גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למי מיועדות 7,000 הדירות החדשות שמתוכננות בדרום ת"א

קרוב ל-7,000 דירות מתוכננות לקום בשכונות דרום תל-אביב ולנער ממנה את התדמית הבעייתית ● אבל בזמן שבעירייה מדברת על עירוניות, עירוב שימושים ורחובות ידידותיים - התושבים חוששים שפשוט דוחקים אותם החוצה

דרום תל אביב  / צילום:שאטרסטוק
דרום תל אביב / צילום:שאטרסטוק

בסוף חודש יוני התפרסמה ידיעה על כך שאזור דרום תל-אביב עומד להיות מוכרז כ"אזור עדיפות לאומי". הפרסומים האלה, שלא קיבלו שום תוקף, דיברו על השקעה מואצת בפיתוח ועל פיצוי התושבים "המקומיים" על שנים של הזנחה.

ללא קשר, מחירי הדירות בשכונות דרום תל-אביב, גם כאלה הנחשבות "בעייתיות", עלו מאוד בשנים האחרונות ומתקרבים לאלה של מרכז העיר. ידוע וברור לכל שעתיד העיר תל-אביב הוא בדרום, השאלה היא כמובן מתי זה יקרה, וגם, מה יעלה בגורל אלה החיים בשכונות הדרום והג'נטריפיקציה תבריח אותם. כרגע נמצאות בשלבים שונים תוכניות ל-6,700 דירות חדשות בשכונות דרום העיר, אבל לאף אחד לא ברור ממתי המאסה הזו אכן תיבנה ומה יקרה בעקבותיה לדרום תל-אביב. 

דרום תל אביב

"פולשים" או "חלוצים"

אחרי מלחמת העצמאות סופחה יפו וגם כל הפריפריה החקלאית שלה, והפכה לפרבר החורג, הפחות אהוב, של העיר תל-אביב. האזור הזה, שמתוחם בין דרך יפו-אילת וצומת וולפסון בחולון, ובין תוואי נתיבי איילון וציר שלבים-היינריך היינה, מכונה "דרום תל-אביב".

בשונה מיפו, שהתפתחה אורגנית מהלב החוצה, הרי שהתכנון החדש היה הרבה יותר גחמתי. בנו איפה שהיה אפשר, ומהר. העיקר לתפוס כמה שיותר שטח. בתחילת שנות ה-50 הוקמה בין דרך בן צבי לקיבוץ גלויות שכונת הענק קרית שלום, ושכונת שפירא הורחבה מזרחה ודרומה. אחר כך הוקמו מדרום לדרך בן צבי השיכונים של שכונת אבו כביר/נוה עופר. שטחים שנותרו ריקים הפכו למתחמים של מבני תעשייה עצומים. כך קרית המלאכה, ובית מרכזים לצד דרך קיבוץ גלויות, או בניין פנורמה בדרך בן צבי.

בשנים האחרונות יש פתאום גילוי מחדש של שרידי ההתיישבות הערבית, שהפכו כולם לשרידים רומנטיים ומכונים עתה בשם המכובס "בתי באר". מצד שני, צאצאי הפליטים שיושבו בבתי הערבים, שברחו אחרי 1948, אינם ממהרים לעזוב והפכו לגורם שיש לשאת ולתת איתו. עם השנים הם הוסיפו עוד מבנים ומתקנים והקימו לעצמם מתחמים גדולים, "חמארות". כך בקצה הדרומי של פארק החורשות וכך גם באזור רחוב נס לגויים. הרשויות רואות בהם "פולשים", אך הם יודעים לעמוד על זכותם ההיסטורית וברוח התודעה הגוברת לעוולות ימי הקמת המדינה, מכנים את עצמם "חלוצים".

אדריכלית איריית סייג, ראש צוות דרום במנהל ההנדסה של העירייה, מבהירה שבאזור שקרוב לשכונת פלורנטין, הקרקע היא פרטית ומדובר בתוכניות נקודתיות, ולכן סביר שאלה יצאו לפועל תחילה. כך למשל, בימים אלה משווק פרוייקט "Florentin Square", בפינת הרחובות סלמה והרצל, ובו ייבנו 200 דירות וכמה אלפי מ"ר של שטחי תעסוקה ומסחר. לעומת זאת, הפרויקטים הגדולים יותר (בעיקר בקצה הדרומי של ציר שלבים) מתמודדים עם אתגרים רבים (הפולשים) ולכן סביר להניח שזמן מימושם ארוך.

סייג מדגישה שהנושא הוא לא רק עוד מגורים: "התפיסה שלנו היא שיש להפוך את הרחובות ליותר ידידותיים, להגדיל את העירוניות, ומצד שני לשמר את הייחודיות של הרחובות במרחב. אנו חושבים שקומת הקרקע צריכה לארח שימושים שאינם למגורים, אבל כן מדברים עם הציבור. זה יכול להיות מסחר, אבל גם שימושים ציבוריים, כמו מרכזים קהילתיים או גני ילדים. אנחנו מבינים שיש שינויים ותמורות ומנסים ליצור מקום נעים וטוב.

"אנחנו יוצרים פה שכונות חדשות, שחלקן המשך לשכונות קיימות, כמו נס לגויים שמצטרפת לנווה עופר ומכבי יפו, שמצטרפת ליפו. אבל חלק מהתוכניות הן באזור מבואות יפו, במקום שייעודו היה מלאכה, ולכן אנו מקפידים מאד על שטחי הציבור".

ד"ר טליה מרגלית, מהמחלקה לאדריכלות באוניברסיטת תל-אביב, טוענת שעדיין ישנה אפליה ברורה של דרום תל-אביב: "ראש העיר רון חולדאי מנפנף בכל הזדמנות את הרעיון שפיתוח פרויקטים במרכז וצפון תל-אביב ימנף השקעה בדרום. דה-פקטו זה לא מה שקורה. אם אתה בודק, אתה רואה שהפערים רק גדלים. וזה לא רק שהדרום נחלש. זה קשור לזה שהמרכז והצפון מתייקר. העירייה עשירה, ולכאורה הדרום היה יכול לשגשג ולפרוח, אבל זה לא קורה. ההשקעות במרכז ובצפון חוזרות לאותה בועת נדל"ן".

"כל דרום תל-אביב תהפוך למנהטן"

אדריכל ערן מאירסון מצוות דרום במנהל ההנדסה, מבקש להבהיר שלפחות באזור מבואות יפו (השטח שבין הרחובות סלמה ובן צבי), המטרה היא לשמר את המרקם העירוני המגוון: "אנחנו רוצים שהמונח הזה של אזור מעורב לא יהיה רק מס שפתיים. לא רק משרדים ומגורים, אלא גם מלאכות". 

כשאני מנסה לברר מול אנשי צוות דרום במנהל ההנדסה לגבי לוח זמנים משוער של הפרויקטים הגדולים, הם מתחמקים מלענות. מסתבר שהפער בין אישור תוכניות בניין העיר בוועדה המקומית לבין הבנייה והאכלוס של הפרויקטים הוא אדיר. על הדרך יצטרכו הרשויות להתמודד עם מתנגדים, עם פולשים שמסרבים להתפנות, ולאתר יזמים שיהיו מוכנים להיכנס לסוג של הרפתקה.

סוזי כהן צמח, חברת סיעת "דרום העיר" במועצת העיר תל-אביב-יפו, שהעידה על עצמה בעבר שהיא "גזענית גאה", רואה את עצמה כאחראית על התפקוד התקין של שכונת קרית שלום, שבה היא גדלה וגם חיה. היא מודעת היטב לכך שבשנים הקרובות דרום תל-אביב ישתנה: "אני רואה את השינויים, את הבנייה, את הצמיחה. להגיד לך שטוב לי עם זה? לא טוב לי. אני יודעת שבעוד 10 שנים גם השכונה שלי (שברובה המכריע מבני רביעיות בגובה 2 קומות משנות ה-50 שהורחבו והוגבהו. ג.נ) תהפוך למגדלים של 10 קומות. כל דרום תל-אביב תהפוך למנהטן.

"החיים פה לא פשוטים, אתה עובד פה עם אוכלוסיה מאוד מורכבת, מאוד קשה. יש לך פה פשיעה, יש פה זרים. גם אני רוצה לדעת מה הולכים לבנות פה ממול. אני לא רוצה לקום בוקר אחד ולראות בניינים. אני רוצה להיות שותפה לכל שינוי הכי קטן".

"למדינה אין פתרונות לאף אחד"

שפי פז, המנהיגה הלא מעורערת של תושבי דרום תל-אביב שמבקשים לגרש את הזרים (מסתננים, מהגרי עבודה), לא מאמינה באמת בהצהרות על "אזור עדיפות לאומית". בשיחה איתה היא נשמעת עייפה ומיואשת. "המקום הזה היה נטוש ומוזנח הרבה שנים. התהליך היה מכוער. מה שקרה זה שהכניסה של המסתננים הבריחה אנשים. עשו, ויכול להיות שזה סתם מחדל, גטואיזציה. הגיע שפל והתחילו לבנות ונכנסה לפה אוכלוסיה חזקה, ג'נטריפיקציה.

"מצחיקים אותי אנשי קבוצת הפייסבוק של השכונה, shishi shapira, הם כל הזמן מדברים על רוח השכונה, אבל הם אלה שמחסלים את השכונה. כי הם מקרינים בלב השכונה סרטים על עזה ומזמינים את אנשי 'בצלם', שידברו. כולנו היינו שותפים לתוכנית אב שדיברה על בנייה מתונה. שפירא ונווה שאנן ישווקו כסוג של נווה צדק. התל-אביבים החדשים נורא ירצו לגור כאן. בסוף יהיה פה מגדלים.

"יש פה בעיה. מה אתה עושה עם הנרקומנים, ההומלסים, הזונות? הרי אין פתרונות ממשלתיים. אתה יכול להעביר אותם מרחוב לרחוב. ניקית את גינת לוינסקי, הם עברו לגינת אלקטרה. לכן גם המשטרה לא יכולה לעשות כלום. לאן הם יעברו? לאן זורקים את כל האנשים האלה. למדינה אין פתרונות לאף אחד. אם זה ימשך ככה לאף אחד לא תהיה שכונה. כל מה שהיה מיוחד בשכונות לא יהיה. משעה חמש שש אתה לא רואה בחוץ ישראלים. נגמר".

סגנית ראש העיר תל-אביב-יפו, מיטל להבי, בדקה את תוכניות הבנייה המקודמות בדרום תל-אביב. ללהבי יש ביקורת רבה, בעיקר בנושא התחבורה, עליו היא מופקדת בעירייה: "כשהכנו את תוכנית המתאר היתה סוגיה מאוד מרכזית של מה שקראנו 'דרום לאנשים'. המטרה שלנו הייתה ש'העיר השחורה' תקבל איזה חזון שיאפשר לחבר אותה לעיר הלבנה, תוך חיזוק האנשים שגרים באזור. ציר שלבים, שהוגדר לכאורה כמעין אבן גבירול, כלומר רחוב שהולכים לאורכו, מצטייר עתה כציר להעברת רכב פרטי. חתך הרחוב מלמד אותנו שזו דרך ולא רחוב עירוני. התוכניות הרבות לאורך ציר שלבים, בעיקר בחלק בדרומי, מייצרות דפנות לא עבירות, שלא מדברות זו עם זו".

מה את מציעה?

"אני רוצה לשנות את חתך הדרך ולייצר שיח בין הדפנות, לשדרג את בתי הגידול, לייצר מופע רמזורים שתומך בהולכי רגל. צריך לזכור שהמטרה של שלבים זה לייצר רחוב איכותי וחלילה לא ציר שהוא גבול בין העיר השחורה ללבנה".

עוד כתבות

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים