גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות החדשנות: 120 מ' ש' ל-3 חברות להקמת פעילות בישראל

מדטרוניק, GE וצ'יינג' הלת'קר כבר פעילות בישראל, אך המענקים יאפשרו להן להרחיב את פעילותם בהיקף של מאות מיליוני שקלים, להעסיק מאות עובדים נוספים ולהיפתח עוד יותר לחברות המקומיות ● מה עדיין חסר? חברת פארמה בינלאומית בארץ

עומאר ישראק, נשיא מדטרוניק / צילום: רויטרס
עומאר ישראק, נשיא מדטרוניק / צילום: רויטרס

רשות החדשנות הודיעה היום (ג') כי תתן מענק בסכום כולל של 120 מיליון שקל לשתי חברות מכשור רפואי בינלאומיות וחברת בריאות דיגיטלית בינלאומית אחת, כדי שירחיבו את פעילותן בישראל.

חברת מדטרוניק, שמפעילה בארץ מספר מרכזי פיתוח על בסיס חברות שכבר רכשה, תקבל מענק של 50 מיליון שקל כדי להקים פעילות חדשה בסיכון גבוה בישראל.

חברת GE הלת'קר, שמפעילה בישראל מרכז פיתוח וייצור בתחום מערכות ההדמיה, תקבל אף היא 50 מיליון שקל ותביא לישראל פעילות חדשה בתחום סורקי ה-CT, תחילה עם דגש על פיתוח ובהמשך עם פעילות ייצור ישראלית בערך מוסף גבוה.

חברת Change Healthcare (צ'יינג' הלת'קר), לשעבר חברת מקסון, תביא לישראל פעילויות בסקטורים נוספים ותחפש שיתופי-פעולה בישראל בתחום הבינה המלאכותית, ותקבל לשם כך 20 מיליון שקל. צ'יינג' הלת'קר היא אחת מהחברות המובילות בתחום מערכות המידע לתחום הרפואי, שרכשה בישראל את חברת מדקון שפועלת בתחום מערכות המידע בתת הסקטור של הקרדיולוגיה. 

כל החברות יצטרכו לממן אתת הפעילויות המקבלות את המענק בסכום גבוה לפחות פי 2 מן המימון שיתקבל מן המדינה. 100 מיליון השקל שיקבלו GE ומדטרוניק יגיעו מתקציב רשות החדשנות ו-20 מיליון השקלים שתקבל צ'יינג' הלת'קר, יגיעו מתקציב התוכנית הלאומית לתמיכה בסקטור הבריאות הדיגיטלית.

לדברי שגיא דגן, ראש זירת 'צמיחה' ברשות החדשנות, החברות זכו במענקים הללו לאחר הליך תחרותי שהחל בנובמבר האחרון. המענק הזה הוגדר כפיילוט, אשר אם יהיה מוצלח, ייתכן וינתנו בעתיד מענקים נוספים מסוג זה, אם כי אין כרגע תוכנית קונקרטית כזו.

נוכחותן של חברות בינלאומיות בישראל מוזכרת לעתים קרובות כאחד הרכיבים החשובים בבניית אקוסיסטם יציב ומשגשג בתחום הביומד. נציין כי ההיעדר הגדול ביותר הוא בנוכחותן של חברות תרופות בינלאומיות, אשר פועלות לכל היותר כזכייניות של חממות טכנלוגיות (למעט חברת לונזה אשר הקימה לאחרונה מרכז פיתוח קטן בחיפה) ולמעט טבע כמובן. לעומת זאת חברות מכשור רפואי פעילות בישראל, כולל כל אלה שזכו במענק. בכל זאת המענקים ירחיבו את פעילות אותן חברות ויחברו אותן טוב יותר לאקוסיסטם של חברות הביומד הישראליות.

דגן: "GE, למשל, עשויה להרחיב את פעילותה מיידית ולהפוך את ישראל לאחד המוקדים המובילים בעולם בתחום הרפואה גרעינית. בנוסף הם מעסיקים קבלני משנה בתחום הייצור".

"חברה כמו צ'יינג' הלת'קר, שהיא הסנונית הראשונה של תוכנית הבריאות הדיגיטלית, מעניקה ממשקים להרבה חברות לתוך מערכות המחשוב של מערכות הבריאות בכל העולם. צ'יינג' הלת'קר היא חברה מובילה במערכות בריאות ברפואה, ולהתחבר אלה זה קצת כמו לחבור למיקרוסופט של שנות ה-90. היא חברה מאוד מיוחדת כי רואים במשרדים שלה לא רק את אנשי התוכנה, אלא גם את מנהלי המוצר ואנשי השיווק המומחים לתחום הרפואי. המיזוג הזה בין הבנת העולם הרפואי לבין הבנת עולם התוכנה הוא בדיוק מה שאנחנו מחפשים לראות בתוכנית הבריאות הדיגיטלית".

החברות הללו יקבלו גם הטבות מס כמו חברות התוכנה הבינלאומיות הפועלות בארץ?

דגן: "זו נקוה מעניינת כי בניגוד לחברות התוכנה, שעובדות במודל של 'קוסט פלוס' כומר הקניין הרוחני שלהו לא רשום בארץ, דווקא החברות בתוכנית שלנו כן אמורות על פי התוכנית לרשום קניין רוחני בארץ ולכן הן ישלמו מס דומה יותר לזה של חברה ישראלית".

לדברי עומר שליט, מנהל מרכז הפיתוח בחברת צ'יינג' הלת'קר: "תוכנית המענקים הזו הגיעה לידיעתנו בדיוק בזמן, במהלך ביקור גדול של הנהלת צ'יינג' הלת'קר בישראל. עד כה החברה הפעילה את מרכז הפיתוח בישראל אך לא הייתה מאוד פתוחה לאקוסיסטם של הסטארט אפים הישראלים, והנה בזכות המענק הזה, החברה החלה להתעניין בפעילות רחבה יותר בארץ. אני חושב שההשפעה היא ממש של המענק והתוכנית הזו, יותר מאשר עניין כללי בישראל או בתוכנית הדיגיטלית הלאומית, שבא לידי ביטוי דרך המענק. העובדה שהיה כאן מכרז תחום בזמן ובו הרבה מה להרוויח, תרמה להחלטה של החברה לומר 'בואו נלך על זה'".

לדברי שליט, הייחוד של צ'יינג' הלת'קר בעולם הבריאות הדיגיטלית הוא שמערכותיה שולטות במידע רפואי לכל אורך שרשרת הערך, כלומר אצל רופאים פרטיים, מרפאות, בתי חולים, בתי ביטוח ועוד, על פני תחומים רבים, הן בצד הקליני (כולל ניהול מידע מבדיקות מעבדה ומערכות הדמיה) והן בצד האדמיניסטרטיבי והפיננסי של מערכת הבריאות (ניהול אספקה ותשלומים). "אנחנו מתחילים לפתח גם יכולות בינה מלאכותית לניתוח כל המידע הזה, אך נהיה גם מעוניינים לשתף פעולה עם חברות שיכולות להציע לנו יכולות בינה מלאכותית נוספות".

ירון יצהרי, מנכ"ל מדטרוניק ישראל, מסר כי "אנו שמחים על שתוף הפעולה עם רשות החדשנות בישראל. מרכזי הפתוח של מדטרוניק בישראל, מאפשרים לנו גישה למוחות הטובים ביותר ולאנשי המקצוע המסורים והמקצועיים ביותר, בתעשיית הבריאות בישראל "

נתן חרמוני, סגן נשיא ומנהל גלובלי להדמיה מולקולרית ב-GE Healthcare, מסביר כי: "עד היום הפעילות של GE בישראל התמקדה בעיקר בתחום של רפואה גרעינית, שזה שוק של 500 מיליון דולר למכשירי ההדמיה, לא כולל רכיבים ושירות. עכשיו אנחנו נכנסים לתחום ה-PET, שהוא שוק של 750 מיליון דולר במכשירים. הפעילות הזו תעבור ממילווקי שבארה"ב לישראל, ואין ספק שלמענק הזה יש חלק בכך. כעת כל תחום ההדמיה המולקולרית יאוגד בישראל".

חרמוני מציין כי הפעילות של GE בישראל תתרחב גם לתחום נוסף שנקרא Theranostics כלומר טיפול (תרפיה) משולב עם אבחון (דיאגנוסטיקה) בזמן אמת, למשל הדמיה של תהליך מתן תרופה לגידול סרטני, ממש במהלך הטיפול כדי לראות את השפעתו המיידית ולהתאים את הזריקה הבאה. "אם אמנם נצליח לפתח בישראל את הפעילות הזו, נוכל להגדיל את שוק המטרה שלנו עוד יותר". היום מעסיקה GE 200 עובדים בישראל והכוונה היא להגדיל את המספר ב-50 איש נוספים לפחות מיד עם העברת פעילות ה-PET לארץ, ובהמשך כנראה עוד יותר. "יש הרבה התרגשות בחברה סביב המהלך", הוא מספר.

אתם גם תיפתחו יותר לחברות סטארט-אפ ולמערכת הבריאות המקומית?

"לאחרונה התחלנו בשת"פ עם בית החולים איכילוב כדי לפתח יכולות בינה מלאכותית לשם ניתוח המידע ממערכות הדמיה שלנו. השת"פ הזה החל ממילא, אבל תחום הבינה המלאכותית הוא עולם ומלואו, וכעת נוכל להרחיב מאוד את השת"פ הזה".

עוד כתבות

בורסת הנאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock

הנתונים נחשפים: האח הקטן והתנודתי של S&P 500 סוחף את שוק הקרנות

בין ינואר למאי השנה גייסו קרנות הנאמנות העוקבות אחרי מדד נאסד"ק 100 כ־750 מיליון שקל - פי שניים מאשר בכל שנת 2023 ● המדד מוטה הטכנולוגיה מושך יותר ויותר ישראלים, אם כי עדיין מדובר בכסף קטן ביחס לנהירת המשקיעים לאח הגדול, מדד S&P 500 ● בשוק מסבירים כי מדובר בדרך טובה להשיג תשואות גבוהות, אבל גם מזהירים מפני הסיכונים

תקיפה אוקראינית על אדמת סוריה / צילום: ערוץ היוטיוב הרשמי של Kyiv Post

באוקראינה מדווחים: כוחותינו פועלים נגד רוסיה בגולן הסורי

כוחות אוקראינים תוקפים בסוריה, בשיתוף פעולה עם המורדים בממשל אסד ● המטרה: לפגוע במורל הרוסי, ובכוחות סורים שנשלחים להלחם באוקראינה

קלאודיה שיינבאום, הנשיאה הראשונה בתולדות מקסיקו / צילום: ap, Eduardo Verdugo

מדענית אקלים, שמאלנית ויהודייה: זו הנשיאה הראשונה בתולדות מקסיקו

קלאודיה שיינבאום גרפה 58% מהקולות בבחירות ● כעת השאלה האם תלך בעקבות הנשיא היוצא שעזר בבניית הקריירה שלה, או שתצא בדרך עצמאית ● האתגר הגדול: האלימות וקרטלי הסמים

האחים אבי, רפי וג'ו נקש / צילום: אביב חופי

אבי נקש תובע את המנכ"ל אבי חורמרו: "נטל זכויות בשווי עשרות מיליוני שקלים תוך ניצול האמון"

נאמנות אבי נקש הגישה בקשה לתביעה נגזרת בשם שמונה חברות נגד אבי חורמרו, יו"ר וכמנכ"ל בחברות בקבוצה עשרות שנים, בסכום של "מעל 2.5 מיליון שקל" ● בבקשה נטען ל"התנהלות פסולה ומקוממת של חורמרו" באמצעות חברה בבעלותו ולניצול האמון שניתן בו ● חורמרו בתגובה: "טענות סרק מופרכות"

ראש ממשלת ספרד עם נשיא היצרנית הסינית צ'רי בברצלונה, באפריל. החברה מתכוונת להקים מפעל ייצור במדינה / צילום: Reuters, Stringer

מיתוג מחודש וייצור מקומי: כך ינסו הסינים לעקוף את מגבלות היצוא לאירופה

יצרנים סינים פועלים לשמור על נוכחותם באירופה, חרף מגבלות היצוא שמתכננת להחיל עליהם נציבות האיחוד ● בין השיטות: הקמת מפעלי ייצור בספרד ובטורקיה, ושיתופי־פעולה שימתגו אותם כ"אירופיים" ● וגם: מותג הרכב הסיני שמצליח למכור בישראל בהיקף דומה לכל אירופה

צ'ו קוק במהלך עצרת לקראת הבחירות בפרלמנט באפריל / צילום: ap, Ahn Young-joon

השר הדרום-קוריאני שהתפטר בגלל שערורייה חוזר כדי להפיל את הנשיא

עלייתו, שקיעתו וכעת הקאמבק של הפוליטיקאי צ'ו קוק מרתקים את דרום קוריאה ● שנים לאחר ששערורייה הכניסה את אשתו לכלא ואילצה אותו להתפטר מהממשלה, הוא נבחר לפרלמנט

הנפקת טוקספייס בנאסד''ק / צילום: צילום מסך מתוך אתר נאסד''ק

המניה הפסיכולוגית שייסדו ישראלים קפצה בכ-360%. אך יש בעיה אחת בדרכה

בתחילת 2023 עמדו משקיעי טוקספייס בפני שוקת שבורה, כששווי פלטפורמת הטיפול הנפשי הווירטואלי התרסק ביותר מ־90% ● מאז, נסקה המניה, ותוצאותיה השתפרו, אבל יונתן בן ארצי, מהמשקיעים המוקדמים בחברה, סבור כי היא זקוקה למשקיעים מוסדיים

המלדיביים / צילום: Shutterstock

בגלל המלחמה: יעד התיירות הפופולרי שאוסר על כניסת ישראלים

החלטת הממשלה המלדיבית כוללת תיקון חוקים שיוביל לאיסור על בעלי דרכונים ישראלים ● בתוך כך, נשיא המלדיביים החליט למנות שליח מיוחד לנושאים פלסטיניים ולהקים קמפיין לגיוס תרומות באמצעות אונר"א

וול סטריט, ניו יורק. מה צפוי בחודשי הקיץ? / צילום: Shutterstock, Christopher Penler

וול סטריט תזנק לשיא חדש בקיץ? מה אפשר ללמוד מההיסטוריה

וול סטריט סגרה את חודש מאי בעליות נאות ● מדד ה-S&P 500 זינק ב-4.8%, הרבה מעל הממוצע בעשור האחרון ● מה צופים האנליסטים לחודשי הקיץ, ואיזה סקטור צפוי לבלוט?

סניף של Pret a Manger בלונדון / צילום: ap, Matt Dunham

כסף ישן, היסטוריה אפלה: רשת המזון שביטלה הגעתה לישראל והעניקה ניצחון לאנטישמים

רשת בתי הקפה Pret a Manger נמצאת בשליטת משפחת ריימאן הגרמנית ● למשפחה עבר עסקי בעייתי, הכולל נאצים נלהבים, ובשנים האחרונות הקמת קרן למאבק באנטישמיות כתוצאה מוועדת בדיקה היסטורית • כעת, החלטת החברה לבטל את ההסכם עם פוקס, נחגגת כהישג לתנועת ה-BDS, אותה תנועה שהקרן המשפחתית נאבקת בה ומגדירה כאנטישמית

הדיון בבג''ץ על חוק הגיוס, היום (א') / צילום: ניצן שפיר

שופטי בג"ץ מאותתים: נחייב את המדינה לגייס חרדים לצה"ל

בג"ץ עומד להכריע בשאלת גיוס החרדים לאחר שנים של דחיות ● נראה כי השופטים תמימי-דעים שבהיעדר חקיקה ונוכח המצב יש להתחיל בגיוס בהתאם ליכולת צה"ל: "המדינה במלחמה, והצורך זועק" ● ארבע הערות על הסערה שמעסיקה את מקבלי ההחלטות מאז קום המדינה

השריפות בצפון / צילום: כב''ה צפון

האש מתפשטת: שריפות נרחבות בכל הצפון

נציגי צה"ל הודיעו למשפחותיהם של חיים פרי, יורם מצגר, עמירם קופר ונדב פופלוול כי הם אינם בין החיים וגופותיהם מוחזקות בידי חמאס ● גופתו של דולב יהוד ז"ל, שהוגדר כחטוף מאז 7 באוקטובר, אותרה בניר עוז • צה״ל חיסל פעיל צבאי במערך ההגנה האווירית של חיזבאללה • עדכונים שוטפים 

אוניברסיטת חיפה / צילום: איל יצהר

בית ספר חדש לרפואה בחיפה: מתי הוא יוקם ומי עומד מאחורי התרומה

אוניברסיטת חיפה הודיעה על הנחת אבן הפינה להקמת פקולטה לרפואה ועל תרומה גדולה במיוחד ממשפחת עמיר, מראשי הקהילה היהודית בלוס אנג'לס ● מתי היא תתחיל לפעול, ולמה כולם רוצים פתאום להקים בית ספר לרפואה? גלובס עושה סדר

סטודנטים בבראון, באפריל. האוניברסיטה תערוך הצבעה בנושא החרם על ישראל / צילום: Reuters, Anibal Martel

החרם באוניברסיטאות העילית בארה"ב מגיע לקרנות ההשקעה בהייטק הישראלי

שורת אוניברסיטאות בארה"ב הסכימו לדון, ובמקרים מסוימים אף להצביע, בנושא הסטת ההשקעות שלהן מישראל ● לפי מומחים, להחלטה כזו צפויה להיות השפעה נרחבת על ההייטק הישראלי

עמית גל / צילום: מארק ניימן, לע''מ

אחרי שנה וחצי: עמית גל נבחר לממונה הקבוע על שוק ההון

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' החליט להעניק לגל את המינוי הקבוע, אחרי שוועדת האיתור העבירה לו שני שמות – גל והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● סמוטריץ רמז לו: "2.5 טריליון שקל שמנוהלים בגופים המוסדיים צריכים למצוא אפיקי השקעה במשק הישראלי"

נדב פופלוול, חיים פרי, יורם מצגר ועמירם קופר ז''ל / צילום: קיבוץ ניר עוז וקיבוץ נירים

המשפחות עודכנו: החטופים נדב פופלוול, חיים פרי, עמירם קופר ויורם מצגר מתו בשבי חמאס

משפחותיהם של ארבעת החטופים שתועדו חיים עודכנו כי מתו בשבי חמאס וגופותיהם מוחזקות ברצועת עזה • פרי, מצגר וקופר נחטפו ב-7 באוקטובר מניר עוז; פופלוול נחטף מנירים • ההערכה היא שהארבעה הוחזקו יחד בשבי ונהרגו במרחב ח'אן יונס, ככל הנראה בזמן שצה"ל תמרן באזור • הגרי: "יודע שיעלו שאלות קשות, נבחן אותן לעומק"

עזה / צילום: Reuters, Anadolu

החמולה מעזה שהייתה אמורה להיות הפתרון ל"יום שאחרי", והסתבכה עם חמאס

חמולת דורמוש מלב עזה עלתה לכותרות השבוע לאחר דיווח כי חמאס חיסל את מנהיגה בעקבות מגעים שקיימה עם ישראל ● בעבר המשפחה, שעוסקת גם בפעילות פשע ענפה, שימשה כ"קבלנית טרור" של חמאס והייתה אחראית בין היתר לחטיפת גלעד שליט

גדעון גולבר, מנכ''ל נמל אילת

מנכ"ל נמל אילת: "לא מתבייש להציע ללקוחות שלי לשלם כופר לחות'ים"

בהתבטאות יוצאת דופן מגיב מנכ"ל נמל אילת גדעון גולבר למצב שנוצר לטענתו בגלל "חולשת מדינות הקואליציה במלחמתן בחות'ים" ● "הנמל מושבת לחלוטין כבר שבעה חודשים; ייתכן שנצטרך לפטר" ● בינתיים, הנמל מבקש להיכלל בהסדרת ענף הנמלים, שצפויה לצאת לדרך בקרוב

אורי יהודאי, לשעבר נשיא ומנכ''ל פרוטרום / צילום: שלומי יוסף

אורי יהודאי, מנכ"ל פרוטרום המיתולוגי: "במשטרה אפילו לא טרחו להגיד טעינו, או סגרנו את התיק מחוסר אשמה"

6 שנים לאחר שהוביל את פרוטרום לאקזיט בשווי כ־7 מיליארד דולר, אורי יהודאי מספר בראיון ראשון ובלעדי על החקירה שנפלה עליו בהפתעה, עד לסגירתה לאחרונה: "אני שלחתי את המידע ל־IFF וצחקתי כמו מטומטם" ● וגם: על העסקים המוצלחים עם בן הדוד ישי דוידי והתסכול מהמצב במדינה: "אם היו קוראים לי להיות שר האוצר, הייתי הולך מחר בבוקר" ● הראיון המלא יפורסם בסוף השבוע

האיים המלדיביים / צילום: Shutterstock

מה עומד מאחורי החלטת המלדיביים לאסור כניסת ישראלים ומהן החלופות

במלדיביים, מדינת איים מוסלמית־סונית, החליטו לאסור כניסה על בעלי דרכונים ישראליים בעקבות המלחמה ● אולם, בענף התיירות לא מתרגשים וכבר מציעים חלופות ליעדים אקזוטיים