים

ילדי עשירים לומדים איך לא לשרוף את הירושה / צילום: GEMINI-AI

הריטריט היוקרתי שבו ילדי עשירים לומדים איך לא לשרוף את הירושה

הצצה למפגש בן שלושה ימים, שבו קבוצת יורשים בעלי הון של 7 מיליארד דולר לומדת את סודות השמירה על העושר

יהודה אליהו / צילום: תמונה פרטית

בג"ץ מציע: כהונת אליהו לראש רמ"י תסתיים ב-19 ביולי

השופטים הציעו לבטל את מינויו של יהודה אליהו למנהל רשות מקרקעי ישראל ב-19 ביולי, ולא להמתין עד סיום עבודת ועדת האיתור שתדון מחדש בשלושת המועמדים הסופיים ● על הצדדים להשיב עד ליום שני 13 ביולי בשעה 14:00. אחרת, השופטים יכריעו בעתירות

קמפיין לאומי / צילום: צילום מסך

קופה ראשית וארץ נהדרת כובשות השבוע את פסגת הפרסומות הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק לאומי ושירה שטיינבוך, והפרסומת האהובה ביותר לבנק הפועלים ואירנה - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● במקום השני והצמוד באהדה נמצאים קופ"ח מאוחדת והטורטלים

הסנטימנט בשווקים מתקרב לרמה של ''שוריות קיצונית'' / צילום: Shutterstock

שני אינדיקטורים מרמזים: למשקיעים יש בעיה

מדד פופולרי של בנק אוף אמריקה מרמז על אופוריה מוגזמת בשווקים ומאותת כי כדאי לשקול הפחתת סיכון. והוא לא היחיד

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף פתוח לעמק יזרעאל: בכמה נמכרה דירת 5 חדרים במגדל העמק?

ברחוב כ"ט בנובמבר בשכונה המערבית במגדל העמק נמכרה דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר, תמורת 1.8 מיליון שקל ● המוכרים זכו בדירה במסגרת תוכנית דיור ממשלתית, הקונים הם זוג צעיר, שרכשו את הדירה למטרות מגורים ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

ניסאן קשקאי הייבריד 2026 / צילום: יחצ

מול גדודי מתחרים מיפן, קוריאה וסין, לרכב הזה יש יתרון אחד בולט

ניסאן קשקאי הייבריד 2026, הקרוס־אובר היפני־אירופי המחודש, שומר על העיצוב המוכר של קודמו ● יש מרווחים ממנו, אולם מערכת ההנעה ההיברידית מרשימה, ומספקת פטור יעיל מביקור תכוף בתחנת הדלק

יבגני ודרינה בל / צילום: פרטי

הזוג שמחזיק כבר 4 דירות להשקעה ועדיין חולם על דירה משלו למגורים

כשיבגני ודרינה בל התחתנו, כל אחד מהם החזיק בדירה. מאז הם הספיקו לרכוש עוד שתי דירות - ואת כולן הם משכירים ● למרות הרצון לרכוש בית מגורים משלהם, הם מכוונים כעת דווקא להשקעה חדשה ואחרת

ביל אקמן / צילום: Reuters, Brendan McDermid

לא מודאג ממפולת ושופע מחמאות לישראל: משקיע העל ביל אקמן בראיון פתוח

מייסד קרן פרשינג סקוור השלים השנה הנפקת ענק ומוביל מהלך לבניית אימפריית השקעות חדשה במודל של וורן באפט ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע רמות המחירים הנוכחיות בוול סטריט מוצדקות ("למעשה, ענקיות הטכנולוגיה זולות"), עומד על כך שהבינה המלאכותית רחוקה מלהיות בועה, ומדבר כפי שלא נחשף מעולם, כולל על המחלה הקשה של בתו

מצר הורמוז / צילום: Reuters, Stringer

מדוע איראן תקפה השבוע ספינות שעברו במצר הורמוז?

לפי מחקר חדש מהו התחום עם השכר הגבוה ביותר בהייטק? ● לאיזו חברה יש את פעילות הנדל"ן הרביעית בגודלה בישראל? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם • החידון הכלכלי של גלובס

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט: נאסד"ק עלה ב-1.3%, מניות השבבים זינקו

נאסד"ק עלה ב-1.3% בערב בו וול סטריט חזרה להתמקד בסיפור ה־AI, תעודת הסל על השבבים זינקה ● שבע המופלאות בתמחור הזול ביותר מזה יותר מעשור ● פפסיקו ירדה לאחר תוצאות מעורבות לרבעון ● ההימור של אריק טראמפ על הביטקוין מחק יותר מ־600 מיליון דולר מהונו ● חברת השבבים SK הייניקס תתמחר הלילה את הההנפקה הגדולה ביותר של חברה זרה בארה"ב

מצר הורמוז / צילום: Reuters, Stringer

"נתיב אמצעי": הפתרון שנשקל למשבר בהורמוז

טראמפ מאיים במקרה של ניסיון התנקשות בו: "הפקודות כבר ניתנו - הצבא מוכן להשמיד את איראן לחלוטין" ● סוכנות ידיעות המקורבת למשמרות המהפכה: נמל חיפה - אחת מהמטרות לתגובה על המתקפה האמריקנית ● ארה"ב באולטימטום חדש לאיראן: הצהירו בפומבי שמצר הורמוז פתוח ושלא תתקפו ספינות ● מוג׳תבא ח׳אמנאי: נקמה על מות אבי היא דרישת האומה ● עדכונים שוטפים

ארלינג האלנד מכה בתוף והקבוצה הנורבגית מבצעת תנועות חתירה של ספינה ויקינגית / צילום: ap, Frank Franklin II

הוויקינג שאוסף תיקי בירקין ורוצה לחנך את הילדים לקרוא: ארלינג האלנד הוא כוכב כדורגל מסוג אחר

חלוץ נבחרת נורווגיה מרתק את אוהדי הכדורגל, בייחוד לאחר שהעיף את נבחרת ברזיל מגביע העולם עם צמד שערים שכבש ● גם מי שלא עוקב אחרי התוצאות מגלה בו עניין: החל מחיבתו לתיקי יוקרה בעשרות אלפי דולרים, ועד הצעה מפתה במיוחד לתלמידים כדי שיקראו ספרים – ארלינג האלנד משגע את העולם ואת מיליוני עוקביו

זום גלובלי / צילומים: AP, רויטרס-Jason Lee

המסר של סין לאוסטרליה: לא נעבור על זה בשתיקה

ארה"ב מבטיחה להסיר את סוריה מרשימת "המדינות התומכות בטרור" אחרי ארבעה עשורים ● סין ביצעה ניסוי טילים באוקיינוס השקט – שעות אחרי שאוסטרליה ופיג'י חתמו על ברית הגנה • והבריטית שקיבלה חנינה - 70 שנה אחרי מותה ● זום גלובלי

איור: Shutterstock

צ'אטבוטים מחליפים מטפלים, למרות היעדר ראיות מדעיות מספקות

מומחים מזהירים כי צ'אטבוטים אינם צריכים להחליף טיפול נפשי

איזה סרט היה השראה לכתיבת השיר ''חום יולי אוגוסט'' של שלמה ארצי? / צילום: Shutterstock

איזה סרט היה השראה לכתיבת השיר "חום יולי אוגוסט" של שלמה ארצי?

איזו מדינה תשתתף בפעם הראשונה בתחרות האירוויזיון ב-2027, לאיזו משפחת בעלי חיים משתייך הגרגרן ומהו האיבר הפנימי הגדול ביותר בגוף האדם? ● הטריוויה השבועית

''אואזיס''. הקשרים מאפשרים לחמוק מהחוק / צילום: באדיבות נטפליקס

הסדרה החדשה של נטפליקס רוצה להיות "הלוטוס הלבן" לצעירים - ויוצאת חיקוי חיוור

על פני השטח, בסדרה הספרדית החדשה של נטפליקס יש כל מה שצריך: אתר נופש יוקרתי, צעירים עשירים ותעלומת היעלמות שמציפה שחיתות ופערים חברתיים ● אלא שלמרות טוויסטים תכופים ולוקיישנים מרשימים, "אואזיס" מתקשה לייצר אמירה מקורית ונשארת בצל הסדרות שעליהן היא מבקשת להתחרות

טהרן / צילום: Reuters, Fatemeh Bahrami

"השלכות כבדות": למה איראן לא יורה לעבר ישראל?

למרות שיגורי הטילים לעבר מדינות המפרץ וירדן, טהרן נמנעת בשלב זה מעימות ישיר עם ישראל ● מומחים מסבירים: "המשטר מבין שהמחיר יהיה כבד בהרבה" ● שאלת השעה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה חיובית בוול סטריט; SK Hynix זינקה ב-12%

קבלת פנים חמה: SK Hynix טסה בנאסד"ק ביום המסחר הראשון שלה ● חברת השבבים השלימה אמש את הנפקת המניות הגדולה ביותר אי פעם של חברה זרה בארה"ב ● סוכנות האנרגיה הבינלאומית מדווחת כי הביקוש העולמי לנפט צפוי להצטמצם השנה ב-1 מיליון חביות ביום