גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המנצח דן אטינגר: "כשאין פשרות, יש לזה מחיר נפשי"

הוא היה בן טיפוחיו של דניאל בארנבוים וכיום הוא מנהל אופרה ושתי תזמורות סימפוניות ● המנצח דן אטינגר חי את המקצוע שלו באופן הכי טוטאלי שרק אפשרי: "עם אורח חיים של מטוסים, בתי מלון ודירות שכורות, קשה לנהל חיים אישיים, לקיים זוגיות" ● ראיון

דן אטינגר / צילום: כפיר זיו
דן אטינגר / צילום: כפיר זיו

כששואלים את דן אטינגר אם הוא מתגעגע לימיו כזמר בריטון באופרה הישראלית, הוא משיב שהוא מאוד מתגעגע לשיר, אבל פחות להיות זמר. ולא, לא עומס הלמידה, החזרות והעבודה הסיזיפית על הקול הכריעו אותו, אלא הפחד. החרדה הנוראית שליוותה אותו, ומלווה זמרים רבים, בעיקר זמרי אופרה ברמות הגבוהות ביותר, שיקומו בבוקר בלי קול, או חלילה יצטרדו פתאום. זמרים ממעטים לדבר עליה, אבל האימה שמיתרי הקול, שתי הרקמות הריריות שמתוחות לאורך הגרון, שעליהן נשען הקיום הרגשי, האמנותי והכלכלי שלהם, ייפגעו באיזושהי צורה, גורמת לחלקם לאובססיה בניסיון לשמור עליהן במיני צעיפים, התרחקות ממזגנים ותרגול אינסופי בפיתוח קול, שגם הם לא מצליחים להרגיע אותה.

"זמר חי בפחד מתמיד", מודה אטינגר, שמכהן כיום בשלוש משרות תובעניות במקביל - כמנהל האמנותי של האופרה הישראלית, מנהל התזמורת הסימפונית של שטוטגרט, והמינוי הטרי שבהם כמנהל המוזיקלי והמנצח של התזמורת הסימפונית ראשון לציון. "הפחד הוא אותו הפחד שיש לרקדן - הכלי של הרקדן הוא הגוף וזה של הזמר הוא הקול. אתה תלוי בו במידה שאי אפשר לתאר, מה שהופך אותו לאגוצנטרי. זה הטריד אותי כל הזמן".

אז החלטת לעשות הסבה לניצוח.

"זה פשוט קרה כאשר אשר פיש, שהיה מנהל האמנותי של האופרה, הציע לי לנצח על האופרה".

אף שלא למדת לנצח.

"הוא ידע שזה היה תחביב שלי. הייתי עוזר למנצחי מקהלות. אשר החמיא לי כל הזמן ואמר, אתה לא זמר, אתה מנצח".

זאת מחמאה? זה עלבון לזמר.

"הוא התכוון לזה שצריך אישיות מיוחדת כדי להיות מנצח. צריך לחבר את הידע המקצועי למוזה, ולגרום לנגנים ולזמרים לבצע את המוזיקה כמו ששמעת אותה בראש שלך. זו יכולת להעביר בשפת הגוף את מה שאנחנו רוצים, את ההשראה שלנו".

אתה עושה שואו על הבמה, מנצל עד הסוף את הניסיון שצברת על בימת האופרה.

"יש מנצחים שהם כמו שוטרי תנועה, שמה שמעניין אותם זה חלש - חזק, מהר - לאט ויחד. יש כאלה שמוסיפים את הצד התיאטרלי ויש כאלה שחושבים שזאת הצגה. אצלי זה ממש לא הצגה. זאת הדרך שלי להביע את המוזיקה. מעבר לפרקטיקה של לסדר ולנהל בין 80 ל-200 אנשים, הצד המיסטי מתחבר לצד האישיותי. זה להסתכל לנגן בעיניים ולגרום לו להבין מה אתה רוצה בלי מילים".

יש הבדל בין ניצוח על תזמורת כשאתה מאחורי הקלעים, לבין ניצוח על תזמורת כשאתה במרכז הבמה, והקהל נותן לך פידבק.

"העבודה היא אותה עבודה. מבחינתי, תזמורת האופרה היא לא רק ליווי, היא עוד סולן שאמור להשתלב בבאלנס הכללי. אולי כדי לאזן את זה, אני תמיד עושה גם וגם. גם אופרה וגם תזמורת, גם ניהול אמנותי וגם ניצוח".

על השירה לא התעקשת לשמור. ויתרת עליה.

"כדי להיות זמר מקצועי צריך התמסרות טוטאלית. זמרים משתמשים בקול שלהם בצורה לא נשלטת. זמר אופרה שר בלי מיקרופון. זה מה שמייחד את האופרה, ובעיניי אחד מפלאי עולם. הטכניקה שבה הם שרים גורמת לקול להתגבר על תזמורת של 80 איש וזה מה שעושה את האופרה לדבר פסיכי".

אני מבינה כעת את האובססיה לשמור על הקול.

"זה לא מובן מאליו. הפלא הזה, איך אדם מצליח להפוך מנעד לווליום".

וגם לזוז, לשחק ולרקוד תוך כדי, באמת פסיכי.

"זאת הסיבה לזה שאופרה יקרה כל-כך".

חשבתי שהעלות העיקרית היא התפאורה.

"גם, אבל גם זמרי האופרה. ככל שהם עולים ברמה, המחיר שלהם יותר גבוה. אופרה עם 12 סולנים עולה הון, פלוס עלות התזמורת הגדולה".

ניהול בשלט רחוק

אטינגר הגיע ארצה לחודש הקרוב, בין היתר כדי להשתתף בסדנה של העמותה הישראלית לאמנויות האופרה בשיתוף עיריית תל אביב - שם יעביר סדנת אמן ומיד בסיומה יטוס בחזרה לגרמניה ומשם ימשיך לטפח את הקריירה העולמית המטאורית שלו. הוא נשאר ישראלי בנשמה אף שכבר 15 שנים הוא חי חיים קוסמופוליטיים בשפיץ של המוזיקה הקלאסית, ובכל זאת, כשהוא לובש מכנסי ברמודה, הוא מהדק אותם בחגורת עור, ומוותר על כפכפים.

הוא בן 47, יליד חולון, למד בתלמה ילין ושנה אצל תמר נחום באקדמיה למוזיקה בתל אביב והחל להופיע באופרה הישראלית כזמר בריטון במקהלה ואחר כך כסולן. ממש לפני הפריצה המיוחלת לחו"ל, נשאב לעולם הניצוח והפך לבן טיפוחיו של המנצח האגדי דניאל בארנבוים - היה השוליה שלו כמה שנים ואז התחיל לנצח על תזמורות גדולות ברחבי העולם והפקות אופרה במטרופוליטן בניו יורק, בקובנט גרדן בלונדון, בטוקיו ובברלין. עד 2016 ניהל את בית האופרה במנהיים, והיום, כאמור, מנהל מוזיקלית את האופרה הישראלית, את התזמורת הסימפונית של שטוטגרט ואת זו של ראשון לציון.

ברכבת ההרים המטורפת שבה הוא חי, אין כמעט זמן לחיים פרטיים. "אצלי המקצוע זה החיים והנגזרת הישירה היא התמסרות טוטאלית ואורח חיים של מטוסים, בתי מלון ודירות שכורות".

ולאן אתה מרגיש שייך, מה הזהות שלך היום?

"ברור שאני ישראלי, תמיד הייתי ותמיד אהיה. אבל אני גר 15 שנה בגרמניה והשייכות שלי תמיד היא למקום שבו הגוף המוזיקלי שאני מנהל נמצא. שבע שנים גרתי במנהיים והיום אני בשטוטגרט".

איך מנהלים שלושה גופים גדולים, שאחד מהם לא נמצא באותה יבשת?

"הכפר הגלובלי מאפשר את זה. אפשר לחלוש עליהם בשלט רחוק ואל תשכחי שאני המנהל האמנותי ולא המנכ"ל - אז הנוכחות הפיזית שלי לא מחויבת באופן יומיומי. בדרך כלל אני הפרצוף, אני מעצב אמנותית את הרפרטואר, ובשטוטגרט, למשל, יש מנהל מוזיקלי שעובד במקביל למנכ"ל, כך שלא כל האחריות עליי. מנהל מוזיקלי בתזמורת הוא תמיד המנצח הראשי, אז ברור שאני מלווה ומנצח על המון קונצרטים, אבל אני לא שם כל הזמן. הניהול השוטף נעשה בטלפון ובאימיילים".

איך נראה היומיום כמנהל של האופרה?

"אני מתעסק בתכנים, באיזה סולנים יגיעו לכאן מהעולם, המנצחים, בשמירה על רמה גבוהה. אני נוכח ושומע חזרות ומנסה לייעל את המערכת האמנותית. כל הזמן אנחנו זורעים זרעים והאינטרס הוא להשאיר חותם, לא להיות עוברי אורח".

עכשיו הגיע זמנך להשאיר חותם על אחרים, בכיתת האמן שאתה מעביר בפעם הראשונה בסדנת האופרה הבינלאומית. הגעת לסדנה הזאת בפעם הראשונה ב-1993 כדור עתיד בעצמך.

"סדנת האופרה הזאת היא הסיבה שבמהלך 20 השנים האחרונות קמו דורות חדשים של זמרים. בתקופה שלי לא היו זמרים גברים כמעט ובזכות הסדנה שהביאה לכאן זמרי אופרה מהמטרופוליטן - מנצחים, קואצ'רים, המוטיבציה והמקצוענות עלו. זכינו לעבוד ממש, לפעמים אחד על אחד, לקבל את ההכשרה ברמה הגבוהה ביותר, עם שמות שראינו על דיסקים ובקלטות וידיאו".

שיעורים אחד על אחד עם זמרי אופרה חשובים בטח עולים הרבה כסף.

"יש זמרים ישראלים שמקבלים מלגות השתתפות ומלגות לנסיעה ללימודי המשך בחו"ל אצל אותם המורים מהסדנה, וחוץ מזה, במהלכה מעלים שבע-שמונה אופרות - כמות של עונה שלמה בבית אופרה - ככה שלא נשארים רק בתיאוריה. אומנם ההפקות הן רק עם פסנתר ובלי תפאורה, זמר לומד עוד תפקיד-שניים ומופיע איתם על הבמה, שזה מעולה לרזומה ולניסיון, התקדמות טכנית, ולא פחות חשוב, יצירת נטוורקינג".

רחוק מהמיינסטרים

אטינגר התחיל את דרכו כאמור בתלמה ילין - כילד פסנתרן. בתיכון דרשו מתלמידי מגמת המוזיקה ללמוד לנגן על עוד כלי, כדי שיהיה להם ממה להתפרס אם לא יצליחו להיות סולנים, ובנוסף, לשיר במקהלה. שם אטינגר גילה שיש לו קול טוב, ובלחץ החברים והמורים התחיל לשיר במקהלה של סטיב סלואן בקונסרבטוריון בתל אביב. "היינו חבורת נערים ששרה רנסנס עם כובעים. האמנות שלנו היא לא במיינסטרים, אבל מצד שני, לא עשיתי בחיים שום דבר שאינו מוזיקה".

יכולת לבחור, כמו שלומי שבן למשל שבא מקלאסי, לשבור הצידה למוזיקה יותר פופולרית.

"אני לא מאמין שהוא היה פונה לתחום אחר בגלל שהוא יותר רווחי. כנראה שזה היה היעוד שלו. אני מצאתי את היעוד שלי כזמר ומנצח בתחום הקלאסי. הניצוח הפך אותי מאדם אגוצנטרי, לאדם שמתקשר 24 שעות עם הסביבה. אני כל הזמן מנהל אנשים".

זה נשמע קשה יותר מאשר לנהל חברה גדולה.

"כי זה לנהל נשמות של מוזיקאים, מה שמצריך טונות של אינטליגנציה רגשית".

גם מנכ"ל צריך לא מעט אינטליגנציה רגשית.

"זה אחרת עם אמנים, כי הקשר לנפש הוא ישיר".

בוא נדבר על החיים האישיים שלך רגע, על מה שאתה נותן לנפש שלך. היה לך בן זוג 14 שנים.

"קשה לנהל חיים אישיים, לקיים זוגיות. יש כל-כך הרבה אמנים טובים, ואלה שמצליחים הם הטוטליים. אין אצלי פשרות אמנותיות ויש לזה מחיר בריאותי, נפשי, שריפה פנימית שיכולה לכלות אותך אם לא לומדים לאזן".

ואתה מצליח לאזן?

"בשנים האחרונות יותר. כשחווים משברים אישיים, ואני אחרי התעסקות עם משברים כאלה, הבנתי שאני חייב לאזן, כי כלכלית ומקצועית אני יכול להרשות לעצמי לבחור. מבחירה חזרתי לאופרה הישראלית, עשר שנים אחרי שנפרדתי ממנה בצורה לא נעימה, בהתחלה כמנצח על 'פאוסט' ואחר כך כמנהל אמנותי. בתודעה שלי ידעתי שזה יקרה מתישהו. יוצא ששלושה וחצי חודשים בשנה אני פה, וזה כבר סוג של איזון עם המשפחה והחברים".

באופן פרדוקסלי החלפת את הפחד לאבד את הקול בפחד לרדת מהרכבת של הקריירה שלך.

"אתה מפחד לרדת כדי לא לאבד את המקום שלך. אסור לך לנוח על זרי הדפנה, כי התחרות בצמרת היא הרבה יותר קשה ואיתה הפחד יותר גדול. למזלי ולחוסר מזלי, המקצוע הוא התחביב והאהבה שלי, אז כל מה שקשור אליו הופך לפחד קיומי".

דן אטינגר

אישי: 47, רווק, מתגורר בשטוטגרט

אקטואלי: השבוע יצאה לדרך (ועד סוף יולי) סדנת האופרה הבינלאומית של העמותה הישראלית לאמנויות האופרה בשיתוף עיריית תל אביב - שם אטינגר מעביר סדנת אמן

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בזכות תוצאות חזקות, אופטימיות לעתיד ומהלך תקדימי: זו המנצחת הגדולה עד כה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון