גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכלכלה האפריקאית מחכה למשקיעים

היבשת עדיין סובלת מבעיות רבות, אבל היא גם מספקת מגוון הזדמנויות. תקשיבו לביל גייטס

ראש ממשלת אתיופיה, אבי אחמד / צילום: Stringer
ראש ממשלת אתיופיה, אבי אחמד / צילום: Stringer

דוחות הבנק העולמי, קרן המטבע הבינלאומית, האו"ם וארגונים נוספים, מורים כי מדינות ביבשת אפריקה משגשגות כלכלית וצומחות בעקביות. באפריקה שוכנות שש מדינות, מתוך 10 המדינות הצומחות בעולם, ו-16 מתוך 25 הכלכלות הצומחות בעולם.

אמנם קיימת שונות והטרוגניות בין כל אחת מהמדינות, ואפריקה אינה גוש מונוליתי-אחיד, אולם מבחינה כלכלית ניתן לחלקן בגדול: יצרניות הנפט (ניגריה, אנגולה, אלג'יריה וסודן), שספגו משבר ומיתון בעקבות ירידת מחירי הנפט והסחורות בשנים האחרונות, ורק בשנה האחרונה הן מתאוששות; מדינות צפון-אפריקה שבהן התרחש "האביב הערבי" (מצרים, לוב, תוניסיה, אלג'יריה ומרוקו), שפגע קשות בכלכלתן, ומאז הן מדשדשות; ושאר המדינות שמדרום לסהרה (SSA - Sub Saharan Africa), שברובן חוות שיפור כלכלי ובר-קיימא.

מ-2006 חל גידול שנתי עקבי של 15% בממוצע בסחר העולמי עם אפריקה. בשנים 2017-2000, הוכפל התמ"ג המצרפי באפריקה שמדרום לסהרה פי חמישה (ל- 1.6 טריליון דולר). שיפור מערכות החינוך וההשכלה מובילים לתמורות חיוביות בהכשרות כוח העבודה.

בעשור האחרון מהווה השוק האפריקאי יעד מועדף להשקעות גלובליות. ב-2004 הסתכמו ההשקעות הזרות (FDI- Foreign Direct Investments) ביבשת ב-14 מיליארד דולר, ב-2016 הן טיפסו ל-75 מיליארד דולר. תיעוש נרחב והשקעות מאסיביות בתשתיות, שהוכפלו בעשור האחרון, ועלויות ייצור נמוכות, יסמנו את אפריקה כמרכז הייצור העולמי הבא.

אימוץ טכנולוגיות חדשניות נפוץ מאוד יחסית לעולם. באפריקה רווחת תופעת ה- leapfrog - דילוג על עידן/שלב טכנולוגי, כך רכישה ותשלום בסלולר מדלגים על דור תשתיות פיזיות של תשלום בכרטיסי-אשראי ופעולות בנקאיות.

מעמד הביניים הצרכני צומח וכוח-הקנייה שלו גדל. הבנק העולמי צופה שעד 2030 מעמד הביניים יגדל ב-100 מיליון בני-אדם נוספים (כ-160 מיליון כיום). מגמת "החזרה הביתה" של אפריקאים משכילים גוברת, ותורמת לשגשוג מולדתם, לאמון ולתקווה במדינות.

אוכלוסיית אפריקה מונה כ-1.2 מיליארד נפש. כ-400 מיליון מתוכם בגילאי עבודה, וכ-50% מהם ילדים מתחת לגיל 18. בניגוד לאוכלוסיית העולם שמזדקנת, שיעור הילדים הוא הגבוה בעולם, התמותה יורדת ותוחלת-החיים עולה, כך שאוכלוסיית היבשת צעירה וצומחת. ב-1950 מנתה אוכלוסיית אפריקה 140 מיליון נפש לעומת 550 מיליון באירופה; ב-2017 אוכלוסיית אפריקה עלתה ל-1.2 מיליארד נפש לעומת 0.74 מיליארד באירופה. כלומר, גידול האוכלוסין באפריקה הוא פי 7 מהגידול באירופה. מגמה בעלת השלכות דרמטיות על הדמוגרפיה והכלכלה העולמית. לפי תחזיות האו"ם, התרחבות המרכזים העירוניים תוביל להכפלת האוכלוסייה העירונית בתוך כ-20 שנה.

ועדיין, הכלכלות האפריקאיות מתמודדות עם אתגרים משמעותיים, כמו מחסור במקורות ובשירותים פיננסיים. רק לרבע מהבגירים יש נגישות לשירותים פיננסיים. בנוסף, ישנם פערי ביקוש והיצע בתשתיות חשמל ואנרגיה, בכבישים ותחבורה, ומחסור בתשתיות תברואה. אתגרים אלה ונוספים פוגעים בצמיחה הפוטנציאלית. מדינות אפריקה מנסות להתגבר עליהם במאמצים אזוריים משותפים, בשיתופי-פעולה עם הבנק העולמי ובנקים אזוריים, ובעידוד יזמים ומיזמים עסקיים פרטיים.

מעבר לנתוני הצמיחה המרשימים, התחדשו גם הגישה, התפיסה והלך-הרוח של המנהיגים. ב"כנס הפורום האפריקאי לעסקים ולהשקעות" בינואר 2018, העבירו מנהיגי מדינות היבשת מסר חד: המדינות מעוניינות בשיתופי-פעולה כלכליים שיניבו תועלות הדדיות, ולא בתרומות וסיוע המנציחים תלות. ראשי המדינות הדגישו, שהם נחושים להמשיך לשפר ולאפשר יתרונות לסביבה העסקית, כדי שיהיו אטרקטיביים לקהילה הבינלאומית, במקביל להפחתת הסיוע שאינו נובע משיתוף-פעולה כלכלי בר-קיימא.

מעניין שדווקא ביל גייטס, מייסד מיקרוסופט ומהתורמים הגדולים לאפריקה, צייץ בעבר תובנה התומכת ברוח החדשה של מנהיגי אפריקה: "כלכלת אתיופיה צומחת מהר יותר מכלכלת סין, אז מדוע אנחנו חושבים על רעב כשמדובר באתיופיה?"

התעוררות האריות מאפריקה מוחשית, משגשגת, ומסמנת את תום עידן האריות המוכים והמורעבים. התרחבות שיתופי-הפעולה בין מדינות היבשת והשיפור בכלכלה מחזקים ומעצימים את המדינות ומייצרים סדר עולמי מתחדש.

■ הכותב הוא עמית מחקר בכיר במוסד "שמואל נאמן" בטכניון ויועץ ל-Healthcare.Israel. 

עוד כתבות

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות, תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה״

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?