גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תגובה לגחמות

שתי דוגמאות של תשובה למדיניות הממשל האמריקאי

דונלד ומלניה טראמפ בעיר האסורה בסין / צילום:  Jonathan Ernst, רויטרס
דונלד ומלניה טראמפ בעיר האסורה בסין / צילום: Jonathan Ernst, רויטרס

זו דעה המתחלקת לשני חלקים לוגיים שונים אך המקשרת את אותם שני החלקים לאותו נושא ממש, והוא: תגובתן של מדינות לגחמות הכלכליות-פיננסיות של הממשל האמריקאי.

החלק הראשון מגיע מיפן.

למעשה, זהו מצב המתקיים כבר זמן מה אבל תפס את העין של המקורבים לתחום החוב המדינתי רק לאחרונה. מדובר בשינוי דרמטי, אך עקיף, במדיניות ההרחבה הכמותית היפנית. כזכור, זה זמן מה שארה"ב כבר הפסיקה רשמית את אותו מהלך מעוות מחיר (29 אוקטובר 2014), ורק היה עניין של זמן עד שכל מי שהחל באותו תהליך ילך בעקבותיהם.

וכך, המחשבה השלטת הייתה שבריטניה, אירופה ויפן, יעשו זאת בסדר הזה, כאשר מדובר במדינות המפותחות כמובן. בחלק המתפתחות, סין הייתה המשמעותית היחידה בתחום, ושם אין עדיין סימן לרמז בכיוון. אבל, אם נחזור לסדר ההגיוני והצפי מצד המפותחות, אנו רואים שמה שקרה ממה מעניין: אירופה במיוחד, ובריטניה גם היא, עדיין ממשיכות בתוכנית הרכישות כאשר יפן כבר בתהליך גמילה. לא מאמינים? הנה גרף מעניין המגיע ישר מן הבנק המרכזי היפני, והמציג לנו את ערך הנכסים הנמצאים במאזן הבנק:

משה-שלום-יפן-10-07

עברו כבר 3 שנים מאז ההפסקה האמריקאית, אך רק בימים האחרונים של 2016 החל הבנק המרכזי היפני להקטין אחזקות בקצב מסחרר. חלק מזה נכסים יפנים, אבל חלק גדול יותר מאגרות חוב זרות אשר נרכשו מן הבנקים המקומיים, ונמכרו בשוק החופשי. יש לקחת בחשבון שישנו גם חלק המגיע לפרקו, אבל זה מיעוט יחסי.

ומה כל זה אומר לנו? שני דברים עיקריים: האמון ביכולת הבנק המרכזי לייצר נזילות מלאכותית, ועל ידי כך לעזור לכלכלה חלשה, נמוג במהירות במדינות הכלכליות הגדולות, כאשר הגוף היחיד הגדול שנשאר לעשות משהו דומה הוא הבנק המרכזי האירופי שאינו תחת שליטה של אף מדינה באופן ישיר.

שנית, מכירות של אג"ח מדינה אמריקאי, הן כמעשה מדיני (סין, רוסיה) והן כמעשה כלכלי (יפן) אינו כבר טאבו. למעשה, פעולה זו הפכה להיות שגרה, כאשר הכמויות אינן מכריעות כרגע אבל מי יודע מתי תהיה נקודת ה-ארכימדס בתחום זה?.... שימו לב גם שהייתה האצה רצינית של המהלך מאז זמן כהונתו של הנשיא טראמפ, כאשר אט-אט אנו מגיעים לרמת כמות הנכסים שהייתה במאזן לפני המשבר הגדול של 2007-9.

החלק השני מגיע מסין.

הוא עוסק בתגובה הסינית לכל עניין מלחמת הסחר של אותו נשיא אמריקאי תזזיתי. זאת, כמובן, מן המבט הפיננסי של הדברים. למעשה, לפני הסינים היו רק שתי אפשרויות תגובה ממשיות: להגיב בצורה זהה לצעדי הענישה, דהיינו להקשות על יבוא אמריקאי, או לייצר דינמיקה פיננסית אשר תבטל את השפעת עליית המחירים הנובעים מצעדי הנשיא ביחס ליבוא הסיני לארה"ב.

הם עשו את שניהם יחד. מצד אחד, הוטלו תעריפים על דברים שהכלכלה הסינית יכולה בהחלט להסתדר בלעדיהם, ומצד שני החל מסע אלים במיוחד של הפחתת ערכו של המטבע הסיני מול הדולר. הנה הגרף היומי של היחס בין שתי המטבעות, כאשר עקומה עולה אומר ירידה בערכו של המטבע הסיני:

משה-שלום-סין-10-07

גם כאן, המסר ברור ונקי: ככל שהמילים הפכו יותר ויותר ישירות, והמעשים החלו להתאים להצהרות, כך זווית העלייה של הדולר מול היואן החלה להיות חדה יותר ויותר. בכך, המטבע הסיני עולה פחות, וכך היבוא הסיני לארה"ב שומר על מחירים סבירים למרות עליית המיסים המגיעים מן המדיניות של הנשיא. אגב, זהו אחד הגרפים שכל המנתחים מסתכלים עליו כדי לדעת אם אנחנו עדיין נמצאים במצב קיצוני של עימות, או שהדברים מתחילים להסתדר.

והנה, מאז תחילת החודש ראינו סוג של שיא במחיר, מלווה באינדיקאציה המראה סימנים של עייפות בתחום הקניות יתר (ראו היפוך התאוצה במומנטום - קו קטן סגול). לדעתי, השינוי הקטן הזה מהווה גב לשינוי באווירה בוול-סטריט, ולתגובה ה-"ברוטאלית" כלפי מעלה לנתוני תעסוקה אשר לא היו בשורה כל כך חדשה.

משני החלקים שהוצגו, ברור לנו שארה"ב נמצאת עכשיו במצב של בדידות מזהרת מול אוסף של מנהיגים המוכנים להגיב בחוזקה לנעשה כנגדם. היפנים עשו את הבלתי יאמן עד לא מזמן, כאשר הם מכרו ומוכרים, הרבה מאוד חוב מדינתי אמריקאי על מנת להקטין נזקים מן המדיניות ההרפתקנית הקודמת. והסינים מגיבים בחוזקה, מדינית ומטבעית, לאיומים ולמעשים מולם.

כמו כן, אנו למדים כאן שהסולידאריות הבין בנקאית (המרכזית), והמדינית, שעליה נבנתה התקומה של 2007-9 כבר נשחקה לא מעט, ובמקרים של סין לדעתי כבר לא קיימת. זהו מצב די חמור של דברים אם חושבים שהחוב הגלובלי גדל בצורה מחרידה מאז אותה "הצלה" משותפת, ושהמשבר הבא יהיה חייב לכלול שיתוף פעולה נמרץ אף יותר משהיה. 

■ משה שלום - מנתח שווקים פיננסים

*** אני מנתח שווקים פיננסיים, ולא יועץ השקעות מורשה. יובהר ויודגש כי כל האמור בכתבה, בניתוח שווקים זה, או בדוא"ל המוגש כאן, אינו מהווה ייעוץ השקעות, המלצה לפעולה מכל סוג שהוא, ואין בו שום אלמנט הלוקח בחשבון את הנתונים של הקורא, או המשתמש בחומר, ואינו מתחשב בצרכים הייחודיים לו. במידע, בניתוחים, בכל האמור כאן, או בחלקיו, אין, בכל אופן שהוא, חוות דעת, או העדפה, אשר אמורה להביא להשקעה כל שהיא במכשירים, כלים, ניירות ערך, או כל נכס פיננסי או אחר. יובהר ויודגש עוד, כי על הקורא, או המשתמש, לבדוק את המידע המתפרסם כאן, לאמת אותו, ולבחון את מידת התאמתו לצרכיו, להעדפות ההשקעה שלו. כמו כן, אין בחומר הכתוב, או המוצג, כדי להבטיח רווח, או תשואה, מכל סוג שהוא. יובהר, ויודגש עוד, כי במידע הנמסר כאן, עלולות ליפול טעויות, וכי אפשר שיחולו בו שינויים המתחוללים ללא אתראה מוקדמת. אפשר שגם יימצאו סטיות, בשיעור כזה או אחר, בין המתואר, או המצוין, בחומר הכתוב, לבין מצב הנכסים בפועל. יודגש ויובהר עוד, כי קבלת ההחלטה בדבר השקעה מכל סוג שהיא, במידה ונעשתה לאחר קריאת הכתוב בניתוחים המוצגים כאן, או על סמך נתוני שוק המוצגים בכתוב, היא על אחריותו של הקורא, או המשתמש, בלבד.

עוד כתבות

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס נחלש ב-0.7%, פוטסי יורד ב-0.4% והקאק נסוג ב-1.1% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת