גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי רוצה שנשלם יותר על בקבוק שתייה משפחתי

השר להגנת הסביבה צודק בסירובו להחיל פיקדון על בקבוקים גדולים ● הסביבה לא תרוויח מהחלת פיקדון על בקבוקים גדולים, המחזור לא יגדל באופן מהותי מהמצב הנוכחי אבל מי שיפסיד בצורה ברורה ומובהקת הוא הצרכן שייאלץ לספוג את תוספת העלות

סל מחזור/ צילום: מיכל רז-חיימוביץ'
סל מחזור/ צילום: מיכל רז-חיימוביץ'

1. מדינת ישראל מייצרת 5.4 מיליון טון של פסולת עירונית ומסחרית בשנה. היא מדורגת בצמרת מדינות ה-OECD בתחום זה - כל אזרח מייצר בממוצע 1.8-1.7 ק"ג פסולת ביום. הכמויות האדירות של הפסולת הולכת וגדלות, והבעיות שהן גורמות הולכות ומחמירות עם גידול האוכלוסייה והעלייה ברמת החיים.

כיום 80% מהפסולת מגיעה לאתרי הטמנה ועם השנים נוצר מחסור באתרים אלו, גם בגלל התנגדות טבעית ומוצדקת לחלוטין של תושבים - האתרים גורמים לזיהום אוויר, זיהום קרקע ומי תהום ועוד. התוצאה היא, מצד אחד, עלייה הכרחית במחירי ההטמנה ומצד שני, היותר חשוב, ירידה בהטמנת פסולת ועלייה בשימוש בפתרונות טכנולוגיים למחזור פסולת, שזהו גם הכיוון שאליו חייבת ללכת כל המדינה. 70% מהפסולת שנזרקת היא פלסטיק, נייר וקרטון - חומרים שמשוועים למחזור. 

ישראל ממשיכה

כמויות הפסולת הענקיות יצרו כמובן שוק כלכלי אדיר שמגלגל מיליארדי שקלים בשנה. הפסולת הביתית נאספת בפחי אשפה שונים הנמצאים ליד בתי התושבים. בחלק מהמקרים מתבצעת, עד כמה שניתן, "הפרדה במקור" באמצעות פחים ייעודיים - פחים כתומים, כחולים, חומים ומחזוריות - שהיא הפרדה וולונטרית ויתרת הפסולת נאספת באמצעות הפחים הכלליים - פחים ירוקים או מכלי הענק של פירי האשפה - ומועברת למתקני מעבר ומיון או ישירות להטמנה.

איסוף הפסולת הנו באחריות הרשויות המקומיות המבצעות זאת ישירות או בעקיפין, באמצעות קבלני משנה. בתחנות המעבר מתבצעים הליכי מיון שונים של הפסולת כאשר החלק שניתן למחזור מועבר להמשך טיפול בארץ או בחו"ל והחלק הגדול מועבר להטמנה. 

תקציב הטיפול בפסולת העירונית מוערך לבדו בכ-2.6 מיליארד שקל לשנה, לא כולל פסולת בניין, פסולת מסוכנת ועוד. כל שרשרת הייצור כוללת קבלני פינוי ואיסוף, תחנות מיון, תאגידי מחזור אזוריים, הטמנה ובשרשרת הזו, למרבה הצער, יש גם הרבה כלכלה שחורה וגם לא מעט גורמים עבריינים שהבינו את הכסף הגדול והשחור שמייצר הזבל.

2. מקטע אחד, די בולט, באיסוף פסולת ומחזורה קשורה לבקבוקי משקה, קטנים וגדולים, וחוסה תחת כנפו של חוק הפיקדון מ-1999. על בקבוקים קטנים, עד נפח של 1.5 ליטר - לרוב הבקבוקים במסעדות, בתי קפה וקיוסקים - חל פיקדון של 30 אגורות. נשמע מעט, אבל תכף נראה שזה כסף די גדול. על בקבוקים בנפח של 1.5 ליטר או יותר - הבקבוקים המשפחתיים - אין בינתיים פיקדון, והמילה "בינתיים", משקפת מלחמת עולם שמתנהלת מדי שנה, שמטרתה להחיל פיקדון על בקבוקים מאלה. השיח, כרגיל במקומותינו, פופוליסטי וכרגיל מחלק את הדיון לטובים ורעים, למושחתים ולטהורים, למי שדואג לצרכן ולסביבה ולמי שרק רוצה לעשוק אותו.

אעשה סדר: החוק קבע יעדי איסוף ומחזור למכלי המשקה. לגבי מכלי משקה גדולים, בנפח של 1.5 ליטר או יותר, נקבעו במסגרת החוק יעדי איסוף ומחזור שנתיים, החל מתחילת 2016, שעל יצרנים ויבואנים של מכלי משקה גדולים לעמוד בהם.

מדובר ביעד איסוף של 55% לפחות מסך מכלי המשקה הגדולים ויעד מחזור של 90% מכלל מכלי המשקה הגדולים שנאספו. האיסוף נעשה, בין היתר, בצורה וולונטרית, באמצעות המחזוריות ופחים ייעודיים שכולנו מכירים. אם לא עומדים ביעדי האיסוף והמחזור, המדינה מטילה קנסות על יצרניות המשקאות הקלים ולעתים הם די כבדים.

מי שמחליט אם להחיל את הפיקדון או להמשיך באיסוף הוולונטרי הוא השר להגנת הסביבה. הגוף המרכזי שאחראי על האיסוף והמחזור הוא חברת אל"ה, שהוקמה זמן קצר אחרי חקיקת החוק. זו לא חברה למטרת רווח, אלא ייצור כלאיים שהוא תאגיד איסוף ומחזור בבעלות היצרנים הגדולים בארץ כמו החברה המרכזית למשקאות קלים (קוקה קולה ישראל), יפאורה תבורי, טמפו ועוד.

לכאורה זהו מונופול ללא עוררין בתחום של איסוף ומחזור בקבוקים, אבל כיוון שהמונופול הזה לא פועל למטרת רווח, ההגדרה הזו מעוותת. מה שעובד מאוד לרעת החברה, היא הבעלות עליה: יצרני ויבואני המשקאות הגדולים בישראל ובראשם קוקה קולה, שתמיד קל מאוד להפוך תאגיד מסוגה לאויב העם.

3. עכשיו הגיע העת לעבור לכלכלה ולמספרים: שוק הבקבוקים הקטנים כולל כמיליארד בקבוקים, ושווה ערך לכ-300 מיליון שקל בשנה - כסף גדול. אחוז ההחזר של בקבוקים קטנים באמצעות רשתות השיווק עומד על כ-16% בלבד. כלומר, רק כ-50 מיליון שקל חוזר לציבור והשאר, 250 מיליון שקל, לאן הוא מתגלגל? מה קורה עם כל השאר?

קבלני איסוף, הכוללים גם עבריינים, מלקטים אותם מהמסעדות ומוכרים אותם הלאה לתאגיד אל"ה וכנראה רובם עושים זאת בכסף שחור, או שהם מדווחים רק על מרכיב הבונוס - אל"ה נוהגת לשלם בונוסים מעל לרף מסוים. את האיסוף והמחזור של הבקבוקים היותר גדולים אל"ה עושה בעיקר באמצעות המחזוריות הפזורות ברחבי הערים.

מה שקרה הוא שהמשרד להגנת הסביבה ערך ביקורת ב-2016 ומצא שאל"ה לא עמדה ביעדי האיסוף והמחזור וקנס אותה בסכום עצום יחסית של 48 מיליון שקל. הפער שנוצר בין היעד לאיסוף בפועל ואיך שהוא נוצר נתון בחקירת משטרה - והוא בעיקר תולדה של קבלני משנה מפוקפקים שאיתם עובד תאגיד אל"ה. אל"ה הוא תאגיד מסודר חשבונאית, מי שעובד איתו הרבה פחות מסודר ממנו. וזה בלשון עדינה. 

4. באופן טבעי, אחרי הביקורת והקנסות, נוצר לחץ להחיל את הפיקדון גם על הבקבוקים הגדולים, מה שגרר מלחמת עולם. ארגוני סביבה וגם חברות פרטיות, שיש להם אינטרס ברור, לחצו בעניין והוא הוצג בצורה פופוליסטית: היצרנים והיבואנים הגדולים לא מעוניינים בהחלת הפיקדון יחד עם אל"ה שהיא בבעלותם, ולכן הם אלו שמטרפדים כל ניסיון להחיל את החוק גם על הבקבוקים הגדולים.

אז בואו נחזור שוב לכלכלה ולמספרים: בישראל נמכרים כ-760 מיליון בקבוקים גדולים ונניח שהפיקדון עליהם יעמוד על חצי שקל, כך שמדובר בפוטנציאל "זבל" של כ-380 מיליון שקל בשנה. כמה כבר יחזירו זאת לרשתות השיווק? נניח 30%, נניח 40% לכל היותר? אז יוחזרו לציבור בין 100 ל-150 מיליון שקל. ומה עם השאר? 300-200 מיליון שקל? כמובן שנתח זה שוב ייפול לידיים מפוקפקות, חלקו בכסף שחור. וגרוע מכל: בסופו של דבר, הסביבה לא תרוויח, המחזור לא יגדל באופן מהותי מהמצב הנוכחי אבל מי שיפסיד בצורה ברורה ומובהקת הוא הצרכן שייאלץ לספוג את תוספת העלות - ובמיוחד הצרכן החלש בעשירונים הנמוכים.

שורה תחתונה: את קוקה קולה תקפתי פה בשנים האחרונות על כוחה הרב בשוק המשקאות הקלים והבירות. במקרה הזה, ההתקפה עליה ועל שאר יצרני המשקאות היא פופוליזם מזוקק.

5. השר זאב אלקין, אם כן, קיבל במאי האחרון את ההחלטה הנכונה, נגד כל האינטרסנטים: מי הם? חברת אסופתא, בבעלות ירון ברדוגו, שחקן קטן בשוק האיסוף והמחזור שעובד עם כרמל מזרחי ויקבי רמת הגולן.

אסופתא רוצה להתרחב ויודעת שפיקדון על בקבוקים גדולים הוא פוטנציאל התרחבות אדיר בשבילה והרעש שהיא עושה בנושא הוא גדול. אינטרסים משניים יש לחברות שממיינות זבל באמצעים טכנולוגיים -פלסטיק, קרטון וכד' - ופתאום עשויות למצוא הרבה כסף בינות הזבל שהן ממיינות.

שתיים מהחברות הן חברות-בנות של חברות ציבוריות: האחת היא גרין נט של קבוצת יעקבי והשנייה היא ורידיס, שנרכשה לאחרונה על ידי דלק רכב של גיל אגמון לפי שווי של 1.4 מיליארד שקל. ורידיס היא חברה מגוונת, שחלק מפעילותה הוא במיון זבל ויש לה מפעל כזה בחירייה והיא גם קבלן פינוי גדול. על תוצאותיה הכספיות בתחום איכות הסביבה עוד נלמד בעתיד באמצעות התוצאות של דלק רכב. לפי שעה, ניתן לראות שפעילות איכות הסביבה של קבוצת יעקובי מציגה רווחיות תפעולית בריאה, למרות שהיא פעילה רק באזור ירושלים.

6. הביקורת על המשרד להגנת הסביבה צריכה להיות מופנית לכיוון אחר לגמרי: הקצב האיטי של מחזור פסולת. המשרד צבר בקרן שמירת הניקיון שלו - כתוצאה מהיטלי הטמנה שהוא גובה - כ-2.6 מיליארד שקל. הוא אמנם מפנה תקציבים לתמרוץ יזמות לפעילות מחזור וכיום בקופת הקרן נחים כ-1.4 מיליארד שקל. כנראה שזה עדיין לא מספיק, כי יותר מדי זבל עדיין נטמן באדמה.

עוד כתבות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק