גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שריקת סיום: האם רוסיה 2018 יהיה המונדיאל הגדול האחרון?

זה היה המונדיאל שבו נייקי חגגה על הראש של אדידס, והווידאו נכנס לספרי ההיסטוריה ● הוא מעלה את החשש כי טורניר בחורף 2022 בקטאר, ומונדיאל 48 נבחרות מ-2026 כבר לא יאפשר חגיגה כמו זו שחווינו בחודש האחרון ●  והוא ייזכר בזכות מנצח ענק אחד: ולדימיר פוטין

פוטין מתכונן לפתיחת המונדיאל / צילום: רויטרס - Sputnik Photo Agenc
פוטין מתכונן לפתיחת המונדיאל / צילום: רויטרס - Sputnik Photo Agenc

32 ימים של מונדיאל הסתיימו הערב באצטדיון לוז'ניקי במוסקבה בגמר בין צרפת לקרואטיה. רבים כבר הכתירו את רוסיה 2018 כ"מונדיאל הטוב בהיסטוריה". מאחר שאין שום דרך לבדוק קביעה שכזו, אפשר אולי להסתכל על כמה מהנקודות שיש עליהן קצת פחות מחלוקת - מהתבוסה שהנחילה נייקי לאדידס, הכסף שתחלק פיפ"א לקבוצות ששלחו שחקנים, ועד המנצח הגדול ללא עוררין: ולדימיר פוטין.

מיותר? המשחק על מקומות 3-4 מרגיש מיותר ולא מוסיף הרבה לנבחרות שנאלצות אחרי טורניר מתיש להשתתף בו. הוא מנסה לקחת את המשמעות של מדליית הארד האולימפית. אבל בכדורגל זה לא עובד. אתמול (שבת) בכל זאת היה אפשר לראות את נבחרות אנגליה ובלגיה נאבקות ורוצות את "התואר". אחת הסיבות המרכזיות היא כסף. פיפ"א יודעת שכדי למנוע גרירת רגליים במשחק הזה היא צריכה להניח מול ההתאחדויות של הנבחרות פרס אטרקטיבי מספיק. אתמול גרפה נבחרת בלגיה המנצחת לא פחות מ-24 מיליון דולר, פער של 2 מיליון דולר מהמפסידה אנגליה. אף אחד לא יוותר על 2 מיליון דולר ככה סתם. לקח לפיפ"א הרבה שנים לייצר תמריץ - עד מונדיאל 2014 קיבלו שתי מאוכזבות חצי הגמר סכום דומה עבור השתתפות במשחק 3-4.

נייקי מול אדידס? (נייקי, בנוק-אאוט). המונדיאל הוא כידוע מלחמת עולם בין שתי חברות הספורט הגדולות. אדידס, שהיא גם ספונסרית של פיפ"א כבר למעלה מ-40 שנה, זוכה באופן טבעי לנוכחות גדולה יותר - יש לה שילוט באצטדיונים במהלך משחקים, היא מספקת את כדור המשחק. אבל במונדיאל הזה נייקי נתנה נוק-אאוט גדול ליריבה: שתי הנבחרות שהופיעו בגמר, קרואטיה וצרפת, הן נבחרות שמולבשות על ידי נייקי. בגמר לפני ארבע שנים אדידס לקחה את כל הקופה עם גמר כל-אדידס, בין ארגנטינה לגרמניה. במונדיאל הנוכחי ראתה אדידס את כל הנבחרות שלה נושרות בזו אחר זו - זה התחיל עם ההדחה של גרמניה בבתים, נמשך בשמינית הגמר עם ספרד וארגנטינה. הנציגה המשמעותית ביותר של אדידס הייתה בלגיה, והיא הגיעה עד חצי הגמר.

נייקי הוכיחה גם כי שני הימורים גדולים שלקחה לאחרונה הוכיחו את עצמם: את צרפת שהחזיקה חוזה עם אדידס היא פיתתה עם הסכם שנתי של 56 מיליון דולר; את אנגליה שהצליחה להגיע לחצי הגמר באופן די מפתיע היא משכה עם הסכם של 40 מיליון דולר לעונה. גם "מול השער" זה היה מונדיאל של נייקי - עד משחק הגמר נכבשו 97 שערים על ידי שחקנים שנעלו לרגליהם נייקי (57% מכלל השערים), לעומת 38 שערים של שחקנים שנעלו אדידס (22.4%). בסך הכל מסיימת אדידס - הספונסרית הרשמית של גביע העולם - את חודש המונדיאל עם ירידה של 7.5% במחיר המנייה. נייקי לעומת זאת רשמה עלייה של 2%.

קטאר 2022? (עוד נתגעגע לרוסיה). אפילו נשיא פיפ"א, ג'יאני אינפנטינו, אמר בסוף השבוע כי מדובר ללא ספק "במונדיאל הטוב בהיסטוריה". לא ברור על מה הוא נשען, אם על נתוני הצפייה (שטרם פורסמו וסוכמו), אם על בסיס הפתעות שהיו בטורניר (הפתעות? צרפת גבוה מאוד בטבלה הסיכויים). בכל מקרה, אינפנטינו עוד יתגעגע למונדיאל ברוסיה. בימים האחרונים אישרה פיפ"א סופית כי המונדיאל הבא, קטאר 2022, יתקיים בחורף בגלל החום ששורר במדינה במהלך הקיץ. הטורניר ייפתח ב-21 בנובמבר ויסתיים ב-18 בדצמבר. היא קיצרה את משך הטורניר הבא בחמישה ימים - כי יש גבול לכמה זמן שאפשר יהיה להשבית את הליגות. המשמעות: פחות מ-4 ימי מנוחה לנבחרת בין משחק למשחק. וגם ברמת האוהדים, כמה יוכלו באמצע השנה ולא בחופשת הקיץ לעזוב הכל וללוות את הנבחרות שלהם למשחקים?

המונדיאל הגדול האחרון? זה לא רק החורף של קטאר 2022. פיפ"א נכנעה לכסף של קטאר ולהצבעה מושחתת, אמנם בתקופת כהונתו של הנשיא המודח ספ בלאטר. אבל לנשיא הנוכחי אינפנטינו עדיין הייתה יכולת לראות את המונדיאל הנוכחי הגדול, ולהבין שזהו הפורמט הנכון - אבל הוא לא עשה את זה. גם הוא יודע שאחרי רוסיה 2018 אנו עומדים בפני עידן אחר. במונדיאל 2026 כבר נקבל 48 נבחרות, ואנו עשויים להתגעגע למשחקים בין פנמה לטוניסיה. כי פיפ"א בחרה בכסף ולא בכדורגל.

שלב החשבונות. בימים הקרובים תתחיל פיפ"א לערוך את החשבונות שלה לתשלום למועדוני הכדורגל ששלחו שחקנים למונדיאל. בנוסף לבונוסים בסך 400 מיליון דולר לנבחרות המשתתפות, הקצתה פיפ"א 209 מיליון דולר לקבוצות ששלחו שחקנים לטורניר. המפתח הוא כזה: עבור כל יום שהייה של שחקן בטורניר היא משלמת למועדון ממנו הוא בא 8,530 דולר. ימי השהייה נחשבים החל משבועיים לפני פתיחת הטורניר ועד יממה לאחר המשחק האחרון של הנבחרת. שתי קבוצות ישראליות ייהנו מהעניין הזה, ויזכו ליותר מ-200 אלף דולר כל אחת: הפועל ב"ש ששלחה לטורניר את ג'ון אוגו, ומכבי ת"א אותה ייצג (גם הוא על הספסל) השוער פרדרג ראיקוביץ'. יש כאלו שיעשירו באופן רציני יותר את קבוצותיהם. למשל, קיליאן אמבפה שהגיע עם צרפת לגמר "יזכה" את פריז סן ז'רמן בכ-390 אלף דולר בזכות שהייה מקסימלית של 46 ימים עם הנבחרת (14 ימים לפני משפחת הפתיחה, ועוד 32 ימים של הטורניר).

רוסיה, היום שאחרי. נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הפתיע מאוד כשלא ניצל את הבמה ברמה האישית והקטין את הנוכחות שלו במהלך הטורניר לכמעט אפס. הוא הופיע במשחק הפתיחה של הטורניר - ונעלם מהאצטדיונים. רוסיה השקיעה כמעט 12 מיליארד דולר בטורניר, היא תהנה מהתשתיות המשופרות, שדרוג שדות התעופה, שמונה אצטדיונים חדשים נבנו. אבל המשמעות העיקרית עבור פוטין ורוסיה הייתה התדמית, ובסוף השבוע בכנס בתיאטרון הבולשוי במוסקבה שסיכם את הטורניר (מכל המקומות - היה לו חשוב לו להציג את עצמו במקום סימבולי ואייקון תרבותי כבולשוי) הוא דיבר על "המונדיאל ששבר תפיסות ישנות וסטריאוטיפים לגבי רוסיה", ועל כך שעם כל העצב שהטורניר מסתיים "הצטרפו לרוסיה הרבה חברים חדשים בחודש האחרון".

למה שרוסיה עברה במונדיאל האחרון אין שווי כספי, והאימפקט הוא מיידי. רוסיה נכנסה למונדיאל אחרי שכמות התיירים הבינלאומיים במדינה בשנת 2017 הגיעה לשפל של 22.5 מיליון איש, וירדה לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010. היא איבדה 17% מהתיירים שלה לעומת 2016, והמונדיאל הזה עומד לשנות את התמונה - אלו לא רק 3 מיליון אנשים באצטדיונים בחודש האחרון, אלא מה שיהיה הלאה: לפי ה"טלגרף" הבריטי, כמות החיפושים באתר התיירות סקייסקאנר לטיסות לרוסיה מ-16 ביולי - היום שלאחר המונדיאל - ועד מאי 2019 עלתה ב-76% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.

מתחזים הביתה! כמה חששות היו לפיפ"א מהכנסת וידיאו (VAR) כאמצעי סיוע לשופטים, ומתברר שזה לא כאב בכלל. יותר מזה, היחס ל-VAR היה חיובי והוסיף לשיח ולעניין סביב המשחקים. ברוב המקרים המשחק שטף והאוהדים אפילו לא ידעו שמאחורי הקלעים נבחנות החלטות מעוררות מחלוקת: במהלך שלב הבתים נבדקו על ידי שופטי הווידאו 335 מקרים - כמעט 7 פעמים למשחק. אבל כמו שהבטיחה פיפ"א, כמות העצירות והפגיעה בשטף הייתה מינימלית, ורק 17 פעמים ממש נעצר המשחק עם תנועת היד המפורסמת של השופטים. 

עוד כתבות

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח