גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מגדלים פורחים בלונדון: "אנדרטאות לחמדנות בריטית לכסף זר"

כ–510 מגדלים מתוכננים כעת בלונדון ● מאמר ב"גרידאן": "המתכננים הבריטים כה טיפשים, שהם מסווגים מגדלים כ'עונים על צורכי דיור'"

קו הרקיע של לונדון / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
קו הרקיע של לונדון / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

מגדלי המגורים היוקרתיים מרחפים באוויר לא רק בגוש דן ובערי השרון, ומאמר דעה חריג וחכם בגרדיאן הבריטי תוקף את המגמה הזו בבירת בריטניה. כותב המאמר, סיימון ג'נקינס, חש תיעוב רציני מגורדי השחקים, לו רק בהיבט האסתטי. הדברים שהוא כותב, על מגדלים לעשירים בלבד, שמשתמשים בהם רק לחלק מהשנה, מזכירים מאוד את הביקורת המושמעת על מה שקורה בתל-אביב. לא הייתה זו הפעם הראשונה שבה הגרדיאן מבקר בחריפות את המגדלים שצצים בזה אחר זה בלונדון

"הרומאים לעולם לא יעשו לטיבר את מה שאנחנו עשינו לתמזה", כותב ג'נקינס במאמרו מסוף מאי. "אני אוהב מגדלים ושונא מגדלים. אוהב את אלה של סיינה וסן ג'ימיניאנו (למי שמכיר את טוסקנה) ואת אשכולות גורדי השחקים של מנהטן ודובאי. אני מעריץ את עיצוב הקנארי וורף בלונדון, ואת השארד.

"כסף מלוכלך מדיקטטורות זרות"

"אני לא אוהב את הכיעור שמפוזר כעת באופן אקראי לאורך גדות התמזה או על רקע קו הרקיע של לונדון. היסטוריון האמנות וינס סקאלי אמר פעם על ניו-יורק ש'נכנסתי אליה פעם בתחושה שאני אלוהים. כעת אני נכנס בתחושה של עכבר'".

עוד לא ראינו כלום. הסקר האחרון של "אדריכלות לונדון", הגוף היחיד שמנטר את גורדי השחקים בעיר, הוא לא פחות מסנסציה. בשנת 2000 היו בעיר כ-30 מגדלים בני 20 קומות לפחות. לפני שנתיים תוכננו או נבנו בה 115 מגדלים. היום, לפי העירייה, מוצעים לבניה 510 מגדלים.

"שום תוכנית בנייה כזו לא פורסמה מעולם", כותב ג'נקינס בגרדיאן. "שום ראש עיר לא העמיד אותה להצבעה. שלא כמו ביתר מדינות אירופה, גורדי שחקים יכולים להתרומם אצלנו היכן שלב הקבלנים חפץ, בתנאי אחד, שהם לא יקלקלו את הנוף לקתדרלת סנט פול. כך קם לחיים המערב הפרוע.

"לונדון לא לבדה. במנצ'סטר מתוכננת מתקפה של מגדלים בני 40 קומות, שיתנשאו מעל הרחובות הוויקטוריאניים כמו משהו מהחלל החיצון, כאשר שטחים גדולים של פרברים פנימיים מתפוררים. בבריסטול, רק מגדל אחד של 26 קומת הותר לבנייה ליד פארק קאסל, כי המגבלה העירונית היא 9 מגדלים. בנוריץ' מציעים 25 קומות במרכז העיר העתיקה שלה.

"מאז סוף המילניום, גורדי שחקים רכשו סטטוס אייקוני כסמלי עושר, גם אם חלק גדול מהעושר הזה הוא כסף מלוכלך מדיקטטורות זרות. ראשי הערים אהבו את הגבריות שלהם. קן ליווינגסטון רצה לחקות את מנהטן. בוריס ג'ונסון (כיום שר החוץ) טס פעם למלזיה כדי לקדם את "מגדלי באטרסי" (שהוקמו על תחנת כוח ישנה) כהשקעה למקומיים.

"למגדלים הללו אין כל קשר לצורכי דיור או מחסור בקרקע. כמעט כולם הם 'מגורים יוקרתיים' ובמקרה של לונדון, עם מעט דיירים קבועים. לפי רוב האומדנים, 60% מהמכירות באזורים המובחרים בלונדון הם לקונים זרים, למטרת השקעה (אפילו לא השכרה). מגדל הוא סמל מסחרי של חברה קבלנית, שקל לשווק במכירות שנערכות במלונות בקואלה לומפור, בסינגפור ובהונג-קונג".

"ממילא דירות רבות הן כסף מולבן"

בדיקה שעשה הגרדיאן ב-2016 הראתה שבמגדל ווקסהול בן 50 הקומות, רק 10% מהרוכשים היו רשומים בפנקס הבוחרים הבריטי. אגב, שנה לאחר מכן הגיע המבנה הזה למקום השביעי ברשימת הבניינים המכוערים ביותר בעיר שערך הטלגרף.

איש אינו יכול לומר מה יקרה להשקעות הללו כשהשפל הבא בנדל"ן יגיע. "חייבים להניח שרבים מהבלוקים הללו יעברו את ההתדרדרות המחזורית הרגילה - יהפכו למגדלים דחוסים, אולי אפילו לדיור חברתי מסובסד. הקבלנים אומרים שזה לא יקרה כי דמי התחזוקה גבוהים מדי, וממילא דירות רבות הן רק כסף מולבן. המתכננים הבריטים הם כה טיפשים, שם עדיין מסווגים מגדלים כאלה כ'עונים על צורכי דיור'", כותב ג'נקינס.

"המעלות של גורדי השחקים בעיני המשקיעים הן בדיוק הסיבות לכך שהם כה פוגעים ברקמת החיים של העיר. הם נעולים, מגודרים, אנונימיים ועוינים למשפחות. לאיש לא אכפת אם הם ריקים או מכתימים את השכונות שמקיפות אותם. הם אינם מקדמים את הצפיפות הרצויה של הערים הבריטיות. הצפיפות במרכז לונדון היא רק רבע מהצפיפות במרכז פריז. גם אם הם היו גדושים בדיירים קבועים, הם לא היו מגדילים את מספר התושבים ברחובות הוויקטוריאניים.

"שוק הדיור העירוני בבריטניה מאופיין בבזבוז בשימוש בבניינים. הסיבות לכך הן מס רכישה (stamp duty) גבוה ואי מיוסי של שטח המגורים, שיצרו את כשל הדיור הגדול ביותר: תת-תפוסה. כל בריטי מתגורר ב-2.5 חדרים, לעומת 1.5 בשנות ה-80. הדרך לעורר לחיים את שוק הדיור אינה לבנות מגדלים, אלא למסות נכסים ולבטל את מס הרכישה.

כל מי שמחפש 'דיור נמוך בצפיפות גבוהה' צריך רק להתבונן בקינגס קרוס בלונדון. כאן יש פיתוח שבו תכנון חכם יצר שילוב של ישן וחדש, עבודה ומשחק, טבע ושכנות בצפיפות הנאותה. מגדלים אינם רלוונטיים שם.

"ידיד אמריקאי שלי שהביט על קו הרקיע מגשר ווטרלו שאל אותי אם הכול נובע משחיתות. הצטרכתי להסביר שבלונדון, התכנון כה גרוע שאין צורך בשחיתות. יש קבלנים שנדרשים לתרום כספים לבית הספר היסודי בשכונה, או להקצות כמה דירות לדיור בר השגה. אבל המציאות היא שלמתכננים ולמועצות העירוניות אין את האומץ להתייצב מול הקבלנים, ואם יש להם - ראשי ערים או שרים יתערבו לטובת הקבלנים. אף עיר אחרת באירופה לא הייתה מאשרת את מגדלי ווקי טוקי ואת בלקפראיירס 1 ואת הקומות העליונות הבולטות שלהם שנועדו למקסם דמי שכירות". זוכרים את הולילנד שלנו? ג'נקינס כנראה לא ביקר לאחרונה בירושלים.

"אני יודע שיש אנשים שאוהבים מגדלים כפיסול סביבתי עירוני, אבל אין סיבה לכפות אותם על כולנו לצמיתות. האם באמת צריך 500 מהם? מגדלים הם אויבי החיים החברתיים התוססים. הם יתדות שקטים שנדפקים לתוך תחושת הקהילה של העיר. הם רק אנדרטאות לחמדנות של בריטניה למזומנים מחו"ל במאה ה-21, ולבורות הציבורית".

פריז / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

חוששים מטורקיה? יוון שוקלת רכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא צוללת ב-15%

נאסד"ק יורד ב-2.3% ● ירידה חדה בצמיחה בארה"ב, מזרחי טפחות: "הנתון היום לא מביא לשינוי בציפיות מהפדרל ריזרב להורדת ריבית" ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות תופסת תאוצה: הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה