גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חגיגות האוצר על ירידת מחירי הדירות היו מוקדמות מדי

באוצר קראו אינטרסנט למי שהטיל ספק בנתונים על 3 חודשים רצופים של ירידות מחירים בשוק הדיור ● עם פרסום מדד מאי, בצירוף למגמה של עליית מחירים במארס ובאפריל, כבר לא ניתן להציג תמונה ורודה אפילו במבט שנתי ● ניתוח

שר האוצר משה כחלון / צילום: איל יצהר
שר האוצר משה כחלון / צילום: איל יצהר

בחודש מארס האחרון דיווחה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שמדד מחירי הדירות ירד בינואר 2018 ב-1%. מדד מחירי הדירות החדשות - שהושק לראשונה באותו החודש, מתוך הבנה שהסנטימנט השלילי יתחיל אצל הקבלנים והיזמים הלחוצים למכור בכל מחיר - צנח ב-2.1%, ואפילו מחירי הדירות בחלוקה אזורית (עוד מדד חדש) רשמו ירידה בכל ששת האזורים (השיא היה ירידה של 3.1% בירושלים).

במשרד האוצר יצאו אז מגדרם. הפור נפל. שר האוצר ואנשיו יצאו לחגוג ברעש גדול ארבעה חודשים ברציפות של ירידות מחירים. הם טענו כי מדובר ברצף היסטורי, ושכחו שכבר היינו בסרט הזה יותר מדי פעמים. והם קראו כמובן שוב ושוב לכל מי שמעט פקפק בנתונים "אינטרסנט", כזה שרוצה לחמוד את כספי החיתולים של הזוגות הצעירים.

אחוז השינוי החודשי במדד מחירי הדירות ב?12 החודשים האחרונים

1.

במדדי פברואר ומארס, כשהירידות נחלשו משמעותית (0.5% ו-0.1%, בהתאמה), הבינו באוצר בהברקה של רגע, שמוטב להם לדבר על הקצב השנתי ולא על הנתון החודשי. הירידות הגדולות של ינואר הבטיחו שגם דשדוש במחירים יאפשר להם להציג ירידות מחירים שנתיות, "לראשונה  זה עשור". כך, בחודש שעבר, כשהתברר שהירידה של מארס התחלפה בעלייה של 0.1%, וחצי שנה של ירידות הן למעשה רק 3 חודשים, דיברו באוצר על "הכפלת קצב הירידות השנתי" - מ-0.1% ל-0.2%.

אבל שלשום גם זה לא עבד להם. עדכון לאחור נוסף החזיר את קצב הירידות השנתי ל-0.1%. לא משהו לחגוג ("ירידה של פי 2 בקצב הירידות השנתי"?). למעשה, מאז נכנס כחלון לתפקידו לפני למעלה מ-3 שנים, מחירי הדירות הספיקו לטפס בקרוב ל-13%. מחירי הדירות החדשות, אלה שהבטיחו לבשר את המגמה השלילית, כבר משלימים חודשיים של עליית מחירים - 0.9% במאי ו-1.6% באפריל.

זה כמובן לא ממש הפריע שלשום לשר האוצר לצייץ כרגיל: "הטירוף נעצר. כבר חודש שלישי ברציפות שמדד מחירי הדירות שלילי ברמה השנתית. תוכנית מחיר למשתכן היא הצלחה מוכחת. ממשיכים בכל הכוח". כמה חבל שמה באמת נעצר הן ירידות המחירים. 0% במאי, 0.1% עלייה באפריל, 0.1% עלייה במארס.

2.

הכלכלה מעניקה כמובן משקל רב לציפיות ולפסיכולוגיה של הקונים. מי שישתכנע שמחר יהיה יותר זול מהיום, ומחרתיים יותר זול ממחר, יחרוק שיניים ולא ייצא לקנות היום.

נדמה ששר האוצר כחלון כל כך התאהב בפסיכולוגיה של הכלכלה, ששכח שהיא חייבת להיות מגובה לפחות במינימום של נתונים ומעשים. יותר דירות על המדף, יותר התחלות בנייה, יותר ראשי ערים שמגבים אותו בהיתרי בנייה ולא רק בחיוכים, יותר הגרלות לדירות מסובסדות - שיאפשרו לציבור הרחב, ודאי מחוסרי הדירות האומללים, להאמין במה שהוא כל-כך רוצה להאמין.

רק שבפועל, שלשום דיווחו באוצר כי 17,150 ישראלים, רק 17,150 ישראלים, נרשמו להגרלה הגדולה של מחיר למשתכן שתיערך בסוף החודש, בה יוגרלו 4,268 דירות בהנחות של מאות אלפי שקלים במקומות מבוקשים כמו רמת-גן, קריית אונו ועוד.

באוגוסט אשתקד, בהגרלה הגדולה הראשונה, נרשמו 41,856 משקי בית (ל-15 אלף דירות). כמעט כל הזכאים הרשומים.

היום, כשבמשרד השיכון רשומים 126,089 זכאים חסרי דירה שהוציאו ושילמו על תעודת זכאות, וכשמתוכם 48,197 התבשרו על זכייתם בהגרלה (רק כרבע מהם גם זכו לבוא לבחור את דירתם), החליטו רק 17,150 ישראלים להירשם להגרלה הבאה. איפה עוד 61 אלף מחזיקי תעודת זכאות? למה מחוסרי הדירות לא נרשמו להגרלה על דירה זולה ברמת-גן או בדימונה?

קרוב לוודאי שחלקם סתם מיואשים. הם יודעים שדירה זולה ברמת-גן (כ-16 אלף שקל למ"ר) תדרוש מהם לפחות 400 אלף שקל כהון עצמי ושדירה זולה בדימונה (6,400 שקל למ"ר ועוד 60 אלף שקל מענק) לא בהכרח תהיה זולה מהשוק הרגיל, מה גם שהם כבר הבינו שכולם קונים רק בשביל להשכיר.

3.

חלק אחר מאותם "מחוסרי דירה בעלי תעודת זכאות" פשוט הלכו לקנות דירה בשוק החופשי. כשדירת מחיר למשתכן באזור המרכז עולה 1.5-2 מיליון שקל, כשכלל לא בטוח מהם סיכויי הזכייה, האם הזכייה מבשרת שאכן נוכל בכלל לקנות את הדירה המסובסדת (תלוי מה יישאר עד שיגיע תורנו), מה יהיה שטחה ומה מחירה הסופי, רבים מבינים שאולי עדיף לוותר על הסובסדיה ולחפש דירה ישנה וצנועה באחת הערים. שם הם יחלמו על פוטנציאל תמ"א 38 במקום על סבסוד כחלון.

רק בשבוע שעבר פרסם האוצר את נתוני חודש מאי בשוק המגורים, החודש שבו התברר שלשום כי המחירים נותרו ללא שינוי, ומחירי הדירות החדשות עלו ב-0.9%. לפי נתוני האוצר, 4,500 מחוסרי דירה קנו דירות במאי. רק 660 מהן במחיר למשתכן של כחלון.

כ-3,800 ישראלים ויתרו על סובסדיה, שבינתיים עלתה למשלם המיסים קרוב ל-10 מיליארד שקל (אובדן הכנסות מקרקע, ממסים ועוד). 3,800 מחוסרי דירה שלא האמינו להכרזות שר האוצר ש"תוכנית מחיר למשתכן היא הצלחה מוכחת" ושבטוח מחר יהיה יותר זול בשוק. יהיה קשה לכחלון לקרוא גם להם אינטרסנטים.

4.

ומילה על מחירי השכירות - הנמצאים בתוך מדד המחירים לצרכן (ושמאז החשיפה של "גלובס" בינואר האחרון כי בלמ"ס גילו הטיה כלפי מטה של מחירי השכירות, עדיין לא הצליחו להחליט שם מה לעשות עם תפוח האדמה הלוהט הזה).

לפי מדד האינפלציה שפורסם שלשום, מדד הדיור עלה בחודש יוני בעוד 0.5% והשלים עלייה של 2.8% בשנה האחרונה. מדד "שירותי דיור בבעלות דיירים", המשקף חוזי שכירות חדשים שנחתמו בחודש האחרון, עלה בחודש אחד ב-0.6%. מדובר בצד השני של המטבע, שמצדו השני חוגגים באוצר מדי חודש ירידה בכמות הדירות שבידי משקיעים, שהם כמובן הנתח העיקרי של משכירי הדירות בישראל.

רק בשבוע שעבר דיווח הכלכלן הראשי של האוצר כי "מכירות מוגברות של משקיעים הביאו להמשך הירידה ב'מלאי' הדירות המוחזק בידי משקיעים, ובחודש מאי נגרעו ממלאי זה 600 דירות, כמעט כפליים בהשוואה לחודש קודם". בשנתיים האחרונות כבר מדובר בירידה נטו של כ-12 אלף דירות. לא מדובר בהכרח בבשורה רעה (אין ספק שהמשקיעים תדלקו את השוק בהרבה אוויר חם), אבל עלייה במחירי השכירות צריכה גם להזכיר לנו שכמו שאין רע בלי טוב, גם ההיפך נכון. 

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו