גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ראש מועצת טורעאן: "הותמ"ל עשה לנו רק טוב"

בניגוד לראשי עיריות רבים, ראש מועצת טורעאן עימאד דחלה דווקא מרוצה מפעילות הוועדה למתחמים מועדפים: "למה שהמשכילים של הכפר יגורו בבניינים גבוהים בחיפה ובנצרת עילית? בטורעאן הם יוכלו לגור ליד המשפחה"

עי מאד דחלה, ראש מועצת טורעאן / צילום: גיא נרדי
עי מאד דחלה, ראש מועצת טורעאן / צילום: גיא נרדי

בשבוע שעבר נערך בנצרת כנס שיזם המרכז הערבי לתכנון אלטרנטיבי, והיה מכוון לראשי יישובים בחברה הערבית. נושא הדיון המרכזי היה השפעת הותמ"ל (ועדה לקידום מתחמי בנייה מועדפים) על היישובים הערביים. בין הדוברים היו ד"ר חנא סוויד, לשעבר ח"כ מטעם חד"ש ומומחה לתכנון עירוני, וסוהיל דיאב, ראש עיריית טמרה, שלא הסתירו את הביקורת הקשה שלהם כלפי אופן פעילות הותמ"ל. דרור בוימל מהחברה להגנת הטבע, שהוא גם נציג ארגוני הסביבה בותמ"ל, אף הגדיר את הוועדה כ"פוליטית" ו"מסוכנת".

מי שסיפק זווית ראייה שונה לחלוטין היה ראש מועצת טורעאן, עימאד דחלה, שאמר שהותמ"ל המושמץ היה, פחות או יותר, מה שהציל את היישוב שבראשו הוא עומד.

היישוב טורעאן ממוקם בקצה המזרחי של בקעת בית נטופה, במפגש הכבישים 65 ו-77, ליד צומת גולני. בטורעאן מתגוררים כ-15,000 תושבים, 80% מהם מוסלמים והשאר נוצרים. המועצה מדורגת במקום ה-3 מתוך 10 במדד החברתי-כלכלי של הלמ"ס.

דחלה מספר שבטורען הרבה בעלי מסעדות, פועלי בניין, מורים ומורות, אבל מקור ההכנסה העיקרי של היישוב הוא המשאיות: "אנחנו נכנסנו לספר גינס למספר משאיות פר תושב. תשאל בוולוו ויגידו לך שכשיש משלוח של 20 משאיות משבדיה לישראל, אז 18 הן לטורעאן".

כמו ביישובים ערביים אחרים, גם בטורעאן האדמות הן בבעלות פרטית. העניין הזה מהווה תמיד מכשול רציני לפיתוח, ולכן, גם בטורעאן, יש ציפייה להרחבת היישוב על חשבון קרקע של רמ"י. דחלה מספר שבתקופת המנדט נקבע ש-11,000 דונם בהר טורעאן, יירשמו לטובת הכפר, אך אחרי הקמת מדינת ישראל כל האדמות הולאמו. ב-1977 נרשמו 700 דונם כאדמת מדינה בשטח היישוב והעניין מציק מאד לאנשי היישוב שחשים שנגזלו. בימים אלה מנהלת המועצה הליך משפטי לתכלית רישום של 10,000 הדונם הנוספים כשטח השייך ליישוב.

"כשבאתי בתחילת הקדנציה שלי למשרד הפנים, לא ביקשתי תמיכה כלכלית, אלא רק קידום של התכנון בטורעאן. הכנתי, בסיוע משרד הפנים והאדריכל דני לזר, תוכנית אב חדשה, שהציגה לא רק פתרון למצוקת הדיור אלא גם אמצעים לצמיחה כלכלית. ב-2015 היינו היישוב הערבי הראשון בפיילוט של חוק הותמ"ל". התוכנית (תמ"ל/1008) מציעה 1,000 יח"ד על 400 דונם בשטח שהוא אדמת מדינה בהר טורעאן, מהן כמעט חצי בבנייה רוויה והשאר בנייה צמודת קרקע. "ההצלחה היא שתוך שלוש שנים אני מתכנן, מאשר ומשווק. לפני שבועיים יצאה הודעה בעיתון על שיווק מכרזי הותמ"ל".

דחלה מעיד שלטורעאן יש בעיה רצינית של בריחת הצעירים המשכילים ושהשכונה החדשה אמורה לענות על הבעיה: "מחיר למשתכן קובע שרק 30% מיחידות הדיור יהיו לבני המקום. אני הצלחתי להוציא מהמנהל החלטה שאצלנו 100% מיחידות הדיור יהיו לתושבי המקום. לנו יש את הזיקה להר".

"דווקא האקדמאים, המלומדים, המוצלחים, קונים דירות בנצרת עילית ובחיפה. שם הם גרים בבנייה רוויה. זה שכנע אותי שגם אצלנו אפשר לעשות בנייה רוויה. בטורעאן הם יוכלו לגור ליד הקרובים, השכנים והחברים שלהם".

למה הייתם בעצם צריכים את הותמ"ל? לא יכולתם לקדם תכניות כאלה בדרך הרגילה, דרך המחוזית?

"בעבר, היישובים הערביים, כשהיו עולים לוועדה המחוזית צפון, לא הצליחו לקדם תוכניות. הן נתקעו שם להרבה שנים. מדובר על התקופה שלפני אורי אילן (יו"ר הוועדה המחוזית צפון בהווה. ג.נ). הותמ"ל נותן לי מענה מהיר ביותר. לא הייתי מאמין שאני מצליח לתכנן ולשווק תוך שלוש שנים".

בינתיים הצליח דחלה לקדם תוכנית תמ"לית נוספת (תמ"ל 1067), הפעם על אדמה חקלאית שהיא בבעלות פרטית: "אנשים בעלי קרקע פרטית, אין להם את היכולת לשלם עלויות פיתוח. מדובר בקרקע חקלאית צמודה ליישוב ולא מנוצלת". "הותמ"ל פותר את הבעיה של החלקות הצרות והארוכות, שלא הצלחנו להביא למצב של איחוד וחלוקה. יש לנו 1,400 בעלים". מדובר בקרוב ל-2,000 דונם, שעליהם ייבנו 3,200 יח"ד, כולן צמודות קרקע, בצפיפות של 6 יח"ד לדונם. התוכנית מציעה גם אזור תעסוקה ומסחר, וחניון ל-1,200 משאיות, בצמוד לכביש 77.

התוכנית תשפיע באופן משמעותי גם על איכות החיים ביישוב הוותיק: "אני מוציא את כל המטרדים העסקיים שנמצאים בתוך היישוב, כמו נגריות, מסגריות, מפעלי שיש ומוסכים, שפועלים ללא רישיון עסק מתחת לבתים, אל מחוץ ליישוב".

דחלה מספר שבימים אלה הוא מקדם תוכנית ותמ"לית שלישית: "אני בהליך של קידום תוכנית חדשה של דירה להשכיר. אם אתה בונה 500 יח"ד ומתחייב ל-10% להשכיר אז מקבל גם מענק תכנוני. ישבתי על זה עם ביילסקי בשבוע שעבר".

הקולגות שלך בכנס היו הרבה יותר ביקורתיים. איך אתה מסביר את זה?

" הצד הביקורתי ששמענו (של ראש העיר טמרה) יש בו גם עניין פוליטי. מדובר בעניין נקודתי. בותמ"ל יש כוח. הרבה רשויות לא ניצלו את זה. כדי שאתה תוכל לבקר אתה חייב להיות בתוך העניינים, בתהליך. חלק מהרשויות לא נכנסו לעומקו של תהליך התכנון.

"פשוט מאוד, היועצים וכל מתכנני הותמ"ל, באים מהמגזר היהודי ולא מהמגזר הערבי. יש מרחק בין הידע ותרבות הדיור והצרכים שלנו ושל היהודים. אני מאמין שצריך לשלב מתכננים מהחברה הערבית כדי שיוכלו לדבר לפסיכולוגיה של המתנגדים לתכניות האלה".

"אני לקחתי יועץ מטעמי ויש לי ועדת היגוי של מתכננים ומהנדסים מהיישוב, שמדברים על הצרכים שלנו. קודם המדינה תכננה בשבילנו. עכשיו, אנחנו מעורבים בפעילות הותמ"לית".

עוד כתבות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה האחד מגיע משוק התקשורת, השני בנקאי ותיק ושניהם יעמדו בראש אפליקציות תשלום מובילות ● איך עמית דדוש ואריק פרישמן ישפיעו על התשלום הדיגיטלי?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; מטא יורדת בכ-1% לקראת הדוחות

הנאסד"ק נסחר סביב רמות הבסיס ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"