גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיעור מרונאלדו על יחסי עבודה

עובדי פיאט התקוממו על כך שהבעלים השקיעו 112 מיליון אירו על רכישת רונאלדו ליובנטוס. גם בישראל עובדים יכולים להתקומם נגד הוצאות מוגזמות של הבעלים

פוסטר של רונאלדו בטורינו / צילום: רויטרס Massimo Pinca
פוסטר של רונאלדו בטורינו / צילום: רויטרס Massimo Pinca

אליפות העולם בכדורגל, שעיני מיליארדים נשואות אליה בימים אלה, יכולה ללמד אותנו הרבה דברים. למשל, שהשלם, כמו תמיד, גדול בהרבה מסכום חלקיו. כדורגל זה משחק קבוצתי' ונבחרת שמתבססת על כוכב בודד לעולם לא תצליח להגיע לשלבים הסופיים של הטורניר. עיין ערך ארגנטינה של ליאו מסי או פורטוגל של כריסטיאנו רונאלדו.

אבל המונדיאל הוא הרבה יותר מכדורגל. די להעיף מבט בהרכב של נבחרת צרפת המשובחת של היום ולהשוות אותו להרכב של נבחרת הטריקולור הגדולה של 1982 כדי לראות איזה שינוי כביר עברה המדינה. את צרפת של 1982 הובילו שחקנים כמו מישל פלאטיני, אלן ז'ירס, דומיניק רושטו; ואילו נבחרת צרפת של היום היא שונה. סמואל אומטיטי נולד בקמרון והיגר לצרפת כתינוק, הוריו של פול פוגבה הגיעו מגינאה, קיליאן אמבפה הוא בן לאב קמרוני ואם אלג'יראית, וכן הלאה. מעניין שבשבוע שבו ממשלת ישראל מקדמת חוק יסוד שנועד לחסום מיעוטים מלגור ביישובים של הרוב היהודי, נישאה צרפת על גבם של בני מהגרים, מיעוטים, אל גמר המונדיאל. 

אבל האמת היא שאסור לתת לשילוב הקסום של בני המהגרים מאפריקה בחלק מנבחרות הכדורגל האירופאיות לתעתע בנו. הוא לא מלמד כלום על השילוב של בני המהגרים בחברה האירופית או על היחס של האירופאים הוותיקים למהגרים. בזמן שקיליאן אמבפה וסמואל אומטיטי מרוויחים עשרות מיליוני אירו בשנה - רבים מאחיהם, בני המהגרים מאפריקה מתקשים להתפרנס ולגמור את החודש. בכלל, המונדיאל יוצר אשליה של שוויון כי הוא מאפשר לכמעט כל אחד ליהנות מהחוויה, אבל הכדורגל המקצועני הפך כבר מזמן למנותק מ"החיים האמיתיים".

ביטוי לניתוק הזה אפשר לראות למשל בהודעה השבוע (ד') של עובדי תאגיד הרכב האיטלקי הוותיק, פיאט, שבכוונתם לשבות על כך על כך שמשפחת אנייאלי, שמחזיקה בפיאט, רכשה את כריסטיאנו רונאלדו תמורת 112 מיליון אירו מריאל מדריד כדי שישחק בקבוצת יובנטוס, שבשליטת המשפחה. ועדי העובדים במפעל בדרום איטליה טוענים כי ניתן היה להשתמש בכסף הזה בדרכים טובות יותר שיועילו לעובדים.

"זה לא מתקבל על הדעת שבעוד עובדי פיאט ממשיכים לסבול מקורבנות כלכליים גדולים, החברה מחליטה לבזבז מיליוני אירו על רכישת שחקן", נמסר מהוועד. הוועד קורא להשבית את המפעל החל מ-22:00 ב-15 ליולי ועד 18:00 ב-17 ביולי. "כולנו עובדים של אותו מעסיק, אבל בתקופה כזו עם קשיים חברתיים ענקיים, השוני הזה בתנאים לא יכול להיות מקובל. החברה צריכה להשקיע ברכבים, שמבטיחים את עתידים של אלפי אנשים, במקום להעשיר אדם אחד", אמרו בוועד.

והאמת? העובדים צודקים. משפחת אנייאלי תשלם לרונאלדו כמעט 30 מיליון אירו לעונה, וההשקעה הכללית שהיא תוציא בגין רכישת השחקן הפורטוגלי ,שכוללת תשלומי מסים עצומים, תגיע לסכום דמיוני של 340 מיליון אירו. מדובר בסכום שיכול היה לפרנס או לשפר את תנאי השכר של אלפי משפחות של עובדי פיאט למשך שנים. משפחות שבמקום לממן לימודים גבוהים לבניהן ובנותיהן, או לסייע להם ברכישת דירה, ייאלצו להסתפק בצפייה בטלוויזיה בפרצי הגאונות ובמופעי ההתחזות של רונאלדו על המגרש.

הנסיבות שהובילו למחאה של עובדי פיאט נגד בעלי החברה הן יוצאות דופן, אבל מחאות של עובדים נגד בעלי החברות שבהן הם מועסקים בגין הוצאות מוגזמות ופערי שכר הן לא דבר נדיר. זה קרה וקורה גם אצלנו. להבדיל, לפני כמה שנים מחו עובדי החברה לישראל על כך שבעלי החברה הסכימו לשלם 143 מיליון שקל במונחי עלות שכר למשך 7 שנים למנכ"ל החברה לשעבר, ניר גלעד. הזעם של העובדים והמשקיעים במניות החברה גדל, כשהתברר כי מאז מינויו של גלעד למנכ"ל ביוני 2007, ועד פרישתו בתחילת 2015, איבדה מניית החברה 35% מערכה בזמן שמדד המעו"ף סיפק תשואה חיובית של 30% (יש לקוות עבור אוהדי יובנטוס שהשקעה ברונאלדו תתברר כמוצלחת יותר).

המדינה תמשיך לשלם משכורות מלאות לשובתים

בג"ץ נתן השבוע פסק דין חשוב בנוגע לזכויות של עובדים בשביתה, כשדחה את העתירה שהגישה המדינה נגד קביעות תקדימיות של בית הדין הארצי לעבודה בעניין תשלום שכר ראוי לעובדים הנוקטים שביתה חלקית.

עד כה, לפי הפרקטיקה שנהגה עשרות שנים, המדינה או המעסיק הציבורי ביצעו מעקב אחר עיצומים של עובדים והיקפם, ושילמו לעובדים השובתים את השכר הראוי המשקף למיטב הבנתם את שווי עבודתם במסגרת העיצומים. ובמלים אחרות, המעסיקים לא הפחיתו שכר לעובדים ששבתו בגין השעות שבהן הן לא עבדו באופן סדיר בשל העיצומים. 

באוגוסט אשתקד פסק בית הדין הארצי לעבודה כי המעסיק הציבורי חייב לפנות לבית הדין לעבודה לפני שהוא משלם שכר לעובדים שנקטו עיצומים עבור עבודתם החלקית, וכי הוא אינו יכול לפעול באופן עצמאי לתשלום שכר חלקי - הגם שהעובדים אינם מבצעים עבודתם המלאה והסדירה; עוד נקבע כי לפני פנייה כאמור על המעסיק לקיים הידברות עם ארגון העובדים על-מנת לנסות להגיע להסכמות בעניין.

על רקע העיצומים שבהם נקטו עובדים בנמל אשדוד במחאה על הרפורמות בנמלים, עתר הממונה על השכר והסכמי עבודה במשרד האוצר, לבג"ץ נגד פסק דינו של בית הדין הארצי לעבודה, בטענה כי קביעות בית הדין הארצי מפרות את האיזונים ההכרחיים ביחסי העבודה במגזר הציבורי.

בעתירה הודגש כי אמצעי מרכזי להתמודדות עם צעדי שביתה הוא אי-תשלום שכר בעת השביתה, וכן תשלום שכר ראוי (חלקי) בעת שביתה חלקית, כאיזון לזכותם של העובדים לממש את זכות השביתה המסורה להם.

משרד האוצר הוסיף וטען כי בפסק דינו של בית הדין הארצי לעבודה לא ניתן מספיק משקל לאינטרס הציבורי הרחב, ונקבע מנגנון המסרבל את ההליך הקיים, הקובע תשלום שכר ראוי, באופן שעלול לרוקן אותו מתוכנו וליצור עיכוב רב בתשלום השכר הראוי לעובדים. עוד נכתב כי קיימת חשיבות לכך שבפני המעסיק תעמוד אפשרות מהירה, יעילה ואפקטיבית, לשלם רק את השכר הראוי בגין התקופה בה ננקטו העיצומים.

כמו כן, נכתב כי מובן מאליו שאם יותר לעובדים לשבות ולקבל על כך שכר מלא - שכר שאינו מגיע להם  שכן שבתו מעבודה סדירה - ובמקביל לקיים הליכים משפטיים ממושכים, הדבר יסיר בלם מרכזי מפני שביתות ויפר את מאזן הכוחות בין הצדדים.

במגזר הציבורי הדבר מעורר קושי נוסף, שכן הוא יבוא על חשבון הקופה הציבורית ויקטין את יכולות המעסיקים הציבוריים להוציא לפועל מהלכים חשובים לטובת הציבור.

"לנוכח פסק דינו של בית הדין הארצי, דומה כי לא נותר כלי אפקטיבי בארגז הכלים של המעסיק בשירות הציבורי, עת עליו להתמודד אל מול העובדים וארגונם היציג במהלך עיצומים", נאמר בעתירה.

עוד ביקשה המדינה שייקבע כי המעסיק רשאי להוריד משכר העובד כראות עיניו ללא פניה מוקדמת לבית הדין, וכן כי הוא יהיה רשאי לנכות לעובד את מלוא השכר המשתלם לפי תפוקות - גם אם העובד השלים את ביצוע העבודה המזכה בשכר זה.

שופטי בג"ץ דחו את טענות המדינה והותירו את פסיקת בית הדין הארצי על כנה. השופטים נימקו את החלטתם בכך שבג"ץ אינו משמש כערכאת ערעור על החלטותיו של בית הדין הארצי והתערבותו בפסקי דינו של הארצי מוגבלת למקרים חריגים שזהו לא אחד מהם.

עם זאת, השופטים ציינו בנוסף כי המקרה של נמל אשדוד, הוא לא המקרה הנכון לדון בסוגיות הרות הגורל שהעלה האוצר בערעורו. ולכן יש להניח כי לא מדובר בסוף פסוק וכי בקרוב, סביב שביתות שיתרחשו בעתיד, ינסה האוצר לחזור ולהעלות בפני בתי הדין לעבודה את הטענות שהעלה במקרה של נמל אשדוד. לתשומת-לבו של רונאלדו, אם ירגיש ששכרו מקופח.

עוד כתבות

מפעל מכונות הדפוס Heidelberger Druckmaschinen מחפש כניסה לתחום הביטחוני / צילום: Reuters, Uwe Anspach/dpa

מרוץ החימוש משנה את הכללים בכלכלה הגדולה באירופה

ברלין התחייבה להוציא סכום של יותר מחצי טריליון דולר על תחום הביטחון בעשור הקרוב ● עבור יצרני תעשייה גרמנים, המתמודדים עם קיפאון בכלכלה ועם ירידה ביצוא לארה"ב ולסין, זו הזדמנות קורצת להמציא את עצמם מחדש כספקים בתחומים הצבאיים

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

סלייס: נשללו הרישיונות של 7 סוכני פינברט שגייסו חוסכים לקרנות האדומות

הממונה על שוק ההון שלל את הרישיונות של 7 סוכני פינברט בתום חקירה שהצביעה על "תמונה חמורה מאוד המעידה על התנהלות שיטתית של הסוכנים שלא בהתאם להוראות הדין" ● פינברט היא אחד מששת המארגנים שגייסו כספי חוסכים לקרנות השקעה אלטרנטיביות בחו"ל, מהן נעלמו 850 מיליון שקל ● בא-כוח הסוכנים: "ההחלטה יוצרת עיוות מוסרי"

רועי דגני, מייסד אירודרום והמנכ''ל לשעבר / צילום: איל יצהר

בגלל מכרז של משרד הביטחון: רשות ני"ע פשטה על משרדי אירודרום

לפי הדיווח לבורסה, חוקרי רשות ניירות ערך ערכו חיפוש במשרדי אירודרום וחקרו בעלי תפקידים נוכחיים ולשעבר בקשר לחשדות לביצוע עבירות הקשורות לאי-דיווח בזמן על הפסד במכרז של משרד הביטחון ● לאחר הדיווח, מניית החברה נופלת ב-8%

יובל לנדסברג / צילום: מורג ביטן

מנכ"ל סנו פורש אחרי 15 שנה. זו הסיבה, וזה המחליף שלו

יובל לנדסברג, מנכ"ל חברת סנו ובנו של בעל השליטה, פורש מהתפקיד ויעבור לכהן כמשנה למנכ"ל כדי להתמקד ב"פיתוח עסקי וכניסה לתחומי פעילות חדשים" ● במקומו ימונה למנכ"ל סגנו, לירן נסימי

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הדולר ב-3.18 שקלים ובשפל של קרוב ל-4 שנים. אלו הסיבות

השקל ממשיך את מגמת ההתחזקות שלו מול הדולר שנחלש כבר שלושה רצופים בעולם ● הסיבות: העליות בוול סטריט, מכירת גז למצרים ועסקות נשק גדולות ● מיטב: "מעבר לירידות בשוקי המניות בעולם הוא האיום העיקרי על התחזקות השקל" ● הדולר בדרך לשנתו החלשה ביותר זה שמונה שנים ● ומה צפוי בעוד חצי שנה?

הסכם ממון / צילום: Shutterstock

הסכם הממון קבע חלוקת רכוש שוויונית, אז מדוע האישה קיבלה רק שליש מהבית?

ביהמ"ש קבע כי מסמך שערכו בני זוג בכתב־יד, המעניק לאישה שליש בלבד משווי בית המגורים, גובר על הסכם ממון קודם שאושר בביהמ"ש ומחלק את הרכוש בחלקים שווים ● נקבע כי לא כל הסכם בין בני זוג הוא "הסכם ממון" המחייב את אישור ביהמ"ש

רה''מ בנימין נתניהו לצד ראשי ממשלת יוון וקפריסין בפסגה המשולשת בירושלים / צילום: Reuters, ABIR SULTAN

ישראל, יוון וקפריסין עלולות למצוא עצמן בהתנגשות עם טורקיה

פסגת ישראל־יוון־קפריסין הובילה להערכות כי העבודות על פרויקט האינטרקונקטור יחלו כבר ב־2026 ● בתכנון: כבל תת־ימי שיחבר את רשת החשמל בישראל לאירופה, ויהווה חלק מ־IMEC ● מנגד, טורקיה טוענת שחלק מהשטח הימי שלה, והמדינות מסתכנות בעימות ישיר

קניות באינטרנט. תקרת הפטור ממע''מ תוכפל / אילוסטרציה: Shutterstock, Natee Photo

הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל יוכפל: מה עומד להשתנות כבר מחר, ומי ייפגע בדרך?

מחר צפוי להיכנס לתוקף צו שמכפיל את תקרת הפטור ממע"מ, מכס ומס קנייה על חבילות ביבוא אישי, מ־75 דולר ל־150 דולר ● למה הקמעונאים נאבקים במהלך, האם זה באמת יוריד את יוקר המחיה, ומה קורה בעולם? ● גלובס עושה סדר

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

רשות התחרות סיימה את הבדיקה: האם אל על תיקנס בגלל מחירי הטיסות?

רשות התחרות סיימה בדיקה כלכלית ומשפטית שנועדה לקבוע האם אל על ניצלה את מעמדה כמונופול בקווי טיסה מסוימים בתקופת המלחמה ● עפ"י המסתמן, על החברה יוטל עיצום כספי שגובהו טרם נקבע, ושעשוי להגיע עד כ-118 מיליון שקל

מלון נורדוי בנחלת בנימין / צילום: גלית חתן

פתאל חנך מלון בן 22 חדרים בת"א: "זה אותו מאמץ עם 5% מהכסף"

מלון נורדוי בתל אביב נפתח לאחר שנה של שיפוצים ושימור מחמיר, בהשקעה של כ–66.5 מיליון שקל שביצעה קבוצת פתאל ● שורד השבי שגיא דקל חן ייקח חלק במהלך של בנק מזרחי טפחות, לצד הפרזנטורים דביר בנדק וחן אמסלם - כך נודע לגלובס ● וגם: אליעזר (צ'ייני) מרום מונה ליו"ר סמארטי א.א.ר טכנולוגיות ● אירועים ומינויים

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

קיצוץ בביטוח המשלים של קופות החולים: אילו טיפולים ייצאו?

במשרד הבריאות הורו לקופות החולים להוציא מהשב"ן החזרים לנשים בלידה, כמו דולה, ייעוץ שינה לתינוק וכן עזרה לילדים עם קשיים התפתחותיים שנעזרים ברכיבה, שחייה או ספורט טיפולי ● בין ההתנגדויות: "הטיפולים המשלימים עוזרים יותר מהתרופות"

לא מרוצים: התגובות בטורקיה למפגש של ישראל, יוון וקפריסין

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: איך מסקרים בעולם את הכוונה לסגור את גל"צ, טורקיה לא מרוצה משיתוף הפעולה של ישראל, יוון וקפריסין, ההאקרים האיראנים שהביכו את ישראל, והקבוצה היהודית שמצאה אדם ששלח עשרות מכתבים אנטישמיים ● כותרות העיתונים בעולם

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

האקזיט הרביעי בגודלו אי פעם: ארמיס הישראלית נמכרת

חברת ניהול התהליכים האמריקאית ServiceNow תרכוש את ארמיס הישראלית ב-7.75 מיליארד דולר במזומן ● זוהי עסקת ההייטק הרביעית בגודלה אי פעם בישראל ● קרן אינסייט פרטנרס צפויה לגרוף תשואה של מיליארדים, ובמקביל המייסדים והעובדים יהנו מחבילות שימור נדיבות

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

הלם באירופה: האמריקאים מטילים סנקציות על בכירים באיחוד

הממשל האמריקאי הטיל סנקציות על בכירים באיחוד האירופי שפעלו כדי לחייב רשתות חברתיות לנטר שיח מסית ואלים ● בין הסנקציות שהוטלו: איסור כניסה לארה"ב ● באיחוד האירופי הגיבו בתדהמה, האמריקאים טוענים כי מדובר ב"צנזורה"

צילום: מיטל וייזברג

לאחר שהפסידו 90% בתקופתו: משקיעי מיטרוניקס נגד מענק הסתגלות של 800 אלף שקל למנכ"ל

בתקופתו של המנכ"ל שרון גולדנברג, איבדה מיטרוניקס את מקומה במדד ת"א 35 והפכה לחברה בשווי של פחות מחצי מיליארד שקל לעומת יותר מ-9 מיליארד שקל בעת שנכנס לתפקיד ● בעקבות התנגדות המשקיעים, החברה הסירה את נושא מענק ההסתגלות מאספת בעלי מניות

קמפיין פייבר / צילום: צילום מסך מיוטיוב

הזוכים הגדולים בתחרות הפרסום גרנות - והזוכה האמיתית: הבינה המלאכותית

בין הזוכים הגדולים בתחרות הקריאייטיב העצמאית גרנות, שהתקיימה היום, נמנים פרסומת ה-AI של פייבר, סרטון הפסולת של עיריית תל אביב וקמפיין "אחת מתשע" בהשראת אמריקן איגל וסידני סוויני ● ומי עוד בזוכים?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר האוצר רוצה להטיל מס רווחי יתר של 15% על הבנקים - גבוה מהמלצת הוועדה

המס צפוי להכניס לקופת המדינה 1.13 מיליארד שקל בשנה הקרובה, ולטפס ל-1.5 מיליארד שקל מדי שנה עד לסוף העשור ● איגוד הבנקים בתגובה: "בניגוד לעמדת הצוות המקצועי שהוא עצמו מינה, שר האוצר קיבל החלטה שרירותית ללא כל היגיון כלכלי ובניגוד לאינטרס הציבורי"

האם אלטשולר עומדים לאבד בקרוב את הבכורה בשוק הגמל? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

במיטב מגייסים לקוחות בדרך לתואר היוקרתי. ומי מאבדים לקוחות?

מיטב, אנליסט ומור גייסו כל אחד יותר ממיליארד שקל בחודש נובמבר, והם גם שיאני הגיוסים מתחילת השנה ● מנגד, באלטשולר שחם ממשיכים לאבד כספים בקצב גבוה - 2 מיליארד שקל בחודש - והם בדרך לאבד את תואר "חברת הגמל הגדולה ביותר" ● ילין לפידות רשם שיא חודשי של פידיונות, ומה עשו חברות הביטוח?

קמפיין ה־AI של לושה / צילום: מתוך יוטיוב

לשבת בקפה של קלוד, לייצר פרסומת ב-150 דולר: יישומי ה-AI שיככבו השנה

הבינה המלאכותית מסייעת ליוצרי תוכן ולסטארט-אפים לחדור ללב המרחב הפרסומי והשיווקי, אך גם דורשת מהם קיצוניות כדי לבלוט ● דוח מקיף של ארטליסט הישראלית, המבוסס על סקר בקרב כ-6,500 יוצרים (כולל מישראל), מציג את האפשרויות ואת המגמות ב-2026

המשפחות השכולות מפנות את גבן לשר שקלי / צילום: מועצת אוקטובר

הצעת חוק ועדת החקירה הפוליטית אושרה בקריאה טרומית

מליאת הכנסת אישרה את ההצעה להקים ועדת חקירה פוליטית לאירועי 7 באוקטובר בקריאה טרומית ● קצין נפצע מפיצוץ מטען ברפיח ובלשכת רה"מ זעמו: "חמאס ממשיך להפר את הפסקת האש, ישראל תפעל בהתאם" ● פלדשטיין העיד: עובד לשכת רה"מ נכח בפגישתי עם ברוורמן בקריה ● סגנו של ראש השב"כ דוד זיני פורש מתפקידו בעקבות משבר אמון בין השניים ● עדכונים שוטפים