גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שריקת סיום: האם רוסיה 2018 יהיה המונדיאל הגדול האחרון?

זה היה המונדיאל שבו נייקי חגגה על הראש של אדידס, והווידאו נכנס לספרי ההיסטוריה ● הוא מעלה את החשש כי טורניר בחורף 2022 בקטאר, ומונדיאל 48 נבחרות מ-2026 כבר לא יאפשר חגיגה כמו זו שחווינו בחודש האחרון ●  והוא ייזכר בזכות מנצח ענק אחד: ולדימיר פוטין

פוטין מתכונן לפתיחת המונדיאל / צילום: רויטרס - Sputnik Photo Agenc
פוטין מתכונן לפתיחת המונדיאל / צילום: רויטרס - Sputnik Photo Agenc

32 ימים של מונדיאל הסתיימו הערב באצטדיון לוז'ניקי במוסקבה בגמר בין צרפת לקרואטיה. רבים כבר הכתירו את רוסיה 2018 כ"מונדיאל הטוב בהיסטוריה". מאחר שאין שום דרך לבדוק קביעה שכזו, אפשר אולי להסתכל על כמה מהנקודות שיש עליהן קצת פחות מחלוקת - מהתבוסה שהנחילה נייקי לאדידס, הכסף שתחלק פיפ"א לקבוצות ששלחו שחקנים, ועד המנצח הגדול ללא עוררין: ולדימיר פוטין.

מיותר? המשחק על מקומות 3-4 מרגיש מיותר ולא מוסיף הרבה לנבחרות שנאלצות אחרי טורניר מתיש להשתתף בו. הוא מנסה לקחת את המשמעות של מדליית הארד האולימפית. אבל בכדורגל זה לא עובד. אתמול (שבת) בכל זאת היה אפשר לראות את נבחרות אנגליה ובלגיה נאבקות ורוצות את "התואר". אחת הסיבות המרכזיות היא כסף. פיפ"א יודעת שכדי למנוע גרירת רגליים במשחק הזה היא צריכה להניח מול ההתאחדויות של הנבחרות פרס אטרקטיבי מספיק. אתמול גרפה נבחרת בלגיה המנצחת לא פחות מ-24 מיליון דולר, פער של 2 מיליון דולר מהמפסידה אנגליה. אף אחד לא יוותר על 2 מיליון דולר ככה סתם. לקח לפיפ"א הרבה שנים לייצר תמריץ - עד מונדיאל 2014 קיבלו שתי מאוכזבות חצי הגמר סכום דומה עבור השתתפות במשחק 3-4.

נייקי מול אדידס? (נייקי, בנוק-אאוט). המונדיאל הוא כידוע מלחמת עולם בין שתי חברות הספורט הגדולות. אדידס, שהיא גם ספונסרית של פיפ"א כבר למעלה מ-40 שנה, זוכה באופן טבעי לנוכחות גדולה יותר - יש לה שילוט באצטדיונים במהלך משחקים, היא מספקת את כדור המשחק. אבל במונדיאל הזה נייקי נתנה נוק-אאוט גדול ליריבה: שתי הנבחרות שהופיעו בגמר, קרואטיה וצרפת, הן נבחרות שמולבשות על ידי נייקי. בגמר לפני ארבע שנים אדידס לקחה את כל הקופה עם גמר כל-אדידס, בין ארגנטינה לגרמניה. במונדיאל הנוכחי ראתה אדידס את כל הנבחרות שלה נושרות בזו אחר זו - זה התחיל עם ההדחה של גרמניה בבתים, נמשך בשמינית הגמר עם ספרד וארגנטינה. הנציגה המשמעותית ביותר של אדידס הייתה בלגיה, והיא הגיעה עד חצי הגמר.

נייקי הוכיחה גם כי שני הימורים גדולים שלקחה לאחרונה הוכיחו את עצמם: את צרפת שהחזיקה חוזה עם אדידס היא פיתתה עם הסכם שנתי של 56 מיליון דולר; את אנגליה שהצליחה להגיע לחצי הגמר באופן די מפתיע היא משכה עם הסכם של 40 מיליון דולר לעונה. גם "מול השער" זה היה מונדיאל של נייקי - עד משחק הגמר נכבשו 97 שערים על ידי שחקנים שנעלו לרגליהם נייקי (57% מכלל השערים), לעומת 38 שערים של שחקנים שנעלו אדידס (22.4%). בסך הכל מסיימת אדידס - הספונסרית הרשמית של גביע העולם - את חודש המונדיאל עם ירידה של 7.5% במחיר המנייה. נייקי לעומת זאת רשמה עלייה של 2%.

קטאר 2022? (עוד נתגעגע לרוסיה). אפילו נשיא פיפ"א, ג'יאני אינפנטינו, אמר בסוף השבוע כי מדובר ללא ספק "במונדיאל הטוב בהיסטוריה". לא ברור על מה הוא נשען, אם על נתוני הצפייה (שטרם פורסמו וסוכמו), אם על בסיס הפתעות שהיו בטורניר (הפתעות? צרפת גבוה מאוד בטבלה הסיכויים). בכל מקרה, אינפנטינו עוד יתגעגע למונדיאל ברוסיה. בימים האחרונים אישרה פיפ"א סופית כי המונדיאל הבא, קטאר 2022, יתקיים בחורף בגלל החום ששורר במדינה במהלך הקיץ. הטורניר ייפתח ב-21 בנובמבר ויסתיים ב-18 בדצמבר. היא קיצרה את משך הטורניר הבא בחמישה ימים - כי יש גבול לכמה זמן שאפשר יהיה להשבית את הליגות. המשמעות: פחות מ-4 ימי מנוחה לנבחרת בין משחק למשחק. וגם ברמת האוהדים, כמה יוכלו באמצע השנה ולא בחופשת הקיץ לעזוב הכל וללוות את הנבחרות שלהם למשחקים?

המונדיאל הגדול האחרון? זה לא רק החורף של קטאר 2022. פיפ"א נכנעה לכסף של קטאר ולהצבעה מושחתת, אמנם בתקופת כהונתו של הנשיא המודח ספ בלאטר. אבל לנשיא הנוכחי אינפנטינו עדיין הייתה יכולת לראות את המונדיאל הנוכחי הגדול, ולהבין שזהו הפורמט הנכון - אבל הוא לא עשה את זה. גם הוא יודע שאחרי רוסיה 2018 אנו עומדים בפני עידן אחר. במונדיאל 2026 כבר נקבל 48 נבחרות, ואנו עשויים להתגעגע למשחקים בין פנמה לטוניסיה. כי פיפ"א בחרה בכסף ולא בכדורגל.

שלב החשבונות. בימים הקרובים תתחיל פיפ"א לערוך את החשבונות שלה לתשלום למועדוני הכדורגל ששלחו שחקנים למונדיאל. בנוסף לבונוסים בסך 400 מיליון דולר לנבחרות המשתתפות, הקצתה פיפ"א 209 מיליון דולר לקבוצות ששלחו שחקנים לטורניר. המפתח הוא כזה: עבור כל יום שהייה של שחקן בטורניר היא משלמת למועדון ממנו הוא בא 8,530 דולר. ימי השהייה נחשבים החל משבועיים לפני פתיחת הטורניר ועד יממה לאחר המשחק האחרון של הנבחרת. שתי קבוצות ישראליות ייהנו מהעניין הזה, ויזכו ליותר מ-200 אלף דולר כל אחת: הפועל ב"ש ששלחה לטורניר את ג'ון אוגו, ומכבי ת"א אותה ייצג (גם הוא על הספסל) השוער פרדרג ראיקוביץ'. יש כאלו שיעשירו באופן רציני יותר את קבוצותיהם. למשל, קיליאן אמבפה שהגיע עם צרפת לגמר "יזכה" את פריז סן ז'רמן בכ-390 אלף דולר בזכות שהייה מקסימלית של 46 ימים עם הנבחרת (14 ימים לפני משפחת הפתיחה, ועוד 32 ימים של הטורניר).

רוסיה, היום שאחרי. נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הפתיע מאוד כשלא ניצל את הבמה ברמה האישית והקטין את הנוכחות שלו במהלך הטורניר לכמעט אפס. הוא הופיע במשחק הפתיחה של הטורניר - ונעלם מהאצטדיונים. רוסיה השקיעה כמעט 12 מיליארד דולר בטורניר, היא תהנה מהתשתיות המשופרות, שדרוג שדות התעופה, שמונה אצטדיונים חדשים נבנו. אבל המשמעות העיקרית עבור פוטין ורוסיה הייתה התדמית, ובסוף השבוע בכנס בתיאטרון הבולשוי במוסקבה שסיכם את הטורניר (מכל המקומות - היה לו חשוב לו להציג את עצמו במקום סימבולי ואייקון תרבותי כבולשוי) הוא דיבר על "המונדיאל ששבר תפיסות ישנות וסטריאוטיפים לגבי רוסיה", ועל כך שעם כל העצב שהטורניר מסתיים "הצטרפו לרוסיה הרבה חברים חדשים בחודש האחרון".

למה שרוסיה עברה במונדיאל האחרון אין שווי כספי, והאימפקט הוא מיידי. רוסיה נכנסה למונדיאל אחרי שכמות התיירים הבינלאומיים במדינה בשנת 2017 הגיעה לשפל של 22.5 מיליון איש, וירדה לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010. היא איבדה 17% מהתיירים שלה לעומת 2016, והמונדיאל הזה עומד לשנות את התמונה - אלו לא רק 3 מיליון אנשים באצטדיונים בחודש האחרון, אלא מה שיהיה הלאה: לפי ה"טלגרף" הבריטי, כמות החיפושים באתר התיירות סקייסקאנר לטיסות לרוסיה מ-16 ביולי - היום שלאחר המונדיאל - ועד מאי 2019 עלתה ב-76% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.

מתחזים הביתה! כמה חששות היו לפיפ"א מהכנסת וידיאו (VAR) כאמצעי סיוע לשופטים, ומתברר שזה לא כאב בכלל. יותר מזה, היחס ל-VAR היה חיובי והוסיף לשיח ולעניין סביב המשחקים. ברוב המקרים המשחק שטף והאוהדים אפילו לא ידעו שמאחורי הקלעים נבחנות החלטות מעוררות מחלוקת: במהלך שלב הבתים נבדקו על ידי שופטי הווידאו 335 מקרים - כמעט 7 פעמים למשחק. אבל כמו שהבטיחה פיפ"א, כמות העצירות והפגיעה בשטף הייתה מינימלית, ורק 17 פעמים ממש נעצר המשחק עם תנועת היד המפורסמת של השופטים. 

עוד כתבות

מערכת משגרי רקטות ארטילריות מסוג PULS של אלביט / צילום: אלביט מערכות

757 מיליון דולר: עסקת הענק החדשה של אלביט

לפי דיווח ברויטרס, ועדת הביטחון של הפרלמנט היווני אישרה אמש רכישה של 36 מערכות PULS מתוצרת אלביט תמורת 650 מיליון אירו ● מדובר ברכישה יוונית משמעותית ראשונה מבין כמה שצפויות בקרוב, כחלק מתוכנית ההצטיידות של יוון שכוללת רכש בסך כ־32.66 מיליארד דולר עד 2036

חוזרים הביתה / צילום: Shutterstock

לשכת רה"מ: משלחת יצאה לקהיר במטרה להביא להשבה מיידית של החלל החטוף האחרון

רס"ל רן גואילי הוא החלל החטוף האחרון שנותר ברצועת עזה ● חוסל יאסר אבו שבאב, מנהיג המיליציה העזתית ששיתף פעולה עם ישראל ● אחרי התרעת הפינוי: חיל האוויר החל לתקוף מטרות של חיזבאללה בדרום לבנון ● צה"ל מאשר: חוסלו מג"ד מזרח רפיח, סגנו ומפקד פלוגה בחמאס ● המתווך טוען: חמאס מוכן להתפרק מנשקו ● עדכונים שוטפים

רכבים באירופה / צילום: Shutterstock

היבואניות הישראליות כובשות את אירופה עם זיכיונות לרכבים מסין

יבואניות הרכב הישראליות מרחיבות את פעילותן באירופה עם שורה של זיכיונות חדשים לייבוא מותגי רכב סיניים, ובראשם צ’רי וג’ילי ● קרסו, כלמוביל, גרנד אוטו, סמלת ויוניון מתבססות בשווקים כמו אוסטריה, רומניה ויוון - וצפויות להתרחב לשוויץ ולבולגריה ב־2026 ● וגם: הנחות חריגות לסוף השנה ומגוון דגמים חדשים שהושקו בישראל ● השבוע בענף הרכב

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בבת ים? / צילום: שירי נועה חסון

פער של שנתיים ו־200 אלף שקל פחות: בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בבת ים?

בשכונת דרום־מערב בבת ים, נמכרה דירת 5 חדרים בשטח של 111 מ"ר, תמורת 2.63 מיליון שקל ● הבניין משופץ עם מעלית ונמצא בקו שלישי לים ● לפני כשנתיים נמכרה דירה זהה בבניין, בקומה הרביעית, תמורת 2.8 מיליון שקל ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

תכנון פרישה / צילום: Shutterstock

המומחה לתכנון פרישה ואשתו תכננו את הפנסיה המושלמת. ואז היא חלתה

יותר משלושה עשורים עיתונאי הוול סטריט ג'ורנל גלן רופאנאך כתב וערך מאמרים על פרישה ותכנון לקראתה, ואפילו כתב על זה ספר - ואז הקלפים נטרפו ● בטור אישי הוא חושף מהם הלקחים הקשים, הדברים שהיה רוצה לעשות אחרת, ובמיוחד מה הוא מצטער שדחה

זום גלובלי / צילום: Reuters

ענקית הקמעונאות נגד טראמפ, והמחאה שעצרה תקציב מדינה

לאחר הפגנות סוערות, ממשלת בולגריה נסוגה מתוכנית התקציב ל־2026 ● באוסטרליה נערכים לאסור על בני נוער שימוש ברשתות החברתיות, ומטא נוקטת בצעד ראשון ● והאם דרום וצפון קוריאה בדרך לאירוע תקדימי? ● זום גלובלי, מדור חדש

וואלה

עיתונאי וואלה במכתב קשה להנהלה: "לא יכולים להמשיך במסלול הנוכחי שמוביל אותנו אל התהום"

יותר מ־20 כתבים ועורכים מתריעים מפני שינוי עמוק באופי אתר החדשות בחודשים האחרונים, לחצים לעמידה ביעדים ו"כתבות מטעם" הפוגעות באמון הציבור ● המכתב מגיע על רקע תקופה סוערת במיוחד במערכת וואלה, שהתאפיינה בעזיבות רבות ומתוקשרות

פרופ' יצחק פריד / צילום: רמי זרנגר

אחד מחוקרי המוח המובילים בעולם מקים מרכז מחקר חדש בישראל: "בעוד 20 שנה העולם יופתע ממה שעושים היום במעבדה"

פרופ' יצחק פריד גויס על ידי אוניברסיטת רייכמן כדי לעמוד בראש מכון מחקר שיתמקד בממשק שבין המוח האנושי לבינה מלאכותית ● בראיון לגלובס הוא מדבר על רצון חופשי, על הבעיה עם עודף מידע והאפשרות לתת לחולי דמנציה עוד כמה שנות זיכרון ● על המיזם החדש הוא אומר: "אני מקווה שימנע עזיבת מדענים"

הרמטכ''ל, רא''ל אייל זמיר, בביקור ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הרמטכ"ל בביקורת חריפה: "קורא לוועדת חקירה חיצונית"

הרמטכ"ל זמיר: קורא לוועדת חקירה חיצונית – ומפנה אצבע מאשימה לכל הדרגים ● למרות הפסקת האש: המדינה מונעת כניסת כתבים זרים לעזה ● טראמפ מתכנן להודיע על הקמת גוף שלטוני חדש בעזה ● בכיר אמריקאי: נכריז עד חג המולד, המשוואה: צה"ל יוצא מעזה, חמאס יוצא מהשלטון ● לשכת רה"מ: משלחת יצאה לקהיר במטרה להביא להשבה מיידית של החלל החטוף האחרון ● עדכונים שוטפים

קיארה פראני בתצוגת אופנה עם עורך ווג הבריטי אדוארד אנינפול ועורכת ווג המיתולוגית אנה וינטור. תעשייה של אישה אחת / צילום: Reuters, Moda Milano/IPA/Sipa USA

אם-כל-המשפיעניות עלולה להיכנס לכלא על הטעיית צרכנים. איך יגיב הענף?

קיארה פראני הפכה את השילוב בין תוכן, אופנה ויזמות דיגיטלית למודל עסקי מצליח ● ואז הגיעו טענות להונאה מחמירה מצידה, שגררו קנס של יותר ממיליון אירו וכעת גם הליך פלילי שעלול לגרור עונש מאסר ● גם בישראל ניצבות משפיעניות במרכזה של ביקורת ציבורית

איפה יש הזדמנויות? / צילום: Shutterstock

בריאות, טכנולוגיה ושווקים מתעוררים: ההמלצות של ענקית קרנות הסל מוול סטריט

בסטייט סטריט, שמנהלת נכסים פיננסיים בסך 5.4 טריליון דולר, מאמינים ב־AI, כולל הזדמנויות השקעה במדינות אסיה, וממליצים גם על מניות הבריאות והפיננסים ● מנהל הפעילות בישראל: "ההשקעות בבינה מלאכותית עדיין נמוכות, בהשוואה למהפכות אחרות בהיסטוריה העולמית"

פיוש גויאל / צילום: לע''מ

שר התעשייה של הודו מסביר איך אפשר לנהל יחסים טובים עם איראן וישראל במקביל

מאז מלחמת חרבות ברזל, הודו היא בין המדינות הבולטות שממשיכה להעמיק את קשריה עם ישראל - כולל בתחום הביטחוני ● בריאיון לגלובס אומר השר פיוש גויאל שניו דלהי מחויבת לקדם את מסדרון IMEC בין הודו לאירופה וכי "ישראל היא גורם אינטגרלי במהלך" ● הוא מדגיש את הפוטנציאל בשיתופי פעולה בטכנולוגיה, ביטחון ופוד־טק, ומסביר כיצד הודו מצליחה לנהל יחסים מקבילים עם ישראל ואיראן

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

המדינה האירופית שהותירה את אלביט מחוץ למכרז הגדול

הענקית הביטחונית הגרמנית קיבלה ממדינת נאט"ו הזמנה של חימושים משוטטים מסדרת הירו של UVISION הישראלית ● נורבגיה החליטה להשאיר בחוץ את המערכת הרקטית של אלביט, במסגרת מכרז שהיא מבצעת למערכות רקטיות ארוכות־טווח ● השקעת המיליארדים של טורקיה במערכות נשק חדשות ● וגם: במסגרת המלחמה עם רוסיה, אוקראינה צברה 100 אלף רחפנים במודל רכש ייחודי ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

השטח שעליו תוקם תחנת ''קסם'' / צילום: דין שמואל אלמס

המחיר שהמדינה תקבל על הקרקע של תחנת הכוח קסם

תחנת הכוח "קסם" צפויה לשלם למדינה כ־300 מיליון שקל עבור הקרקע שעליה תוקם, על בסיס תעריף חכירה קבוע לפי הספק הייצור

אבי לוי, יו''ר להב אל.אר / צילום: יח''צ

כשהוא קנה את השליטה בחברת ההחזקות, היא הייתה שווה בקושי 100 מיליון שקל. היום היא שווה מיליארדים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשהוא שולט בחברת הנדל"ן והקמעונאות להב אל.אר, הנסחרת בשווי של כ־2 מיליארד שקל, אבי לוי מביט אחורה ללא זעם על הפרידה מענקית הקניונים מליסרון שניהל: "אני אוהב את ליאורה עופר כמו אחות" ● הוא מספר על תוכניות ההתרחבות עם דלק ישראל ועל הניסיון שלא צלח להשתלטות על שופרסל, ומחמיא לאחים אמיר: "אני מוריד את הכובע בפניהם, לא חושב שהיינו מסוגלים לעשות יותר מזה"

סמטת דיאגון מתוך ''הארי פוטר'' באולפני הוורנר ברדרס / צילום: Associated Press, Ross D. Franklin

נטפליקס תרכוש את אולפני הקולנוע וורנר ברדרס ופעילות הסטרימינג ב-72 מיליארד דולר

שירות הסטרימינג הגדול בעולם רוכש את האולפן המיתולוגי ב-72 מיליארד דולר, לפי שווי של 82.7 מיליארד דולר - ומקבל לידיו את HBO, "הארי פוטר", "חברים" וקטלוג מהעשירים בתעשייה ● רשתות CNN, TBS ו-TNT יפוצלו לפני השלמת העסקה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; הדיווח שהקפיץ את מניית מטא

S&P 500 ונאסד"ק ננעלו בעליות בציפייה לפגישת הפדרל ריזרב בשבוע הבא ● מטא זינקה לאחר דיווחים על צמצום המשאבים המוקצים ליוזמות המטא-וורס של החברה ● תשואת האג"ח בארה"ב התחזקו ● הביטקוין נסחר ביציבות סביב מחיר של 92.4 אלף דולר ● עלייה במחירי הנפט

השגרה החדשה של צו 8 / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov

המדרון החלקלק של צו 8: כך הפך גיוס החירום לשגרה שצה"ל התאהב בה

שנתיים אחרי 7 באוקטובר, צו 8 כבר מזמן אינו כלי חירום אלא מנגנון הגיוס היחיד של צה"ל ● ההישענות עליו יצרה שגרה יקרה, לא מפוקחת ולעיתים גם מנוצלת לרעה, עם סבבים מתמשכים ופערים גדלים בין החוק למציאות ● ניסיון החקיקה להסדרת המילואים נפל והצבא השלים עם הסיטואציה שנוחה לו, בעוד שבאוצר מזהירים: מיליארדי שקלים מתבזבזים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום. עיבוד טלי בוגדונובסקי

הנגיד מזהיר: "תקציב הביטחון עלול להקפיץ את החוב ל-80% תוצר"

נגיד בנק ישראל, פרופ’ אמיר ירון, הזהיר בישיבת הממשלה כי מסגרת התקציב ל־2026 עלולה להוביל לעלייה בחוב הציבורי, במיוחד על רקע דרישות מערכת הביטחון, הפחתות המס וחוק הגיוס המוצע ● ירון קרא לביטול תקציבים הפוגעים בתמריצי עבודה, התריע מפני שימוש יתר במילואים ומתח ביקורת על פגיעה בתוכנית לפיתוח החברה הערבית - אך תמך ברפורמות מבניות כמו בניית שכירות, דיגיטציה ומיסוי תיירות

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

נשיא העליון במתקפה חסרת תקדים על לוין: "פוגע בציבור"

נשיא בית המשפט העליון השתתף בכנס בחיפה והזהיר מפני ההתנהלותו של יריב לוין ● "המתקפה על מערכת המשפט נמשכת במלוא עוזה", האשים עמית ● הוא התייחס ל"חרם" מצד שר המשפטים ואמר: "אני הושטתי לו יד, הוא מפרק את מה שנבנה פה בעשרות שנים" ● שר המשפטים השיב: "אני מפרק את מבצר השקר שאתה יושב בו" ● אהרן ברק הזהיר מפני דיקטטורה: "ראש הממשלה ישלוט לבדו במדינה, אנחנו נתינים"