גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תחום נתוני המיקום נעשה מפחיד יותר: יודעים עלינו הכל

שוק הסטארט-אפים שעוסקים ב"תובנות מבוססות מיקום" פורח ● החברות האלה נעזרות בחיישני הטלפון כדי לדעת מתי אנחנו במשרד, באילו חנויות אנחנו מבלים, כמה אנחנו ישנים - ואיך מפיקים מכל זה כסף. מכאן עלולה לצמוח שערוריית הפרטיות הבאה

שירותים מבוססי מיקום / צילום: SHUTTERSTOCK
שירותים מבוססי מיקום / צילום: SHUTTERSTOCK

בארבעת החודשים שבין דצמבר 2010 למרץ 2011 נכנסה חבורת שודדים אל סניפי רשתות האלקטרוניקה רדיו שק וחברת הטלפון T-Mobile במישגן ואוהיו. השודדים היו ממוקדים מאוד במטרתם וגנבו רק דבר אחד: סמארטפונים.

חודש לאחר מכן, באפריל 2011, ארבעה מבין השודדים נתפסו, אחד מהם שיתף פעולה ואמר כי מי שהנהיג אותם היה אדם בשם טימותי קרפנטר. ההודאה הזו לא הספיקה להרשעה, אבל כן נתנה ל-FBI כיוון. ה-FBI פנו למפעילה הסלולרית של קרפנטר, וזו סיפקה להן את נתוני המיקום שלו ב-127 הימים שקדמו לבקשה, סך של 12,898 נקודות מיקום שהתקבלו באמצעות איכון משולש של אנטנות סלולריות. ארבע מתוך הנקודות הללו מיקמו את קרפנטר בזירת הפשע. הוא נשפט, וב-2013 נמצא אשם.

בכך לא הסתיים הסיפור: קרפנטר ערער, ולפני שבועיים בית המשפט העליון קיבל את ערעורו וקבע שה-FBI צריך היה לבקש צו כדי לקבל את נתוני המיקום. כתבי עת משפטיים כינו את הפסיקה "נקודת מפנה" בעידן הדיגיטלי והעריכו כי היא תפתח שורה ארוכה של התדיינויות משפטיות על פרטיות ונתוני מיקום. והפסיקה הזאת מגיעה בתקופה שבה היכולת לדעת היכן אנחנו נמצאים באמצעות הסמארטפון משוכללת ומבהילה הרבה יותר.

אם פעם דיברו על אנטנות סלולריות, GPS, רשתות אלחוטיות וחיבורי בלוטות', הרי שהיום אין בהם צורך; בעבר מי שידעו את המידע הגיאוגרפי עלינו היו המשטרה, וגם פייסבוק וגוגל - אבל כיום הן רק טיפה בים. כמעט כל חברה יכולה לדעת ברמת דיוק גבוהה היכן עמדנו, לאן הלכנו ובאיזה קצב; אם נסענו (או נהגנו) במכונית או באוטובוס, עלינו במעלית או חיכינו בתור. חברות רוכשות את המידע הזה באופן מסודר, מקוטלג ומפורש, ובדרך כלל בלי שהפרו אפילו חוק אחד קטן.

הצלבת מידע עלינו מעשרות מקורות

בפברואר השנה קבוצת חוקרים מאוניברסיטת פרינסטון בנתה אפליקציה בשם PinMe והראתה, באמצעות כמה שורות קוד, כיצד ניתן לעקוב אחר מיקומם של בעלי טלפונים חכמים. המעקב נעשה ללא צורך בניטור רשתות אלחוטיות או קישורי בלוטות', ומבלי שנדרשת כל הרשאה מיוחדת לנתונים. כל שנדרש הוא להצליב את המידע שחיישני הטלפון אוספים כל העת, גם כשהוא כבוי. התוסף הקטן של קבוצת החוקרים לא עורר סערה גדולה מדי: אולי כיוון שזה היה נראה קצת מסובך, או אולי משום שניסויים בין ארבעה קירות סטריליים של האקדמיה לא מאיימים עלינו יותר מדי. אך האמת היא שכמו הרגולטורים, גם החוקרים נמצאים צעד אחד אחרי המפתחים.

"הטלפון יכול להבין מתי את מחנה את המכונית, יוצאת ממנה והולכת אל עבר הבניין. אפשר להבין מתי את נכנסת למעלית, לאיזו קומה את עולה, האם את יושבת במשרד, מתי את מסיימת, יורדת חזרה והולכת בחזרה לכיוון הרכב", מסביר ל"גלובס" עופר ציפרמן, מנכ"ל אנגוג, סטארט-אפ ישראלי שהשלים גיוס של עשרה מיליון דולר בפברואר ומציע הפקת תובנות מגוונות ממידע מבוסס מיקום. "הטלפון שלך יכול להבין אם את ערה או ישנה, או אפילו רק חושבת לצאת ממקום החניה".

פייסבוק יודעת מתי היינו בכל מקום ומתי נסענו, והידיעה הזו מרתיעה. אך ההתמקדות בה מפספסת את התהליך הרחב יותר, שבמסגרתו כל אפליקציה תוכל לדעת כמה רחוק אנחנו מוכנים לנסוע כדי להגיע לחנות מסוימת, כמה זמן אנו מבלים שם ובאילו מחלקות אנו ממקדים את תשומת הלב, מתי אנחנו נחים ובאילו ימים אנו מרבים לבלות. כל המידע הזה יהיה זמין ונגיש לכל מפתח גם אם האפליקציה סגורה, וניתן יהיה להפיק ממנו תובנות עמוקות הנוגעות לכל צעד והחלטה שאנו מקבלים.

היום הזה יגיע בקרוב - הרי יש סיבה שאנו מכנים את הטלפון "חכם". כל מכשיר מצויד ברשימה ארוכה של חיישנים, דחוסים יחדיו מתחת לזכוכית, מנטרים את הסביבה בכל עת. הרשימה הזו כוללת חיישני תנועה, מד תאוצה ומד חישה סיבובית וכל אחד מהם מפרש את התנועה שלנו: לאיזה כיוון אנחנו נעים, באיזה אופן ובאיזו מהירות; לצד אלו יש ג'ירוסקופ ומד אוריינטציה, שמסייעים, בין היתר, לפרש גבהים; מגנומטר אחראי לעקוב היכן נמצא הטלפון בחלל עצמו (מונח על שולחן, מוחזק באוויר); חיישנים סביבתיים מודדים טמפרטורה, לחץ ברומטרי ואת מידת האור; חיישני קרבה יודעים לזהות נוכחות של גופים. בטלפונים החדשים יש אפילו מד צעדים ומד דופק מובנה.

נתוני החיישנים בשילוב גישה למפות גיאוגרפיות, תחזיות מזג האוויר ולוח רכבות למשל, מאפשרים לאתר את מיקום המשתמש בדיוק גבוה. וזה אפילו לא שואב הרבה אנרגיה מהסוללה: מסך הסמארטפון אולי נראה חשוך, אבל הטלפון לא מפסיק להרגיש.

ממפים כל תנועה של כל אדם

ב-29 במאי סגרה סטארבקס מעל ל-8,000 בתי קפה למשך מספר שעות, כדי לערוך מגה-סמינר ל-175 אלף עובדי החברה. עוד לפני שנערך הסמינר, העריכה חברת קיוביק (Cuebiq), העוסקת במה שמכונה "מודיעין מיקום", כי מי שתרוויח מכך תהיה רשת מקדונלד'ס. החברה הסתמכה בכך על דפוס שזיהתה, ולפיו רבים מלקוחות מקדונלד'ס מסיימים את ארוחתם שם ונכנסים אל סניף סטארבקס הסמוך כדי לשתות כוס קפה. החברה העריכה כי לאור הסגירה, לקוחות אלו יעדיפו להתנחם במק-קפה.

"אנחנו מסייעים למשווקים למפות ולמדוד את הדרך שהלקוח עושה", מסביר ל"גלובס" אנטוניו טומרצ'יו, מנכ"ל ומייסד קיוביק, שהשלימה לפני חודש גיוס של 27 מיליון דולר. "אנחנו ממפים את מסד הנתונים הלא-מקוונים הגדול בארצות הברית, ומיצרים כלים לניבוי הדרך שבה צריך להגדיל את העסק שלך". קיוביק, שהתוסף שבנתה נמצא היום באחד מכל ארבעה טלפונים חכמים בארצות הברית, יכולה לייצר מפות מדוקדקות של תנועת צרכנים: מהבית אל החנות, מחנות אחת אל השנייה, בתוך קניונים וערים, אם עצרנו בדרך לתדלק, אם בחרנו להתפנק באוכל מהיר או שאנחנו צורכים אותו על בסיס קבוע ובאיזה יום. את הנתונים האלו מפיקים לתובנות, ועוזרים למשווקים להציע פרסום ממוקד כמו קופון ללקוח שחוזר שוב ושוב למחלקת המעילים בלי לרכוש, או להציע שיפורים בתפעול החנות כמו שעות פתיחה, עיצוב או פריסת אנשי צוות.

בחברת אנגוג, שחדרה ל-25 מיליון טלפונים באמצעות 100 אפליקציות שונות, לא מדברים על פרסומות אלא על שימושים מגוונים יותר, ופולשניים בחלק מהמקרים, במיקום שלנו. כך, לדוגמה, הם מציעים משחקים לסמארטפונים שמשתמשים במרחב הפיזי של המשתמשים, ייעול המלצות נסיעה, וגם מעקב הורי אחר ילדים וניטור נהגים כדי ליצור פרופיל ביטוחי מדויק.

קשה להתעלם מרוח האח הגדול ששורה על כל הסיפורים הללו. ואכן, למנהלי אנגוג וקיוביק ברור שאנשים מתחלחלים מהמחשבה שעוקבים אחריהם. הרעיון שיש מפתח, שיושב בנוחות המזגן איפשהו ברחוב הארבעה בתל אביב, ורואה לאן כל אחד הולך, כמה זמן הוא נשאר בחדר, לאיזה טמפרטורה הוא מכוון את המזגן וכמה זמן הוא שוהה בשירותים, אינו מרנין. לכן מילת המפתח של חברות שפועלות בתחום הזה היא אנונימיות. במילים אחרות: אנחנו יודעים עליכם הכל, אבל מתייחסים אליכם כאל אוסף נתונים, לא כאדם.

"הכל נשמר על גבי הטלפון האישי", אומר ציפרמן, "לא על שרתי החברה ולא בענן. המידע בבעלותך ורק בבעלותך וללא מזהה אישי (PII)". אפשר לספק שירות אישי, הוא אומר, גם בלי להצמיד פנים לפרטים ובלי לקחת את כל המידע האישי מחזקת בעליו. כלומר, יכול להיות שהחנות שבה הסתובבתי היום יודעת כמה זמן ביליתי במחלקת הגרביים, אבל לא מי אני - זאת בניגוד לרשתות חברתיות שבונות פרופיל מדויק הכולל שם, תמונה, כתובת ואפילו מייל ומספר טלפון.

ובכל זאת, גם אם לא מצמידים למידע פנים, עצם קיומו עדיין יכול לייצר תחושה קריפית. בקיוביק, למשל, יכולים להצביע על לקוחות חוזרים ועל מתלבטים - כאלו שבילו זמן מה בחנות ולא רכשו, יצאו וחזרו. אולי, ביום מן הימים, יוכל אותו קמעונאי להציע להם בזריזות הנחה על המוצר, כדי לעודד את הרכישה, וקמעונאי אחר יפתה אותם עם מוצר משלים. ועוד לא דיברנו על האפשרות שהמידע שחברות מהסוג הזה אוספות יגיע לידי גורמים אפלים יותר, כמו חברות ייעוץ פוליטי מפוקפקות, או שמישהו בכל זאת יקשר בינו לבין השם והפרטים האישיים שלנו. מכאן יכולה לצמוח שערוריית הפרטיות הבאה.

למרות הסכנה, התחום נותר פרוץ

בשבוע שעבר התפרסם ממצא של חוקרים מאוניברסיטת נורת'איסטרן בבוסטון, שלפיו ישנן אפליקציות שמצלמות את מסך הטלפון ושולחות את המידע לשרתים של חברות זרות. יום לאחר מכן נחשף ב"וול סטריט ג'ורנל" שאפליקציות אחרות סורקות את תיבות הג'ימייל שלנו ומאפשרות למפתחים לקרוא את המיילים. בינואר גילינו שמשחקים תמימים בסאמרטפון משתמשים בתוסף בשם אלפונסו, שמאזין לטלוויזיה ברקע ואוסף מידע על הסביבה. ובסוף השבוע התברר כי חברה בשם Samba TV משתמשת בטקטיקה דומה בטלוויזיות חכמות.

בעוד שאלו מקרים מטרידים, אין בהם הרבה חדש. ישנן עשרות אפליקציות שמשתמשות בתוספים כדי לנצל לרעה גישה לחיישנים, כמו המיקרופון אצל אלפונסו, חיפוש ב-Samba TV ואפילו נגיעות מסך וסיסמאות שניתן לגלות על ידי חיישני תנועה. בגוגל ואפל מחפשים ומוצאים בנחישות מסוימת את אותן אפליקציות. במרבית המקרים הן פועלות באמצעים כשרים, אך מפוקפקים: הן מסתירות את הכוונות המלאות במסך של הצהרות פרטיות, ומדיניות באורך אלפי מילים. אבל במקרה של נתוני המיקום, הסיפור הוא אחר לגמרי: לא צריך להתחבא מאחורי הרשאות.

אנגוג וקיוביק מנטרות אותנו באותה הדרך שאלפונסו ו-Samba TV מצליחות לעשות זאת: באמצעות SDK - תוסף לאפליקציה שכל חברה יכולה להריץ באפליקציה שלה. שתי החברות מתגאות כי הן עושות זאת תוך עמידה בכללי אבטחה מחמירים, וכי הן מנתחות מידע רק ממשתמשים שמוכנים לשתף את המיקום שלהם. אבל אלו רק שתי חברות, שפועלות בסביבה רוויה במפגעי אבטחה. לצידן קיימות אפליקציות נוספות העוסקות ב"מוצרים ממוקדים נתונים גיאוגרפיים", שחלקן כבר נקנסו בידי רשות הסחר האמריקאית משום שלא השיגו אישור מפורש של המשתמשים לאסוף נתונים על מיקומם.

בינתיים התחום נותר פרוץ, למרות שסכנת הפרטיות שבחיישנים גדולה הרבה יותר מהנראה לעין. יותר ויותר חברות, חלקן פועלות בתחום האפור, יכולות ללמוד על חיינו דברים שלא היינו רוצים לשתף, והמוח האנושי לא מפסיק לחפש מה עוד אפשר לעשות עם החיישנים (בדצמבר, למשל, הצליחה קבוצת חוקרים בינלאומיים לנחש בדיוק של 99.5% את קוד הפתיחה של טלפונים, באמצעות ניתוח חיישני תנועת הטלפון וחסימת חיישני האור). נכון להיום, הכל שאלה של זמן ונחישות רגולטורית: האם רגולטורים יזדרזו לסתום את הפרצה או ימתינו עד שיכה בנו אסון פרטיות נוסף, אי שם בעתיד הקרוב. 

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק