גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקיבוצים קיבלו מיליארד ש' בתוך 3 שנים מהחברות הציבוריות

עיקר התשלומים שמעבירות החברות לקיבוצים הן עבור שירותי כוח-אדם, דמי שכירות, נכסים שבידי הקיבוץ וכן חשמל, מים, אוכל, החזקה וכו' ● חברת פלסאון היא שיאנית התשלומים - משלמת כ-90 מיליון שקל בשנה לקיבוץ מעגן מיכאל ● ומדוע לא הונפקו חברות קיבוציות בבורסה בת"א כבר יותר מעשור?

מפעל על בד / צילום: איל יצהר
מפעל על בד / צילום: איל יצהר

בשבוע הבא תתכנס אסיפת בעלי המניות של חברת פלרם על מנת לאשר את הסכם המענקים בין החברה הקיבוצית לבין בעל השליטה, קיבוץ רמת יוחנן. הסכם זה עלה לכותרות באחרונה בעקבות התנגדותו של אחד מבעלי מניות המיעוט בחברה הקיבוצית, העוסקת בייצור ושיווק לוחות תרמופלסטיים קשיחים, וזאת בין היתר על רקע תשלומי העתק שמעבירה החברה לקיבוץ עבור שירותים שונים, המסתכמים בכ-60 מיליון שקל בשנה.

בעלת המניות "הסוררת" בפלרם, קרן רידינג של צחי אברהם, פרסמה בחודש שעבר הודעת עמדה בה העלתה טענות קשות נגד הקיבוץ וכן קראה להתנגד להצעת החברה: "נדמה שקיבוץ רמת יוחנן לא מפנים את הצורך להתנהל באופן ראוי יותר מול בעלי מניות המיעוט ולשתף אותם ברווחים. אם הקיבוץ מעוניין לקחת את כל רווחי החברה לעצמו, יתכבד ויגיש הצעת רכש וימחק אותה מהמסחר", אמר אברהם ל"גלובס".

בהמשך לכך, פלרם הורידה את הצעתה המקורית מסדר היום וגיבשה הסכם חדש לאחר כמה פגישות עם חברת הייעוץ אנטרופי ובהתאם קיבלה את המלצתה לתמוך בהסכם המעודכן, בין היתר בנימוקים של הגבהת תנאי הסף והפחתת תקרת המענק. כך או אחרת,  מבדיקת "גלובס" עולה כי קיבוץ פלרם אינו לבד. בבורסה נסחרות כיום כתריסר חברות הנמצאות בשליטתם של קיבוצים, אשר נהנים גם הם בדרך-כלל מתשלומים מכובדים מאוד המועברים לידיהם מהחברה הציבורית שבשליטתם.

תשלומים אלה מצטברים במרבית המקרים לסכומים דו-ספרתיים של מיליוני שקלים בכל שנה,  ומסתכמים לסכום של אדיר של כ-1 מיליארד שקל שהועבר מהחברות לבעלי השליטה הקיבוציים בשלוש השנים האחרונות (2015-2017).

מדיווחי החברות הנסחרות עולה כי במרבית המקרים, עיקר התשלומים מוענקים לקיבוץ בעל השליטה עבור שירותי כוח-אדם ועובדים, ומלבד זאת תשלומים משמעותיים נוספים כוללים דמי שכירות, תשלומים עבור נכסים שבידי הקיבוץ, שירותים אחרים שהוא מספק לה דוגמת חשמל ומים, אוכל, החזקה וכו' וכן בונוסים ומענקים. לנוכח הסכומים הגדולים שמקבלים בעלי השליטה, צריך להדגיש כי מדובר בדרך-כלל בחברות בעלות פעילות משמעותית, שבמקרים רבים מתנהלת גם בחו"ל. ככלל, מדובר בחברות תעשייה, בדרך-כלל ותיקות העוסקות בענפים הנחשבים מסורתיים - חלקן בתחומים שונים בתעשיית הפלסטיק, דוגמת פלסאון, פלרם, גולן פלסטיק ופלסטופיל.

בשל גודלן והתפתחות עסקיהן, אותן חברות מעסיקות מספר רב של עובדים שכירים בארץ וגם בחו"ל, במספרים הנעים בין כמה מאות בודדות של עובדים ומגיעות עד לכ-2,000 (פלסאון), כשמהנתונים עולה כי בדרך-כלל עובדי הקיבוץ אינם מהווים את עיקר העובדים באותן חברות (ולא פעם הם גם מהווים מיעוט מינורי), גם אם הם מקבלים לעתים עדיפות בקבלה לעבודה, על בסיס הנתונים הרלוונטיים ובהתאם לדרישות. נוסף על כך נציין כי בדרך-כלל מדובר בחברות רווחיות, שגם מניותיהן במקרים לא מעטים מניבות תשואות נאות למשקיעים.

התגמולים מהם נהנים הקיבוצים מהחברות הציבוריות שבשליטתם

פלסאון: המנכ"ל תמיד מהקיבוץ

בכל הקשור לתשלומים המועברים לקיבוץ בעל השליטה, בולטת מעל כולן יצרנית מוצרי הפלסטיק פלסאון, שבשלוש השנים האחרונות (2015-2017) שילמה לקיבוץ מעגן מיכאל סכום כולל מרשים שמתקרב ל-280 מיליון שקל - על בסיס סכום ממוצע של כ-90 מיליון שקל בכל שנה.

מנתוני החברה עולה כי פלסאון משלמת יותר מ-60 מיליון שקל בכל שנה למעגן מיכאל כתשלומי עבודה וכוח-אדם, סכום הכולל שכר יו"רים, גמול דירקטורים ובונוס לעובדים. מלבד התשלומים לעובדיה, פלסאון שילמה בשנים האחרונות למעגן מיכאל דמי שימוש במקרקעין בטווח של כ-11-16 מיליון שקל בשנה, בונוסים שנתיים בטווח של כ-3-7 מיליון שקל בכל שנה ותשלום שנתי של כ-4 מיליון שקל בגין שירותים כלליים.

פלסאון, המייצרת ומשווקת מוצרים טכניים בעיקר מחומרים פלסטיים לאביזרי חיבור לצנרת (מחברים, ברזים ואביזרי עזר) ולמוצרים לבעלי חיים (מערכות לאספקת מים, מערכות האבסה ועוד) היא המעסיקה הגדולה ביותר מבין החברות המוזכרות, עם כ-2,000 עובדים, מרביתם עוסקים בייצור, הרכבה ואריזה של מוצריה, ומצבת העובדים שלה מורכבת מחברי קיבוץ ומועמדים לחברות בקיבוץ לצד עובדים שכירים בארץ ובחו"ל.

הסכם העמדת שירותי כוח-אדם ושירותי ניהול בין החברה לבין מעגן מיכאל קובע כי "הקיבוץ יעמיד לרשות פלסאון, לפי צרכיה של פלסאון, עד 350 משרות, מתוכן עד 270 משרות של משובצי קיבוץ קבועים, ועד 80 משרות של משובצי קיבוץ לא קבועים".

עוד קובע ההסכם כי "הקיבוץ יספק לפלסאון מקרב משובצי הקיבוץ בעלי תפקידי מפתח - בעלי תפקיד ניהולי או הדורש מומחיות ייחודית בפלסאון, בכללם נושאי משרה משובצי קיבוץ קבועים בתפקידי מנכ"ל", ותפקידים ניהוליים רבים נוספים.

"זכות קדימה לגבי איוש כל משרה"

גם פלרם, הנמצאת כעת בכותרות, היא מהחברות הבורסאיות הקיבוציות שמשלמות את התשלומים השנתיים הגדולים ביותר, המגיעים מדי שנה לכ-60-65 מיליון שקל, ובסכום מצטבר של קרוב ל-190 מיליון שקל בשלוש שנים.

גם במקרה של פלרם עיקר הסכום (יותר ממחצית) מיועד לשירותי עבודה, והיתר שולם כדמי שכירות, בסכום של כ-7 מיליון שקל בשנה, רכישת חשמל בסכום של כ-7-8 מיליון שקל בשנה ודמי ניהול שנעו בטווח של 4.5-7 מיליון שקל בשנה.

גם פלרם, המפתחת ומשווקת לוחות תרמופלסטיים קשיחים המיועדים למגוון שימושים, בעיקר לתחומי הבניה, החקלאות, התעשייה, הפרסום ו"עשה זאת בעצמך", היא מהמעסיקות הגדולות בין החברות הקיבוציות, עם קרוב ל-1,400 עובדים.

ההסכם בינה לבין רמת יוחנן מעניק לקיבוץ "זכות קדימה לגבי איוש כל משרה ומילוי כל תפקיד בחברה, בארץ ובחו"ל, על בסיס של התאמת חבר הקיבוץ לביצוע התפקיד ומילוי המשרה".

עוד שילמה פלרם בשנים האחרונות כ-3.5 מיליון שקל בכל שנה עבור שירותים אחרים שמספק לה הקיבוץ, וכוללים בין היתר שירותי מוסך, נגריה, מסגריה, הסעדה, רכש במרכולית ועוד.

עוד בין הסעיפים המעניינים שמציגות החברות, יצרנית המערכות למדידת מים, חברת ארד, שילמה בשנה שעברה כ-1.5 מיליון שקל לקיבוץ דליה עבור אספקת ארוחות צהריים וארוחות מיוחדות, על בסיס עלות של 26 שקל לארוחה (ללא מע"מ), ויצרנית הרובוטים לניקוי בריכות שחיה, מיטרוניקס, משלמת לקיבוץ יזרעאל כ-600 אלף שקל בשנה עבור שירותי תחזוקה וניקיון, שמירה, תקשורת, שירותי חרום, עזרה ראשון ואספקת מזון בחדר האוכל של הקיבוץ.

מיטרוניקס  / צילום:  שגיא מורן

פרייבט אקוויטי ומוסדיים במקום הנפקה

כמגמה, רבות מהחברות הקיבוציות תופסות נתח מהותי בענפי הפעילות שלהן בארץ ובעולם, ומרביתן כבר נחשבות לחברות ותיקות ועם פעילות נרחבת ומשמעותית. על רקע צמיחתן, בשנות הגאות של הבורסה בת"א ניצלו לא מעט קיבוצים את הרעב של המשקיעים למניות כדי לבצע הנפקות ורבות מהן התבררו בדיעבד כמוצלחות. 

אולם, כבר יותר מעשור שדפוס הפעילות של החברות הקיבוציות השתנה, ולא בוצעה ולו הנפקה קיבוצית אחת בבורסה בת"א. מי שכבר החליטה ללכת למהלך של הנפקה, העדיפה לעשות זאת מעבר לים (כך יצרנית משטחי הקוורץ אבן קיסר של שדות ים, שבחרה לעשות זאת בארה"ב וכיום נסחרת בוול סטריט).

למרות התגמולים הנאים מהם נהנים הקיבוצים מהחברות הציבוריות שבשליטתם, האפיק הבורסאי בת"א קורץ להן כיום פחות. מדובר כאמור בדרך-כלל בחברות גדולות ומבוססות, הדורשות כוח-אדם משמעותי ושירותים נלווים בהיקפים נרחבים, כדי להמשיך להתרחב, ובהתאם דורשות משאבים גדולים.

האפיק הבורסאי הפך לפחות אטרקטיבי עבור לא מעט מאותן חברות, בזכות אפשרויות המימון המגוונות הקיימות עבורן כיום. אפשרויות אלה כוללות בעיקר השקעה של קרנות פרטיות אקוויטי בחברה וקבלת מימון מגופים מוסדיים, מה שמוביל קיבוצים לא מעטים דווקא לוותר על הזירה הציבורית, בשל היתרונות שמגלמות השקעות פרטיות ועל רקע הרגולציה שהתגברה בשנים האחרונות. הפנייה לאפיקים אלטרנטיביים לגיוס בבורסה מאפשרת במקרים רבים מאותן חברות הימנעות מ"כאבי ראש" ומדרישות המגיעות מבעלי מניות מיעוט, כמו זה איתו מתמודדת פלרם בדמות קבלת אישור בעלי המניות לתגמולים שמבקש הקיבוץ לשלם לו.

באחרונה אמר ל"גלובס" יונתן בשיא, יו"ר חברת מיטרוניקס מקיבוץ יזרעאל, המכהן גם בתפקיד יו"ר איגוד התעשייה הקיבוצית כי "הצעדים של רשות ניירות ערך גרמו נזק גדול לקיבוצים. הרשות, במאבק המוצדק שלה נגד דמי ניהול מופרזים שלקחו לעצמם בעלי שליטה, פגעה ביחסים עם הקיבוצים מכיוון שהיא שינתה את הכללים לפני מספר שנים והקיבוצים חשו את עצמם מרומים בגלל המהלך הזה".

בשיא כיוון בדבריו להחלטת הרשות להקשות על אישור עסקאות עם בעלי עניין באסיפות הכלליות. החלטות מסוג זה נדרשות כעת לרוב מקרב בעלי מניות המיעוט, לעומת שליש בלבד מבעלי מניות המיעוט בעבר והן תקפות לשלוש שנים. מדובר בהחלטות על תשלום לקיבוץ עבור שכירת קרקע או מבנים, תשלום של דמי ניהול או שכר ליו"ר הדירקטוריון ולדירקטורים.

בשיא הסביר כי "מדובר בקיבוצים שהנפיקו את המניות בידיעה שחלק מהרווחים יועברו אליהם כבעלי השליטה בחברה, ויום אחד שמטו את הקרקע מתחת לרגליהם. המהלכים לא תאמו את המדיניות שהייתה נהוגה בחברות הקיבוציות בעת ההנפקה. דבר זה גרם להד שלילי מאוד בקיבוצים. למעשה זה גרם לקיבוצים להסתייג באופן מוחלט מכל מה שקשור להנפקה בבורסה הישראלית. בסך-הכול אני מצדיק את הפעולות של הרשות אבל הן פגעו בקיבוצים".

עם זאת, לא מן הנמנע כי בעתיד יצטרפו לזירת המסחר המקומית חברות קיבוציות נוספות, כחלק מגל הנפקות המניות הראשוניות (IPO) הנרשם בבורסה מאז השנה שעברה. שתיים מבין החברות הקיבוציות - יצרנית דודי השמש כרומגן של שער העמקים ויצרנית יציקות המתכת אומן (OMEN) של חצור, בהן שותפה קרן הפרייבט אקוויטי טנא, כבר היו בדרכן להפוך לציבוריות במהלך שנת 2014, אולם שתי החברות החליטו לגנוז את ההנפקות בעקבות פערים משמעותיים בשווי לפיו ביקשו להנפיק לבין השווי בו היה מוכן השוק להשקיע בהן.

תשואה מלוא הטנא

קרן טנא בראשות אריאל הלפרין היא אולי הבולטת בין קרנות הפרייבט אקוויטי שהימרו, בהצלחה רבה, על חברות המשתייכות לתעשייה הקיבוצית. הלפרין שימש כראש מטה הסדר הקיבוצים בשנים 1992-2000 וצבר ידע רב שסייע לו בהשקעות הקרן. טנא משקיעה רק בחברות תעשייתיות, עם דגש על קיבוציות, שבשתיים מהן - חברת נטפים (חצרים) ויצרנית משטחי הקוורץ אבן קיסר (שדות ים) היא ביצעה אקזיטים שהניבו לה מאות מיליוני שקלים.

טנא השקיעה בנטפים 30 מיליון דולר תמורת 10% ממניות חברת ההשקיה ב-2006. ב-2011 השליטה בנטפים נמכרה לקרן הזרה פרמירה לפי שווי של 850 מיליון דולר, כלומר החזר של כ-180% לטנא תוך חמש שנים, במסגרת עסקה בה רכשה פרמירה 61% מהחברה.

טנא הייתה גם המשקיעה הראשונה בחברה הקיבוצית אבן קיסר, כשב-2006 רכשה כ-21% ממניות החברה. לאחר מכן עלתה הקרן להחזקה של כ-30% בחברה, ובהמשך דחפה להנפקת החברה בוול-סטריט. ב-2012 הפכה אבן קיסר לציבורית, כשהונפקה לפי שווי של 356 מיליון דולר. לאחר ההנפקה החזיקה קרן טנא בכ-24% ממניות אבן קיסר, וב-2013, כשנה אחרי ההנפקה, הקרן מימשה את רוב ההחזקה שלה בחברה בתמורה לכ-186 מיליון דולר - תשואה של כמעט פי 5 על השקעתה המקורית.

בפורטפוליו של טנא ניתן למצוא גם כיום מספר רב של חברות קיבוציות ומלבד כרומגן ואומן ניתן למצוא בו גם את  קוטלב של קיבוץ חניתה, ת.א.ג של קיבוץ געתון וריקור של עין חרוד. 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות ורשמה רצף עליות שלא נראה מאז 2023

דאו ג'ונס ננעל בשיא ● אד ירדני על מניות הקוונטים: השוק נכנס לשלב של “התלהבות ממומנת ממשלתית” סביב התחום ● לאחר השבעת יו"ר פד החדש, מתגברים ההימורים על העלאת ריבית ● המיזוג המוצע בהיקף של מיליארדי דולרים בין פויג' ברנדס לאסתי לאודר נפל ● מחירי הנפט עולים בכ-2%

סמ''ר נועם המבורגר ז''ל

סמ"ר נועם המבורגר נהרג מפגיעת רחפן נפץ בגבול לבנון

הותר לפרסום: סמ"ר נועם המבורגר, לוחם טכנולוגיה ואחזקה בגדוד 9 בן 23 מעתלית, נפל מפגיעת רחפן בדרום לבנון ● טראמפ: "או שאכה באיראן חזק מאי פעם, או שנחתום" ● שר החוץ האמריקאי מרקו רוביו: הנשיא תמיד מעדיף את הפתרון הדיפלומטי - כך או כך הבעיה הזו תיפתר ● טהראן טוענת שזה לא כולל את הגרעין, רוביו: "עליהם למסור את האורניום המועשר" ● דיווח בניו יורק טיימס: נתניהו ונציגי הממשלה מודרים באופן יסודי משיחות המשא ומתן ● עדכונים שוטפים

רות המואבייה, ציור שמן על בד מאת יוליוס שנור פון קרולספלד, 1828 / צילום: מתוך ויקיפדיה

כולנו זקוקים לחסד: על השורה התחתונה של מגילת רות

מגילת רות חוזרת בכל שנה בחג השבועות, אבל הקריאה בה מקבלת משמעות אחרת ברגעים של שבר לאומי ● זהו סיפור על אישה זרה, חסרת מעמד וכמעט חסרת סיכוי, שבוחרת להישאר נאמנה לאדם אחר גם כשאין בכך ביטחון ● דרך דמותה של רות, המגילה מציבה במרכז לא גבורה צבאית, אלא חמלה ומסירות

ג'נסן הואנג, נשיא ומנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Lee Jin-man

אנבידיה מכה את השוק: ההכנסות ברבעון זינקו ב-85%; משפרת תחזיות להמשך

הכנסות החברה היו 81.6 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה 1.87 דולר למניה, זינוק של 130% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● החברה מעלה את צפי הההכנסות ל-91 מיליארד דולר ברבעון הבא ● אישרה תוכנית לרכישה עצמית של מניות בהיקף של 80 מיליארד דולר

תא''ל אורן גיבר, ראש מנהלת המרכבה והרק''ם / צילום: רומי אדלר - אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

"לא ראינו את האמברגו הגרמני מגיע": הבכיר במערכת הביטחון מסכם 32 שנה

תא"ל במיל' אורן גיבר, שהוביל את פיתוח טנק "ברק" והנגמ"שים המתקדמים במדינה, נפרד ממנהלת המרכבה והרק"ם (מנת"ק) ● מדובר בגוף הממשלתי האחראי על הפיתוח, הייצור והאספקה של כלי הרק"ם לצה"ל ● בראיון פרישה הוא מדבר על ה"חוצפה החיובית" שקידמה אותו ועל האתגרים שמעצבים את שדה הקרב הבא ● וגם: ההלם ב־7 באוקטובר והפיתוח שסייע באיתור חטופים

מימין: יאיר ניצני, שירה זלוף וגדי גידור. ''מקטין את הסיכוי להתפרנס'' / צילומים: עידו איז׳קף, אלון לוין

המחירון נחשף: כמה עולה הופעה של עומר אדם ומה לא תראו בקיסריה

הרוק הישראלי רחוק מימי הזוהר שלו, בין היתר בגלל הקישור עם מחאה שמקטין את קהל היעד, הטכנולוגיה שמאפשרת ליצור אלבומים שלמים מהבית והמחשבה על שורת הרווח ● למה קשה למצוא רוקיסטים בהיכלי ההופעות ומי האומנים שכן מצליחים לדבר לקהלים רחבים?

הילה ויסברג וגלי וינרב בשיחה עם ד''ר שי מלצר ופרופ' טל דביר / צילום: יעל צור

המחקר שיוכל להזקין את המוח שלכם במעבדה - ולחזות את המחלות שתפגשו בעתיד

שיחה עם פרופ' טל דביר, ראש המעבדה להנדסת רקמות ורפואה רגנרטיבית באוניברסיטת תל אביב והמדען הראשי של חברת הביומד מטריסלף, וד"ר שי מלצר, מנהל התוכנית הלאומית לביו־קונברג'נס ברשות החדשנות ● על הדפסת איברים, היתרונות של ישראל בתחום והפוטנציאל הכלכלי

מכרה פחם בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

אסון במכרה פחם בצפון סין: 90 בני אדם נהרגו בעקבות פיצוץ גז

אסון במכרה פחם בסין: לפחות 90 בני אדם נהרגו בעקבות פיצוץ גז במכרה במחוז שאנשי שבצפון סין ● הפיצוץ אירע בזמן שבמקום עבדו 247 כורים ● נשיא סין הורה לרשויות "לא לחסוך במאמצים" בחילוץ הלכודים

משפחת גרופר / צילום: תמונה פרטית

עם 30 אלף שקל נטו בחודש, המשפחה שלא מצליחה לחסוך לדירה

כחלק מפרויקט "בין המאקרו למיקרו", גלובס מדבר עם הישראלים על מה שמאחורי המספרים היבשים ● והפעם: טל וליטל גרופר מפתח תקווה, שעל אף ניהול תקציב קפדני וחיסכון חודשי מגלים שחלום הדירה בורח מהם

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כל עוד הפסקת האש נשמרת: בשוק צופים הורדת ריבית ביום שני

התחזקות השקל, התמתנות האינפלציה והירידה בגירעון מגבירים את ההערכות להפחתת ריבית ראשונה זה חודשים - אך הכלכלנים מזהירים כי כל הסלמה מול איראן לפני מועד ההחלטה עלולה לדחות את המהלך ● בשוק מתמחרים כעת הסתברות של כ־60% להורדת ריבית ביום שני

דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ: "מתקרבים להסכם סופי עם איראן. זה משתפר מיום ליום"

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, אמר כי הוא מאמין שההסכם הסופי ימנע מאיראן להשיג נשק גרעיני ● מקורות המעורים במו"מ, אמרו כי ההצעה האחרונה כוללת תהליך לפתיחת מיצרי הורמוז מחדש, הפשרת חלק מהנכסים האיראניים המוחזקים בבנקים זרים והמשך המשא ומתן

טויוטה CH-R+ חשמלית / צילום: יח''צ

החדש של טויוטה: טווח מרשים, נהיגה נעימה ומחיר הגיוני

לקרוס־אובר החשמלי החדש של טויוטה יש עיצוב דינמי ונוכחות כביש בולטת ● באבזור עדיין יש פערים, אבל ב־200 אלף שקל, עם תא נוסעים מתוכנן היטב, טווח מרשים ונהיגה נעימה - הוא מחזיר את היצרנית לתחרות

בן קליגר / צילום: אייל טואג

קיבל פרס מפקד 8200, עבד במשרד ראש הממשלה, ומגן על ארגוני ענק מפני סוכני AI

"במיקרוסופט למדתי מהמנהלים שלי, ביניהם אסף רפפורט, איך מפקסים ארגון, מסמנים מטרה ומגיעים אליה. זה היה בית ספר מטורף, ראיתי איך ארגון ענק זז בעולם משתנה" ● שיחה קצרה עם בן קליגר, מייסד משותף ומנכ"ל חברת הסייבר Zenity

אילוסטרציה: Shutterstock

סקר מיוחד של גלובס: מה חושבים הישראלים על שירות באמצעות AI

בימים הקרובים ננתח את המגמות החמות בתחום השירות, ונארח שורה של בכירים שפיצחו את השיטה ● והפעם - סקר ראשון ומסקרן שבוחן כיצר הציבור תופס את השימוש בבינה מלאכותית בתחום ● בשבוע הבא נחשוף את החברות המובילות בשירות בשבע קטגוריות, לפי סקר שנערך בקרב 2,000 משתתפים ● כנס השירות של גלובס ייערך ב-27.5 בתל אביב

על כמה כסף תצטרכו לדווח בקרוב לרשות המסים?

שנה לאחר רפורמת היבוא "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" - מי המוצרים שמחירם ירד משמעותית? וגם: איזו חברה ישראלית עברה להפסד לראשונה מאז תחילת 2023 בגלל מבצע "שאגת הארי"? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס, מדור חדש

הכנות למלחמת מים / צילום: Shutterstock

למה שבועות הוא חג המים? אל תחפשו את ההסבר במקרא

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: כיצד התגלגל מנהג פגאני מצפון אפריקה כל הדרך למסורת של אחד משלושת הרגלים?

נטושים בהורמוז / צילום: ap, Capture One Macintosh

מורעבים, תחת אש: כך הפך הורמוז לכלא הימי של עשרות אלפי מלחים

בזמן שהמצור האמריקאי נמשך כ-20 אלף מלחים תקועים במצר הורמוז תחת אש ● הם קוצבים אוכל ומים, בריאותם מידרדרת, הקשר שלהם עם העולם מוגבל, ומי שמנסים להימלט נתונים לתקיפות של טילים וכטב"מים ● הוול סטריט ג'ורנל בתיעוד מטלטל של החיים בלב ים בהמתנה לתוכנית מילוט

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות, והדיווח שהקפיץ את מניות הקוונטים

מניות מחשוב קוונטי עלו בעקבות דיווח של הוול סטריט ג'ורנל לפיו הממשלה מתכננת להעניק מענקים בסך 2 מיליארד דולר לתשע חברות, כש-IBM תקבל כמיליארד דולר ● אנבידיה פרסמה אמש דוחות שהיכו את התחזיות ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת ● נעילה מעורבת בבורסות אסיה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הרבה זמן לא ראינו יום כזה בת"א. הנה 5 סיפורים שהדהימו את השוק

לקראת חג השבועות והשבתת המסחר ביומיים הקרובים, הבורסה נשטפה היום בדוחות רבעוניים ● המניות שנפלו ואלו שזינקו בעקבותיהם, ואיך הן השפיעו על המדדים היום

מייסד OpenAI סם אלטמן / צילום: ap

הנפקת המאה בדרך: OpenAI נערכת להגשת תשקיף חסוי כבר השבוע

לפי וול סטריט ג'ורנל, ענקית הבינה המלאכותית, המוערכת בשווי של כ-850 מיליארד דולר, עובדת עם גולדמן זאקס ומורגן סטנלי לקראת הנפקה ציבורית שצפויה בספטמבר ● סמנכ"לית הכספים של החברה ציינה כי ייתכן שהם יזדקקו לזמן נוסף