גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חיים רמון החזיר את ההרשעה האישית לשיח ציבורי

שר המשפטים לשעבר, חיים רמון, הגיש תביעת דיבה נגד יו"ר תא הסטודנטיות "תל אביביות", מאחר שזו דרשה מהנהלת אוני' תל-אביב שלא להעסיקו כמרצה בשל הרשעתו בעבר בביצוע מעשה מגונה ● בשביל מה הוא היה צריך את זה עכשיו?

בשביל מה חיים רמון היה צריך את זה עכשיו? כל מי שעיניו בראשו שאל את עצמו את השאלה הזאת, כששמע השבוע כי רמון, שר המשפטים לשעבר שהיה גם יו"ר ההסתדרות, החליט להגיש תביעת לשון הרע, בסך 75 אלף שקל, נגד הדר שגיא, יו"ר תא הסטודנטיות "תל אביביות", שדרשה מהנהלת אוני' תל-אביב לא להעסיק את רמון כמרצה. זאת, בשל הרשעתו בביצוע מעשה מגונה בקצינה ב-12 ביולי 2006, יום פרוץ מלחמת לבנון השנייה, בכך שנישק את הקצינה בניגוד לרצונה.

שגיא כתב במכתבה - "לא ייתכן שמי שהורשע במעשה מגונה באישה צעירה, ואף הכפיש את שמה כחלק ממסע מתוקשר שליווה את התיק המשפטי נגדו, ילמד כעת נשים צעירות, סטודנטיות באוניברסיטה". לדברי שגיא, "העסקה של 'עבריין מין' על-ידי האוניברסיטה מהווה עמדה ברורה של תמיכה באדם זה".

"טרור פמיניסטי קיצוני"

בהמשך, הוסיפה שגיא התבטאויות בפייסבוק שגם בגינן היא נתבעת על-ידי רמון, שמזכיר כי בית-משפט קבע כי אירוע הנשיקה היה נקודתי וחד-פעמי, ושאין בו להעיד שרמון הוא "עבריין מין", וכי לא הוטל עליו קלון. את התנהגות שגיא והתומכים בה, כינה רמון: "סוג של טרור פמיניסטי קיצוני".

לא העלבון הצורב שחש רמון בגלל ההתבטאויות של שגיא, גם לא הזעם שלו עליה, גרמו להרמת הגבה מהתביעה של רמון, אלא העובדה שבעצם ההחלטה לנקוט הליכים משפטיים נגד הסטודנטית תרם רמון במו ידיו לכך שסיפור ההרשעה שלו חזר לפתע לשיח הציבורי, 12 שנה אחרי שהתרחש. וכך, במקום להנמיך את גובה הלהבות ולנסות לתת לטענות של שגיא נגדו להתפוגג ולהעלם, רמון גרם להבלטתן ולהלהטת הוויכוח שהוא עומד במרכזו.

התמיהה מההחלטה של רמון לנקוט הליכים משפטיים נגד שגיא גוברת כשבוחנים את סיכויי תביעתו. קשה להבין למה רמון, משפטן, איש רב-ניסיון, ואדם מפוכח, בחר ללכת דווקא בדרך המשפטית כדי לנסות להגן על שמו הטוב. סיכויי קבלת התביעה שהגיש רמון נגד שגיא, הם נמוכים, בעיקר משום שעיקר התביעה של רמון לא עוסק בוויכוח על עובדות, אלא על הפרשנות שצריך לתת להן.

בעוד שרמון טוען, כי הרשעתו במעשה מגונה לפני 12 שנה היא כשל חד-פעמי, שלא צריך להביא לכך שיוטל בו דופי קבוע, טוענת שגיא כי רמון הוא עד היום דמות שמייצגת בעיניה דברים שליליים בחברה שלנו של פגיעה בנשים.

גם אם רמון צודק, שהדרישה של שגיא - לא לאפשר לרמון להרצות באוניברסיטה בגלל אותו אירוע מ-2006 - מהווה רדיפה מוגזמת, ושהיחס שלה אליו, כפי שבא לביטוי בהתבטאויות שלה, חורג מכל פרופורציה, רמון טועה כשהוא חושב שלשגיא אסור להביע עמדה כזאת. או במילים אחרות, זכותו של רמון לחשוב ששגיא רודפת אותו על לא עוול בכפו, אבל זכותה של שגיא להביע את עמדתה. גם אם היא שגויה.

כאשר אדם מביע דעה על מעשה של נבחר ציבור, אפילו מדובר בעמדה קיצונית ושנויה במחלוקת, עומדת לו הגנה מפני לשון הרע. סעיף 15(4) לחוק איסור לשון הרע, קובע כי במשפט בשל לשון הרע תהא הגנה טובה לנתבע אם הפרסום היה הבעת דעה על התנהגות הנפגע בתפקיד רשמי או ציבורי או בקשר לעניין ציבורי, או על אופיו, עברו, מעשיו או דעותיו של הנפגע, במידה שהם התגלו באותה התנהגות.

בעוד שפרסום עובדות אמור לשקף את המציאות האובייקטיבית כפי שהיא, אמירות בעלות יסוד סובייקטיבי, המתארות עמדה אישית בנוגע למצב דברים מסוים יחשבו להבעת דעה. יתר על כן, לפי ההלכה, הגנת סעיף 15(4) לחוק לשון הרע, שעניינה הבעת דעה, עשויה לחול אפילו במצב שבו הדעה הכלולה בפרסום אינה נכונה, ובלבד שהכתוב מפריד כנדרש בין המסקנות לבין העובדות.

ואולי רמון בכלל הולך לקרב משפטי כמעט אבוד במודעות. אולי האיש שגדל בבת-ים, ובעשר אצבעות ובכישרון רב ניהל קריירה פוליטית רצופת הישגים, פשוט נהנה מעצם ההתקוטטות מול הסטודנטית, ומאמין שבעצם הגשת התביעה הוא ישתיק את הביקורת נגדו. אבל אם זה המצב, אז מדובר בתביעת השתקה. בין כך ובין כך, יש מידה של אירוניה בכך שרמון, שיצא נחרצות נגד ההתנהלות של מערכת המשפט בעניינו - לרבות הרשעתו, וההחלטה להעמידו לדין - מרבה להסתמך בתביעת הדיבה שהגיש נגד שגיא על הקביעות של בתי-המשפט בעניינו.

עורך-דינו של רמון, ליאור אפשטיין, מציין בתביעה ששתי ערכאות שונות של בתי-המשפט פסקו וקבעו כי אין לכנות את רמון "עבריין מין" וכי מעשהו הנקודתי והרגעי לא מצביע

ולא מאפשר לראות בהתנהגותו התנהגות סדרתית (כפי שרואה שגיא). רמון ואפשטיין מתעלמים מכך שההתבטאויות של שגיא לא עוסקות בהגדרה המשפטית של מעשהו, אלא, שוב, הן מביאות לביטוי את האופן הסובייקטיבי שבו שגיא רואה את המעשה ואת רמון לאורו.

עוד מדגיש עו"ד אפשטיין בתביעה נגד שגיא, כי ההרשעה של רמון התיישנה זה מכבר. לדבריו, על אף ששגיא ידעה ידוע היטב כי המוסד האוניברסיטאי המבקש להעסיק את רמון, אינו רשאי על-פי חוק להביא בחשבון כלל הרשעה שהתיישנה, היא בחרה לעשות לעצמה דין ובשם רעיון לכאורה חברתי בחרה ברגל גסה להפר את הזכויות שהחוק מעניק לרמון.

גם כאן, הטענה חלשה. אפילו אם רמון צודק, שלאור אלמנט ההתיישנות של העבירה שבה הורשע האוניברסיטה מחויבת להעסיק אותו אצלה, זה לא אומר שההתיישנות גוברת על חופש הביטוי של מי שחושבת שלא ראוי שהוא ישמש כמרצה.

אירוניה נוספת בתביעה של רמון באה לביטוי בכך שעורך-דינו, אפשטיין, תוקף בתביעה בנחרצות התבטאויות של שגיא ברשת הפייסבוק, ומציין כי "כידוע כיום פוסט שזוכה לחשיפה ציבורית ברשת הפייסבוק, ניתן לשתפו ולהגיב לו בקלות".

מדובר באותו עורך-דין שלאחרונה טען בשמו של העיתונאי יגאל סרנה, שנתבע בלשון הרע על-ידי בנימין ושרה נתניהו, כי אין לייחס חשיבות לפרסום של סרנה נגד הזוג בפייסבוק, בין היתר בשל הפלטפורמה שבה פרסם סרנה את המידע (אפשטיין אינו פראייר. הוא עושה זאת במודע ובכוונת מכוון כעו"ד מקצועי שיודע להתאים את טיעוניו לכל מקרה ולאינטרס של כל לקוח).

בכלל, לרמון מומלץ ללמוד מנתניהו מתי כדאי לנהל תביעת לשון הרע, ומתי עדיף להימנע מכך. נתניהו נמנע בדרך-כלל מלתבוע בלשון הרע בגין פרסומים שמשמיצים אותו, וגם כאשר הביקורת נגדו היא נוקבת וקשה, וזה כלל גם את סרנה שלאורך תקופה ארוכה מאוד תקף את נתניהו בבוטות, ולמרות זאת נתניהו לא תבע אותו.

בנימין ושרה נתניהו חיכו לסרנה בפינה, עד שהוא עשה טעות ופרסם בפייסבוק את אותו פוסט חסר ביסוס עובדתי על אירוע שבו כביכול זרקה נתניהו את ראש-הממשלה מהמכונית עקב ויכוח ביניהם. כשהזוג נתניהו הבין, שלסרנה אין שום דרך להוכיח כי האירוע שתיאר אכן התרחש במציאות, הם הסתערו עליו כמוצאי שלל רב, באמצעות הגשת תביעת לשון הרע נגדו, וגבו ממנו פיצוי של 100 אלף שקל.

אולמרט התפנה למנדלבליט

אם מדברים על יחס מורכב עד אירוני למערכת המשפט, אז רמון ממש לא לבדו. כמה מהמנהיגים הבולטים שלנו עשו להם מזמן מנהג לתקוף את מערכת המשפט, ולהטיל ספק בלגיטימיות שלה, כשההחלטות של המערכת לא מתאימות להם; ומנגד, לעודד אותה לקבל החלטות כשהן תואמות את האינטרסים שלהם.

השיאן האולימפי בתחום הזה הוא כנראה ראש-הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט. אחרי שאולמרט תקף את היועמ"ש לשעבר, מני מזוז, ואת פרקליט המדינה לשעבר, משה לדור, על כך שהעזו לחקור אותו, ולהעמידו לדין פלילי, התפנה אתמול, ד', אולמרט לתקוף את היועמ"ש המכהן, אביחי מנדלבליט, על כך שהוא הססן מדי בטיפול שהוא מעניק לראש-הממשלה נתניהו.

ואיך צייצה הח"כית שלי יחימוביץ' בטוויטר, בתגובה להתבטאות הזאת של אולמרט? - "כמה טוב שיש מגדלור מוסרי שכזה. הרגע שבו האירוניה מחליטה לשים קץ לחייה".

גילוי מלא: ורד רמון ריבלין עורכת ליידי גלובס היא אשתו של חיים רמון

עוד כתבות

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי מתיישבת על כס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבועה של חברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג-לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין, ושהפרמיה מוצדקת"

שותפי קרן קינטיקה ואלכס מור מ־8VC / צילום: לינוי ברק קורין

"נקסט ויז'ן לרחפנים" - ההשקעה החדשה של מייסד פלנטיר בישראל

קרן 8VC של מייסד פלנטיר נכנסה כמשקיעה מוקדמת בסטארט־אפ לייטויז'ן, המפתח מצלמות לרחפנים ● קרן הדיפנס־טק קינטיקה השתתפה במהלך

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

ראש הממשלה בנימין נתניהו. ישיבת הממשלה, 15.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

אחרי 30 שנה: נתניהו שוב מבטיח להקים שדה תעופה בים

בדיון על הקמת שדה תעופה נוסף, ראש הממשלה הצהיר שיוקם שדה משלים בים ● אלא שזו הבטחה שנשמעת ברצף כבר משנות ה־90 ● המשרוקית של גלובס

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה, וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

נתוני הלמ''ס / צילום: Shutterstock

בשוק וברשות ני"ע לא מאמינים יותר לנתוני הדיור של הלמ"ס

ברשות ני"ע מחמירים את חובות הדיווח של יזמיות המגורים הציבוריות, מחשש שהמחירים בפועל נמוכים יותר בשל המבצעים ● זאת, בעוד שהשבוע דיווחה הלמ"ס על חודש שני ברציפות של עליות במחירי הדירות ● רשות ני"ע: "צריך להבין שכל מבצעי הקבלן מגלמים ירידה במחיר האפקטיבי"

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בניגוד לתוכניות הממשלה: המבקר בדוח חריף נגד העברת בזן

דוח מבקר המדינה על מוכנות משק החשמל למלחמה מזהיר מפני סגירת בית הזיקוק בחיפה ומדגיש את החשיבות של ייצור מקומי של דלקים ● הדוח עורר זעם בקרב ראש המועצה הלאומית לכלכלה, הרשויות המקומיות וארגונים ירוקים, שטוענים שהמתקן מהווה סיכון בטחוני וסביבתי ומדגישים את הצורך בפינוי ובקידום חלופות מבוזרות

עפולה / צילום: Shutterstock

קשישה חיה 50 שנה בדירה שלא רשומה על שמה. האם היא הבעלים החוקיים?

קשישה בת 80 גילתה כי הדירה שבה התגוררה מאז שנות ה־60 רשומה על שם המדינה ● למרות היעדר כל מסמך בכתב, בית המשפט קבע כי בנסיבות חריגות של "זעקת ההגינות" ניתן להכיר בבעלותה על הדירה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

שלמה קרמר, מנכ''ל ומייסד קייטו נטוורקס / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

המיליארדר הישראלי שמזהיר: אנחנו בעיצומה של בועת AI. ועדיין מחפש את ההשקעה הבאה בתחום

שלמה קרמר, מנכ"ל קייטו נטוורקס, אמר בראיון ל"ביזנס אינסיידר", כי למרות התמחור המנופח של שוק ה-AI, הוא עדיין ממשיך לחפש השקעות עם פוטנציאל אמיתי ● עוד אמר, כי מבחינתו יש שלושה תנאים מרכזיים הכרחיים להצלחה עסקית שחשוב להכיר

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

מוצרי מזון בסופרמרקט / צילום: Shutterstock

הסקר שמגלה: הישראלים מתוסכלים מהמחירים, אבל לא מפסיקים לקנות

רוב מוחלט של הישראלים מרגישים את יוקר המחיה כמעט בכל תחומי החיים, במיוחד במזון, ומעידים כי הם מצמצמים רכישות - כך עולה מסקר חדש של מועדון הצרכנות הוט ● "למרות זאת", אומרת המנכ"לית גנית הראל, "בפועל הם לא מוותרים על תענוגות וחיים טובים"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים;  באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

היזמית יוצאת רפאל שמביאה לבורסה כוונת חכמה שמסוגלת ליירט רחפנים

סמארט שוטר, שנוסדה ומנוהלת בידי מיכל מור, תנסה לנצל את הגאות במניות הביטחוניות כדי לגייס 200 מיליון שקל ● בחברה הצומחת, שעדיין לא מרוויחה, מחזיקים גם הפניקס ואלטשולר שחם

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי