גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוק המשלוחים החיים: נדחה ניסיון הטירפוד של אורי אריאל

בשבוע שעבר אישרה ועדת השרים לחקיקה את הצעת החוק להפסקת המשלוחים של עגלים וטלאים חיים לישראל בתנאים קשים ● שר החקלאות אורי אריאל הגיש ערר במטרה שלא לקיים דיון בהצעת החוק, אך הממשלה קיבלה את עמדת השר גלעד ארדן שקרא להמשיך ולקדם את הצעת החוק

גלעד ארדן / צילום: ענבל מרמרי
גלעד ארדן / צילום: ענבל מרמרי

ישיבת הממשלה דנה הבוקר (א') בערר שהגיש שר החקלאות אורי אריאל נגד החלטת ועדת השרים לחקיקה לתמוך בהצעת החוק של ח"כ מיקי זוהר (ליכוד) להפסקת המשלוחים החיים, וכן בערר שהגיש השר לביטחון פנים גלעד ארדן (ליכוד) התומך בהצעת החוק, שביקש להביא את הנושא לישיבת הממשלה. הממשלה החליטה לתמוך בקידום הצעת החוק.

בישיבה הוחלט כי משרד החקלאות רשאי לנסח הצעת חוק ממשלתית עד לחודש אוקטובר, ואם לא יעשה כן תמשיך הממשלה בקידום הצעת החוק הפרטית שהגיש ח"כ זוהר. הצעת החוק, מבקשת להפסיק באופן הדרגתי את המשלוחים החיים של עגלים וטלאים מאוסטרליה ומאירופה לפיטום ושחיטה בישראל.

הנושא הובא לישיבת הממשלה לאחר שבשבוע שעבר ועדת השרים לחקיקה אישרה את הצעת החוק. שר החקלאות אורי אריאל הגיש ערר על החלטת הוועדה, ובעקבותיו השר גלעד ארדן הגיש ערר נוסף המבקש לתמוך בהצעת החוק ולהעביר את הדיון למליאת הממשלה. "מדובר לתפיסתי בנושא ערכי וחשוב", כתב השר ארדן. "צמצום היקפי המשלוחים החיים באופן הדרגתי, יאפשר לצמצם ובסופו של דבר להפסיק את הסבל החמור והמיותר שנגרם למאות אלפי בעלי-חיים שמיובאים לישראל במסעות קשים ואכזריים לצורך שחיטתם. זאת, ודאי כאשר קיימת כיום חלופה זמינה באמצעות יבוא בשר טרי בקירור".

בשבוע שעבר פרסם ראש הממשלה הודעת תמיכה בהצעת החוק: "אישרנו בועדת השרים לחקיקה את הצעת החוק לעצירת המשלוחים החיים לישראל. חובה לעשות תיקון אמיתי לצער הגדול הזה שנגרם לבעלי החיים."

הצעת החוק, שמוביל ח"כ מיקי זוהר (ליכוד), מבקשת לקבוע מכסות מוגבלות ליבוא עגלים וכבשים במשלוחים החיים מאוסטרליה ומאירופה עד להפסקתו בתוך 3 שנים. על פי ההצעה, ב-2019 המכסה לא תעלה על 75% ממספר בעלי החיים שיובאו ב-2017, ובשנתיים הבאות תצטמצם בשיעור ניכר, שייקבע על ידי שר החקלאות בהתאם להתפתחויות בשוק. להצעת החוק הצטרפו שורה ארוכה של חברי כנסת מימין ומשמאל.

"בעלי-החיים מיובאים מאוסטרליה ומאירופה, במסעות ימיים ממושכים, שעשויים להימשך שבועות", נכתב בדברי ההסבר להצעת החוק. "במהלך המסע בעלי-החיים מוחזקים בצפיפות קשה, מתבוססים בצואתם ובצואת חבריהם, וסובלים מעומסי חום, מטלטלות הדרך ומפגיעות קשות נוספות. רבים מהם חולים ורבים אינם שורדים. מומחים וגופים מקצועיים בארץ ובעולם שותפים כולם לעמדה לפיה יש להימנע ככל הניתן מהובלת בעלי-חיים חיים, לקצר את משכי ההובלה ככל הניתן ולהמיר משלוחים חיים בסחר בבשר".

הצעת החוק נוסחה בשיתוף פעולה עם עמותות אנונימוס לזכויות בעלי-חיים ותנו לחיות לחיות. מהעמותות נמסר: "זו תחילת הסוף של המשלוחים החיים. אנו מברכים את ראש הממשלה, השר גלעד ארדן וח"כ מיקי זוהר על הובלת התמיכה בהצעת החוק, ומודים לשרים על הבחירה בחמלה ובצדק חרף לחצים מצד בעלי אינטרסים. יש לקוות שהנחישות שהראתה הממשלה תאלץ גם את משרד החקלאות להידבר ולתמוך במתווה ההדרגתי להפסקת מסעות הייסורים".

לפי נתוני משרד הכלכלה, קיימת חלופה למשלוחים של עגלים וטלאים חיים המובאים באוניות לישראל, וזאת באמצעות יבוא בשר בקירור מבתי מטבחיים בחו"ל, שנמכר במחיר זול יותר. יבוא בשר בקירור כרוך במכס גבוה, למעט מכסה מוגבלת פטורה ממכס. משרד האוצר אישר באוקטובר 2016 תכנית לפיה תוקצה מכסת יבוא בשר בקירור בפטור ממכס, כך שעד 2020 היקף יבוא הבשר בפטור ממכס יגיע ליותר מ-21 אלף טון (17.5 אלף טון במכסות יבוא פטורות ממכס והיתר לפי הסכמים בילטראליים), זאת בזמן שהצריכה השנתית של בשר בקר טרי מוערכת ב-20 אלף טון, כולל בשר שמקורו בבעלי-חיים ילידי ישראל. מלבד הטיעון הכלכלי, יבוא בשר צונן מחו"ל אינה כרוכה בגרימת צער בעלי חיים וסבל רב לבעלי חיים המובאים בעודם בחיים באוניות לישראל בתנאים קשים.

במסגרת קידום הצעת החוק, נשלח לשרים גילוי דעת רבני הקורא להפסקת יבוא בעלי-חיים, שאליו הצטרפו 60 רבנים, ביניהם חברי מועצת הרבנות הראשית הרב יהודה דרעי, הרב רצון ערוסי והרב שמעון אליטוב וחתני פרס ישראל הרב פרופ' דניאל שפרבר, הרב פרופ' אברהם שטיינברג והרב אלי סדן. "אין זו דרכה של תורה ואין זה מן המוסר האנושי להתיר צער בעלי-חיים קשה כל-כך", נכתב במסמך.

בנוסף לכך, חתמו 245 משפטנים על עצומה בה הם טוענים כי המשלוחים החיים כרוכים בהתעללות המנוגדת לחוק צער בעלי-חיים. בין החותמים משפטנים מהבכירים בישראל, ביניהם פרופ' מנחם מאוטנר, פרופ' מיגל דויטש, פרופ' גדעון ספיר, פרופ' בועז סנג'רו, פרופ' דוד אנוך, פרופ' יפעת ביטון, פרופ' אייל גרוס, פרופ' עמנואל גרוס, פרופ' יוסי דהאן, פרופ' יואב דותן, פרופ' רות קדרי-הלפרין, פרופ' דפנה הקר, פרופ' אלון הראל וד"ר חגי ויניצקי. בין החותמים אף נמנים שותפים במשרדים מהמובילים בישראל, בהם מיתר ליקוורניק גבע & לשם ברנדויין ונשיץ בנרדס אמיר.

באפריל 2017, נחשפו צילומים נדירים בתקשורת האוסטרלית והישראלית, המתעדים את התנאים הקשים באוניות המשלוחים החיים מאוסטרליה למזרח התיכון: צפיפות בלתי נתפסת, בעלי-חיים מכוסים בהפרשות וסובלים מחום קיצוני, ועובדים המשליכים גופות כבשים לאוקיינוס. אלפי אנשים הפגינו בתל-אביב בקריאה לעצור את המשלוחים, והושק קמפיין פרסום עם צילומים מהתחקיר על אוטובוסים ותחנות אוטובוס. רעיית ראש הממשלה שרה נתניהו, פרסמה סרטון בעמוד הפייסבוק של ראש הממשלה, בו היא מביעה זעזוע מהתמונות ואומרת "אין יצור חי שמגיע לו לסבול תנאים כאלה". ביולי 2017 הוציא בג"ץ צו על תנאי בעתירה שהגישו עמותות תנו לחיות לחיות ואנונימוס לזכויות בעלי-חיים המבקשת לאסור על המשלוחים החיים.

בנוסף להצעת החוק שהגיש ח"כ מיקי זוהר, הצעות חוק דומות הוגשו על ידי חה"כ נורית קורן (ליכוד), מירב מיכאלי (המחנה הציוני), תמר זנדברג (מרצ) ויעל גרמן (יש עתיד). בסך הכל חתמו על ההצעות 28 חברי כנסת מימין ומשמאל: חמשת מגישי הצעות החוק וכן שרן השכל (ליכוד), יעקב מרגי (ש"ס), יהודה גליק (ליכוד), דן סידה (ש"ס), אורן חזן (ליכוד), דב חנין (הרשימה המשותפת), חיליק בר (המחנה הציוני), אחמד טיבי (הרשימה המשותפת), איתן כבל (המחנה הציוני), יעל כהן פארן (המחנה הציוני), מיכאל מלכיאלי (ש"ס), מוסי רז (מרצ), איציק שמולי (המחנה הציוני), מירב בן ארי (כולנו), אכרם חסון (כולנו), עמיר פרץ (המחנה הציוני), נאוה בוקר (הליכוד), יפעת שאשא ביטון (כולנו), יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו), עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת), ציפי לבני (המחנה הציוני), יוסי יונה (המחנה הציוני) וג'מעה אזברגה (הרשימה המשותפת).

למרות המחאה הגוברת כנגד המשלוחים החיים, במחצית הראשונה של 2018 יובאו לישראל 363,456 בעלי חיים במשלוחים החיים, עלייה של 36% לעומת התקופה המקבילה ב-2017, בה יובאו 267,814 כבשים ועגלים לפיטום ושחיטה בישראל (בשנת 2017 כולה יובאו לישראל 499,265 בעלי חיים). זאת למרות ששר החקלאות אורי אריאל הצהיר מספר פעמים בעבר כי יפעל לצמצום המשלוחים החיים (ב-23.4 השר אמר כי "יש כוונה לצמצם משמעותית את הובלת בני הבקר החיים מאוסטרליה לישראל"; ופרסם הצהרה דומה גם ב-2016).

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"