גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פארמה ישראל לרה"מ: הרגולציה מקשה עלינו לפעול כאן

הטענות העיקריות של החברות במכתבן: מחירי התרופות בישראל נמוכים בניגוד למגמת עליית המחירים בשאר העולם, התועמלנים אינם מורשים להיפגש עם הרופאים, ההגנה על הקניין הרוחני לקויה, תהליכי רישום התרופות ארוכים מאוד

ארגון פארמה ישראל, המאגד את הנציגויות הישראליות של חברות הפארמה הבינלאומיות הגדולות, שלח היום מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו, ובו קובלות החברות על סביבה רגולטורית ועסקית בעייתית מאוד בישראל, מצב שלדבריהם הולך ומחמיר. "אנו חווים סביבה רגולטורית מכבידה ולא יציבה המקשה מאוד על הפעילות השוטפת של חברות התרופות הרב-לאומיות בישראל", אומרים חברי הארגון. על המכתב חתומים מנכ"לי כמעט כל הנציגויות הישראליות של חברות הפארמה הבינלאומיות, כגון: רוש, נוברטיס, טקדה, GSK, סאנופי, מרק האמריקאית ומרק הגרמנית ועוד רבות אחרות.

"מדינת ישראל אינה מקנה הגנה מספקת על קניין רוחני. רק לאחרונה החלה הממשלה לבחון חקיקה שתגן על תיקי רישום של תרופות ביולוגיות - הגנה שניתנת כיום בכל העולם והיא בגדר סטנדרט בינלאומי.

"בנוסף, הליכי רישום התרופות בארץ ארוכים מאוד וחורגים פעמים רבות מהמועדים הקצובים הקבועים בדין, בנהלים ובהתחייבויות בינלאומיות".

כמו כן קובלים בפארמה ישראל על ירידה במחירי התרופות. ברוב המדינות, המחירים בפועל עולים בשנים האחרונות ,למרות הסערה הציבורית שהדבר מעורר, אך לא כך בישראל. על פי המכתב, "מחירי תרופות המרשם בישראל הם מהנמוכים בעולם ונמצאים זה מספר שנים במגמת ירידה נמשכת. חרף זאת, הוחלט לאחרונה על שינוי נוסף באופן הפיקוח על מחירי התרופות - שינוי שאינו מקנה ודאות מספקת לחברות הרב-לאומיות ביחס לשיעורי תנודתיות המחירים בעתיד".

הקש ששבר את גב הגמל מבחינת החברות כנראה הוא הגבלה של פעילות השיווק שלהן. "בימים אלה אנו מוצאים עצמנו מתמודדים עם אתגר נוסף. משרד הבריאות החליט לאחרונה לקבוע הסדרה חדשה של אופן פעילותם של הנציגים הרפואיים (המכונים "תועמלנים") במוסדות הבריאות. בניגוד למקובל במדינות אחרות, נאסר על הנציגים הרפואיים לקיים פגישות אישיות עם הרופאים ונמנעה מהם האפשרות לשוחח עם הרופאים על כל התרופות המותרות לשימוש בישראל. כל זאת, חרף העובדה שחברות התרופות פועלות על פי כללי אתיקה מחמירים ביותר.

"משרד הבריאות, המאפשר למוסדות הרפואיים לקבל סיוע כספי בהיקפים משמעותיים מחברות התרופות, מונע מאותן חברות לקיים פעילות מקצועית של העברת מידע חיוני וידע מדעי בין הנציגים הרפואיים לבין הרופאים".

החברות אינן מסתפקות בתלונות בלבד וברצון הטוב של הרגולטור, ומוסיפות איום מובלע או שמא נאמר, "תוצאה טבעית": "אנו חוששים כי לאורך זמן תהפוך מדינת ישראל ליעד פחות אטרקטיבי עבור החברות האמהות בחו"ל, הן מבחינת השקת מוצרים חדשים והן מבחינת קיום מחקרים קליניים וביצוע השקעות".

החברות פונות לאג'נדה של נתניהו, ומסבירות: "משרד ראש הממשלה מוביל בשנים האחרונות את התוכנית להפחתת הנטל הרגולטורי בישראל. רגולציה חכמה ויעילה מעודדת צמיחה ומביאה יתרונות משמעותיים למשק. לצערנו, בתחום בו פועלות חברות התרופות, אנו עדים כאמור לשינויים רגולטוריים תכופים שמקשים מאוד על המשך הפעילות בישראל במתכונת הקיימת.

"לפיכך אנו מבקשים את התערבותך הדחופה בכינוס מפגש משותף של מנהלי חברות התרופות הרב-לאומיות ושל הגורמים המקצועיים העוסקים בטיוב רגולציה על מנת לדון בפתרונות אפשריים ליצירת סביבה רגולטורית יציבה ותומכת השקעות, בהקדם האפשרי".

בהובלת המנכ"לית החדשה

את המהלך מובילה המנכ"ל החדשה של ארגון פארמה, אפרת כהן, שנכנסה לתפקידה במאי. ארגון פארמה כבר הביע בעבר מחאה על מרכיבים שונים בסביבה הרגולטורית והעסקית בישראל, בעיקר על רקע העדפות שניתנו בעבר לחברת טבע שהתחרתה עם מוצריה הגנריים בחברות הבינלאומיות, אולם לא יצא בשנים האחרונות במהלך בסדר הגודל הזה. היום כבר לא ניתנות הטבות כאלו לחברת טבע.

"חרם" אפשרי של חברות הפארמה על ישראל יכול להוביל לכמה תוצאות. האחת היא בהפחתת הניסויים הקליניים הנערכים בישראל. חברות הפארמה הגדולות עורכות ניסויים קליניים בהיקף שהגיע ב-2017 לכ-614 מיליון שקל, גידול של 7% לעומת השנה שעברה, והחברות הביעו כוונות להעלות סכום זה עוד יותר. סכומים אלה מוזרמים לבתי החולים בישראל ומשפרים את שירותי הרפואה בהם. מעבר להכנסה, עריכת ניסוים קליניים בישראל עצמה משפרת את רמת הרפואה, על ידי חשיפת רופאים לפרוצדורות הרפואיות חדשות.

חברות הפארמה הגדולות נחוצות גם כדי לקדם את תעשיית הביומד המקומית. קשה לראות מצב שבו חברת ענק תרצה לרכוש פעילות ישראלית, ולא תעשה זאת בגלל מצב הרגולציה סביב ניסויים קליניים ושיווק מוצרים בארץ - בדרך כלל אלה חטיבות שונות של התאגיד שמקבלות החלטות בשני התחומים הללו. אולם, עוד לפני שהחברות הגדולות רוכשות פעילות בארץ, הן גם מפתחות שיתופי פעולה עם האקדמיה המקומית, משקיעות באקסלרטורים וחממות ומשתתפות בפעילות מנטורינג לחברות המקומיות, ופעילויות מסוג זה כן יכולות להיפגע אם החברות תקבלנה החלטה לנסות ללחוץ את ישראל באמצעות הקטנת פעילותן כאן.

פגיעה בתוכנית הבריאות הדיגיטלית

הרכיב הרגיש ביותר כנראה, מבחינת נתניהו, הוא תוכנית הבריאות הדיגיטלית, שהושקה בתמיכת ראש הממשלה לפני מספר חודשים. ישראל הציבה לעצמה יעד להפוך להיות מדינה מובילה בתחום הבריאות הדיגיטלית, תוך ניצול של מאגרי המידע הרפואי המוצלחים שנבנו במדינה בעשורים האחרונים, וסביבן אקוסיסטם של סטארט-אפים ופעילויות מחקר בתחום. בעת השקת התוכנית, נתניהו אמר כי הוא רואה לנגד עיניו פעילות מגוונת המשלבת אקדמיה, את שירותי הבריאות הישראלים ואת חברות הסטארט-אפ המקומיות, וגם את חברות הפארמה הגדולות, והוסיף כי הוא מקווה כי הייחוד של ישראל בתחום הזה יהיה הקלף המנצח שימשוך חברות תרופות בינלאומיות לפעול דווקא כאן. מיזם הבריאות אם חברות הפארמה הגדולות ידירו רגליהן מן המיזם, הדבר יכול לפגוע בהצלחתו.

עם זאת יש לציין כי חברות הפארמה הבינלאומיות עדיין לא הודיעו על כל כוונה רשמית להפחית את פעילותן בישראל. בינתיים הן רק מביעות מחאה. 

תגובת משרד הבריאות לא התקבלה עד שעת סגירת הגיליון.

עוד כתבות

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

יציבות בוול סטריט; רדיט יורדת ב-10%, רשת הרהיטים RH מזנקת ב-18%

בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "כנראה שעליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● הצמיחה השנתית בארה"ב עמדה ברבעון האחרון על 3.4%, יותר מהצפוי ● האסטרטג של ג'יי.פי מורגן מזהיר: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ●  אמזון השקיעה 2.75 מיליארד דולר בחברת ה-AI אנטרופיק ● מחר "יום שישי הטוב" לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבימ"ש השלום צו חיפוש במשרד של שני עורכי דין ● השניים טענו כי המסמכים נתפסו ע"י צו של בימ"ש השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את ערעורם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הבית הלבן בהודעה רשמית אחרי קרב הגרסאות: נתניהו אישר שתצא משלחת לוושינגטון

דובר צה"ל: ""במסגרת האימונים יתורגלו תקיפות מאסיביות וארוכות טווח" • גבר בן 38 נהרג מפגיעת רקטה במפעל בקריית שמונה, כמה נוספים נפצעו קל • נתניהו לסנטור ריק סקוט: "החלטת ארה"ב עודדה את חמאס. שלא יסמכו על הלחץ הזה - זה לא יעבוד"  • עדכונים שוטפים

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

עדי, עפרה ועירית שטראוס / צילום: אוסף פרטי

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה, עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות שטראוס ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו השלושה 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023