גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיעור מרונאלדו על יחסי עבודה

עובדי פיאט התקוממו על כך שהבעלים השקיעו 112 מיליון אירו על רכישת רונאלדו ליובנטוס. גם בישראל עובדים יכולים להתקומם נגד הוצאות מוגזמות של הבעלים

פוסטר של רונאלדו בטורינו / צילום: רויטרס Massimo Pinca
פוסטר של רונאלדו בטורינו / צילום: רויטרס Massimo Pinca

אליפות העולם בכדורגל, שעיני מיליארדים נשואות אליה בימים אלה, יכולה ללמד אותנו הרבה דברים. למשל, שהשלם, כמו תמיד, גדול בהרבה מסכום חלקיו. כדורגל זה משחק קבוצתי' ונבחרת שמתבססת על כוכב בודד לעולם לא תצליח להגיע לשלבים הסופיים של הטורניר. עיין ערך ארגנטינה של ליאו מסי או פורטוגל של כריסטיאנו רונאלדו.

אבל המונדיאל הוא הרבה יותר מכדורגל. די להעיף מבט בהרכב של נבחרת צרפת המשובחת של היום ולהשוות אותו להרכב של נבחרת הטריקולור הגדולה של 1982 כדי לראות איזה שינוי כביר עברה המדינה. את צרפת של 1982 הובילו שחקנים כמו מישל פלאטיני, אלן ז'ירס, דומיניק רושטו; ואילו נבחרת צרפת של היום היא שונה. סמואל אומטיטי נולד בקמרון והיגר לצרפת כתינוק, הוריו של פול פוגבה הגיעו מגינאה, קיליאן אמבפה הוא בן לאב קמרוני ואם אלג'יראית, וכן הלאה. מעניין שבשבוע שבו ממשלת ישראל מקדמת חוק יסוד שנועד לחסום מיעוטים מלגור ביישובים של הרוב היהודי, נישאה צרפת על גבם של בני מהגרים, מיעוטים, אל גמר המונדיאל. 

אבל האמת היא שאסור לתת לשילוב הקסום של בני המהגרים מאפריקה בחלק מנבחרות הכדורגל האירופאיות לתעתע בנו. הוא לא מלמד כלום על השילוב של בני המהגרים בחברה האירופית או על היחס של האירופאים הוותיקים למהגרים. בזמן שקיליאן אמבפה וסמואל אומטיטי מרוויחים עשרות מיליוני אירו בשנה - רבים מאחיהם, בני המהגרים מאפריקה מתקשים להתפרנס ולגמור את החודש. בכלל, המונדיאל יוצר אשליה של שוויון כי הוא מאפשר לכמעט כל אחד ליהנות מהחוויה, אבל הכדורגל המקצועני הפך כבר מזמן למנותק מ"החיים האמיתיים".

ביטוי לניתוק הזה אפשר לראות למשל בהודעה השבוע (ד') של עובדי תאגיד הרכב האיטלקי הוותיק, פיאט, שבכוונתם לשבות על כך על כך שמשפחת אנייאלי, שמחזיקה בפיאט, רכשה את כריסטיאנו רונאלדו תמורת 112 מיליון אירו מריאל מדריד כדי שישחק בקבוצת יובנטוס, שבשליטת המשפחה. ועדי העובדים במפעל בדרום איטליה טוענים כי ניתן היה להשתמש בכסף הזה בדרכים טובות יותר שיועילו לעובדים.

"זה לא מתקבל על הדעת שבעוד עובדי פיאט ממשיכים לסבול מקורבנות כלכליים גדולים, החברה מחליטה לבזבז מיליוני אירו על רכישת שחקן", נמסר מהוועד. הוועד קורא להשבית את המפעל החל מ-22:00 ב-15 ליולי ועד 18:00 ב-17 ביולי. "כולנו עובדים של אותו מעסיק, אבל בתקופה כזו עם קשיים חברתיים ענקיים, השוני הזה בתנאים לא יכול להיות מקובל. החברה צריכה להשקיע ברכבים, שמבטיחים את עתידים של אלפי אנשים, במקום להעשיר אדם אחד", אמרו בוועד.

והאמת? העובדים צודקים. משפחת אנייאלי תשלם לרונאלדו כמעט 30 מיליון אירו לעונה, וההשקעה הכללית שהיא תוציא בגין רכישת השחקן הפורטוגלי ,שכוללת תשלומי מסים עצומים, תגיע לסכום דמיוני של 340 מיליון אירו. מדובר בסכום שיכול היה לפרנס או לשפר את תנאי השכר של אלפי משפחות של עובדי פיאט למשך שנים. משפחות שבמקום לממן לימודים גבוהים לבניהן ובנותיהן, או לסייע להם ברכישת דירה, ייאלצו להסתפק בצפייה בטלוויזיה בפרצי הגאונות ובמופעי ההתחזות של רונאלדו על המגרש.

הנסיבות שהובילו למחאה של עובדי פיאט נגד בעלי החברה הן יוצאות דופן, אבל מחאות של עובדים נגד בעלי החברות שבהן הם מועסקים בגין הוצאות מוגזמות ופערי שכר הן לא דבר נדיר. זה קרה וקורה גם אצלנו. להבדיל, לפני כמה שנים מחו עובדי החברה לישראל על כך שבעלי החברה הסכימו לשלם 143 מיליון שקל במונחי עלות שכר למשך 7 שנים למנכ"ל החברה לשעבר, ניר גלעד. הזעם של העובדים והמשקיעים במניות החברה גדל, כשהתברר כי מאז מינויו של גלעד למנכ"ל ביוני 2007, ועד פרישתו בתחילת 2015, איבדה מניית החברה 35% מערכה בזמן שמדד המעו"ף סיפק תשואה חיובית של 30% (יש לקוות עבור אוהדי יובנטוס שהשקעה ברונאלדו תתברר כמוצלחת יותר).

המדינה תמשיך לשלם משכורות מלאות לשובתים

בג"ץ נתן השבוע פסק דין חשוב בנוגע לזכויות של עובדים בשביתה, כשדחה את העתירה שהגישה המדינה נגד קביעות תקדימיות של בית הדין הארצי לעבודה בעניין תשלום שכר ראוי לעובדים הנוקטים שביתה חלקית.

עד כה, לפי הפרקטיקה שנהגה עשרות שנים, המדינה או המעסיק הציבורי ביצעו מעקב אחר עיצומים של עובדים והיקפם, ושילמו לעובדים השובתים את השכר הראוי המשקף למיטב הבנתם את שווי עבודתם במסגרת העיצומים. ובמלים אחרות, המעסיקים לא הפחיתו שכר לעובדים ששבתו בגין השעות שבהן הן לא עבדו באופן סדיר בשל העיצומים. 

באוגוסט אשתקד פסק בית הדין הארצי לעבודה כי המעסיק הציבורי חייב לפנות לבית הדין לעבודה לפני שהוא משלם שכר לעובדים שנקטו עיצומים עבור עבודתם החלקית, וכי הוא אינו יכול לפעול באופן עצמאי לתשלום שכר חלקי - הגם שהעובדים אינם מבצעים עבודתם המלאה והסדירה; עוד נקבע כי לפני פנייה כאמור על המעסיק לקיים הידברות עם ארגון העובדים על-מנת לנסות להגיע להסכמות בעניין.

על רקע העיצומים שבהם נקטו עובדים בנמל אשדוד במחאה על הרפורמות בנמלים, עתר הממונה על השכר והסכמי עבודה במשרד האוצר, לבג"ץ נגד פסק דינו של בית הדין הארצי לעבודה, בטענה כי קביעות בית הדין הארצי מפרות את האיזונים ההכרחיים ביחסי העבודה במגזר הציבורי.

בעתירה הודגש כי אמצעי מרכזי להתמודדות עם צעדי שביתה הוא אי-תשלום שכר בעת השביתה, וכן תשלום שכר ראוי (חלקי) בעת שביתה חלקית, כאיזון לזכותם של העובדים לממש את זכות השביתה המסורה להם.

משרד האוצר הוסיף וטען כי בפסק דינו של בית הדין הארצי לעבודה לא ניתן מספיק משקל לאינטרס הציבורי הרחב, ונקבע מנגנון המסרבל את ההליך הקיים, הקובע תשלום שכר ראוי, באופן שעלול לרוקן אותו מתוכנו וליצור עיכוב רב בתשלום השכר הראוי לעובדים. עוד נכתב כי קיימת חשיבות לכך שבפני המעסיק תעמוד אפשרות מהירה, יעילה ואפקטיבית, לשלם רק את השכר הראוי בגין התקופה בה ננקטו העיצומים.

כמו כן, נכתב כי מובן מאליו שאם יותר לעובדים לשבות ולקבל על כך שכר מלא - שכר שאינו מגיע להם  שכן שבתו מעבודה סדירה - ובמקביל לקיים הליכים משפטיים ממושכים, הדבר יסיר בלם מרכזי מפני שביתות ויפר את מאזן הכוחות בין הצדדים.

במגזר הציבורי הדבר מעורר קושי נוסף, שכן הוא יבוא על חשבון הקופה הציבורית ויקטין את יכולות המעסיקים הציבוריים להוציא לפועל מהלכים חשובים לטובת הציבור.

"לנוכח פסק דינו של בית הדין הארצי, דומה כי לא נותר כלי אפקטיבי בארגז הכלים של המעסיק בשירות הציבורי, עת עליו להתמודד אל מול העובדים וארגונם היציג במהלך עיצומים", נאמר בעתירה.

עוד ביקשה המדינה שייקבע כי המעסיק רשאי להוריד משכר העובד כראות עיניו ללא פניה מוקדמת לבית הדין, וכן כי הוא יהיה רשאי לנכות לעובד את מלוא השכר המשתלם לפי תפוקות - גם אם העובד השלים את ביצוע העבודה המזכה בשכר זה.

שופטי בג"ץ דחו את טענות המדינה והותירו את פסיקת בית הדין הארצי על כנה. השופטים נימקו את החלטתם בכך שבג"ץ אינו משמש כערכאת ערעור על החלטותיו של בית הדין הארצי והתערבותו בפסקי דינו של הארצי מוגבלת למקרים חריגים שזהו לא אחד מהם.

עם זאת, השופטים ציינו בנוסף כי המקרה של נמל אשדוד, הוא לא המקרה הנכון לדון בסוגיות הרות הגורל שהעלה האוצר בערעורו. ולכן יש להניח כי לא מדובר בסוף פסוק וכי בקרוב, סביב שביתות שיתרחשו בעתיד, ינסה האוצר לחזור ולהעלות בפני בתי הדין לעבודה את הטענות שהעלה במקרה של נמל אשדוד. לתשומת-לבו של רונאלדו, אם ירגיש ששכרו מקופח.

עוד כתבות

רחוב בפריז / צילום: Shutterstock

שיקום יערות, ריטריט לגיל המעבר או אמנות בחשכה: החופשות שלא חשבתם עליהן

אל מול הנופשים האינסטגרמיים, שכוללים ריזורטים מפנקים, אוכל מהוקצע ונופים מרהיבים, התפתחה לה תיירות שאולי מצטלמת פחות טוב, אבל מחברת אותנו יותר לעצמנו ● מחופשה שכולה ברכבת, דרך טיול שמעודד אתכם להספיק כמה שפחות ועד היעדים שבהם תצטרכו להחזיר ערך למקומיים ● שמונה הצעות

הפצועים חווים תחושת חוסר אונים מול חוזי שכר הטרחה / צילום: דוברות ביה''ח שיבא

"לא הבנתי את המספרים": פצועי צה"ל טוענים שעו"ד החתימו אותם על חוזים דרקוניים

עדויות וחוזים שהגיעו לידי גלובס חושפים מציאות עגומה: לוחמים שנפצעו במלחמה מוצאים עצמם מול דרישות לתשלום עשרות ומאות אלפי שקלים עבור ייצוג משפטי, לעיתים עוד לפני שזכו לקבל קצבה ● בזמן שבוועדות הכנסת דנים בהצעת חוק שתגביל את שכר הטרחה, בלשכת עורכי הדין מתנגדים בחריפות ומזהירים מפני פגיעה באיכות הייצוג ● האם הרגולציה תצליח לעצור את השוק הפרוץ מבלי להשאיר את הפצועים ללא מענה?

סטטיק בקמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך יוטיוב

שלישיית "מה קשור" מסדרת דאבל לפרסומת של פרטנר: הזכורה והאהובה ביותר השבוע

רמת האהדה לפרסומת של פרטנר גבוהה כמעט פי שניים מהפרסומת במקום השני, השייכת להוט - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● פרסומת ה־AI החדשה והמקפיצה של חברת הביטוח הראל מתברגת במקום השביעי הזכירות

תחנת גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

עשרות מגישי גלי צה"ל וגלגלצ קיבלו הודעה שהעסקתם תוקפא בשבוע הבא; דיון בבג"ץ בימים הקרובים

כ־50 מגישי גלי צה"ל וגלגלצ המועסקים כיועצים קיבלו הודעה כי העסקתם תוקפא כבר מהשבוע הבא ● העובדים טוענים לפגיעה דרמטית בלוח השידורים ולסגירה בפועל של התחנה לפני ההכרעה המשפטית, ופנו לבג"ץ בבקשה דחופה לצו ביניים ● משרד הביטחון: "המשרד לא הוציא הנחיה כלשהי על סיום העסקה בגלי צה"ל"

תחנת הכוח הפרטית דוראד, זרוע פעילות האנרגיה של קבוצת לוזון / צילום: יגאל גורן

המרוץ ל"יהלום" של אלומיי: כולם רוצים לרכוש נתח מתחנת הכוח דוראד

האם רכישת השליטה בחברת האנרגיה אלומיי ע"י נופר מסתבכת? ריבוי הגופים שלוטשים עיניים לנכס המרכזי של החברה יוצרים איומים על השלמת העסקה - מהליך משפטי ועד פירעון מיידי של האג"ח שהנפיקה ● ועל מה דובר בפגישה שהייתה השבוע בין עופר ינאי לעמוס לוזון

ג'ונתן רוס, מייסד ומנכ''ל גרוק / צילום: ap, Jeff Chiu

הטאלנט ששווה 20 מיליארד דולר: האיש שסימן את עצמו כאלטרנטיבה מצטרף לאנבידיה

הוא הזהיר מהתלות בה, ביקר את הארכיטקטורה שלה ובנה חלופה טכנולוגית מצליחה משלו - ועכשיו מייסד גרוק ג'ונתן רוס עובר לצד של ג'נסן הואנג ● כך אנבידיה שמה יד על הטאלנט ועל הטכנולוגיה של סטארט־אפ השבבים במהלך עוקף רגולציה, שיחזק את מעמדה בשוק האינפרנס

המקום שבו עמד בעבר בית מעריב וייבנה בו המגדל החדש / צילום: דרור מרמור

רת"א אישרו להכשרת הישוב 10 קומות נוספות למגדל בבית מעריב

לאחר שנים של מאבקים, רשות התעופה האזרחית נתנה אור ירוק לחברת הכשרת הישוב לבנות את מגדל יעקב נמרודי בגובה כ־220 מטר ובכ־52 קומות ● הפרויקט, שייבנה בבית מעריב המיתולוגי, צפוי להפוך לאטרקטיבי במיוחד הודות לנגישות לשני קווי רכבת קלה ● במקביל, בהכשרת הישוב פועלים לקידום היתר בנייה לשטחים העיליים במגדל

עמדת הטעינה המהירה של אקספנג / צילום: יח''צ

400 ק"מ נוספים בדקות ספורות: טסלה והסיניות מתכננות מהפכה בשוק הטעינה של רכב חשמלי בישראל

בקרוב זמן הטעינה של רכבים חשמליים עשוי להיות קצר כמו זמן התדלוק ● רשות התחרות צפויה לפרסם בקרוב שורה של חוות דעת על חידוש רישיונות ליבוא רכב ● MG משיקה בישראל שני דגמי קרוס-אובר בתמחור אגרסיבי ● השבוע בענף הרכב

עסקת הגז עם מצרים יוצאת לדרך / עיצוב: אלישע נדב

הסכם הגז עם מצרים: מיליארדים למדינה או שנשלם על זה ביוקר?

בשנה הקרובה תחל ישראל לספק גז טבעי למצרים - בהסכם היצוא הגדול ביותר שנחתם כאן ● המהלך צפוי להכניס למדינה 58 מיליארד שקל עד 2040, להמריץ את הרחבת החיפושים בים התיכון ולהפחית את המחיר המקומי ● אבל הוא גם פוגע דרמטית בעתודות, וכשתגיע העת לייבא, זה יעלה לנו יותר ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

רחוב בן גוריון, כפר סבא / צילום: איל יצהר

לראשונה בישראל: העיר שאיבדה את מעמדה כ"עיר גדולה"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לראשונה זה מספר שנים, מספר התושבים בכפר סבא ירד מתחת לרף 100 אלף איש ויותר - והיא אינה מוגדרת יותר כ"עיר גדולה" ● הקיטון בכמות משתקף בין היתר במיעוט הבנייה בעיר

המשרוקית מסבירה. דירוג האקונומיסט / צילום: Shutterstock

כלכלת ישראל במקום השלישי בעולם? חכו שתראו מי בטופ 5

ישראל הוצבה במקום השלישי והמכובד של דירוג ה"אקונומיסט". ההישג הזה נחגג כאן ע"י רבים, אבל עד כמה באמת נכון להתבשם ממנו? ● המשרוקית של גלובס

שר הכלכלה ניר ברקת ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

המאבק הבא בין סמוטריץ' לברקת: הגדלת מכסת עובדים זרים

שר הכלכלה הציע להגדיל את מכסת העובדים הזרים במשק ולבטל את האגרות בגין העסקתם ● אלא שבאוצר טוענים: המכסות הקיימות טרם מולאו

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

ישראל בוחנת מסלול חדש: יצוא גז טבעי דרך קפריסין

הפסגה המשולשת בין ישראל ליוון וקפריסין שהתקיימה השבוע הולידה תוכנית לפרויקט תשתיתי דרמטי ● על הפרק: הזרמת גז מלוויתן ותמר לקפריסין, למורת־רוחה של טורקיה

תביעות בגין ביטולי טיסות / איור: גיל ג'יבלי

גל התביעות נגד חברות התעופה הוקפא עד להכרעת בג"ץ

גל התביעות שהוגש נגד חברות התעופה הזרות בגין ביטולי הטיסות נתקל בבקשות לעיכוב ההליכים, בעקבות עתירה שהוגשה לבג"ץ ● ההערכה: סכום הפיצוי צפוי להצטבר למאות מיליוני שקלים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

טראמפ הודיע: ארה"ב תקפה יעדי דאעש בניגריה

לדברי נשיא ארה"ב, התקיפות בוצעה בהוראתו וכללו שורת יעדים ● המהלך מגיע לאחר שבועות של איומים אמריקאים לפעולה צבאית בשל פגיעה בנוצרים במדינה ● ממשלת ניגריה דחתה בעבר את הטענות וטענה כי היא מחויבת לחופש דת ולהגנה על כלל האזרחים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

סמוטריץ' באיום חדש על הבנקים: אם תבטלו הטבות לצרכנים, המס יוכפל

שר האוצר הודיע השבוע כי יטיל על הבנקים מס רווחי יתר של 15% ● כעת הוא מאיים: אם הטבות לצרכנים יבוטלו בעקבות המס החדש, אכפיל את המס ל-30% ● המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי יוצא נגד המהלך: "הטלת מס על הבנקים כפי שמוצע תפעל נגד התחרות"

מטוס של חברת התעופה TUS IL / צילום: באדיבות אתר TUS

חברת התעופה הישראלית החדשה החלה בגיוס טייסים

קבוצת קווי חופשה, שכיום מחזיקה בבעלותה את בלו בירד וטוס איירווייז האירופיות, תשיק בקרוב חברת תעופה ישראלית חדשה, TUS IL, שתתחרה על טיסות קצרות־טווח ● גיוס הטייסים לחברה החל וזאת לקראת תחילת פעילותה, אשר צפוי כבר ברבעון הראשון של 2026

זום גלובלי / צילום: AP

הודו עושה היסטוריה, והתחנה הגרעינית שחוזרת לפעול ביפן

הודו עשתה היסטוריה ושיגרה לחלל את לוויין התקשורת המסחרי הכבד בעולם ● תחנת הכוח הגרעינית הגדולה ביפן שבה לפעול אחרי יותר מעשור ● ובהונדורס המועמד של טראמפ זכה בבחירות - ועורר טענות לזיוף • זום גלובלי, מדור חדש

בורסת נאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה שלילית בוול סטריט; הזהב הוסיף לשבור שיאים

למרות שננעלו בירידות היום, המדדים בוול סטריט סיכמו שבוע חיובי ● הבורסות בהונג קונג ובאוסטרליה היו סגורות היום לרגל חופשת ה"בוקסינג דיי" ● אמש לא התקיים מסחר בוול סטריט ובאירופה לרגל חג המולד ● הזהב שובר שיא פעם נוספת ●  אורקל בדרך לרבעון הגרוע ביותר מאז 2001

מתחם שיכון הרופאים בתל השומר / הדמיה: Arceffect Adi Bueno

החברה שזכתה במכרז הענק לפרויקט דיור להשכרה בתל השומר

אשטרום זכתה במכרז להקמת למעלה מאלף יחידות דיור בתל השומר, הוועדה המחוזית תדון בתוכנית הענק למתחם תחנת נגה בגבעתיים, שתי עסקאות מימון גדולות נחתמו בטבריה ובירושלים, וגם: המהלך החדש של משרד השיכון לטובת אזרחים הזכאים לסיוע בשכר דירה ● חדשות השבוע בנדל"ן