גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרפורמה נקברה? זכויות הבנייה בתמ"א 38 לא יוגדלו

בחודש יוני פרסם המשרד תזכיר חוק שכלל תוכנית להאצת חיזוק ובנייה מחדש של מבנים ● ל"גלובס" נודע כי נדחה היישום של הגדלת אחוזי הבנייה פי 3.5 לאחר שבאוצר הבינו שלא ניתן יהיה לאשר את התוכנית במושב הנוכחי ● בינתיים, תחום התמ"א 38 סובל מאי-ודאות

תמ"א 38 / צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
תמ"א 38 / צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

תוכניתו של משרד האוצר לתמרוץ פרויקטים של תמ"א 38 במסלול הריסה ובנייה ככל הנראה לא תצא אל הפועל בקרוב. נזכיר כי בתחילת יוני פורסם תזכיר חוק של משרד האוצר שכלל שורה של נושאים חשובים, בהם שינויים בחוק התכנון והבנייה הקשורים להיטלי השבחה וגם סעיף מיוחד שהוקדש לתוכנית חיזוק המבנים מפני רעידות אדמה (תמ"א 38).

התזכיר הוציא מהבוידעם תוכנית ישנה שהעלתה בזמנו ראשת מינהל התכנון לשעבר, בינת שוורץ, והעמיד אותה בחזית. מדובר בתוכנית שתכליתה לטפל בפרויקטים שאינם ישימים כלכלית במסלול הריסה ובנייה תמ"א 38 במגבלת תוספת הזכויות הקיימת, ומתן אפשרות למסלול חדש שמעניק, על פניו, זכויות בנייה של 350% משטח הבניין הקיים - יותר ממה שניתן כיום (בד"כ תוספת של 2.5 קומות). תזכיר החוק פורסם בבהילות, עם תקופת זמן קצרה יחסית להערות הציבור, וההנחה הייתה שהוא יקודם במהרה.

עם זאת, ל"גלובס" נודע כי ככל הנראה הבהילות לא הייתה כה רבה, שכן בסופו של דבר הוחלט לפצל מספר סעיפים מהצעת חוק האמורה, לקדם אותם באמצעות הצעות חוק פרטיות, ואת השאר לדחות. על פי גורם הבקיא בהצעת החוק, "הנושאים הדחופים קודמו בנפרד ושאר הנושאים, בהם גם המסלול החדש בתמ"א 38, יקודמו ככל הנראה במושב הבא". נציין כי ועדת שרים לענייני חקיקה דנה בתזכיר החוק אולם ההכרעה נדחתה מסיבות שונות. העובדה שמושב הכנסת הנוכחי עומד לפני סיום חרצה את גורל הסעיפים האחרים שלא קודמו באמצעות הצעות חוק פרטיות, וכך גם את התוכנית החדשה לתמ"א 38.

אף שהתוכנית החדשה לתמ"א 38 עוד לא הבשילה לכדי משהו ממשי ועוד לא התחילה את מסלול החקיקה בפועל, היא כן התחילה להשפיע על השוק החופשי - מרגע שתזכיר החוק פורסם. צריך להבין שכל תוכנית חדשה הקשורה לענף הנדל"ן כבר מכה גלים מרגע שפורסמה לציבור, גם אם בשלב מאוד מוקדם, ובכל הקשור לתמ"א 38 מדובר בהשפעה משמעותית יותר כי לא מדובר רק בקבלנים או יזמים אלא גם בבעלי הדירות ובעלי מקצוע נוספים. לתוכנית האמורה תומכים ומתנגדים כמעט כמו לכל תוכנית, והדבר מגדיל את האי-ודאות בענף. 

חלק מהפעילים בתחום סבורים שמדובר בתוכנית טובה שיכולה להעצים את הזכויות ובהחלט להפוך פרויקטים שאינם כלכליים היום לכלכליים לאחר שהתוכנית תאושר. לעומת זאת, גורמים אחרים הפועלים בתחום התמ"א 38 נחרדו מההצעה וטענו כי היא אינה משקפת הטבה או אפשרות ליישום נרחב יותר של פרויקטים במסלול הריסה ובנייה, אלא דווקא הפחתה בזכויות במקרים מסוימים.

הגידול בזכויות הבנייה

עוד נקודה שמעוררת ביקורת בכל הנוגע לתוכנית התמ"א החדשה היא שלא מדובר בזכויות מוקנות, שאיתן אפשר להגיש בקשה להיתר בנייה (כפי שתמ"א 38 מאפשרת היום), אלא במסלול שיחייב הגשת תוכנית מלאה לוועדה המקומית. לדברי גורמים רבים בתחום, שיקול הדעת הנרחב של הרשות המקומית במקרה הזה הוא עקב אכילס של התוכנית, שיגרום לכך שגם אם היקפי הזכויות יגדלו על הנייר, אין ודאות שהרשות המקומית תאשר זאת בפועל.

יזמים בתחום, שפועלים ברשויות מקומיות שאינן ששות לקדם תמ"א 38 כבר היום, טוענים כי הסכנה המרכזית היא שהרשויות המקומיות יתמכו בתוכנית החדשה ולמעשה יקבלו כלי כדי "להפריע להתחדשות העירונית שגורעת מהם היטלי השבחה", וזאת משום שהן שבניגוד לתוכניות תמ"א 38 שאותן הן חייבות לאשר, כאן ההחלטה אם לאשר תוכנית או לא תהיה בידן. בנקודה זו חשוב להגיד עוד משהו. בעוד היזמים, הקבלנים וגם בעלי הדירות מעוניינים בקידום הפרויקטים ומחפשים את הזווית הכלכלית שבדרך כלל מגיעה לצד הגדלת זכויות, יש גם צד נוסף למשוואה - הצד של הרשויות המקומיות וגם השכנים שחוששים מעומס גדול על התשתיות ברחובות הקיימים. תוכנית שתגדיל זכויות לתמ"א 38 בהכרח גם תעמיס עוד על התשתית הקיימת ולכן יש למצוא פתרון גם לסוגיה הזו.

שאלת השאלות ביחס לתזכיר החוק ולסעיף הרלוונטי הנוגע לתמ"א 38, היא האם העובדה שהוא לא מקודם כעת משמעותה, כמו במקרים דומים רבים אחרים, שהוא לא יקודם בכלל ויישאר רק בגדר הצעה. גורמים הבקיאים בהליכי החקיקה כמו גם בקידום תזכיר החוק הרלוונטי טוענים כי אין כוונה לסגת מקידום התוכנית החדשה, והסיבה לעיכוב היא זמנית בלבד והבנה שלא ניתן לקדם את התוכנית במושב הנוכחי שקרב לסיום.

בכל מקרה, חשוב לזכור שמדובר בהצעה שנמצאת רק בתחילת הדרך, ואם אכן תמשיך ותקודם במושב הבא, היא תצטרך לעבור דיונים בוועדת הכנסת הרלוונטית, שם גם התומכים וגם המתנגדים ישמיעו את קולם ויפעילו לחצים. לכן, גם אם ההצעה תקודם במושב הבא, לא מן הנמנע שעוד יוכנסו בה שינויים כאלו או אחרים. הכול, כמובן, בכפוף לכך שהבחירות לא יוקדמו, מה שיטרוף את הקלפים לחלוטין.

דבר אחד בכל זאת בטוח: לאחר רעידות האדמה של השבועות האחרונים, מעדיפים כעת במשרד האוצר להתמקד בתוכנית המיגון הגדולה שאושרה בקבינט המדיני-ביטחוני, תוכנית שככל הנראה תכלול גם חיזוק מבנים בצורה זו או אחרת ביישובים שבהם הסיכון לרעידות אדמה גבוה יותר. 

עוד כתבות

צוללת BlueWhale בניסוי שהתקיים בקיץ בגרמניה / צילום: commons.wikimedia.org

היוצרות התהפכו: התעשייה האווירית מסרה צוללת לחיל הים הגרמני

הצוללת הבלתי-מאוישת Bluewhale, של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לצרכי איסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ובחשאיות ● העסקה מוערכת בשווי של עשרות מיליוני אירו ועשויה לפתוח פתח להצטיידות נוספת בעתיד

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

ההערכה בישראל: תקיפה אמריקאית באיראן - בלתי נמנעת

הבית הלבן: "דיפלומטיה היא תמיד האפשרות הראשונה, אבל טראמפ מוכן גם להשתמש בכוח קטלני"; שר ההגנה האיראני: לא מחפשים מלחמה ● דיווח: ארה"ב תוכל לתקוף באיראן רק 5-4 ימים ברצף; טהרן מאיימת: "תיזהרו מטעות בחישוב"● דיווח: ישראל איימה על לבנון - "נתקוף בעוצמה אם חיזבאללה יתערב"; שר החוץ הלבנוני התריע: "חוששים מתקיפות ישראליות, שואפים לפעול דיפלומטית"● דיווחים שוטפים

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

התלונה לשב"כ וביטול טיסות הביזנס: הסכסוך שמאחורי קנס הענק של אל על

לגלובס נודע כי מאחורי הקנס בסך 110 מיליון שקל שקיבלה אל על מרשות התחרות בגין חסימת האנגרים, התנהל קרב שכלל האשמות של ארקיע למשרד רה"מ על אפליה באבטחת טיסות וביטול טיסות בביזנס לבכירים בשתי החברות ● מקורות בענף: אל על פעלה לסכל את התחרות, וחלק מהאשמות לא נכללו בהחלטת רשות התחרות ● החברה: "דוחים מכל וכל את הטענה"

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

הדוח האפוקליפטי שהפחיד את המשקיעים בוול סטריט

דוח ויראלי של חברת המחקר Citrini Research הצית גל ירידות חריג בוול סטריט והעמיק את חשש המשקיעים כי האצה חדה בהתפתחות הטכנולוגיה והבינה המלאכותית עלולה לערער את השוק

ח''כ לימור סון הר-מלך. ''זמרי ופתחי בע''מ'', גלי ישראל, 22.2.26 / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

לימור סון הר-מלך טענה שאין חוק שאוסר על כניסה לעזה. מתברר שיש שניים כאלה

ח"כ לימור סון הר-מלך נכנסה לעזה והתעקשה שאין חוק שאוסר זאת עליה ● אלא שיש שני חוקים כאלה, והפרתם יכולה לעלות כדי עבירה פלילית ● המשרוקית של גלובס

מחנה ''מטווח 24'' / צילום: חורחה נובומינסקי

נסגר מכרז ל-1,100 דירות ב"שדה דב" של ראשון לציון

שבעת המכרזים הראשונים על הקרקעות ב"מטווח 24" במערב ראשון לציון נמכרו בסך כולל של 1.4 מיליארד שקל ● ענקית הטכנולוגיה אפלייד מטיריאלס חנכה ברחובות מרכז מו"פ חדש, וחברת המינרלים ICL חנכה את בניין המטה החדש שלה בבאר שבע ● אירועים ומינויים

בבנק ההשקעות גולדמן זאקס מהמרים נגד השקל / צילום: Shutterstock

מה יקרה לשקל עד סוף השנה? בשוק לא קונים את התחזיות הקשות

לנוכח הסיכונים הגיאופוליטיים והלחץ על מניות הטכנולוגיה, בבנק ההשקעות מעריכים שהשקל בתמחור יתר של 13% וממליצים על פוזיציית שורט ● מנגד, כלכלנים מקומיים מעריכים שהירידה ברמת הסיכון והגאות בהייטק ובתעשיות הביטחוניות יתמכו בהמשך התחזקות המטבע

אוריאל קנורוביץ, מייסד שותף ומנכ''ל Nimble / צילום: Nimble

בשווי של 400 מיליון דולר: החברה שמאמנת את המודלים הגדולים בעולם

החברה הישראלית-אמריקאית נימבל מאמנת כמה ממודלי השפה הבולטים בעולם ומסייעת להם לשפר את הדרך שבה הם אוצרים מידע מהרשת ● היום היא נחשפת לראשונה, בהודעה על גיוס סבב הון מאוחר יחסית בהיקף של 47 מיליון דולר ● "אין הרבה חברות בישראל שעושות AI אמיתי", אומר המנכ"ל אוריאל קנורוביץ, "אנחנו ממציאים את החיפוש לעסקים מחדש"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

סלייס: בית המשפט אישר לשלול רישיונות מסוכני פינברט

המחוזי אישר את החלטת הממונה על שוק ההון עמית גל לשלול את רישיונם של שבעה סוכני ביטוח שהיו מעורבים בניוד כספי חוסכים בסלייס לקרנות השקעה "אדומות" ● השופט קובי ורדי: "סוכן ביטוח אינו איש מכירות או איש שיווק בלבד"

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

"אנשים גילו בבוקר שהם צריכים לשלם מס שלא לקחו בחשבון"

הכנסת הצליחה לבטל הלילה את הצו של שר האוצר סמוטריץ' להרחבת הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-150 דולר ● מה קורה עם חבילות שכבר הוזמנו, איך נדע אם דרוש חיוב נוסף, ומהי תקרת הפטור עכשיו? ● גלובס עושה סדר

אסדת כריש / צילום: איל יצהר

מכרז נוסף לחיפוש גז יוצא לדרך: זו עשויה להיות המרוויחה הגדולה

במשרד האנרגיה מעריכים כי במים הכלכליים של ישראל, עשויים להימצא עוד מאות BCM של גז טבעי שטרם התגלו ● יחד עם זאת, עם זאת, הזכיות בהליך התחרותי הקודם שתוצאותיו התפרסמו בספטמבר 2023 טרם תורגמו לחיפושים פעילים

נטל המס על הציבור הגיע ב-2025 לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022

דוח הכלכלן הראשי: "נטל המס עלה שוב בצורה משמעותית ב-2025"

נתוני האוצר מצביעים על קפיצה של כמעט 2% תוצר בנטל המס על הציבור, לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022 - זאת בעיקר בשל העלאות המסים שנועדו לממן את המלחמה ● באוצר מזהירים מפני שחרור הרסן התקציבי: "גידול מהיר בגביית המס עשוי להיות זמני"

עלי חמניאי, מנהיג איראן / צילום: ap

איראן במתקפה אחרי הנאום של טראמפ: "כמו גבלס"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נשא הלילה דברים מול הקונגרס בנאום "מצב האומה" ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "חישובי איראן, לא משנה כמה לחץ יופעל, לא ישתנו תחת לחץ" ● בכירים בישראל משוכנעים - איראן וארה"ב לא יגיעו לפריצת דרך ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה בהובלת מניות התוכנה; AMD זינקה ב-9%

נאסד"ק עלה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD זינקה בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין בדרך לחודש הגרוע ביותר מאז יוני 2022 ורצף של חמישה חודשי ירידות, הארוך ביותר מאז 2018

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לא רק הפטור ממע"מ: הסדקים בקואליציה מאיימים על הבטחות האוצר

ההפסד בהצבעה על המע"מ מסמן את הקושי הצפוי לסמוטריץ' בקידום צעדיו הכלכליים ● עתיד רפורמות החלב ומס הרכוש תלוי ביכולתו לגייס רוב בוועדות, בעוד ההתנגדות בקואליציה גוברת

זהבית כהן, מנכ''לית אייפקס / צילום: יונתן בלום

"זבל ואידיוט": התביעה שמסעירה את שוק ההון והשאלות הפתוחות

תביעה שהגיש ארז נחום נגד קרן אייפקס והעומדת בראשה, זהבית כהן, מתארת יחס פוגעני לעובדים ופגיעה בשקיפות ובניהול חברת הפורטפוליו הציבורית, מקס סטוק ● מומחי משפט מצביעים על השאלות העקרוניות שאיתן תתמודד התביעה

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

עסקת הענק עם מטא שהקפיצה את מניית השבבים בוול סטריט

מטא תרכוש שבבי AI ועוצמת מחשוב מ-AMD בהיקף של עד 100 מיליארד דולר ותקבל אופציה להחזיק עד 10% מהחברה ● המהלך נתפס בין היתר כהבעת אמון ביכולת של AMD להתחרות באנבידיה

מהו תיק ההשקעות האופטימלי? / אילוסטרציה: Shutterstock

תרחיש של פעם ב-25 שנה והסכנה לתיק המניות שלכם

ענקית המדדים MSCI חוששת שתיק המורכב מ־60% מניות ו־40% אג"ח עלול להוביל להפסדים בשנת 2026 - גם בעקבות אירוע נדיר שכמעט לא נראה ב־25 השנים האחרונות ● עם זאת, בשוק המקומי מעריכים כי הגדלת החשיפה למניות בטווח הארוך נכונה למשקיעים הישראלים

רעיה שטראוס בן דרור / צילום: תומס סולינסקי

שתי ההשקעות שסידרו לרעיה שטראוס 350 מיליון שקל

עסקת הרכישה של קבוצת אקרו והנפקתה הצפויה של ב.ס.ר הנדסה, מניבות ערך נאה עבור המשקיעה הוותיקה בחברות הנדל"ן, שמימשה את מניותיה בקבוצת שטראוס לפני כשני עשורים ● אותן מניות שמכרה שטראוס בן דרור בקבוצת המזון, שוות כיום קרוב ל–2 מיליארד שקל

אילוסטרציה: shutterstock

החודש הכי חזק של מיטב אי פעם ושיא של 3 שנים נשבר בתעשיית הגמל

מנהל הגמל הגדול בישראל גייס בינואר 2.4 מיליארד שקל - הגיוס החודשי השלישי בגודלו אי פעם בתעשייה ● לעומתו ממשיכים אלטשולר שחם וילין לפידות לשלם את מחיר החולשה בתשואות ומאבדים מיליארדים למתחרים ● מנכ"ל מיטב גמל: "יש לנו יתרון תחרותי משמעותי"